15 Ιαν 2025
READING

Aπειλεί τελικά η Τεχνητή Νοημοσύνη τη δημιουργικότητά μας;

4 MIN READ

Aπειλεί τελικά η Τεχνητή Νοημοσύνη τη δημιουργικότητά μας;

Aπειλεί τελικά η Τεχνητή Νοημοσύνη τη δημιουργικότητά μας;

Αρκετή συζήτηση έχει γίνει ήδη για το αν τελικά η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί απειλή για διάφορες θέσεις εργασίας τις οποίες μπορεί να αντικαταστήσει, με τις απόψεις να διίστανται.

Σίγουρα η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί ένα πανίσχυρο εργαλείο στα χέρια μας. Συμβάλλει στην εξοικονόμηση σημαντικού χρόνου σε διάφορα είδη εργασιών, εκτελεί διαδικασίες που για εμάς θα ήταν πολύ πιο σύνθετες. Η Τεχνητή Νοημοσύνη όμως δίνει και ιδέες, θυμίζει – ίσως τρομακτικά κάποιες φορές – τον ανθρώπινο τρόπο σκέψης. Βγάζει από αδιέξοδα, όταν δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε, όταν στερούμαστε έμπνευσης.

Η δημιουργικότητα ήταν μέχρι τώρα αποκλειστικά βασική ικανότητα της ανθρώπινης σκέψης, όμως όχι πια. Μήπως εκτός από όλα τα θετικά με τα οποία συνοδεύεται η κατά τα άλλα πολύτιμη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης σε κάθε κλάδο, βάζει την ανθρώπινη σκέψη «στον αυτόματο»; Μήπως απειλεί τελικά την ανθρώπινη δημιουργικότητα;

Στον κόσμο του επιχειρείν, μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας, όπως η Google, η Meta, η Adobe και η Salesforce, αναπτύσσουν τις δικές τους λύσεις δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα στο 2023 εμφανίστηκαν περισσότερες από 140 startups που επικεντρώνονται στην Generative AI.

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο ρίχνει φως στην επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη δημιουργικότητα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μπορεί όντως να δώσει σε ορισμένους ανθρώπους μια ώθηση δημιουργικής έμπνευσης, ωστόσο συνολικά, η ευρεία χρήση της μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα δημιουργικής παραγωγής, σε σχέση με τον άνθρωπο.

Περιορισμένη δημιουργικότητα

Η μελέτη περιλάμβανε εκατοντάδες ανθρώπους, οι οποίοι κλήθηκαν να γράψουν σύντομες ιστορίες, μερικοί μόνοι τους, μερικοί με λίγη μόνο βοήθεια για ιδέες ιστοριών από το, γνωστό σε όλους μας πια, ChatGPT και μερικοί με πολλή βοήθεια από αυτό. Όταν ολοκληρώθηκε, οι συγγραφείς αξιολόγησαν το δικό τους έργο και ανεξάρτητοι αξιολογητές που δεν γνώριζαν αν χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη για τη συγγραφή των ιστοριών τις αξιολόγησαν επίσης.

Για τα άτομα των οποίων η ικανότητα δημιουργικής γραφής σημείωσε τη χαμηλότερη βαθμολογία στο πείραμα, η Τεχνητή Νοημοσύνη βοήθησε όντως στη δημιουργία ιδεών για ιστορίες. Ωστόσο, αν οι άνθρωποι είχαν ήδη υψηλά ποσοστά δημιουργικότητας όταν ξεκίνησαν τη μελέτη, το AI είχε ελάχιστο ή καθόλου όφελος, ή πιθανώς ακόμη και ελαφρώς πτωτικό αντίκτυπο.

Όταν κάποιος λοιπόν έχει εξ αρχής κάποιο ιδιαίτερο δημιουργικό ταλέντο, η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να ενισχύσει την απόδοσή του. Όμως μάλλον δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον άνθρωπο.

Επίσης, αξίζει να τονίσουμε ότι το πείραμα έδειξε ότι όταν χρησιμοποιήθηκε η Τεχνητή Νοημοσύνη για τη δημιουργία ιδεών για μικρές ιστορίες, όσες προέκυψαν ήταν παρόμοιες μεταξύ τους, παρόλο που είχαν παραχθεί από πολλούς διαφορετικούς συγγραφείς. Επομένως μάλλον η δημιουργικότητα των εργαλείων της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει περιορισμένο «ταβάνι» και, αν για παράδειγμα οι επιχειρηματίες χρησιμοποιούν στη δουλειά τους αυτά τα εργαλεία και ποντάρουν σε μεγάλο βαθμό σε αυτά, δεν θα πρέπει να περιμένουν ότι τα επίπεδα δημιουργικότητας ξαφνικά θα εκτοξευθούν στο 110%.

Στον κόσμο του επιχειρείν, μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας, όπως η Google, η Meta, η Adobe και η Salesforce, αναπτύσσουν τις δικές τους λύσεις δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης.

Τα καλά νέα

Κάποιοι δημιουργοί, τόσο στον κόσμο του επιχειρείν, όσο και σε αυτόν της τέχνης, βλέπουν την Τεχνητή Νοημοσύνη ως εχθρό και άλλοι τη βλέπουν ως σύμμαχο. Το βέβαιο είναι ότι αποτελεί πολύτιμο αρωγό μας, αρκεί να τη χρησιμοποιήσουμε με σωστό τρόπο, να γίνουμε καθοδηγητές της και όχι έρμαιά της, και να γνωρίζουμε εξ αρχής τους περιορισμούς της. Η δημιουργικότητα είναι ένα βαθιά ανθρώπινο χαρακτηριστικό, συνδεδεμένο άρρηκτα με το ανθρώπινο συναίσθημα, εμπειρίες, φαντασία και βάθος, σε τέτοιο βαθμό που η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι αδύνατο να το φτάσει. Στην πραγματικότητα, περισσότερο θα μπορούσαμε να πούμε ότι η δημιουργικότητα των «μηχανών» μπορεί να ενισχύσει την ανθρώπινη δημιουργικότητα και όχι να την αντικαταστήσει.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο συνεργασίας για τους δημιουργικούς επαγγελματίες, επιτρέποντάς τους να εξερευνούν και να πειραματίζονται με νέες ιδέες πιο αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, ένας σχεδιαστής θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει γρήγορα μια σειρά σχεδιαστικών επιλογών με βάση συγκεκριμένες παραμέτρους, επιτρέποντάς του να επικεντρωθεί στη βελτίωση των πιο υποσχόμενων ιδεών.

Όμως, τα Generative AI συστήματα είναι τόσο καλά, όσο τα δεδομένα στα οποία εκπαιδεύονται. Ως εκ τούτου, μπορούν να παράγουν μόνο αποτελέσματα που είναι παρόμοια με αυτά που έχουν ξαναδεί προηγουμένως στα δεδομένα εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει ότι η γεννεσιουργός τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ικανή για πραγματικά πρωτότυπη δημιουργικότητα, η οποία απαιτεί την ικανότητα να ξεφεύγει από τα καθιερωμένα πρότυπα και τις συμβάσεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.