12 Σεπ 2024
READING

Nestle: Οι διεθνείς «αναταράξεις» και η ελληνική εξαίρεση

6 MIN READ

Nestle: Οι διεθνείς «αναταράξεις» και η ελληνική εξαίρεση

Nestle: Οι διεθνείς «αναταράξεις» και η ελληνική εξαίρεση

Αντιμέτωπη με σημαντικές «αναταράξεις» βρίσκεται η Nestlé, η οποία ανακοίνωσε μια σημαντική αλλαγή στην ηγεσία της.

Συγκεκριμένα, ο -μέχρι τώρα- Διευθύνων Σύμβουλος Mark Schneider παραιτήθηκε, μετά από οκτώ χρόνια στο τιμόνι της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων στον κόσμο. Από την 1η Σεπτεμβρίου, τη θέση του θα αναλάβει ο Laurent Freixe, ο οποίος έως σήμερα ηγείτο των επιχειρήσεων της Nestlé στη Λατινική Αμερική.

Ο Freixe διαθέτει σχεδόν τέσσερις δεκαετίες εμπειρίας στην εταιρεία, ενώ, όπως έγινε γνωστό, θα εκλεγεί επίσης στο Διοικητικό Συμβούλιο της Nestlé το 2025, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση. Η απόφαση αυτή τερματίζει την προσπάθεια να φέρουν στην κορυφή του ομίλου έναν μάνατζερ εκτός εταιρείας, καθώς ο Freixe γνωρίζει σε βάθος την κουλτούρα και τις λειτουργίες της Nestlé.

Ο εκσυγχρονισμός υπό τον Mark Schneider

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Mark Schneider εκσυγχρόνισε την εταιρεία, επιταχύνοντας την κυκλοφορία νέων προϊόντων και εστιάζοντας στη βιωσιμότητα. Αναδιάρθρωσε το χαρτοφυλάκιο της Nestlé, πουλώντας μάρκες που δεν ταίριαζαν πλέον στη στρατηγική της για υγιεινή διατροφή, ενώ η συμβολή του στην ατζέντα βιωσιμότητας της εταιρείας ήταν καθοριστική.

Αν και ο Schneider είχε εκφράσει την επιθυμία να παραμείνει για πολλά χρόνια στο «τιμόνι» της Nestlé, πρόσφατα οι μέτοχοι άρχισαν να αμφισβητούν τη στρατηγική του, κυρίως λόγω της πτώσης της μετοχής, η οποία έχει χάσει περίπου το 30% της αξίας που είχε τον Απρίλιο του 2022. Η απόφαση για την αποχώρησή του φέρεται να ελήφθη αμοιβαία, με στόχο το καλύτερο συμφέρον του ομίλου και των μετόχων.

Προκλήσεις και νέες εξαγορές

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Schneider, η Nestlé προχώρησε σε πολλές εξαγορές, ιδιαίτερα στον τομέα των επιστημών υγείας, αντιμετωπίζοντας ωστόσο προκλήσεις με την ενσωμάτωση των νέων εταιρειών. Παράλληλα, το αυξανόμενο κόστος για πρώτες ύλες, ενέργεια και εργαζομένους, δημιούργησε πρόβλημα στην προσπάθεια της εταιρείας να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό.

Ο Laurent Freixe αναμένεται να φέρει τις δεξιότητες διαχείρισης κρίσεων που ανέπτυξε κατά τη διάρκεια της θητείας του, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, καθώς η Nestlé συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας. Αν και η εταιρεία αύξησε τις τιμές των προϊόντων της κατά 7,5% το 2023, ο τζίρος της αυξήθηκε μόλις κατά 0,1%, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο σε φθηνότερες εναλλακτικές, όπως οι ιδιωτικές ετικέτες.

Η αύξηση της δημοτικότητας των ιδιωτικών ετικετών, οι οποίες πλέον κατέχουν το 45% των πωλήσεων καθημερινών ειδών, δημιουργεί πιέσεις στις επώνυμες μάρκες της Nestlé. Παρά τις προσαρμογές στις τιμές και τις στρατηγικές εκπτώσεων, οι προκλήσεις αυτές παραμένουν έντονες, καθιστώντας κρίσιμη τη διαχείριση της νέας ηγεσίας του ομίλου.

Η ελληνική διαφοροποίηση

Σε ό,τι αφορά πάντως τη Nestlé Ελλάς, αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά πριν ένα μήνα, κατέγραψε έσοδα που ξεπέρασαν τα 400 εκατομμύρια ευρώ το περασμένο έτος, κυρίως λόγω της αύξησης των πωλήσεων μέσω του ηλεκτρονικού καναλιού και της αυξημένης τουριστικής κίνησης.

Ωστόσο, η κερδοφορία της επηρεάστηκε αρνητικά από την αύξηση των λειτουργικών εξόδων, οδηγώντας σε χαμηλότερα κέρδη συγκριτικά με το 2022.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής της Nestlé, η αύξηση του κύκλου εργασιών οφείλεται κυρίως στην άνοδο της κατανάλωσης τροφίμων μέσω ηλεκτρονικών πωλήσεων, την αύξηση του τουρισμού και την απόκτηση της διανομής των προϊόντων Solgar, τα οποία περιλαμβάνουν βιταμίνες, μέταλλα και συμπληρώματα διατροφής.

Οι περσινές οικονομικές επιδόσεις της Nestlé Ελλάς οδήγησαν στην καταβολή μερίσματος ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ στους μετόχους. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 7,9% φτάνοντας τα 409 εκατομμύρια ευρώ, με τις πωλήσεις του εμπορικού κλάδου να σημειώνουν αύξηση 20,6%, στα 180 εκατομμύρια ευρώ. Οι πωλήσεις του βιομηχανικού κλάδου διατηρήθηκαν σταθερές σε σχέση με το 2023. Σημειώνεται ότι τα προϊόντα της Nestlé στην Ελλάδα περιλαμβάνουν κυρίως καφέ, νερά, ζωοτροφές, σοκολάτες, μαγειρικά είδη και βρεφικές τροφές.

Παρά την αύξηση των εσόδων, τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 9,2% στα 26,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη περιορίστηκαν κατά 8,6%, φτάνοντας τα 21,1 εκατομμύρια ευρώ.

Οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 11,2% και διαμορφώθηκαν στα 219 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 44 εκατομμύρια ευρώ αφορούν τραπεζικά δάνεια. Τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν κατά 6%, φτάνοντας τα 37 εκατομμύρια ευρώ. Η Nestlé Ελλάς απασχολεί περίπου 800-900 εργαζομένους στην Ελλάδα και διατηρεί παραγωγική δραστηριότητα από το 1974, λειτουργώντας δύο εργοστάσια, ένα στον τομέα του καφέ στα Οινόφυτα Βοιωτίας και ένα στο φυσικό μεταλλικό νερό Κορπή στη Βόνιτσα.

Όπως έχει γίνει γνωστό, για το 2024, η Nestlé Ελλάς επικεντρώνεται στη διατήρηση χαμηλού λειτουργικού κόστους ώστε να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της και να προσαρμοστεί στις προκλήσεις της βιομηχανίας τροφίμων. Παράλληλα, δίνει προτεραιότητα στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, ενισχύοντας τις πράσινες πρωτοβουλίες της.

Η εταιρεία διαθέτει υψηλή ρευστότητα και επωφελείται από τη στήριξη του ελβετικού μητρικού ομίλου, γεγονός που την καθιστά ευέλικτη στην αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων.

Η εξαγορά της Solgar

Ένα πολύ σημαντικό project για την ελληνική θυγατρική της Nestle είναι η εξαγορά της Solgar. Συγκεκριμένα, η Nestlé Ελλάς έχει μεγάλες προσδοκίες από την εξαγορά της εταιρείας συμπληρωμάτων διατροφής Solgar Hellas, μια διαδικασία που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2023 και βρίσκεται ακόμα σε φάση πλήρους ενσωμάτωσης.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Nestlé Ελλάς, στις 3 Απριλίου 2023, η εταιρεία απέκτησε τη δραστηριότητα διανομής των προϊόντων της Solgar στην Ελλάδα από την ISO-PLUS Α.Ε., μετά από έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έναντι 11,1 εκατομμυρίων ευρώ.

Η διοίκηση σημειώνει ότι η εξαγορά αυτή θα ενισχύσει την ανάπτυξη της εταιρείας στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των βιταμινών, μετάλλων και συμπληρωμάτων διατροφής, προσφέροντας στη Nestlé Health Science μια μοναδική ευκαιρία να εδραιώσει την παρουσία της στην ελληνική αγορά. Η ομάδα που ενσωματώθηκε διαθέτει τεχνογνωσία και εμπειρία στον εξειδικευμένο κλάδο των προϊόντων και στο κανάλι των φαρμακείων.

Η εξαγορά της Solgar αποτελεί ορόσημο για τη Nestlé Health Science στην Ελλάδα, δημιουργώντας μια νέα βάση ανάπτυξης στον τομέα της ευεξίας.

Ο Νίκος Εμμανουηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Ελλάς, είχε δηλώσει ότι η απόκτηση της Solgar ενισχύει τη θέση της εταιρείας στην ταχέως αναπτυσσόμενη κατηγορία των βιταμινών και συμπληρωμάτων, ενώ προσφέρει στη Nestlé Health Science τη δυνατότητα άμεσης παρουσίας στην ελληνική αγορά, με μια εξειδικευμένη ομάδα.

Από το καλοκαίρι του 2023, η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία μετασχηματισμού, αναδιαρθρώνοντας το ανθρώπινο δυναμικό της και οργανώνοντας τους τομείς της. Η Ηρώ Κουμάκη, που ήταν επικεφαλής της εταιρείας κατά την προηγούμενη συνεργασία με την ISO-PLUS, συνεχίζει να ηγείται της Solgar Hellas.

Η κίνηση αυτή αναδεικνύει τη δυναμική της αγοράς ευεξίας στην Ελλάδα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Holland & Barrett.

Μια πρόσφατη έρευνα της McKinsey αποτιμά την παγκόσμια αγορά ευεξίας σε 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια για το 2024, με 480 δισεκατομμύρια δολάρια να προέρχονται από την αμερικανική αγορά και εκτιμώμενο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης από 5% έως 10%.

Η Solgar ιδρύθηκε το 1947 και πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελλάδα το 1992. Η εταιρεία επικεντρώνεται στην παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής, με έμφαση στη συνεχή έρευνα και τη χρήση πρώτων υλών υψηλής ποιότητας.

Η Solgar ανήκει από το 2021 στη Nestlé Health Science

Financial Times: «Τα περισσότερα προϊόντα της Nestle δεν είναι υγιεινά» – Pronews.gr

Σε διεθνές επίπεδο, η Solgar ανήκει από το 2021 στη Nestlé Health Science, η οποία αποτελεί μία από τις ηγετικές εταιρείες στον τομέα της επιστήμης της διατροφής, προσφέροντας ευρύ φάσμα προϊόντων που καλύπτουν τις ανάγκες της ιατρικής διατροφής, των συμπληρωμάτων και των φαρμακευτικών θεραπειών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.