22 Δεκ 2024
READING

Πώς το παγωτό έγινε «χρυσός» στη χώρα του καλοκαιριού

4 MIN READ

Πώς το παγωτό έγινε «χρυσός» στη χώρα του καλοκαιριού

Πώς το παγωτό έγινε «χρυσός» στη χώρα του καλοκαιριού

Το ακριβότερο παγωτό για το 2023 παρήχθη στην Αυστρία, με μέση τιμή 7,7 ευρώ ανά λίτρο παγωτού. Ακολούθησε η Ουγγαρία με 4,8 ευρώ ανά λίτρο, όμως το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι η Ελλάδα με 3,7 ευρώ ανά λίτρο, αποτελεί την τρίτη πιο ακριβή χώρα όσον αφορά το κατά τα άλλα δροσερό και λαχταριστό προϊόν.

Να τονίσουμε επίσης στο σημείο αυτό ότι η χώρα μας, ιδιαίτερα τη θερινή σεζόν, η οποία μάλιστα έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια μεγάλη επιμήκυνση ξεπερνώντας κατά πολύ τους κλασικούς τρεις μήνες του καλοκαιριού, γνωρίζει, μεγάλη κατανάλωση, ιδιαίτερα στο παγωτό. Επομένως είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι τα πράγματα για τους καταναλωτές και ιδιαίτερα τους εγχώριους, αλλά και επισκέπτες, λάτρεις του παγωτού, είναι πολύ πιο δύσκολα, σε σχέση με την Αυστρία και την Ουγγαρία.

Η Γερμανία παρήγαγε κατά μέσο όρο το παγωτό με τη χαμηλότερη τιμή, 1,8 ευρώ ανά λίτρο. Η Γαλλία ανέφερε μέση τιμή 2,2 ευρώ ανά λίτρο παγωτού, ενώ η μέση τιμή της Ιταλίας ήταν 2,6 ευρώ ανά λίτρο.

Η μείωση πάντως γενικά είναι μειωμένη, αφού το 2023, η ΕΕ παρήγαγε 3,2 δισεκατομμύρια λίτρα παγωτού, σημειώνοντας μείωση κατά 1,4% σε σύγκριση με το 2022 (3,3 δισεκατομμύρια λίτρα), σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Όλο και ανεβαίνουν οι αριθμοί στα ταμπελάκια

Πώς έφτασε το παγωτό, ένα προϊόν βαθιά συνδεδεμένο στην ελληνική συνείδηση με το ελληνικό καλοκαίρι, τις παιδικές αναμνήσεις και στιγμές ξεγνοιασιάς να αποτελεί για κάποιους προϊόν προς αποφυγήν ακόμη και αν το λαχταρούν; Ο λόγος είναι βέβαια η πορεία των τιμών που σημειώνει, τόσο στη μικρή λιανική, όσο και στα σούπερ μάρκετ, με τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας να σώζουν λίγο την κατάσταση σε αυτή την περίπτωση και τους καταναλωτές να τα προτιμούν ως μοναδική λύση για να προμηθευθούν το αγαπημένο τους προϊόν. Σύμφωνα με δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, οι ανατιμήσεις στο παγωτό εντός του 2023 άγγιξαν το 12%, με αποκορύφωμα τους θερινούς μήνες.

Βέβαια, όσον αφορά στη μικρή λιανική τα πράγματα είναι ακόμη πιο «ζόρικα». Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι ανατιμήσεις στο σύνολο των υποκατηγοριών στο παγωτό εκτιμάται ότι κινήθηκαν με υπερδιπλάσιο ρυθμό, της τάξης του 20%-25%. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούνιο του 2024, το παγωτό ακρίβυνε κατά 3,5% σε σύγκριση με την αρχή του έτους  – κάτι που παρατηρείται πάντα το καλοκαίρι λόγω εποχικότητας.

Η Ελλάδα με 3,7 ευρώ ανά λίτρο, αποτελεί την τρίτη πιο ακριβή χώρα όσον αφορά το κατά τα άλλα δροσερό και λαχταριστό προϊόν

Οι παίκτες του παγωτού στην Ελλάδα

Η ελληνική αγορά παγωτού εκτιμάται ότι φτάνει περίπου στα 200 εκατ. ευρώ, με βασικούς «παίκτες», τη Unilever (ΕΒΓΑ, Algida) με περίπου το 35% του μεριδίου της αγοράς, τη Froneri (Nestle και R&R) καθώς και την ελληνική Κρι Κρι, με τις επιχειρήσεις αυτές να ελέγχουν συνολικά βέβαια άνω του 50% της αγοράς, έχοντας ως βασικούς πυλώνες τους τα ατομικά παγωτά, έτοιμα προς κατανάλωση.

Να σημειώσουμε ότι με την εξαγορά της Cold Sin το 2023, η ΔΕΛΤΑ επέστρεψε στη βιομηχανία παγωτού, μετά από αρκετά χρόνια απουσίας ύστερα από την εξαγορά της Δέλτα Παγωτού από την Nestle το 2006. Στόχος της Δέλτα με αυτή την κίνηση ήταν η ανάπτυξη του δικτύου διανομής των προϊόντων Cold Sin (Haagen-Dazs, Mars, Snickers, M&Ms, Twix, Bounty), που διανέμονται μέσω ενός πανελλαδικού δικτύου στο οποίο ανήκουν 12.000 ψυγεία.

Να θυμίσουμε επίσης ότι πριν από λίγο καιρό είχαμε την ανακοίνωση της διάσωσης της Δωδώνη, λίγο πριν το χείλος του γκρεμού, την οποία ανέλαβε η εταιρία Βενέτης και ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, μέσα από την εξαγορά της ιστορικής ελληνικής εταιρίας παγωτού. Για την επόμενη μέρα, όπως μάλιστα ανέφερε, προτίθεται να επενδύσει στην επόμενη διετία 10 εκατ. ευρώ για την εξαγορά φάρμας στη Βοιωτία, με στόχο τα παγωτά να παράγονται με φυσικό αγελαδινό και πρόβειο γάλα και όχι σκόνη.

Το υπόλοιπο μερίδιο διαχέεται σε πιο μικρές, ελληνικές, εταιρίες όπως η Kayak της οικογένειας Σταυρίδη και βέβαια από private label μέσω των σούπερ μάρκετ.

Πρέπει να πούμε γενικώς ότι διάφοροι παράγοντες δίνουν ώθηση στην αγορά παγωτού που ίσως για καιρό παρουσίαζε μία καμπή, όπως οι ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού όσο και η ζήτηση από τους ξένους επισκέπτες νησιών και άλλων τουριστικών προορισμών της χώρας και αυξάνουν τη ζήτηση παγωτού σε χώρους εστίασης, καταστήματα σούπερ μάρκετ και μικρά σημεία πώλησης, ψιλικατζίδικα και περίπτερα, καλλιεργώντας προσδοκίες για περαιτέρω ανάπτυξη. Οι υψηλές τιμές ωστόσο λειτουργούν σίγουρα ως αποτρεπτικός παράγοντας, κάνοντας σίγουρα τους καταναλωτές να μειώνουν την κατανάλωση, ή να επιλέγουν πιο οικονομικές λύσεις, όπως η ιδιωτική ετικέτα. Η εποχή λοιπόν όπου μετρούσαμε το καλοκαίρι σε παγωτά, ίσως έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.