21 Δεκ 2024
READING

Πωλούνται μαζικά οι… επτασφράγιστες χρυσές λίρες του ελληνικού νοικοκυριού

4 MIN READ

Πωλούνται μαζικά οι… επτασφράγιστες χρυσές λίρες του ελληνικού νοικοκυριού

Πωλούνται μαζικά οι… επτασφράγιστες χρυσές λίρες του ελληνικού νοικοκυριού

Στις χρυσές λίρες φαίνεται πως ποντάρουν οι Έλληνες (όσοι διαθέτουν τέτοιες), τις οποίες μάλλον ρευστοποιούν πιο πολύ από ποτέ, εκμεταλλευόμενοι τα ιστορικά υψηλά στα οποία έχει φτάσει η αξία τους. Ένα φαινόμενο το οποίο δεν παρατηρούσαμε τόσο έντονα μέχρι σήμερα, εκτός από την περίοδο της οικονομικής κρίσης, με τους περισσότερους να κρατούν σαν επτασφράγιστο μυστικό, ακόμη και τη μία λίρα που μπορεί να διέθεταν. Όμως τόσο η ευκαιρία για ιδιαίτερα συμφέρουσα ρευστοποίηση, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος ζωής που κάνει τους περισσότερους Έλληνες να… τρώνε από τα έτοιμα, κάνει τη λίρα να φαίνεται πια περισσότερο σαν μία «ανάσα» για το παρόν, παρά μία εξασφάλιση για το μέλλον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η ρευστοποίηση χρυσών λιρών το πρώτο εξάμηνο του 2024 είναι ιδιαίτερα μεγάλη και αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών στις οποίες έχει σκαρφαλώσει η τιμή της το τελευταίο διάστημα, ενώ παράλληλα είναι όλο και πιο έντονα τα σενάρια ότι δύσκολα θα αυξηθεί περαιτέρω, παρά τη διεθνή αβεβαιότητα.

Μαζική πώληση λιρών για τα ελληνικά νοικοκυριά

Ομολογουμένως,  η χρυσή λίρα καταγράφει την πιο υψηλή τιμή διαχρονικά και τα ελληνικά νοικοκυριά «έτρεξαν» να προλάβουν την ευκαιρία. Αυτή τη στιγμή, η χρυσή λίρα ξεπερνά ακόμη και τα 600 ευρώ, καταρρίπτοντας το δικό της ρεκόρ, με τους Έλληνες να μην μένουν ασυγκίνητοι απέναντι σε αυτή την εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι ρευστοποιήσεις χρυσών λιρών από ιδιώτες στην Τράπεζα της Ελλάδος ανήλθαν σε 13.917 τεμάχια, αριθμός αυξημένος κατά 46% σε σύγκριση με τα τεμάχια που πωλήθηκαν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, όταν είχαν πωληθεί στην ΤτΕ 9.558 χρυσές λίρες, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2024 είχαν ρευστοποιηθεί 9.795 χρυσές λίρες Αγγλίας.

Συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι ρευστοποιήσεις χρυσών λιρών στην τράπεζα της Ελλάδος ανήλθαν σε 23.712 τεμάχια, έναντι 21.542 το πρώτο εξάμηνο του 2023, σημειώνοντας αύξηση 10%.

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από το 2002 που τηρεί στοιχεία η κεντρική τράπεζα, πάνω από 3 εκατομμύρια χρυσές λίρες Αγγλίας ρευστοποίησαν οι Έλληνες, ενώ στα 22 αυτά χρόνια, προέβησαν σε αγορές περίπου 1,5 εκατομμυρίου χρυσών λιρών. Οι πωλήσεις χρυσών λιρών Αγγλίας προς την Τράπεζα της Ελλάδος, από το 2002 έως και 2023 ανήλθαν σε 3.187.184 τεμάχια.

Αντίστοιχα, οι ιδιώτες αγόρασαν από την τράπεζα της Ελλάδος 1.497.417 χρυσές λίρες από το 2002 έως και το 2023.

Λίγο πριν την είσοδο στη μεγάλη οικονομική κρίση, το 2007, καταγράφηκε μάλιστα ρεκόρ ρευστοποιήσεων χρυσών λιρών στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς πωλήθηκαν 368.531 χρυσές λίρες Αγγλίας, ενώ την ίδια χρονιά αγοράστηκαν από ιδιώτες 84.878 λίρες. Στη δεκαετία των μνημονίων ωστόσο, 2010-2020, οι πωλήσεις χρυσών λιρών Αγγλίας ανήλθαν σε 1.036.786 τεμάχια.

Αυτή τη στιγμή, η χρυσή λίρα ξεπερνά ακόμη και τα 600 ευρώ, καταρρίπτοντας το δικό της ρεκόρ

Ρευστοποιούν για να καλύψουν ακόμη και καθημερινές ανάγκες

Αδιαμφισβήτητα, το μεγάλο «σοκ» και οι αυξημένες ανάγκες που προκάλεσε η μεγάλη , δεκαετής οικονομική κρίση, οδήγησε μεγάλη μερίδα των Ελλήνων να καταφύγουν στη λύση των λιρών τους, ρευστοποιώντας τες για να εξασφαλίσουν χρήματα για τις τρέχουσες ανάγκες, χάνοντας βέβαια έτσι τα αποθέματά τους, ενώ όπως όλοι θυμόμαστε, υπήρχε έντονη ανησυχία και σενάρια για πιθανή έξοδο από τη ζώνη του ευρώ, αλλά και για «κούρεμα» καταθέσεων.

Όπως φαίνεται από τα δεδομένα, το 2024 μάλλον επιστρέφουμε σε μία παρόμοια κατάσταση, με τους Έλληνες να επιστρατεύουν το «έτοιμο χρήμα» προκειμένου να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες τους. Κύκλοι της χρηματιστηριακής αγοράς κάνουν λόγο μάλιστα για φρενίτιδα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, καθώς λόγω της αύξησης της τιμής της λίρας, παρατηρούνται μαζικές ρευστοποιήσεις με τους περισσότερους να προσδοκούν υψηλά κέρδη. Θα έλεγε κανείς ότι με βάση αυτά τα δεδομένα, η μαζική πώληση της χρυσής λίρας αποτελεί τη νέα τάση της χρηματιστηριακής αγοράς, μία τάση άξια παρατήρησης και εξαγωγής συμπερασμάτων, αφού δεν έχει να κάνει μόνο με τις ευνοϊκές συνθήκες και την ευκαιρία, αλλά και το συνεχώς αυξανόμενο κόστος ζωής που κάνει τα κάποτε καλά κρυμμένα αποθέματα που δεν αγγίζονταν από κανέναν, να βγαίνουν στην επιφάνεια και τελικά, να εξανεμίζονται, ακόμη και στον βωμό των καθημερινών αναγκών του ελληνικού νοικοκυριού.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.