16 Σεπ 2024
READING

Τρέχει ασταμάτητα η αγορά γραφείων στην Αθήνα

6 MIN READ

Τρέχει ασταμάτητα η αγορά γραφείων στην Αθήνα

Τρέχει ασταμάτητα η αγορά γραφείων στην Αθήνα

Το 2024 έχει αναδειχθεί μέχρι στιγμής σε χρονιά επενδύσεων, όσον αφορά στους γραφειακούς χώρους, με hotspot την περιοχή της Αττικής, όπου καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα σε συναλλαγές, αλλά και δραστηριότητα σε νέες επενδύσεις, που έχει να κάνει κυρίως με τις μετακομίσεις σε πιο σύγχρονους χώρους μεγάλων εταιριών, ακόμη και δημοσίων φορέων.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης του δικτύου συµβούλων ακινήτων ∆ανός/ BNP Paribas, το πρώτο εξάµηνο του 2024, έλαβαν χώρα αγοραπωλησίες αξίας 58 εκατ. ευρώ, µε τη ζήτηση για πρώτης κατηγορίας γραφειακούς χώρους να παραµένει ισχυρή, ενώ το μέλλον – τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία – διαγράφεται λαμπρό, με τις προοπτικές να είναι ιδιαίτερα θετικές. Με βάση τα ίδια στοιχεία, κατά µέσο όρο το ποσοστό διαθεσιµότητας ανέρχεται σε 8%, ενώ το 75% των µισθωτικών συµφωνιών αφορά κτίρια υψηλών προδιαγραφών. Τα δεδομένα αυτά ευνόησαν βέβαια και τις συναλλαγές, καθώς κατά το διάστηµα Ιανουαρίου – Ιουνίου έλαβαν χώρα αγοραπωλησίες αξίας 58 εκατ. ευρώ, µε τη ζήτηση να παραμένει αμείωτη.

Βάσει της ίδιας μελέτης, κατά το πρώτο εξάµηνο της φετινής χρονιάς η συνολική επιφάνεια των διαθέσιµων γραφείων ανήλθε σε περίπου 2,6 εκατ. τετραγωνικά µέτρα, από τα οποία 18.300 τ.µ. αντιστοιχούν σε καινούργιους χώρους. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του δικτύου ακινήτων, µέχρι το τέλος της χρονιάς υπολογίζεται ότι θα προστεθούν 125.000 τ.µ. στο υφιστάµενο απόθεµα βιοκλιµατικών γραφείων, ενώ µέχρι το 2026 οι νέες σύγχρονες αναπτύξεις θα φτάνουν με βάση τις εκτιμήσεις, τα 210.000 τ.µ..

Πού κυμαίνονται τα ενοίκια για τους χώρους γραφείων

Η τάση πάντως, παρατηρείται ήδη από την περασμένη χρονιά. Συνολικά 155.000 τετραγωνικά νέων χώρων γραφείων βρίσκονταν υπό κατασκευή στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, με το μέσο ενοίκιο για γραφεία όλων των κατηγοριών να κινείται στα επίπεδα των 27 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Όσον αφορά στις τιμές που «πιάνουν», ακολουθώντας τη γενικότερη τάση του ράλι των τιμών όσον αφορά στα ακίνητα κάθε κατηγορίας, τα µισθώµατα ακολουθούν σταθερά από το 2015 ανοδική πορεία, µε αυτά για πρώτης κατηγορίας χώρους να ανέρχονται σε περίπου 33 ευρώ ανά τ.µ. στο κέντρο της Αθήνας και σε 28 ευρώ και 27 ευρώ στις λεωφόρους Κηφισίας και Βασ. Σοφίας αντίστοιχα.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στις παραδοσιακά κεντρικές αγορές (στο κέντρο της Αθήνας και το Μαρούσι), ενώ η ζήτηση ποικίλλει – όπως και τα μισθώματα – για παλαιότερα ακίνητα και για δευτερογενείς αγορές.

Πάντως, δεδομένης της έλλειψης χώρων υψηλής ποιότητας για την ικανοποίηση της ζήτησης των επενδυτών, η οποία φαίνεται να είναι επίμονη και να αυξάνεται συνεχώς, η έλλειψη χώρων γραφείων βαθμίδας Α αποτελεί σημαντική πρόκληση για την προσφορά της αγοράς. Γι’ αυτό και, ειδικά συγκριτικά με άλλες πόλεις της ΕΕ, η Αθήνα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για κέρδη και υψηλότερες αποδόσεις για όσους τολμούν να επενδύσουν.

Πράσινα γραφεία – Η νέα τάση και τα πιο εμβληματικά projects που τρέχουν

Ταυτόχρονα, ισχυροί παίκτες του κατασκευαστικού κλάδου συνεχίζουν ακάθεκτοι να υλοποιούν νέα projects σε όλη την Αττική, τα οποία προβλέπονται για αξιοποίηση ως βιώσιμα γραφεία, όπου θα εγκατασταθούν έδρες εταιριών. Επιπλέον, δεδομένου ότι η ανάγκη για τέτοιες λύσεις εξακολουθεί να είναι μεγάλη, τα projects αυτά όπως φαίνεται θα συνεχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους.

Εκτός από τη φιλικότητα προς το περιβάλλον (με τις ανάλογες βέβαια πιστοποιήσεις), τα συγκεκριμένα κτίρια αναβαθμίζουν το εργασιακό περιβάλλον και τις συνθήκες για τους εργαζομένους.

Βέβαια, αξίζει να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με έρευνα της Geoaxis, η πορεία των μισθωμάτων παλαιών γραφείων το πρώτο τρίμηνο του 2024 καταγράφεται αυξητική σε σχέση με την περασμένη χρονιά, ωστόσο τα πράσινα γραφεία εξακολουθούν να είναι περιζήτητα και φαίνεται πως η τάση και οι νέες ανάγκες ήρθαν για να μείνουν.  Ταυτόχρονα, ούτως ή άλλως η Ελλάδα τρέχει στο ράλι της πράσινης μετάβασης, προσπαθώντας να καλύψει κενά ετών, μεταξύ άλλων μέσα από τα σύγχρονα κτίρια, που όμως φαίνεται και με βάση τις εκτιμήσεις, αποτελούν πια μονόδρομο τόσο για τον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις, όσο και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τέτοιων κτιρίων και γραφειακών χώρων αυτής της χρονιάς να είναι ο πρώτος ψηφιακός και βιοκλιματικός ουρανοξύστης της χώρας που υλοποίησε η Piraeus Tower Α.Ε., κοινοπραξία της Dimand με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Prodea Investments, στο οποίο έχει εγκατασταθεί η εταιρία Dialectica, η οποία έχει μισθώσει από τον 9ο μέχρι το 14ο όροφο, ήτοι 6.210 τ.μ..

Το πρώτο εξάµηνο του 2024, έλαβαν χώρα αγοραπωλησίες αξίας 58 εκατ. ευρώ, µε τη ζήτηση για πρώτης κατηγορίας γραφειακούς χώρους να παραµένει ισχυρή

Μία ακόμη σημαντική επένδυση υλοποιεί η εταιρία και στο ακίνητο της Softex στην περιοχή του Ελαιώνα, όπου θα κατασκευαστούν και θα ανακαινιστούν συνολικά 10 κτίρια σε μια έκταση 50 στρεμμάτων. Στόχος είναι η δημιουργία κτιρίων γραφείων που θα είναι πιστοποιημένα κατά LEED Gold και Well. Συνολικά προβλέπεται η κατασκευή 79.202 τ.μ., από τα οποία 47.000 τ.μ. αφορούν στην επιφάνεια ανωδομής. Επίσης, εμβληματικό είναι το πράσινο project με πρωταγωνιστή, μεταξύ άλλων τη Dimand, της αναγέννησης του ιστορικού κτιρίου που στεγαζόταν το θρυλικό κατάστημα παιχνιδιών Μινιόν επί της Πατησίων, το οποίο προορίζεται για μικτή χρήση (εμπορικά καταστήματα και γραφεία). Η Dimand ανέλαβε επίσης τα νέα κτίρια της PwC.

Τις διαδικασίες για την ανάπτυξη γραφειακού campus στο οικόπεδο – φιλέτο, όπου λειτουργούσε μέχρι πρότινος το λούνα παρκ «Αηδονάκια», στο Μαρούσι, τρέχει αυτή την περίοδο και η Prodea Investments.

Επίσης, η Noval Property μαζί με την Brook Lane υλοποιούν ένα συγκρότημα πράσινων γραφείων επί των οδών Χειμάρρας 10-12 και Λεωφόρου Αμαρουσίου – Χαλανδρίου στο Μαρούσι. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα project που καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και στο οποίο θα τοποθετηθεί το κτιριακό συγκρότημα «The Grid», στο οποίο αναμένεται να μετακομίσει η ΕΥ.

Η ανάπλαση ακόμα ενός παλαιού, κενού πρώην βιομηχανικού κτιρίου και η μετατροπή του σε πράσινο κτίριο γραφείων από τη Hellenic Properties, σηματοδοτεί και την πρώτη επένδυση σε συνεργασία με το ελληνικό ESG-focused fund Sirec Energy. Πρόκειται για κτίριο συνολικής έκτασης 5.200 τ.μ., το οποίο θα μετατραπεί σε πράσινο κτίριο γραφείων, σε μια επένδυση συνολικού ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος, ανάμεσα στα πιο χαρακτηριστικά projects νέων γραφειακών χώρων που βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης, προχωρούν οι εργασίες κατασκευής της νέας πράσινης αναβαθμισμένης κτιριακής ανάπτυξης και ανέγερσης του Μεγάρου ΤΕΕ, για να αποκτήσουν το ΤΕΕ και οι μηχανικοί τη νέα στέγη τους, σε ένα σύγχρονο, βιοκλιματικό, ενεργειακά αναβαθμισμένο, λειτουργικό και προσβάσιμο, με σύγχρονες υποστηρικτικές υποδομές και χρήσεις, κτιριακό συγκρότημα, που θα είναι έτοιμο να τους υποδεχθεί έως το τέλος του 2025 στο Μαρούσι. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.