16 Σεπ 2024
READING

Τα smartphones κατακτούν όλες τις συναλλαγές και μαζί και την καθημερινότητά μας

4 MIN READ

Τα smartphones κατακτούν όλες τις συναλλαγές και μαζί και την καθημερινότητά μας

Τα smartphones κατακτούν όλες τις συναλλαγές και μαζί και την καθημερινότητά μας

Το smartphone αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, βρίσκεται πάντα «πάνω» μας, σχεδόν συνεχώς στο χέρι μας. Και μπορεί να αποτελεί τον αγαπημένο φίλο της Gen Z, όμως η καθημερινή χρήση των smartphones μας αφορά πια όλους και εξαπλώνεται σχεδόν σε κάθε ηλικία.

Και αυτό γιατί ακόμη και οι λιγότερο εξοικειωμένες ηλικίες που είχαν συνηθίσει σε απλά, feature κινητά τηλέφωνα προκειμένου απλώς να επικοινωνούν τηλεφωνικά ή μέσω sms με τους δικούς τους, αναγκάστηκαν να μάθουν τη χρήση των smartphones, στον βωμό της ψηφιακής μετάβασης, με τις περισσότερες διαδικασίες, μεταξύ των οποίων και οι τακτοποιήσεις των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, να γίνονται πια αποκλειστικά διαδικτυακά. Και το smartphone, είναι πάντα ένας εύκολος τρόπος για να γίνει αυτό, εύκολα, γρήγορα και οποιαδήποτε στιγμή.

Το 2023 οι συναλλαγές μέσω κινητών συσκευών σε αξία ανήλθαν στο αστρονομικό ποσό των 1,4 τρισ. δολαρίων

Βασικός μοχλός για το ηλεκτρονικό εμπόριο

Τα smartphones όμως έχουν διεισδύσει εδώ και καιρό και στον κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου που καταγράφει υψηλά ρεκόρ.  Με βάση τα ευρήματα νέας έρευνας της Nexi, η γενιά των Millennials (ηλικίες 30-49) κατέχει την πρώτη θέση στις συνολικές μηνιαίες αγορές. Με μικρή διαφορά, ακολουθεί η Generation X (ηλικίες 50-64) και η νεότερη, Generation Z (ηλικίες 18-29). Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι παρά το γεγονός ότι η χώρα μας υστερούσε σημαντικά στον τομέα των online πωλήσεων, γρήγορα κατάφερε να καλύψει το χαμένο έδαφος, με αποτέλεσμα το 2023 να λειτουργούν σε αυτήν 102.900 e-shops. Και τα smartphones αποτελούν τον βασικό μοχλό μέσα από τον οποίο καταγράφουν τις πωλήσεις τους.

Τα smartphones ηγέτες στις online συναλλαγές

Πάντως, τα smartphones αναδεικνύονται σε κυρίαρχο μέσο πραγματοποίησης συναλλαγών γενικώς, μια τάση που παρατηρείται παγκοσμίως. Αρκεί να αναφέρουμε ότι υπάρχουν σήμερα σε αριθμό περισσότεροι από 1,75 δισ. mobile τραπεζικοί λογαριασμοί.

Σύμφωνα με στοιχεία της GSMA, το 2023 οι συναλλαγές μέσω κινητών συσκευών σε αξία ανήλθαν στο αστρονομικό ποσό των 1,4 τρισ. δολαρίων παρουσιάζοντας αύξηση 14% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, δηλαδή σε αξία οι συναλλαγές ανέρχονται σε 2,7 εκατ. δολ. κάθε 60 δευτερόλεπτα.

Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, το 60% πλέον του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω του κινητού τηλεφώνου – ποσοστό πολύ υψηλό αν αναλογιστούμε ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού αφορά μεγάλες ηλικίες που μέχρι τώρα δεν γνώριζαν τον κόσμο των έξυπνων συσκευών-, με το μέσο να κυριαρχεί στην οικονομία και τις συναλλαγές σε κάθε τομέα. Από τις πληρωμές στους δημόσιους φορείς, μέχρι τις μεταφορές και τις ηλεκτρονικές αγορές.

Τα ελληνικά δεδομένα κινούνται βέβαια στο ίδιο μήκος κύματος. Ειδικότερα, οι ενεργοί χρήστες στο mobile banking φτάνουν σήμερα τους 6 εκατομμύρια σε αριθμό.

Τα smartphones βέβαια δεν αφορούν μόνο το τελικό κομμάτι της τελικής συναλλαγής, αλλά και όλη τη διαδικασία, τα βήματα, για να φτάσει ο χρήστης μέχρι εκεί, αφού αποτελούν τον βασικό «βοηθό» του για να αναζητήσει και να βρει προϊόντα, να συγκρίνει τιμές και χαρακτηριστικά, να επιλέξει. Με μία απλή αναζήτηση, οποιαδήποτε στιγμή και από οποιοδήποτε μέρος, μπορεί να βρεθεί μπροστά σε χιλιάδες προϊόντα που ανταποκρίνονται σε αυτό που ψάχνει. Ακόμη περισσότερο, μέσω των social media, παρουσιάζονται καθημερινά μπροστά ουκ ολίγα προϊόντα και υπηρεσίες, είτε μέσα από διαφημίσεις είτε μέσω «έμμεσων» διαφημίσεων από τα κανάλια των πιο γνωστών influencers που επηρεάζουν όλο και περισσότερο το κοινό με τις επιλογές τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας της Mediapost Hit Mail, το 89% της επισκεψιμότητας αυτή τη στιγμή στα ηλεκτρονικά καταστήματα των χωρών της Βαλκανικής προέρχεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, με την αξία του ηλεκτρονικού εμπορίου να έχει ξεπεράσει συνολικά τα 100 δισ. ευρώ, με την τάση βέβαια να καταγράφεται σε μεγάλο βαθμό και στην Ελλάδα.

Οι μεγάλοι κυρίαρχοι

Αξίζει να ρίξουμε μία ματιά και στους μεγάλους ηγέτες των έξυπνων τηλεφώνων. Η Apple και η Samsung συνέχισαν να κυριαρχούν στη λίστα με τα 10 κορυφαία smartphones σημειώνοντας τις καλύτερες πωλήσεις το β’ τρίμηνο του 2024, κατακτώντας μαζί εννέα θέσεις, σύμφωνα με το Global Monthly Handset Model Sales Tracker της Counterpoint Research.

Να σημειωθεί ότι η κινέζικη Xiaomi κέρδισε μία θέση στη δεκάδα, αφού επέστρεψε στη λίστα μετά από δύο συνεχόμενα τρίμηνα κυριαρχίας της Apple και της Samsung.

Το εντυπωσιακό είναι πάντως ότι μέσα σε αυτό το κλίμα, με την Τεχνητή Νοημοσύνη να διεισδύει όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας μέσω των συσκευών, αναμένεται άνοδος και μάλιστα κατά 70% της αγοράς των GenAI smartphone έως το 2028, το οποίο βρίσκεται αρκετά κοντά μας, για το τεράστιο ποσοστό που αναμένουμε.

Και ειλικρινά, πλέον είναι πραγματικά δύσκολο να φανταστεί κανείς τη ζωή χωρίς smartphones, δεδομένου ότι αν εκ παραδρομής αφήσει κάποιος το έξυπνο κινητό του τηλέφωνο για μία μέρα στο σπίτι, θα δυσκολευτεί να φέρει εις πέρας διάφορες συναλλαγές, υποχρεώσεις και λειτουργίες που του είναι απαραίτητες και γενικώς η ζωή του θα γίνει λίγο πιο δύσκολη. Από την άλλη όμως, πρέπει να παραδεχθούμε, και λίγο πιο εύκολη, αφού θα κερδίσει σημαντικό χρόνο τον οποίο έχανε, ακόμη και αν δεν το συνειδητοποιούσε, παρέα με τον αγαπημένο, ψηφιακό του φίλο. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.