18 Δεκ 2024
READING

Κάμπινγκ στην Ελλάδα: Η τάση, η «βουτιά» στην κίνηση και η αισιοδοξία

4 MIN READ

Κάμπινγκ στην Ελλάδα: Η τάση, η «βουτιά» στην κίνηση και η αισιοδοξία

Κάμπινγκ στην Ελλάδα: Η τάση, η «βουτιά» στην κίνηση και η αισιοδοξία

Την κάθοδο πήρε στην αρχή της τουριστικής σεζόν η… εναλλακτική πλευρά του τουρισμού και της φιλοξενίας, η οποία ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει ομολογουμένως εξελιχθεί σε τάση για Έλληνες αλλά και για ξένους που την είχαν πάντα στην κουλτούρα τους, και δεν είναι άλλη από το κάμπινγκ. Όπως αποκαλύπτουν ωστόσο τα στοιχεία, η επισκεψιμότητα στα κάμπινγκ της χώρας μας μειώθηκε σε ποσοστό άνω του 30% κατά τους μήνες Μάιο μέχρι και Ιούλιο, με τους επιχειρηματίες να έχουν εναποθέσει πλέον τις ελπίδες τους για περιορισμό της ζημίας στον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Η τάση του κάμπινγκ στην Ελλάδα

Η τάση του κάμπινγκ έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ιδιαίτερα δημοφιλής στις νεαρές ηλικίες κυρίως, για διάφορους λόγους. Βασικός παράγοντας είναι βέβαια το γεγονός ότι αποτελεί μία ιδιαίτερα προσιτή επιλογή για το περιορισμένο budget φοιτητών και νέων γενικώς, ενώ παράλληλα προσφέρει ανεξαρτησία, άμεση επαφή με τη φύση, αίσθηση ελευθερίας και βέβαια παρεΐστικη διάθεση.  Οι τιμές στα κάμπινγκ είναι και αυτές «ελεύθερες», ωστόσο ενδεικτικά, το κόστος για μια τετραμελή οικογένεια, με δικό της κατασκηνωτικό μέσο μπορεί να ξεκινάει από 30 με 45 ευρώ. Με αυτά πληρώνει τη θέση, το σημείο για το αυτοκίνητο και το ρεύμα. Σε περίπτωση που δεν διαθέτει κατασκηνωτικό μέσο οι τιμές ξεκινούν περίπου από 60 ευρώ.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 300 κάμπινγκ και αυτό μεταφράζεται σε σχεδόν 22.000 θέσεις συνολικά. Όπως αναφέρουν μάλιστα παράγοντες της αγοράς, συνήθως τον Απρίλιο και τον Μάιο ο κόσμος προτιμά να κατασκηνώνει σε περιοχές με αρχαιολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, ενώ από τον Ιούνιο και μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου επιλέγει θάλασσα.

Η αλήθεια είναι όμως ότι η κατασκηνωτική κουλτούρα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο εξωτερικό, με αρκετούς τουρίστες να επιλέγουν τους καλοκαιρινούς προορισμούς της χώρας μας που προσφέρονται για διακοπές με τροχόσπιτο. Οι παράγοντες της αγοράς μάλιστα εξηγούν ότι για φέτος ώθηση δίνει η δυναμική που παρουσιάζει η τουρκική αγορά, αλλά και η έλευση ξένων και πολυτελών αυτοκινούμενων τροχόσπιτων.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, τα κάμπινγκ της χώρας επέλεξαν για τις διακοπές τους 3,1 εκατομμύρια άτομα.

Τι έφταιξε για τη «βουτιά»

Καταλυτικός παράγοντας για τη μείωση της κίνησης στα κάμπινγκ της χώρας ήταν βέβαια ο παρατεταμένος καύσωνας και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν τον Ιούνιο και κυρίως τον Ιούλιο, οι οποίες βέβαια δεν ευνοούν τη διαμονή σε κάμπινγκ. Επίσης, το δικό τους «λιθαράκι» στην κατάσταση έβαλαν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι που απέτρεψαν σημαντικό μέρος ξένων τουριστών να έρθουν στην Ελλάδα.

Το 2019, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, τα κάμπινγκ της χώρας επέλεξαν για τις διακοπές τους 3,1 εκατομμύρια άτομα

Αισιόδοξες οι εκτιμήσεις – Ποιοι είναι οι «πρωταθλητές» της κατασκήνωσης

Παρά τη «βουτιά» που καταγράφηκε στη συγκεκριμένη αγορά τους μήνες που προαναφέρθηκαν, ανακούφιση δημιουργούν οι προκρατήσεις που έχουν ήδη γίνει και συνεχίζονται για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Όπως εξηγούν άνθρωποι της αγοράς, ο Αύγουστος, στην έναρξή του, πάει πολύ καλά για τα κάμπινγκ της χώρας, με τις πληρότητες να «αγγίζουν» μέχρι και το 100% σε ορισμένες περιοχές -κυρίως σε Πελοπόννησο και Βόρεια Ελλάδα.

Την Πελοπόννησο και τα νησιά επιλέγουν κυρίως ξένοι, ενώ σε Πιερία, Χαλκιδική και υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα, ποσοστό άνω του 65% είναι Έλληνες και ακολουθούν παραδοσιακά οι Βαλκάνιοι, με «πρωταγωνιστές» τους Βούλγαρους, Ρουμάνους και Σέρβους. Παραδοσιακά βέβαια τον κατασκηνωτικό τρόπο ζωής επιλέγουν και οι Γερμανοί, οι Αυστριακοί, οι Άγγλοι και οι Ιρλανδοί.

Ανεβαίνει ο οδικός τουρισμός, αλλά όχι παντού

Όλο και περισσότεροι είναι οι τουρίστες που φτάνουν οδικώς στη χώρα μας, αν και φέτος από την τάση αποκλείονται σημαντικοί «χαμένοι», που αποτελούσαν παραδοσιακούς προορισμούς για οδικό τουρισμό από τα βόρεια (πχ. Θεσσαλονίκη, Πιερία κλπ.). Πάντως, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) το πρώτο εξάμηνο του 2024 ο οδικός τουρισμός παρουσίασε άνοδο κατά 13,7%, με τις διεθνείς αφίξεις να διαμορφώνονται στα 4 εκατ., έναντι 3,5 εκατ. της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Εν αντιθέσει με άλλους προορισμούς που θα περιμέναμε, από την αρχή της χρονιάς και μέχρι σήμερα η τουριστική κίνηση στη Θράκη παρουσιάζει αυξητική πορεία, σε σχέση με πέρσι, με πρωταγωνιστές τους Τούρκους.

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κίνηση και στη Χαλκιδική, με τους τουρίστες του οδικού τουρισμού να προέρχονται κυρίως από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.