12 Σεπ 2024
READING

Βαγγέλης Μαρινάκης: Τo mega-deal του 1 δισ. δολαρίων και οι μεγάλες επιτυχίες του

6 MIN READ

Βαγγέλης Μαρινάκης: Τo mega-deal του 1 δισ. δολαρίων και οι μεγάλες επιτυχίες του

Βαγγέλης Μαρινάκης: Τo mega-deal του 1 δισ. δολαρίων και οι μεγάλες επιτυχίες του

Άλλο ένα τεράστιο deal ολοκλήρωσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος προχώρησε σε συμφωνία ύψους 1 δισ. δολαρίων με την Bahri, τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, για την πώληση εννέα πλοίων VLCC (πολύ μεγάλα πλοία μεταφοράς αργού πετρελαίου).

Αυτή η συναλλαγή αναμένεται να ενισχύσει τη θέση της Bahri, γνωστής και ως National Shipping Co. της Σαουδικής Αραβίας, καθιστώντας την προσωρινά τον δεύτερο μεγαλύτερο ιδιοκτήτη VLCC παγκοσμίως. Η Bahri διαθέτει ήδη 40 τέτοια πλοία, και η νέα αυτή προσθήκη από την Capital Maritime του Ευάγγελου Μαρινάκη θα συμβάλει στην αναβάθμιση του στόλου της, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας. Η συμφωνία θα ενισχύσει τη θέση της Bahri ανάμεσα στους κορυφαίους παγκόσμιους ιδιοκτήτες VLCC.

Η Bahri προσβλέπει σε σημαντική μείωση των λειτουργικών της εξόδων χάρη σε αυτά τα νέα πλοία, τα οποία θα αποτελούν πάνω από το 20% του στόλου της. Τα πλοία είναι πιο ενεργειακά αποδοτικά και είναι εξοπλισμένα με scrubbers που επιτρέπουν τη χρήση καυσίμων με υψηλότερη περιεκτικότητα σε θείο χωρίς αύξηση των εκπομπών ρύπων.

Οι όροι του deal

Για την αγορά των πλοίων, η Bahri θα καταβάλει στην Capital Maritime το ποσό των 3,75 δισ. ριάλ, δηλαδή περίπου 1 δισ. δολάρια. Τα πλοία έχουν μέση ηλικία 5,9 ετών, κάτι που τα καθιστά σχεδόν έξι χρόνια νεότερα από τα υπόλοιπα πλοία του στόλου της Bahri.

Η παράδοση των πλοίων θα γίνει σταδιακά έως το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Η Bahri θα καταβάλει το 10% του συνολικού ποσού κατά την υπογραφή της συμφωνίας, με το υπόλοιπο ποσό να πληρώνεται με την ολοκλήρωση της παράδοσης των πλοίων.

Για την ελληνική πλοιοκτήτρια εταιρεία, αυτή η πώληση έρχεται μετά την πρόσφατη παραγγελία έξι νέων VLCC διπλού καυσίμου LNG από ναυπηγεία στην Κίνα, με κόστος 140 εκατ. δολάρια το καθένα. Οι παραδόσεις αυτών των πλοίων έχουν προγραμματιστεί για το 2026 και το 2027. Μετά την πώληση, η Capital Maritime θα διατηρήσει δύο VLCC, εξαιρουμένων των πλοίων που βρίσκονται υπό κατασκευή, όπως φαίνεται και στην καταχώρηση του στόλου στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, έναν από τους πιο γνωστούς Έλληνες επιχειρηματίες, έχοντας καταφέρει να διακριθεί σε μία σειρά από τομείς. Γεννημένος στις 30 Ιουλίου 1967, στον Πειραιά, είναι ένας άνθρωπος που δεν σταματάει να αναζητά νέες προκλήσεις, νέους στόχους και νέες κορυφές για να τις κατακτήσει. Εφοπλιστής, επιχειρηματίας, αθλητικός παράγοντας, πολιτικός, ακόμα και στιχουργός, είναι μερικές από τις ιδιότητές του, ενώ κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των δραστηριοτήτων του είναι ότι δεν έχει μάθει να συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από την πρώτη θέση.

Κατακτώντας τον κόσμο των επιχειρήσεων

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι γιος του Μιλτιάδη Μαρινάκη, εφοπλιστή και πολιτικού, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη, και της Ειρήνης Καρακατσάνη με καταγωγή από τον Πόντο. Ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά, τόπο στον οποίο ο πατέρας του άφησε το πολύ ισχυρό του αποτύπωμα, έχοντας αναπτύξει σημαντική επιχειρηματική και πολιτική δράση, ενώ και εκείνος ήταν γνωστός για την αγάπη του προς τον Ολυμπιακό, στη χρηματοδότηση του οποίου συμμετείχε. Παρά το γεγονός ότι προερχόταν από μία σημαντική και εύπορη οικογένεια, ολοκλήρωσε τις σπουδές του σε δημόσιο σχολείο του Πειραιά, ενώ, στη συνέχεια, ταξίδεψε στο Λονδίνο, όπου σπούδασε διοίκηση διεθνών επιχειρήσεων, ενώ έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα Διεθνών Σχέσεων.

Σημαντικότατη είναι η παρουσία του στον χώρο της ναυτιλίας, με τον ίδιο να αποτελεί τον ιδρυτή της ναυτιλιακής εταιρείας Capital Maritime & Trading Corporation, όπως και άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ναυτιλίας.

Η πορεία του Βαγγέλη Μαρινάκη στον κόσμο των επιχειρήσεων είναι τεράστια και περιλαμβάνει μεγάλα deals και επιτυχίες. Είναι πρόεδρος και ιδρυτής της Capital Maritime & Trading Corporation, ενώ από το Μάρτιο του 2007 έως το Δεκέμβριο του 2014 διετέλεσε πρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρίας Capital Product Partners Limited Partnership, οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονται στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Ακόμα, από το Μάρτιο του 2010 υπήρξε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Crude Carriers Corporation, εταιρίας συνδεδεμένης με την Capital Maritime, οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονταν στην χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης μέχρι τη συγχώνευσή της με την Capital Product Partners το Σεπτέμβριο του 2011.

Στην κατοχή του ομίλου της Capital, συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη, το 2017, υπήρχε ένας μικτός στόλο άνω των 70 πλοίων, συμπεριλαμβανομένων δεξαμενόπλοιων, πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ξηρού φορτίου. Ο Όμιλος της Capital εισήλθε στον κλάδο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) το 2018, με μια παραγγελία έως 10 πλοίων μεταφοράς LNG, συνολικής αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία από τις πιο μεγάλες παραγγελίες που έχει κάνει ποτέ Έλληνας εφοπλιστής.

Τον Νοέμβριο του 2018 ανακοινώθηκε η συγχώνευση της Capital Product Partners με την Diamond S Shipping, συμφερόντων του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, ενώ, λίγους μήνες μετά, τον Απρίλιο του 2019 οι μετοχές της Diamond S Shipping εισήχθησαν στην αμερικανική χρηματαγορά του NYSE. Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, οι οποίες κράτησαν ενάμιση χρόνο, έπεσαν οι υπογραφές για μία από τις μεγαλύτερες συγχωνεύσεις στην παγκόσμια εμπορική ναυτιλία, των στόλων της CPLP και της DSS, συνολικής αξίας 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενδεικτικό της σπουδαιότητας της κίνησης αυτής είναι το γεγονός ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη συγχώνευση στον ναυτιλιακό κλάδο που έχει γίνει ποτέ από Έλληνα εφοπλιστή στον NYSE. Είναι, επίσης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2022, η εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη, Capital Group έχει στην κατοχή της σχεδόν 100 πλοία, η χωρητικότητα των οποίων ξεπερνάει τα 10,5 εκατομμύρια νεκρά φορτία, ενώ η αξία τους αγγίζει τα 9 δισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι για τον προσανατολισμό της εταιρίας του στην πράσινη ανάπτυξη ο Μαρινάκης βραβεύθηκε με το βραβείο Tanker Shipping & Trade Industry Leader 2022. Είναι, επίσης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

Εκτός από την ναυτιλία, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει σημαντική παρουσία και στον κλάδο της ενέργειας, στον οποίο έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις, όπως αυτήν στην Τέρνα Ενεργειακή, που ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ. Επίσης έχει χρηματοδοτήσει μια σειρά από σημαντικά projects real estate για πράσινα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια γραφείων, κατοικιών και τηλεοπτικών/κινηματογραφικών στούντιο στην Ελλάδα.

Από τις επιχειρήσεις, στον αθλητισμό, την πολιτική και την… στιχουργική!

Βαγγέλης Μαρινάκης | Ρεπορτάζ και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, την Πολιτική.

Φυσικά αυτές είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητές του, αφού, εκτός των άλλων, οι επιχειρήσεις του περιλαμβάνουν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μέσω της Alter Ego, ποδοσφαιρικές ομάδες (Ολυμπιακός, Νότιγχαμ Φόρεστ, Ρίο Άβε) και ηλεκτρονικό εμπόριο (Shopflix), ενώ ο ίδιος εκτός από την παρουσία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,  έχοντας εκλεγεί το 2014 και το 2019 δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Πειραιά, έχει βάλει την «υπογραφή» του μέχρι και στον χώρο της στιχουργικής, έχοντας γράψει δύο πολύ επιτυχημένα τραγούδια στη Νατάσα Θεοδωρίδου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.