16 Σεπ 2024
READING

Η Pepco και η εξάπλωση με ιλιγγιώδη ταχύτητα

5 MIN READ

Η Pepco και η εξάπλωση με ιλιγγιώδη ταχύτητα

Η Pepco και η εξάπλωση με ιλιγγιώδη ταχύτητα

Η Pepco ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα το 2022, κι όμως, μέσα σε δύο χρόνια λειτουργίας έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα 30 καταστήματα στη χώρα μας (33 μέχρι στιγμής), παρουσιάζοντας ένα concept που όπως αρκετοί λένε θυμίζει την περίπτωση Jumbo. Πολλά διαφορετικά είδη προϊόντων για τη γυναίκα, τον άνδρα αλλά και το παιδί, από καλλυντικά, μέχρι είδη καθημερινής χρήσης και είδη σπιτιού, σε προνομιακές τιμές.

Η πολωνική αλυσίδα που έχει γίνει viral στο εξωτερικό δουλεύει κάτι παραπάνω από σκληρά για να εδραιώσει τη θέση της στην ελληνική αγορά και στη συνείδηση του καταναλωτή, με ένα επιχειρηματικό μοντέλο που χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή και εντυπωσιακή επέκταση του δικτύου καταστημάτων της, με σκοπό να «πιάσει» κάθε γωνιά της Ελλάδας και κάθε καταναλωτή.

Να σημειώσουμε ότι καθ’ όλη τη μέχρι στιγμής – σύντομη – πορεία της, η αλυσίδα είχε να αντιμετωπίσει και τα πρόβλημα της δυσκολίας εύρεσης μεγάλων εμπορικών χώρων στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα δυσεύρετοι. Ίσως γι’ αυτόν τον λόγο στοχεύει σε τοποθέτηση σε εμπορικά κέντρα και πάρκα, τα οποία βέβαια στη χώρα μας είναι επίσης μετρημένα στα δάχτυλα.

Η Pepco βέβαια επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς στην Ευρώπη, γενικώς, διευρύνοντας το εμπορικό της αποτύπωμα, ενώ η Ελλάδα αποτελεί τη 17η ευρωπαϊκή αγορά στην οποία δραστηριοποιείται.

Στόχος της εταιρίας είναι έως το 2025 σε πανελλαδική βάση το δίκτυό της να κυμαίνεται από 50 έως 55 σημεία πώλησης. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι στρατηγική στόχευση της Pepco είναι να συστήσει το brand καθώς και την ευρεία γκάμα προϊόντων που διαθέτει σε κάθε πόλη της χώρας.

Η αλήθεια είναι πως με αξιοθαύμαστο ρυθμό, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, η Pepco ανοίγει συνεχώς καταστήματα, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η πολωνική εταιρία άνοιξε συνολικά 326 νέα σημεία κατά το εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης, εκ των οποίων τα 37 λειτούργησαν το τρίτο τρίμηνο, ενώ συνολικά για το οικονομικό έτος τα νέα σημεία αναμένεται να ανέλθουν σε 400 πανευρωπαϊκά.

Στις τελευταίες εξελίξεις, για το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έχουν υπογραφεί μισθωτικές συμβάσεις για το άνοιγμα ακόμη δύο καταστημάτων στην Πάτρα (ώστε να έχει συνολικά 3) ενώ παράλληλα η εταιρία αναζητά ακίνητα σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Οι πωλήσεις της Pepco Greece Μονοπρόσωπη ΙΚΕ ανήλθαν σε 9,99 εκατ. ευρώ το 2023, έναντι 2,96 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα μικτά αποτελέσματα ανήλθαν σε 3,35 εκατ. ευρώ, έναντι 1,17 εκατ. ευρώ το προηγούμενο  έτος. Η εταιρία είχε αυξημένες ζημίες ωστόσο, σε επίπεδο προ φόρων συνολικού ύψους 2,56 εκατ. ευρώ, την χρονιά που πέρασε, έναντι ζημίων 298.707 ευρώ το 2022, ενώ και το αποτέλεσμα μετά φόρων ήταν ζημίες ύψους 2,13 εκατ. ευρώ το 2023, έναντι ζημίων ύψους 298.707 ευρώ. Πάντως, ακόμη κι έτσι η επέκταση στην Ελλάδα δεν πτοείται και συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς, με την εταιρία να βλέπει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Επίσης, οι ζημιές ίσως εξηγούνται από το γεγονός ότι η επέκταση ήταν εξαιρετικά γρήγορη.

Στόχος της εταιρίας είναι έως το 2025 σε πανελλαδική βάση το δίκτυό της να κυμαίνεται από 50 έως 55 σημεία πώλησης

Η συνεργασία με τον Βασιλόπουλο

Εκτός από τη στρατηγική που περιλαμβάνει την ευρεία γκάμα προϊόντων, στόχος της Pepco είναι να εισχωρεί σε αστικές περιοχές ή να δημιουργεί καταστήματα σε εμπορικούς πόλους ή σε σημεία που υφίστανται μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ή γνωστές λιανεμπορικές επιχειρήσεις. Η μέση επιφάνεια των καταστημάτων που ανοίγει ανέρχονται σε περίπου 500 τετραγωνικά μέτρα.

Έτσι, τον Νοέμβριο του 2023 ανακοινώθηκε η σύμπραξη της πολωνικής αλυσίδας με έναν από τους κορυφαίους retailers στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, με τη μίσθωση χώρων εντός καταστημάτων της ΑΒ Βασιλόπουλος, ώστε να ανοίξει δικά της καταστήματα. Αυτή τη στιγμή, τα καταστήματα όπου οι δύο δυνάμεις συμπράττουν είναι 5, και σε αυτά δραστηριοποιούνται μεν κάτω από την ίδια στέγη, αλλά εντελώς αυτόνομα.

Με το συγκεκριμένο μοντέλο η Pepco επεκτείνει τη διείσδυσή της στην εγχώρια αγορά, ωστόσο όφελος έχει βέβαια και η ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία δημιουργεί πια έναν ολοκληρωμένο προορισμό για τους καταναλωτές που μπορούν να βρουν πολλές κατηγορίες προϊόντων πια στα εν λόγω καταστήματα.

Με σύμμαχο το γυναικείο φύλο

Η μεγάλη δύναμη των Pepco σε διεθνές επίπεδο, είναι σίγουρα η προτίμηση του γυναικείου καταναλωτικού κοινού. Για του λόγου το αληθές, έρευνα των καταναλωτών της πολωνικής αλυσίδας κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν έως και το 87% όλων των αγοραστών της. Σε ποσοστό 68%, πρόκειται για επαγγελματικά ενεργά άτομα με δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια εκπαίδευση (77%). Η έρευνα αναφέρει πως το 50% των καταναλωτών είναι ηλικίας από 25-45 ετών, πολλοί από αυτούς είναι γονείς, ενώ το 41% έχει παιδιά έως 14 ετών.

Αξίζει να δούμε και ένα στοιχείο που έχει να κάνει με τα κίνητρα των καταναλωτών σχετικά με την προτίμηση στην Pepco, με το 67% των ερωτηθέντων, να αναφέρει ότι βασικός λόγος που την προτιμούν είναι οι χαμηλές τιμές, ενώ το 40% και το 30% των ερωτηθέντων, αναφέρθηκαν και στην καλή σχέση ποιότητας-τιμής.

Οι πολυεθνικές fast fashion εταιρίες κάνουν απόβαση στην Ελλάδα

Πάντως, πρέπει να αναφέρουμε ότι το παράδειγμα της Pepco δεν είναι το μόνο που έχει να κάνει με πολυεθνικές εταιρίες fast fashion και γρήγορων και φθηνών αγορών που βάζουν στα ραντάρ τους τη χώρα μας. Ειδικότερα, ένα σημαντικό μέρος της πίτας επιδιώκουν να αποσπάσουν από την ελληνική αγορά προϊόντων μόδας οι νεοεισερχόμενες αλυσίδες που κατατάσσονται στην κατηγορία αυτή. Έτσι, εκτός από τους παραδοσιακούς και εδραιωμένους παίκτες όπως είναι η Zara και τα H&M και άλλες πολυεθνικές επιχειρήσεις όπως η πολωνική Pepco, η τουρκική LC Walkiki, η επίσης πολωνική Sinsay αλλά και η γαλλική Kiabi, που υπάγεται στον ίδιο όμιλο με τη Dekathlon, είτε επεκτείνονται, είτε κάνουν την είσοδό τους στην αγορά (στην περίπτωση της Kiabi).

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.