23 Νοέ 2024
READING

Ακριβό μου… fast food

5 MIN READ

Ακριβό μου… fast food

Ακριβό μου… fast food

Εκτός από την ταχύτητα προετοιμασίας και κατανάλωσης, και το γεγονός ότι μπορούσε κανείς να το καταναλώσει πραγματικά οπουδήποτε, το fast food παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, πάντα ήταν συνώνυμο της χαμηλής του τιμής. 

Μέσα στα χρόνια όμως, περνώντας, όπως πολλοί άλλοι κλάδοι, μέσα από τη δίνη των οικονομικών κρίσεων, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που έρχονται η μία μετά την άλλη σαν ντόμινο και τα συνακόλουθα «κύματα» της ακρίβειας που είναι παρόντα σήμερα περισσότερο από ποτέ, σε παγκόσμιο επίπεδο, ακόμη και το fast food, μία διαχρονική αξία που έδινε πάντα τη γρήγορη, εύκολη και οικονομική λύση στην πείνα, έχει και αυτή επηρεαστεί από τις συνθήκες και έχει αλλάξει σημαντικά.

Καίνε οι τιμές των βρετανικών fish&chips, της ιταλικής πίτσας και άλλων γρήγορων γευμάτων

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν φημίζεται για την τοπική του κουζίνα, όμως ένα γεύμα του αποτελεί βασικό πυλώνα της κουλτούρας του και είναι δημοφιλές παγκοσμίως. Και αυτό δεν είναι άλλο από τα fish and chips, το κομμάτι μπακαλιάρου που τηγανίζεται σε κουρκούτι και σερβίρεται με τηγανητές πατάτες και σως. Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 10.000 καταστήματα που σερβίρουν fish and chips στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το 22% των Βρετανών δηλώνει ότι επισκέπτεται τουλάχιστον ένα κατάστημα κάθε εβδομάδα, ξοδεύοντας συνολικά περί τα 1,37 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Η τιμή του αγαπημένου τηγανητού μπακαλιάρου ωστόσο έχει πάρει ανησυχητικά την ανιούσα, καθώς έχει αυξηθεί από 8 στερλίνες το κιλό, σε 14 στερλίνες και το κόστος του πιάτου έχει αυξηθεί κατά 22%. Συνεπώς, τα fish and chips που κόστιζαν περίπου 9 στερλίνες μόλις πριν από τρία χρόνια, τώρα ξεπερνούν τις 15, σε ακριβότερα εστιατόρια μπορεί να φτάνουν ακόμη και τις 25 στερλίνες.

Ακόμη και οι διάσημες frites – τηγανητές πατάτες στο χέρι, που είναι viral σε χώρες όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία, γίνονται σταδιακά «χρυσές». Για παράδειγμα, μέχρι πριν από λίγους μήνες, μία μερίδα κόστιζε κατά μέσο όρο 2,5 ευρώ, ωστόσο μέχρι το τέλος του έτους οι εκτιμήσεις λένε πως η τιμή θα ξεπεράσει τα 3 ευρώ.

Αλυσίδες – κολοσσοί χάνουν το κοινό τους

Έτσι, το καταναλωτικό κοινό που έχει υποστεί σημαντικές μειώσεις στο εισόδημα του, έχει γυρίσει επίσης σε αξιοσημείωτο βαθμό την πλάτη σε πολλών ειδών «φθηνά γεύματα», από συνοικιακά καταστήματα, αλλά και από τις πιο μεγάλες αλυσίδες παγκοσμίως. Και να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι οι καταναλωτές χαμηλού εισοδήματος αποτελούν ίσως το βασικότερο μέρος της πελατειακής βάσης, κυρίως για τις αλυσίδες. Όμως όπως είναι λογικό, είναι και οι πρώτοι που «κόβουν» το budget τους.

Η κρίση χτύπησε ακόμη και τη διάσημη ιταλική πίτσα, η οποία κατέγραψε εκρηκτική αύξηση στην τιμή, με το κόστος των υλικών για την παρασκευή της, όπως το αλεύρι, το λάδι και η ντομάτα, να έχει πάρει την ανιούσα. Έτσι, για μια πίτσα 6 κομματιών που το 2022 πωλούνταν από 6 έως 8 ευρώ, σήμερα οι Ιταλοί καλούνται να δαπανήσουν 9 ευρώ, με πιο ιδιαίτερες επιλογές να κοστίζουν ακόμη και 20 ευρώ.

Λόγω της γενικότερης ακρίβειας, χαρακτηριστικό είναι ότι στελέχη σε αλυσίδες όπως τα McDonald’s και Wendy’s βλέπουν ότι χάνουν πελατεία. Σε αυτό το πλαίσιο, παρατηρούμε πως τελευταία ποντάρουν σε προσφορές και χτίσιμο ενός brand loyalty, μίας πιο προσωποποιημένης εξυπηρέτησης και δημιουργία μελών που απολαμβάνουν συγκεκριμένα προνόμια. Για παράδειγμα, η McDonald’s προσφέρει εκπτώσεις εντός εφαρμογής – και στην Ελλάδα-, όπως έκπτωση 20% σε μια παραγγελία ή δωρεάν παράδοση με αρκετά μεγάλη παραγγελία. Γενικώς, οι αλυσίδες έχουν χάσει έσοδα και με την ελπίδα ότι θα δώσουν ώθηση στα έσοδά τους για το γ’ τρίμηνο, κολοσσοί όπως τα McDonald’s, Taco Bell, Burger King και Wendy’s παρουσιάζουν ή επαναφέρουν προσφορές γευμάτων.

Το λατρεμένο τυλιχτό των Ελλήνων, το εθνικό μας fast food, που δεν είναι άλλο από το σουβλάκι, έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα την επικαιρότητα, λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων που έχει δεχθεί

Στις ΗΠΑ πάντως, μία χώρα με παράδοση και μεγάλη αγάπη προς το fast food, είναι ενδεικτικό της κατάστασης ότι περίπου το ένα τέταρτο των καταναλωτών χαμηλού εισοδήματος (όσοι βγάζουν λιγότερα από 50.000 δολάρια ετησίως), δήλωσαν ότι έτρωγαν λιγότερο γρήγορο φαγητό, ενώ περίπου οι μισοί επιβεβαίωσαν πως πραγματοποιούσαν λιγότερες επισκέψεις σε εστιατόρια fast food, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο από την εταιρία συμβούλων Revenue Management Solutions.

Όντως, σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια οι αυξήσεις των τιμών έχουν οδηγήσει πολλούς καταναλωτές στο συμπέρασμα ότι το junk food δεν είναι πλέον value for money. Και βασική αιτία είναι όπως λένε οι εταιρίες οι αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών.

Το χρυσό ελληνικό σουβλάκι

Το λατρεμένο τυλιχτό των Ελλήνων, το εθνικό μας fast food, που δεν είναι άλλο από το σουβλάκι, έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα την επικαιρότητα, λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων που έχει δεχθεί. Γεγονός είναι ότι ένα γεύμα σε ένα ψητοπωλείο, ακόμη και ένα σουβλάκι στο χέρι, δεν αποτελεί πια οικονομική επιλογή, όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα. Και αυτό αφού η τιμή του σταδιακά έχει διπλασιαστεί, με την τελευταία ανατίμηση να γίνεται μάλιστα εξαιρετικά απότομα. Σήμερα, ένα τυλιχτό στο χέρι ξεπερνά ανά περίπτωση ακόμη και τα 4 ευρώ, ακόμη και σε παραδοσιακά «λαϊκές» γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά. Έτσι, η κάποτε φθηνή διατροφική λύση, μετατρέπεται – και αυτή σιγά σιγά -, σε είδος πολυτελείας.  Στο παιχνίδι μάλιστα βρίσκονται πια και οι διαδικτυακές πλατφόρμες, τις οποίες, λόγω ευκολίας, οι καταναλωτές επιλέγουν σε μεγάλο βαθμό, παρά την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση που μπορεί να φτάσει από το 15% έως το 30% της τιμής του γεύματος. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.