22 Δεκ 2024
READING

Η ελληνική Bodytalk «δεν το βάζει κάτω»

5 MIN READ

Η ελληνική Bodytalk «δεν το βάζει κάτω»

Η ελληνική Bodytalk «δεν το βάζει κάτω»

Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, η αθλητική ένδυση κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στη ντουλάπα του Έλληνα καταναλωτή. Το casual ντύσιμο έχει εδραιωθεί πλέον εδώ και καιρό σε διάφορες περιστάσεις που μέχρι σήμερα δεν το βλέπαμε, όπως για παράδειγμα ο χώρος εργασίας, με αρκετούς πια να επιλέγουν ακόμη και είδη αθλητικής ένδυσης, ακόμη και αν ο προορισμός τους δεν είναι το γυμναστήριο ή κάποιο γήπεδο, αλλά η βόλτα με φίλους, ακόμη και η δουλειά.

Η αθλητική ένδυση κερδίζει περισσότερο χώρο στη ντουλάπα

Η τάση του athleisure γίνεται όλο και πιο έντονη και στην Ελλάδα, ιδιαίτερα από την κρίση του κορονοϊού και μετά, με τους περισσότερους να αναζητούν στυλ αλλά και άνεση, πια, στην απαιτητική καθημερινότητά τους. Να θυμίσουμε ότι, έρευνα της Klarna, της κορυφαίας παγκοσμίως υπηρεσίας πληρωμών και αγορών με την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης, τονίζει την αυξανόμενη αποδοχή και δημοτικότητά της στο καθημερινό ντύσιμο με το συντριπτικό 80,9% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι τα αθλητικά ρούχα μπορούν να φορεθούν ανά πάσα στιγμή. Με βάση αυτή την τάση, οι Έλληνες καταναλωτές προτιμούν να αγοράζουν αθλητικές μάρκες όπως Nike, Adidas, New Balance κ.ά. (79,9%), ενώ το 78,6% επιλέγει να αγοράζει από πολυκαταστήματα λιανικής πώλησης όπως Intersport και Cosmosport.

Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί μία αλλαγή στα όρια που παραδοσιακά υπήρχαν μεταξύ αθλητικών ενδυμάτων και συμβατικής μόδας. Μόνο το 9,6% πιστεύει ότι τα αθλητικά ενδύματα πρέπει να φοριούνται μόνο κατά την άσκηση του αθλητισμού.

Οι δυσκολίες για την ελληνική εταιρία

Στον εγχώριο κλάδο της αθλητικής ένδυσης, η Bodytalk ήταν πάντα μία σταθερή, διαχρονική αξία, μία εταιρία με ελληνική υπογραφή που κατάφερνε πάντα να βρίσκεται ανάμεσα σε μεγάλα ανταγωνιστικά brands του εξωτερικού και να κερδίζει το μερίδιό της στην αγορά. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η δόξα της έχει μάλλον ξεθωριάσει.

Η εταιρία ήρθε αντιμέτωπη με διάφορους κλυδωνισμούς ήδη από το διάστημα της οικονομικής κρίσης – όπως οι περισσότερες επιχειρήσεις -, ενώ το 2018 η διοίκηση αποφάσισε ένα δραστικό «ψαλίδι» στις δαπάνες  της και έτσι, για να στηρίξει τις πωλήσεις εντός Eλλάδας, οι οποίες είχαν υποχωρήσει στα 14,35 εκατ. ευρώ από 16,75 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του 2016, αποφάσισε να αναστείλει τα επενδυτικά σχέδια για επέκταση σε χώρες του εξωτερικού και ιδίως στις αγορές της Γαλλίας, της Kροατίας και της Σλοβενίας. Ταυτόχρονα, η εταιρία διέθεσε τα προϊόντα της σε αρκετά χαμηλότερες τιμές – που μπορεί να έφταναν ακόμη και το -30%) προκειμένου να χτυπήσει τον ανταγωνισμό, ο οποίος περιλάβανε, για παράδειγμα, στη λιανική, την Intersport του ομίλου Φουρλή. Επρόκειτο για μία χρονιά σημαντικών και γενναίων περικοπών, προκειμένου να μην επιδεινωθεί η κατάσταση, η οποία ακόμη κι έτσι, παρουσίαζε κάποια θετικά στοιχεία στους ισολογισμούς.

Οι νέες ζημιές του 2023

Πάντως, το 2023 η Bodytalk είδε τον κύκλο εργασιών της να μειώνεται κατά 9%, φθάνοντας τα 10,99 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το τελικό αποτέλεσμα ήταν ζημίες ύψους 1,03 εκατομμυρίων ευρώ, σε αντίθεση με τα μικρά κέρδη των 26 χιλιάδων ευρώ που κατέγραψε το 2022.

Το μεικτό κέρδος της εταιρίας υποχώρησε στα 5,98 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν, με τα έξοδα διοίκησης να φτάνουν τα 819 χιλιάδες ευρώ και τα έξοδα διάθεσης να αγγίζουν τα 6,1 εκατομμύρια ευρώ.

Τι έφταιξε

Μία σειρά παραγόντων που είναι εύκολο να φανταστούμε συνετέλεσε στα μελανά σημεία της πορείας της Bodytalk. Εκτός από τον υψηλό ανταγωνισμό σε έναν κλάδο που ειδικά τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται συνεχώς, καταλυτικό παράγοντα έχει αποτελέσει η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Το σημαντικά μειωμένο εισόδημα, σε συνδυασμό με τη γενική ακρίβεια και το κόστος ζωής, έκανε τους καταναλωτές να στραφούν κατά κύριο λόγο στην εξασφάλιση προϊόντων διατροφής και στα βασικά αγαθά και να θέσουν σε δεύτερη μοίρα την ένδυση. Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν τα έξοδα διοίκησης στις 819 χιλ. ευρώ από 693 χιλ. ευρώ το 2022. Πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτά τα έξοδα επιβαρύνθηκαν από την αύξηση του κόστους αποθήκευσης, καθώς η Bodytalk επένδυσε σε αποθέματα ειδών που επαναλαμβάνονται κάθε σεζόν, καθώς και από τις αυξημένες δαπάνες για διαφήμιση και προώθηση, προκειμένου να διατηρήσει την παρουσία της στην αγορά.

Η Bodytalk βρίσκεται σε συζητήσεις για τη διείσδυση σε νέες αγορές, όπως η Ιορδανία και η Ρουμανία

Το στρατηγικό πλάνο

Ωστόσο, η διοίκηση αντιστέκεται σθεναρά στο δύσκολο έτος που πέρασε, στοχεύοντας την ενίσχυσή της, τόσο στην εγχώρια, όσο και στη διεθνή αγορά. Όσον αφορά το εγχώριο κοινό, η Bodytalk σκοπεύει να διευρύνει τις κατηγορίες κοινού που απευθύνεται και να προσεγγίσει νέους πελάτες, μέσα από νέες κατηγορίες προϊόντων.

Όσον αφορά στην εξωστρέφεια, να θυμίσουμε ότι η Bodytalk στο πλαίσιο της επιχειρηματικής της ανάπτυξης άνοιξε το πρώτο κατάστημα στο Mall of Egypt, στο Κάιρο, φιλοξενώντας από τα πιο σημαντικά high-end διεθνή fashion brands έως τα πιο γνωστά budget friendly brands, σε ένα χώρο εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής και ιδιαίτερης αισθητικής 165,000 τ.μ., ενώ μετρά ένα ακόμη κατάστημα στο Κάιρο.

Επίσης, βρίσκεται σε συζητήσεις για τη διείσδυση σε νέες αγορές, όπως η Ιορδανία και η Ρουμανία, ενώ σκοπεύει να επεκτείνει τη δραστηριότητά της μέσω νέων συνεργασιών παραγωγής ενδυμάτων για τρίτους, εκτός βέβαια από την παραγωγή των δικών της προϊόντων.

Η Bodytalk δημιουργήθηκε το 1996 με ένα κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας και πίσω της βρίσκεται Γιώργος Λεουτσάκος (κατέχει το 95% των μετοχών) και ο Φώτης Ντάντης (κατέχει το υπόλοιπο 5%), με την εταιρία να και να σχεδιάζει και να παράγει είδη αθλητικής ένδυσης και να διαθέτει αυτή τη στιγμή πάνω από 20 σημεία πώλησης στην Ελλάδα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.