26 Οκτ 2024
READING

H Θεσσαλονίκη μεταμορφώνεται σε hotspot επενδύσεων logistics

4 MIN READ

H Θεσσαλονίκη μεταμορφώνεται σε hotspot επενδύσεων logistics

H Θεσσαλονίκη μεταμορφώνεται σε hotspot επενδύσεων logistics

Οι αυξημένες ανάγκες της εφοδιαστικής αλυσίδας οδηγούν εδώ και καιρό τη χώρα στον «ρυθμό» των logistics με μεγάλες πρωταγωνίστριες την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Εδώ και καιρό λοιπόν πραγματοποιείται μία έντονη προσπάθεια, προκειμένου η Ελλάδα να μετατραπεί σε διεθνές εμπορευματικό κέντρο. Η χώρα μας έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο την αξιοποίηση της γεωγραφικής της θέσης στο έπακρον αλλά και τη «φροντίδα» της εικόνας της προς τα έξω, επικοινωνώντας την οικονομική ανάκαμψη και τις ποικίλες επενδύσεις που λαμβάνουν χώρα στα εδάφη της, ενώ παράλληλα δημιουργούνται ευκαιρίες για νέες πρωτοβουλίες.

Εν τω μεταξύ, το ενδιαφέρον εξακολουθεί να είναι αμείωτο, για σύγχρονες και ενεργειακά αποδοτικές εγκαταστάσεις logistics, ενώ η Ελλάδα θεωρείται ιδανική προκειμένου να δημιουργηθεί η εμπορική ένωση της Ασίας με την Ευρώπη.

Η Θεσσαλονίκη ως μεγάλος κόμβος

Όπως αναφέραμε, μία από τις πρωταγωνίστριες των logistics είναι η Θεσσαλονίκη και καταλυτικοί παράγοντες για την περαιτέρω ανάπτυξη των logistics στην περιοχή την επόμενη διετία θα αποτελέσουν ο διαγωνισμός για το πρώην στρατόποεδο Γκόνου, καθώς και η επέκταση του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ. Και αυτό γιατί ο κύριος όγκου του εμπορίου γίνεται μέσω θαλάσσης, επομένως η αναβαθμισμένη προβλήτα θα ενδυναμώσει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων.

Το project του ομίλου Raben

Έτσι, στις πιο πρόσφατες εξελίξεις, σε επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ για την κατασκευή κέντρου logistics μηδενικών εκπομπών στη Θεσσαλονίκη προχωρά ο όμιλος Raben, με στόχο να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων του σε contract logistics, εσωτερικές μεταφορές και στον τομέα των logistics τροφίμων σε ελεγχόμενη θερμοκρασία και περαιτέρω να ηγηθεί της ανάπτυξης του κλάδου logistics στη χώρα.

Με βάση τη σχετική ανακοίνωση, το συγκεκριμένο κέντρο logistics θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 50 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του ομίλου και θα κατασκευαστεί σε δύο φάσεις. Η  πρώτη αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025 και περιλαμβάνει τη δημιουργία cross-dock αποθήκης 4.000 τ.μ. με 40 ράμπες φόρτωσης/εκφόρτωσης και ψυκτικό θάλαμο για τρόφιμα, καθώς και την κατασκευή γραφείων 700 τ.μ..

Η χώρα μας έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο την αξιοποίηση της γεωγραφικής της θέσης στο έπακρον αλλά και τη «φροντίδα» της εικόνας της προς τα έξω, επικοινωνώντας την οικονομική ανάκαμψη και τις ποικίλες επενδύσεις που λαμβάνουν χώρα στα εδάφη της

Η μεταμόρφωση του στρατοπέδου Γκόνου

Επίσης, όπως αναφέραμε, αναμένεται σύντομα, εντός του φθινοπώρου, η προκήρυξη για τον διαγωνισμό, εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ, για την ολική αναμόρφωση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου στην Θεσσαλονίκη και την μετατροπή της έκτασης σε κέντρο logistic. Πρόκειται να πάρει τη θέση του σε έκταση 672 στρ. εντός του πρώην στρατοπέδου Γκόνου, που βρίσκεται σε προνομιακή θέση σε απόσταση 3 χλμ. από την Εγνατία και 500μ. από τη σιδηροδρομική γραμμή. Το ύψος της επένδυσης εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 120 ως και 260 εκατ. ευρώ , με σκοπό το logistic center να γίνει πύλη για προϊόντα από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η μεγάλη επένδυση της Dimand στο πρώην ακίνητο της ΒΑΛΚΑΝ

Επιπλέον, το αναξιοποίητο βιομηχανικό ακίνητο της Βαλκάν Εξπόρτ στο 15ο χλμ. Θεσσαλονίκης-Έδεσσας στο μεγαλύτερο κόμβο logistics στη Βόρεια Ελλάδα έχει αναλάβει να μετατρέψει σε κόμβο logisticsη Dimand. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης με βάση τις εκτιμήσεις αναμένεται στα 160 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται η κατασκευή σε δυο φάσεις συγκροτήματος συνολικής επιφάνειας 120.000 τ.μ. περίπου εντός συνολικά 30 μηνών.

Στο παιχνίδι και ο δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης

Και δημόσιοι φορείς όμως μπαίνουν στο παιχνίδι, αφού ο δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης υλοποιεί διαγωνισμό για την εκπόνηση μελέτης που αφορά την ίδρυση Επιχειρηματικού Πάρκου, με αντικείμενο βέβαια τα logistics. Η έκταση θα είναι 90 στρεμμάτων και βρίσκεται επί της επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης-Καλοχωρίου, στην περιοχή της Μενεμένης.

Τα βήματα που ήδη έχουν γίνει

Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Ιανουάριο, στην εξαγορά σύγχρονης εγκατάστασης logistics στη βόρεια Ελλάδα προχώρησε η Streem Global AE, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπτυξης που υλοποιεί, ενδυναμώνοντας τη θέση της στον κλάδο logistics στη ΝΑ Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η Streem Global A.E. προχώρησε στην απόκτηση σύγχρονης εγκατάστασης logistics στη ΒΙΠΕ Σίνδου, τη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή στην Ελλάδα, με επιφάνεια 33.000 τ.μ., σε οικόπεδο 60.000 τ.μ. κοντά στο Καλοχώρι, το δεύτερο μεγαλύτερο βιομηχανικό κόμβο της περιοχής. Πρόκειται για στρατηγική θέση, δίπλα στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών-Θεσσαλονίκης και 12 χλμ. από το λιμάνι της πόλης.

Πρόκειται για ένα logistics hub με σύγχρονες υποδομές και διάταξη που φιλοξενεί χύδην και παλετοποιημένα φορτία διασφαλίζοντας υψηλή λειτουργική απόδοση και παραγωγικότητα. Όπως επεσήμανε μάλιστα η εταιρία, βασικό πλεονέκτημα της επένδυσης αποτελεί η ύπαρξη σιδηροδρομικής υποδομής εντός της εγκατάστασης που συνδέεται με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και μπορεί να υποστηρίξει τη μεταφορά φορτίων, με χρήση τρένου, προς την κεντρική Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα εγκαινιάστηκε το νέο κέντρο διανομής κι αποθήκευσης ελαστικών της Elastrak, μέλος του Ομίλου ΕΛΤΡΑΚ, σε ιδιόκτητη περιοχή στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, παρουσιάστηκε μάλιστα στους συνεργάτες της εταιρίας με ζωντανή επίδειξη το νέο πρόγραμμα τηλεματικής Webfleet, που φέρει την υπογραφή της Bridgestone.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.