14 Νοέ 2024
READING

Καταλύματα και εστίαση τρέχουν με χίλια παντού εκτός από τη… Μύκονο

5 MIN READ

Καταλύματα και εστίαση τρέχουν με χίλια παντού εκτός από τη… Μύκονο

Καταλύματα και εστίαση τρέχουν με χίλια παντού εκτός από τη… Μύκονο

«Φωτιά» φαίνεται πως έχουν πάρει οι κλάδοι που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τον τουρισμό και βέβαια δεν είναι άλλοι από αυτόν της φιλοξενίας και της εστίασης, οι οποίοι εδώ και μήνες, αλλά πολύ περισσότερο και αυτή την περίοδο που βρισκόμαστε στην κορύφωση της θερινής τουριστικής σεζόν, κινούνται σε τρελούς ρυθμούς, εξυπηρετώντας τις μεγάλες τουριστικές ροές που φτάνουν συνεχώς στη χώρα μας.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία το δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι κλάδοι των καταλυμάτων συνέχισαν να κινούνται ανοδικά.

Πιο συγκεκριμένα και για να δούμε τα δεδομένα ανά κλάδο, στο σύνολο των επιχειρήσεων  των Καταλυμάτων ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2024 ανήλθε σε 2.819.022.548 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 10,7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2023, που ήταν 2.546.523.445 ευρώ.

Από την άλλη, στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου των Υπηρεσιών Εστίασης ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2024 ήταν 2.557.431.370 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,8% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2023, οπότε ήταν στα 2.417.633.471 ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για τον μήνα Ιούνιο, αθροιστικά για τις επιχειρήσεις στους κλάδους των Καταλυμάτων και των Υπηρεσιών Εστίασης, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1.653.533.193 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 11,6% σε σχέση με τον Ιούνιο 2023, όπου είχε ανέλθει σε 1.482.301.277 ευρώ. Ακόμη πιο ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιούνιο 2024 σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2023 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Κω (16,3%) και η μικρότερη αύξηση (1,5%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Όλα αυτά, τη στιγμή που ο τουρισμός στην Ελλάδα ετοιμάζεται να σπάσει ένα ακόμη ρεκόρ, καθώς έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά ήδη από τις πρώτες μέρες της θερινής σεζόν και συνεχίζεται αμείωτος. Να υπενθυμίσουμε ότι το 2023 ήρθαν περισσότεροι από 32,7 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες, κατά 17,6% περισσότεροι σε σχέση με το 2022 και επίσης 1,4 εκατ. περισσότεροι σε σχέση με το 2019. Για φέτος, μένει να δούμε τον αριθμό που θα σχηματιστεί όταν η σεζόν φτάσει στο τέλος της.

Ξεθωριάζει ο μύθος της Μυκόνου και της Σαντορίνης

Και ενώ όλη η χώρα κινείται σε ανοδική πορεία, ακόμη και για προορισμούς που δεν ήταν μέχρι τώρα τόσο δημοφιλείς, διαχρονικές αξίες και αγαπημένα μέρη για διακοπές κυρίως για τους ξένους τουρίστες χάνουν αισθητά πια την αίγλη τους, με σημαντική μερίδα των επισκεπτών να τους έχει γυρίσει και αποδεδειγμένα πια την πλάτη. Και μιλάμε βέβαια για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, που ακολουθούν, ακόμη και αν είναι για αρχή δύσκολο να το συνειδητοποιήσουμε, αξιοσημείωτη  πτωτική πορεία στις αφίξεις, συνεπώς και τα έσοδα.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αναφορικά με τις επιχειρήσεις στον κλάδο των Καταλυμάτων, των Περιφερειακών Ενοτήτων με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών έτους 2023, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου (12,1%). Από κοντά ακολούθησε και η κάποτε αγαπημένη των ξένων τουριστών, ειδυλλιακή Σαντορίνη, που κατέγραψε μείωση 7,2%.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι επιχειρήσεις εστίασης, καθώς και πάλι, η Μύκονος «κατάφερε» τη μεγαλύτερη μείωση στη χώρα με 7,4%. Για τη Σαντορίνη, το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 6,3%.

Γιατί γυρίζουν την πλάτη στα κοσμοπολίτικα hotspots οι τουρίστες

Σίγουρα, Μύκονος και Σαντορίνη έχουν χάσει πια τη δόξα η οποία τις συνόδευε, με σταθερούς επισκέπτες να τις επιλέγουν ακόμη και κάθε χρόνο για τις διακοπές τους. Όμως μια σειρά παραγόντων έχουν αλλάξει τα δεδομένα τα τελευταία χρόνια, με το φαινόμενο να είναι εντονότερο το 2024.

Και το μεγαλύτερο πλήγμα βιώνει φέτος η Μύκονος. Αδιαμφισβήτητα ήταν για χρόνια η μεγάλη πρωταγωνίστρια του ελληνικού τουρισμού, το hotspot του εγχώριου και διεθνούς jest set, το νησί της πολυτέλειας και του ατελείωτου πάρτι. Όμως, η ίδια της η υπερβολή, που τα τελευταία χρόνια εκτοξεύθηκε, έφερε σύννεφα στην κάποτε αψεγάδιαστη φήμη της. Υπερτουρισμός, ασφυκτικές συνθήκες, ανεξέλεγκτη δόμηση, στον βωμό του luxury τουρισμού και της ικανοποίησης του πλήθους ιδιαίτερα ευκατάστατων επισκεπτών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ, σοβαρά προβλήματα στις υποδομές,  ακόμη και εγκληματικότητα – που έγινε αντικείμενο συζήτησης και αναρτήσεων και από παγκοσμίου φήμης influencers που έπεσαν θύματα – και βέβαια οι εξαιρετικά υψηλές και σε πολλές περιπτώσεις παράλογες, τιμολογιακές πολιτικές, σταδιακά φαίνεται πως «κατεβάζουν» τη Μύκονο από το βάθρο της. Ταυτόχρονα, φέρνουν στο προσκήνιο άλλους, εξίσου premium αλλά πιο «λογικούς» πια, καλοκαιρινούς προορισμούς, εντός και εκτός Ελλάδας. Τα παράπονα και οι συζητήσεις με αρνητική χροιά για τη Μύκονο είναι υπαρκτές εδώ και καιρό, όμως το πλήρωμα του χρόνου φαίνεται πως ήρθε.

Aναφορικά με τις επιχειρήσεις στον κλάδο των Καταλυμάτων, των Περιφερειακών Ενοτήτων με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών έτους 2023, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου (12,1%)

Η αλλαγή του σκηνικού έκανε τα πρώτα της σημάδια πέρυσι, με την πτώση στο σύνολο της χρονιάς για το νησί των ανέμων να είναι στο 5,2%. Για φέτος, η θερινή σεζόν ξεκίνησε παίρνοντας την κατιούσα ήδη από την αρχή της. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Fraport, στη διαχείριση της οποίας βρίσκονται αυτά τα αεροδρόμια, ο αριθμός των ξένων επιβατών που διακινήθηκε στο αεροδρόμιο της Μυκόνου τον Μάρτιο έπεσε στους 338 από 864 τον αντίστοιχο μήνα του 2022, καταγράφοντας μείωση 60,9%.

Αυτά τα δεδομένα βέβαια, έρχονται να ταράξουν τα νερά και για τον τζίρο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο νησί, με τους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες εστίασης να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο.

Πιο φθηνές ακόμη και οι βίλες της Μυκόνου

Εν τω μεταξύ, παρά τα αστρονομικά ποσά που καταγράφονται στο νησί σε όλους τους κλάδους, φθηνότερα νοικιάζονται φέτος οι πολυτελείς βίλες στη Μύκονο (ακόμη και κατά 30%), καθώς η αυξηµένη προσφορά και η µείωση των επισκεπτών σε σχέση µε το περσινό καλοκαίρι, ασκούν πιέσεις στις τιµές. Αύξηση των οικογενειακών εξόδων, και γενικότερη δυσμενής οικονοµική κατάσταση σε πολλές χώρες, λόγω και των πολεµικών συρράξεων στην Κεντρική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, έχουν βάλει το «λιθαράκι» τους στη μείωση των επισκεπτών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.