22 Ιαν 2025
READING

Συγκατοίκηση: Η τάση του εξωτερικού που – αναγκαστικά – εδραιώνεται και στην Ελλάδα

4 MIN READ

Συγκατοίκηση: Η τάση του εξωτερικού που – αναγκαστικά – εδραιώνεται και στην Ελλάδα

Συγκατοίκηση: Η τάση του εξωτερικού που – αναγκαστικά – εδραιώνεται και στην Ελλάδα

Η συγκατοίκηση αποτελεί μία ευρέως διαδεδομένη πρακτική στο εξωτερικό, κυρίως όσον αφορά τους φοιτητές, αλλά και εργαζόμενους από άλλες χώρες που δεν μπορούν να σηκώσουν εξ ολοκλήρου το βάρος ενός ενοικίου.

Κατά το παρελθόν, η συγκατοίκηση στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας μεταξύ ανθρώπων που δεν ήταν συγγενείς ή σύντροφοι ήταν μια πραγματικότητα που αφορούσε κυρίως σπουδαστές από την επαρχία, αν και ακόμη κι έτσι, δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πλέον, οι τσουχτερές τιμές των ενοικίων σε συνδυασμό με τη γενική ακρίβεια και το αβάσταχτο κόστος ζωής και βέβαια το τεράστιο πρόβλημα της εύρεσης κατοικίας και της έλλειψης,  καθιστά την ενοικίαση στέγης αδύνατη για πάρα πολλούς πολίτες, είτε ανήκουν, είτε όχι, στη φοιτητική κοινότητα. Πρέπει να πούμε ότι αναφορικά με την έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων, καθοριστικό ρόλο παίζει ωστόσο και η σημαντική έλλειψη σπιτιών σε κεντρικές περιοχές λόγω των Airbnb και της Χρυσής Βίζας αλλά και των κλειστών ακινήτων που σήμερα ξεπερνούν τα 900.000.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια η άνοδος της συγκατοίκησης στην Ελλάδα έφτασε το 25%. Ωστόσο, η χώρα μας εξακολουθεί να είναι ουραγός στο συγκεκριμένο τομέα, καθώς στην υπόλοιπη Ευρώπη αποτελεί ένα εξαιρετικά συχνό φαινόμενο. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη νέα τάση που δημιουργείται και, όπως φαίνεται, έχει μέλλον.

Τι συμβαίνει με τη συγκατοίκηση στην Ελλάδα και γιατί την επιλέγουν

Στην Ευρώπη τα πρωτεία της συγκατοίκησης, κρατά με διαφορά η Αγγλία, ενώ ακολουθεί η Ισπανία και η Γαλλία. Στην συνέχεια και οι κεντροευρωπαϊκές χώρες όπως η  Τσεχία, η Πολωνία, η Σλοβακία, ακόμη και η Ρουμανία σημειώνουν υψηλά ποσοστά.

Στην Αθήνα, σε γειτονιές όπως τα Εξάρχεια όπου τα διαθέσιμα ακίνητα είναι περιορισμένα, πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να συγκατοικήσουν, για να μείνουν στην περιοχή. Υψηλά ποσοστά συγκατοίκησης σημειώνουν επίσης τα Δυτικά Προάστια και ο Πειραιάς, ενώ η εν λόγω τάση παρατηρείται λιγότερο στα Βόρεια Προάστια, ενώ στα Νότια είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ωστόσο τα ευρήματα της έρευνας της εφαρμογής εύρεσης συγκατοίκου Myroomie, σχετικά με τα κίνητρα τα οποία οδηγούν στην επιλογή της συγκατοίκησης. Ο πρωταρχικός λόγος που οδηγεί σε αυτή την απόφαση είναι βέβαια προφανής. Το 70% όσων ενδιαφέρονται για συγκατοίκηση αναφέρουν τη μείωση του κόστους διαβίωσης ως το βασικό κίνητρό τους. Ο κοινωνικός παράγοντας ωστόσο δεν είναι αμελητέος, αφού ένα αξιοσημείωτο 22% των δυνητικών συγκατοίκων  προσελκύονται από την ευκαιρία για κοινωνική σύνδεση και γνωριμία με νέους ανθρώπους, ενώ το 85% των ενοικιαστών και το 80% των ιδιοκτητών δήλωσαν την προθυμία να πληρώσουν για υπηρεσίες που θα διευκόλυναν την εύρεση συγκατοίκων ή συγκατοικιών.

Σε δείγμα περισσότερων από 1.000 ερωτηθέντων, το 45% των συμμετεχόντων έχουν συγκατοικήσει στο παρελθόν, ενώ ένα επιπλέον 40% το θεωρεί ως βιώσιμη επιλογή διαβίωσης.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια η άνοδος της συγκατοίκησης στην Ελλάδα έφτασε το 25%

Πονοκέφαλος για τους φοιτητές οι τιμές ακινήτων

Εν τω μεταξύ, αξίζει στο σημείο αυτό να σημειώσουμε σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης για το έτος 2022, ο φοιτητικός πληθυσμός στην Ελλάδα το 2021 ανερχόταν σε 843.832 άτομα (προπτυχιακοί φοιτητές, μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες) από 802.365 το 2020, ενώ παράλληλα η σωρευτική άνοδος των ενοικίων των κατοικιών που προορίζονται για φοιτητές το διάστημα 2018-2023 φτάνει στην Αθήνα ακόμη και το 90%.

Συνεπώς, στον αναβρασμό και τον δύσκολο γρίφο που αποτελεί πια η εύρεση κατοικίας, για κάποιους φοιτητές η συγκατοίκηση πια αποτελεί μονόδρομο. Και αυτό γιατί απλώς οι αριθμοί δεν «βγαίνουν».

Τη στιγμή που η διαθεσιμότητα είναι ήδη πολύ περιορισμένη, οι τιμές για τις φοιτητικές κατοικίες έχουν ξεφύγει, φαινόμενο άλλωστε που ισχύει εδώ και καιρό και για το σύνολο των ακινήτων σε όλη τη χώρα, και κυρίως στην πρωτεύουσα, που δέχεται κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό σπουδαστών από την επαρχία.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το δίκτυο της Χρυσής Ευκαιρίας, η μέση τιμή ενοικίασης για διαμερίσματα στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας μέχρι και 60 τ.μ ξεκινούν από 8,28 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο σε πιο οικονομικές περιοχές, όπως οι Αχαρνές (που σημαίνει για παράδειγμα ότι για μια γκαρσονιέρα 30 τμ το ενοίκιο είναι 248 ευρώ ευρώ) και φτάνει μέχρι και 16,56 ευρώ το τετραγωνικό στη Βούλα (που σημαίνει ότι για μια γκαρσονιέρα 30 τμ το ενοίκιο είναι 496 ευρώ).

Σε παραδοσιακά «φοιτητικές» γειτονιές της Αθήνας, οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής: στην Καλλιθέα 10,81 ευρώ ανά τ.μ., στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών 10,88 ευρώ ανά τ.μ. (αύξηση 9,1%), στου Ζωγράφου 10,96 ευρώ ανά τ.μ., στο Αιγάλεω 10,11 ευρώ ανά τ.μ. και στον Πειραιά 10, 44 ευρώ ανά τ.μ..

Όσο για τις άλλες κατεξοχήν φοιτητικές πόλεις, στη Θεσσαλονίκη η μέση τιμή ενοικίασης για διαμερίσματα μέχρι 60 τ.μ. ανέρχεται σε 9,46 ευρώ ανά τ.μ το πρώτο εξάμηνο του 2024, παρουσιάζοντας αύξηση 6,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο. Στην Πάτρα, η μέση τιμή ενοικίασης ανέρχεται σε 9,14 ευρώ ανά τ.μ παρουσιάζοντας άνοδο 13,1% και στο Ηράκλειο Κρήτης 9,85 ευρώ ανά τ.μ παρουσιάζοντας άνοδο 10,5%

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.