16 Σεπ 2024
READING

Τα ρούχα από δεύτερο χέρι ήρθαν για να μείνουν

5 MIN READ

Τα ρούχα από δεύτερο χέρι ήρθαν για να μείνουν

Τα ρούχα από δεύτερο χέρι ήρθαν για να μείνουν

Η ιστορία της τάσης των μεταχειρισμένων ρούχων ξεκίνησε σε ευρωπαϊκές πόλεις μεταξύ του Μεσαίωνα και της αρχής της Αναγέννησης τον 14ο αιώνα, όταν οι καταναλωτές δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά την αγορά καινούργιων ρούχων. Το εμπόριο μεταχειρισμένων ενδυμάτων εξελίχθηκε σε μια σημαντική βιομηχανία στις αρχές της δεκαετίας του 1800, όμως μάλλον αποτελεί περισσότερο «παρόν» από ποτέ, αλλά όπως φαίνεται και το μέλλον των καταναλωτικών τάσεων, μεταξύ άλλων και για τη χώρα μας.

Βασικότερα κίνητρα για τους καταναλωτές που επιλέγουν τα μεταχειρισμένα είδη ένδυσης είναι βέβαια οι χαμηλότερες τιμές, αλλά και η φιλοσοφία της βιωσιμότητας, που γίνεται ολοένα και δημοφιλέστερη, ιδιαίτερα στις νεαρότερες ηλικίες, κυρίως στο εξωτερικό, αλλά και στη χώρα μας. Έρευνα του Vendora.gr έδειξε ότι το κύριο κίνητρο για αγορές από δεύτερο χέρι είναι η εξοικονόμηση χρημάτων για το 80% των ερωτηθέντων.

Οι νεαρότερες ηλικίες φαίνεται πως επιλέγουν περισσότερο αγορές από δεύτερο χέρι και στην Ελλάδα το ποσοστό τους φτάνει το 69%, σε ηλικίες από 18-24 ετών. Από την άλλη, όσον αφορά στους άνω των 55 ετών, μόνο οι τέσσερις στους δέκα δηλώνουν ότι έχουν κάνει αντίστοιχες αγορές.

Βασικότερα κίνητρα για τους καταναλωτές που επιλέγουν τα μεταχειρισμένα είδη ένδυσης είναι βέβαια οι χαμηλότερες τιμές, αλλά και η φιλοσοφία της βιωσιμότητας

Γεμίζουν τα ταμεία τα μεταχειρισμένα ρούχα

Το 2019, ο τζίρος των καταστημάτων με μεταχειρισμένα ενδύματα διαμορφωνόταν σε 11,096 εκατ. ευρώ, το 2020 σε 9,253 εκατ. ευρώ, το 2021 σε 15,173 εκατ. ευρώ, το 2022 σε 26,527 εκατ. ευρώ και το 2023 σε 30,259 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο τον Μάρτιο του 2023 ο κύκλος εργασιών τους έφτασε τα 1,524 εκατ. ευρώ και έναν χρόνο αργότερα (Μάρτιος 2024) τα 2,225 εκατ. ευρώ. Τον Απρίλιο του 2023, ο τζίρος των καταστημάτων πώλησης μεταχειρισμένων ειδών διαμορφωνόταν σε 1,596 εκατ. ευρώ και τον ίδιο μήνα, το 2024, σε 1,630 εκατ. ευρώ.

Τον Μάιο 2024, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων μεταχειρισμένων ειδών κατέγραψε άνοδο 30,6% σε μηνιαία βάση, αλλά και αύξηση 15,5% σε ετήσια βάση.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2022 η κατηγορία του λιανεμπορίου που κατέγραψε την υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση έναντι του 2021 ήταν τα μεταχειρισμένα είδη. Μία αύξηση που έφτασε μάλιστα το εντυπωσιακό 41%.

Και είναι γεγονός πως τα ρούχα από «δεύτερο χέρι» άνθησαν ιδιαίτερα στη χώρα μας με μεγάλο σύμμαχό τους το διαδίκτυο και, κατ’ επέκτασιν, όπως είναι εύλογο, κατά την περίοδο της πανδημίας, όπου με κλειστές τις περισσότερες επιχειρήσεις και τα φυσικά καταστήματα, οι διαδικτυακές αγορές έγιναν για τους περισσότερους Έλληνες ένα καθημερινό σπορ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι με βάση τα ευρήματα έρευνας της Focus Bari, 4 στους 10 Έλληνες καταναλωτές που απέκτησαν κάποιο μεταχειρισμένο προϊόν, το αγόρασαν μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος.

Οι παίκτες

Αδιαμφισβήτητα, οι βασικοί παίκτες της ένδυσης, ακόμη και τα κατεξοχήν fast fashion brands, δεν θα μπορούσαν να μείνουν ασυγκίνητα από το νέο, ταχύτατα αναπτυσσόμενο trend που κατακτά όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ανοίξει στη χώρα μας καταστήματα, μεταξύ άλλων, από τη λιθουανική Humana και τη βουλγαρική Mania, ενώ η αλυσίδα Zara έθεσε σε λειτουργία την πλατφόρμα Pre-Owned από τις 12 Δεκεμβρίου και στην Ελλάδα, μέσω της οποίας οι πελάτες της μπορούν να πωλούν ή να αγοράζουν ρούχα και αξεσουάρ από δεύτερο χέρι.  Η Zara είναι ήδη δημοφιλής ως second hand brand με 700.000 καταχωρήσεις σε πλατφόρμες όπως Depop, Ebay και Vestiaire Collective. Την τάση ακολούθησε και ο αντίπαλος, H&M, που προσέφερε την υπηρεσία Pre-Loved, με 30.000 μεταχειρισμένα γυναικεία και παιδικά ενδύματα και αξεσουάρ στο hm.thredup.com. Επίσης, κατέχει την πλατφόρμα Sellpy, που κάνει την αγορά και πώληση μεταχειρισμένων ειδών εύκολη, με φωτογράφηση, καταχώριση και αποστολή των ειδών.

Φυσικά μια τέτοια εξέλιξη δεν ξαφνιάζει, καθώς, σύμφωνα με τη Statista, η συγκεκριμένη αγορά, των μεταχειρισμένων ρούχων, το 2022 είχε παγκόσμια αποτίμηση 177 δισ. δολάρια, με τις προβλέψεις να μιλούν για «εκτόξευση» μέχρι το 2027 Στα 351 δισ. δολάρια.

Ακολούθησε ακόμη και η Shein, ο κινεζικός, viral κολοσσός, που έδωσε τη δική του απάντηση. Τον Ιούνιο που μας πέρασε, λανσάρισε την υπηρεσία Exchange σε Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία. Η πλατφόρμα απλοποιεί τη διαδικασία μεταπώλησης μέσω βελτιωμένης διεπαφής και κουμπιού πώλησης δίπλα στις προηγούμενες αγορές του πελάτη.

Πρόσφατα στην ελληνική αγορά έκανε την εμφάνισή της και η πλατφόρμα Vinted, που επεκτάθηκε από τη Λιθουανία σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχουν φυσικά και οι οργανωμένες επιχειρήσεις -η πλειονότητα των οποίων διαθέτει και e-shop- που εμπορεύονται επώνυμα ποιοτικά προϊόντα, σε πολύ καλή κατάσταση και τιμή, τα οποία τίθεται προς πώλησης, αλλά και άλλα που πωλούν ρούχα με το κιλό. Μάλιστα αρκετά από αυτά έχουν αποκτήσει φανατικό καταναλωτικό κοινό που αναζητά πιο «ψαγμένα»  είδη ένδυσης, σε χαμηλές τιμές. Επίσης, υπάρχουν φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα που πωλούν μεταχειρισμένα vintage αγαθά από ιδιώτες τα οποία είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Οι καταναλωτές καλοβλέπουν τα μεταχειρισμένα είδη γενικώς

Τα μεταχειρισμένα είδη δεν αποτελούν βέβαια μία τάση που αφορά μόνο τον κλάδο της ένδυσης. Μπορεί παλαιότερα η ελληνική αγορά να αντιμετώπιζε με δισταγμό τα μεταχειρισμένα προϊόντα, πλέον όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ακολουθώντας μία τάση που επικρατεί σε πολλές χώρες, οι Έλληνες καταναλωτές παρουσιάζονται πλέον πρόθυμοι να αγοράσουν μεταχειρισμένα προϊόντα (κινητά, υπολογιστές, ηλεκτρονικές συσκευές video games, ρούχα κ.α.), είτε από καταστήματα, είτε από διάφορες ψηφιακές πλατφόρμες αγγελιών και marketplaces.

Ενδεικτικό της νέας τάσης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι την περασμένη χρονιά, το 1/3 των Ελλήνων προχώρησε στην αγορά μίας τουλάχιστον μεταχειρισμένης συσκευής, με τα κινητά τηλέφωνα να έχουν την πρώτη θέση στις επιλογές τους, ενώ 1 στους 2 είναι θετικός για μία ανάλογη αγορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.