Ο πρωταθλητισμός απαιτεί τεράστιες θυσίες χρόνων, διαρκή υπομονή και επιμονή, αέναη πειθαρχία και αποφασιστικότητα. Ακόμη περισσότερο, η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων που διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια και «καλούν» αθλητές από όλο τον κόσμο να αγωνιστούν σε αυτούς, απαιτούν σκληρή προετοιμασία χρόνων μόνο και μόνο γι’ αυτόν τον σκοπό. Γνωρίζουμε καλά ότι, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η προετοιμασία των αθλητών, εκτός από τον ήδη μεγάλο βαθμό δυσκολίας της, γίνεται υπό αντίξοες συνθήκες, καθώς καταγράφονται σχεδόν για όλα τα αθλήματα εξαιρετικά ελλιπείς υποδομές, με αρκετούς να αναγκάζονται να προπονηθούν σε αυτοσχέδιες εγκαταστάσεις, ενώ η χρηματική υποστήριξη από τους διάφορους φορείς είναι επίσης ελλιπής, έως και ανύπαρκτη.
Ωστόσο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, εκτός από την τιμή της εκπροσώπησης της χώρας, την εμπειρία ζωής και ευκαιρία για καταξίωση που προσφέρουν, μπορούν να αποτελέσουν για τους αθλητές ευκαιρία προβολής, ώστε να χτίσουν το δικό τους brandname και να γίνουν γνωστοί σε παγκόσμια κλίμακα, κερδίζοντας δημοφιλία και βέβαια, χρήμα.
Τα μετάλλια εκατομμυρίων
Η κατάκτηση ενός Ολυμπιακού μεταλλίου αποτελεί ύψιστη διάκριση για τους αθλητές, με τους υψηλότερα αμειβόμενους να βρίσκονται σε δύο αθλήματα, σύμφωνα με το Bloomberg, και αυτά δεν είναι άλλα από τα μπάσκετ και το γκολφ, με 7 και 3 αθλητές, αντίστοιχα, ενώ δεσπόζουσα θέση ανάμεσά τους κατέχει βέβαια και ο ήδη σούπερ σταρ, Γιάννης Αντετοκούνμπο.
Στη λίστα με τους πιο ακριβοπληρωμένους Ολυμπιονίκες του φετινού καλοκαιριού συγκαταλέγονται παίκτες του ΝΒΑ, επαγγελματίες γκολφέρ και αστέρες του τένις. Πρόκειται για αθλητές που διαθέτουν μεγάλα συμβόλαια ή αποκτούν κέρδη από βραβεία και εκατομμύρια δολάρια από διαφημιστικές καμπάνιες και επιχειρηματικές δραστηριότητες εκτός γηπέδου, ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν βέβαια για αυτούς ένα έξτρα boost στην καριέρα και τα έσοδά τους.
Την κορυφή κατακτά με 210 εκατ. δολάρια, ο Ισπανός Τζον Ραμ που αποτελεί τον καλύτερα αμειβόμενο αθλητή των Ολυμπιακών Αγώνων.
Τα πριμ των Ολυμπιακών για τα ατομικά αθλήματα έχουν καθοριστεί σε 90.000 ευρώ για το χρυσό μετάλλιο, σε 60.000 ευρώ για το ασημένιο μετάλλιο και 50.000 για το χάλκινο
Πόσα πήραν οι Ολυμπιονίκες του Τόκιο
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, αξίζει όμως να ρίξουμε μία ματιά στις οικονομικές απολαβές των αθλητών που διακρίθηκαν το 2021, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι Ολυμπιονίκες των προηγούμενων Ολυμπιακών του Τόκιο.
Σύμφωνα με κοινή απόφαση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού η συνολική οικονομική επιβράβευση των αθλητών που διακρίθηκαν σε ατομικά ή ομαδικά ολυμπιακά αθλήματα το 2021 καθώς και των προπονητών τους, φτάνει το συνολικό ποσό των περίπου 3,152 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτικά, τα πριμ των Ολυμπιακών για τα ατομικά αθλήματα έχουν καθοριστεί σε 90.000 ευρώ για το χρυσό μετάλλιο, σε 60.000 ευρώ για το ασημένιο μετάλλιο και 50.000 για το χάλκινο. Για παράδειγμα, το μεγάλο brandname των ημερών, Μίλτος Τεντόγλου, ο οποίος στους Ολυμπιακούς του Τόκιο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, αυτό συνοδεύεται με οικονομική επιβράβευση 90.000 ευρώ. Ωστόσο, πρέπει να αναφέρουμε ότι κάθε χώρα ανταμείβει διαφορετικά τους αθλητές που φορούν τα χρώματά της, με το μπόνους να ποικίλλει ανάλογα με το αγώνισμά τους και τη θέση που θα λάβουν στο βάθρο.
Επίσης, τα περισσότερα από αυτά τα χρηματικά έπαθλα είναι αφορολόγητα εκτός αν οι αθλητές αναφέρουν ακαθάριστο εισόδημα που υπερβαίνει το 1 εκατ. δολάρια.
Για κάθε αθλητή ο εαυτός του αποτελεί τη δική του επιχείρηση
Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι εκτός από την τεράστια προβολή που είναι κυριολεκτικά αυτό που λέμε… «once in a lifetime», οι αθλητές έχουν το τεράστιο κίνητρο των μεταλλίων καθώς και των ποσών με τα οποία συνοδεύονται. Εκτός από το Ολυμπιακό ιδεώδες και την τιμή να φορά ο κάθε αθλητής το εθνόσημο, η όλη διαδικασία δεν παύει να είναι γι’ αυτόν μία επαγγελματική κίνηση, με τον εαυτό του να αποτελεί τη μεγάλη επιχείρηση την οποία καλείται να οδηγήσει στην κορυφή και την κερδοφορία. Η εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου χρηματικού ποσού είναι ο ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό και η δημιουργία ενός ισχυρού brandname ο δεύτερος, και ίσως ο πιο σημαντικός και διαχρονικός.
Για τους περισσότερους αθλητές οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η μοναδική ευκαιρία να κάνουν γνωστό το όνομά τους, σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς απολαμβάνουν προβολή σε δις θεατών. Εκτός από τις προσωπικές αθλητικές επιτυχίες, την κατάκτηση των υψηλότερων βάθρων και των μεταλλίων, το brandname χτίζεται και με άλλους τρόπους που έχουν να κάνουν περισσότερο με τη συνολική εικόνα και την προσέγγιση του κάθε αθλητή, που τον κάνει πιο δημοφιλή, συμπαθή στον κόσμο, με μέρος αυτού να ταυτίζεται με αυτόν. Έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται – παλιότερα είχαν μεγάλη επιρροή οι νέες μόδες που δημιουργούσαν οι αθλητές, με ιδιαίτερα κουρέματα, τατουάζ κλπ., κυρίως στο ποδόσφαιρο -, κινείται και συμπεριφέρεται ο αθλητής. Πλέον, μεγάλη σημασία για το κοινό έχει ο χαρακτήρας που επιδεικνύει ο αθλητής, οι δηλώσεις του, η συμπεριφορά προς τη διοργάνωση και τους συναθλητές – αντιπάλους του, η σχέση του με τα Μέσα Ενημέρωσης. Όλα αυτά χτίζουν είτε ένα καλό brandname, είτε αφήνουν τον αθλητή στην αφάνεια, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο κινείται.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.