24 Οκτ 2024
READING

Γιατί «σπάει τα φρένα» η αγορά leasing στην Ελλάδα;

6 MIN READ

Γιατί «σπάει τα φρένα» η αγορά leasing στην Ελλάδα;

Γιατί «σπάει τα φρένα» η αγορά leasing στην Ελλάδα;

Η αγορά ενοικίασης αυτοκινήτων στην Ελλάδα βρίσκεται σε σημαντική ανοδική πορεία, με την ανάπτυξή της να υποστηρίζεται τόσο από την αύξηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων λόγω του τουρισμού, όσο και από τη στροφή όλο και περισσότερων επιχειρήσεων και ιδιωτών προς τις μακροχρόνιες μισθώσεις, αντί της αγοράς νέων αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία,  η συνολική αξία της εγχώριας αγοράς ενοικίασης αυτοκινήτων εκτιμάται ότι ξεπέρασε το 1,1 δισ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας Μέσο Ετήσιο Ρυθμό Μεταβολής 9% από το 2015 έως το 2023. Ειδικά την περίοδο 2021-2023, ο ΜΕΡΜ ανήλθε στο 23%, επηρεασμένος από την ανάκαμψη του τουρισμού και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ η αγορά των μακροχρόνιων μισθώσεων συνέχισε την ανοδική της πορεία και το 2023 ξεπέρασε τα 700 εκατ. ευρώ, με ΜΕΡΜ 8,5% την περίοδο 2015-2023.

Autohellas-Hertz: Ανοδική πορεία και ενίσχυση της κερδοφορίας

Η Autohellas Hertz, με παρουσία στην Ελλάδα από το 1974, είναι ο μεγαλύτερος εθνικός franchisee της Hertz παγκοσμίως, με δίκτυο σε εννέα χώρες και περισσότερα από 160 σημεία εξυπηρέτησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023 αποτέλεσε την τρίτη συνεχή χρονιά βελτιωμένων αποτελεσμάτων για την Autohellas, με τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών να αυξάνεται κατά 31%, φτάνοντας το 1,002 δισ. ευρώ. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 20,2% στα 272,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) ανήλθαν σε 139,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16,5%. Τέλος, σε ό,τι αφορά στα καθαρά κέρδη μετά φόρων, αυτά διαμορφώθηκαν στα 85 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 3%.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ομίλου Autohellas της οικογένειας Βασιλάκη, που αντιπροσωπεύει την Hertz στην Ελλάδα, ο κύκλος εργασιών από τις μισθώσεις στη χώρα αυξήθηκε κατά 9,4% το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, φτάνοντας τα 53,6 εκατ. ευρώ. Η αύξηση προήλθε τόσο από τις βραχυχρόνιες όσο και από τις μακροχρόνιες μισθώσεις. Ειδικότερα, η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση από την τοπική αγορά και τις τουριστικές αφίξεις, παρόλο που οι τιμές ενοικίασης παρέμειναν χαμηλές κατά το πιο αδύναμο τρίμηνο του έτους. Στις μακροχρόνιες μισθώσεις, σημειώθηκε επίσης σημαντική αύξηση στις παραγγελίες και τις συμβάσεις, οδηγώντας σε ενίσχυση του στόλου της εταιρείας.

Οι πωλήσεις εξωτερικού, που αφορούν κυρίως τις μισθώσεις αυτοκινήτων, ανήλθαν σε 32,7 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024, αυξημένες κατά 7,9% από τα 30,3 εκατ. ευρώ του προηγούμενου έτους. Η ανάπτυξη ήταν ισορροπημένη ανάμεσα στις βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες μισθώσεις, με σημαντική ώθηση από τις μηνιαίες εταιρικές μισθώσεις.

Η θετική πορεία των αφίξεων του πρώτου τριμήνου συνεχίστηκε και στο δεύτερο τρίμηνο, ενισχύοντας περαιτέρω τη ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Παράλληλα, οι μακροχρόνιες μισθώσεις σημειώνουν αύξηση, τόσο σε συμβατικά οχήματα όσο και σε υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων κερδών του ομίλου προέρχεται από το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, δηλαδή την τουριστική περίοδο, οι προοπτικές για το σύνολο της χρονιάς είναι ιδιαίτερα θετικές.

Σημειώνεται ότι η δραστηριότητα της FCA Greece (FIAT/JEEP/ALFA Romeo) που αποκτήθηκε από κοινού με την SAMELET τον Μάιο 2023 και μετονομάστηκε σε Italian Motion, δε συμμετέχει στον Ενοποιημένο Κύκλο Εργασιών (ενοποιείται μόνο με την μέθοδο της καθαρής θέσης), είχε όμως σε ετήσια βάση για το 2023 πωλήσεις 174 εκατ. ευρώ γεγονός που προσαυξάνει ακόμη περισσότερο τη συνολική δραστηριότητα και δυναμική του ομίλου.

Sixt: Αύξηση στα έσοδα από τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων

Από την πλευρά της, η Sixt, η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω του ομίλου Μοτοδυναμική, σημείωσε κι εκείνη σημαντική ανάπτυξη. Ειδικότερα, το πρώτο εξάμηνο του 2024, τα έσοδα από τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων έφτασαν τα 15,1 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 19,1%. Ωστόσο, έντονος ανταγωνισμός και πιέσεις στις τιμές ενοικίασης επηρέασαν αρνητικά τη λειτουργική της κερδοφορία, η οποία μειώθηκε κατά 17,7%. Η διαφορά αυτή αποδίδεται επίσης και σε διαφορετικό χρονισμό συγκεκριμένων εσόδων και εξόδων, όπως οι πωλήσεις αυτοκινήτων της Sixt.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Πάρης Κυριακόπουλος, δήλωσε ότι οι επενδύσεις σε στόλο και νέα σημεία ήδη αποδίδουν καρπούς, οδηγώντας σε αύξηση των πωλήσεων και του μεριδίου αγοράς. Για το δεύτερο εξάμηνο, η Sixt αναμένει πλήρη διαθεσιμότητα σε όλα τα προϊόντα της και θεωρεί ότι είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί την αναμενόμενη αύξηση των τουριστικών αφίξεων. Ο όμιλος προσβλέπει σε ουσιαστική ανάπτυξη πωλήσεων και βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας, καλύπτοντας τη μείωση του πρώτου εξαμήνου και παρουσιάζοντας άνοδο σε σχέση με το 2023.

Avis: Στρατηγική ανάπτυξης και επενδύσεις

Σε μία νέα εποχή έχει μπει η AVIS από το 2017, καθώς τότε η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην πώληση του 100% των μετοχών της θυγατρικής της «Olympic Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Ανώνυμη Εταιρεία», η οποία κατέχει το master franchise της Avis Rent a Car, Budget Rent a Car και Payless για όλη την Ελλάδα, σε κοινοπρακτικό σχήμα των εταιρειών «Olympia Group SA» και «Virtus International Partners LP».

Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος Olympia είναι συμφερόντων Πάνου Γερμανού, ενώ η Virtus International Partners LP είναι διαχειριστής του «Virtus South European Fund», που επιδιώκει επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Το τίμημα του deal είχε οριστεί στα 80,6 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε εταιρική αξία 318,1 εκατ. ευρώ για την Olympic και εξοφλήθηκε εξ ολοκλήρου σε μετρητά.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται από το 1960 στη χώρα μας, ενώ ο λόγος που πουλήθηκε σχετίζεται με σχετική συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, η συναλλαγή αυτή αποτέλεσε μέρος της υλοποίησης των δεσμεύσεων της Τράπεζας Πειραιώς στο πλαίσιο του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Avis ακολουθεί επίσης ανοδική πορεία, με θετικές επιδόσεις το πρώτο τρίμηνο του 2024. Η αύξηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης αυτοκινήτων ήταν αισθητή, χάρη στην ενισχυμένη διεθνή επιβατική κίνηση, η οποία συνεχίστηκε και κατά τη θερινή περίοδο. Στον τομέα των μακροχρόνιων μισθώσεων, η εταιρεία βλέπει υγιή ζήτηση από τις εταιρείες, αν και η ζήτηση από ιδιώτες φαίνεται να υποχωρεί λόγω των πληθωριστικών πιέσεων. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου, τα έσοδα από μακροχρόνιες μισθώσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 15%.

Παράλληλα, οι ανεκτέλεστες παραγγελίες πελατών μειώθηκαν στις 2.000, έναντι 4.500 την ίδια περίοδο πέρυσι. Σημειώνεται ότι η η Avis Greece επιδιώκει να αυξήσει τους σταθμούς φόρτισης σε όλη τη χώρα και προσφέρει leasing για φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων και πακέτα φόρτισης εν κινήσει, σε συνεργασία με σημαντικές εταιρείες φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ διαθέτει στόλο άνω των 60.000 οχημάτων και πανελλαδικό δίκτυο με περισσότερους από 60 σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων όλων των μεγάλων αεροδρομίων.

LeasePlan: Αύξηση κερδών και ενίσχυση στόλου

Ένας χρόνος έχει περάσει από την εξαγορά της LeasePlan από την ALD Automotive, δημιουργώντας έναν κορυφαίο παγκόσμιο πάροχο βιώσιμης κινητικότητας με στόλο 3,3 εκατομμυρίων οχημάτων. Ο νέος όμιλος εστιάζει στη μετάβαση σε κινητικότητα μηδενικών ρύπων, με το 32% του στόλου να είναι «εξηλεκτρισμένο», περιλαμβάνοντας ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά οχήματα.<

Η LeasePlan παρουσίασε αύξηση κερδών και ανάπτυξη του στόλου της, ενώ η αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων συνέβαλε σημαντικά στην κερδοφορία της εταιρείας, χάρη στη συνεχιζόμενη έλλειψη οχημάτων στην αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι εταιρείες του κλάδου αναφέρουν ότι ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τις καλές επιδόσεις. Ο τουρισμός αναμένεται να σημειώσει νέα ιστορικά υψηλά και φέτος, ιδιαίτερα σε επίπεδο αφίξεων. Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το “Ελ. Βενιζέλος”, σημείωσε άνοδο στον αριθμό των ημερήσιων πτήσεων, οι οποίες έφτασαν τις 850 στην αρχή της καλοκαιρινής σεζόν, αυξημένες κατά 11% σε σύγκριση με πέρυσι. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, ο αριθμός των πτήσεων άγγιξε τις 1.000 την ημέρα, θέτοντας νέο ρεκόρ.

Το 2024 αναμένεται να είναι μία εξαιρετική χρονιά για το Leasing

Leasing αυτοκινήτου από τράπεζα: Οδηγός & χρήσιμα tips!

Με λίγα λόγια, το 2024 αναμένεται να είναι μία εξαιρετική χρονιά για το Leasing, το οποίο δείχνει να «τρέχει» χωρίς «φρένα» προς νέα ρεκόρ επιδόσεων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.