16 Σεπ 2024
READING

Προβληματική η σχέση των νέων Ελλήνων με τα…ένσημα

4 MIN READ

Προβληματική η σχέση των νέων Ελλήνων με τα…ένσημα

Προβληματική η σχέση των νέων Ελλήνων με τα…ένσημα

Εξακολουθεί να καλπάζει, όπως φαίνεται, η «αόρατη» ή αλλιώς μαύρη εργασία στην Ελλάδα. Ένα «άθλημα» το οποίο αποτελεί εδώ και χρόνια ένα κοινό μυστικό. Ίσως τα τελευταία χρόνια βέβαια, υψηλή φορολογία σε συνδυασμό με την ακρίβεια να ώθησαν ακόμη περισσότερους στον… κρυφό τρόπο εργασίας, ως λύση, ώστε να εξασφαλίσουν παραπάνω εισόδημα. Ακόμη περισσότερο, λόγω των μεγάλων φορολογικών πιέσεων και των εξόδων λειτουργίας, και οι ίδιοι εργοδότες – με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του κλάδου της εστίασης – σε αρκετές περιπτώσεις προτιμούν, ακόμη και με το μεγάλο ρίσκο των ελέγχων, να μην δηλώνουν ώρες εργασίας του προσωπικού.

Η ανεργία σίγουρα αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο στην αγορά εργασίας της χώρας μας, ωστόσο δεν δικαιολογεί το γεγονός ότι το ποσοστό των Ελλήνων έως 29 ετών που εργάζονται είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Ενδεικτικά, το ποσοστό των Ελλήνων εργαζομένων νέων έως αυτή την ηλικία σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat μόλις που αγγίζει το 53%, ενώ στην Ολλανδία φτάνει το 83%. Σίγουρα ένα  μέρος του ελληνικού 53% αποτελεί άνεργους νέους, όμως φανερώνει σε μεγάλο βαθμό και τη μαύρη εργασία που κρύβεται. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι περίπου οι μισοί από τους εργαζομένους κολλούν ένσημα, ενώ οι άλλοι μισοί όχι.

Το ποσοστό των Ελλήνων εργαζομένων νέων έως 29 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, μόλις που αγγίζει το 53%

Τι γίνεται με την ανεργία

Χαρακτηριστικό είναι ότι το πεντάμηνο (Ιανουάριος – Μάιος 2024), το μέσο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 11,0% του εργατικού δυναμικού, παρουσιάζοντας ελαφρά πτώση κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Κανείς δεν αμφισβητεί τη μείωση, αλλά κανείς δεν μπορεί και να παραβλέψει το γεγονός ότι αυτή είναι εξαιρετικά αργή, που τείνει να γίνει ανύπαρκτη, τα τελευταία χρόνια. Και είναι αλήθεια πως, μετά την ακρίβεια, η ανεργία είναι ίσως το δεύτερο θέμα που απασχολεί περισσότερο τους Έλληνες, τη στιγμή που υπάρχει το παράδοξο των χιλιάδων κενών θέσεων εργασίας. Τι συμβαίνει λοιπόν;

Η ανεργία στην Ελλάδα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο της σύγχρονης ιστορίας (27,5%) το 2013, την περίοδο που η χώρα βρισκόταν στη δοκιμασία των μνημονίων. Με τη σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το ποσοστό της ανεργίας άρχισε να μειώνεται, ωστόσο εδώ και έναν χρόνο παραμένει επίμονα κοντά στο 10%, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 11%.

Η χώρα μας καταλαμβάνει την προτελευταία θέση στην ΕΕ στα ποσοστό απασχόλησης. Παράλληλα το 2023, κατέγραψε αρνητικά πανευρωπαϊκή πρωτιά στην ανεργία των νέων και των γυναικών, ενώ και η ποιότητα απασχόλησης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, εργάζονται έξι στους 10 ανθρώπους που είναι σε θέση να απασχοληθούν, δηλαδή ηλικίας 15-64 ετών, στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό, με τις επιχειρήσεις ουσιαστικά να το αποδίδουν σε δύο λόγους. Αρχικά στην έλλειψη ενδιαφέροντος από τα άτομα αυτά να εργαστούν στον συγκεκριμένο τομέα, με ποσοστό 45% και στην έλλειψη προσόντων, δεξιοτήτων και εμπειρίας σε ποσοστό 36%.

Η ανεργία είναι αδιαμφισβήτητα ένα θέμα που θα πρέπει να μας θορυβήσει, όπως όμως και η αδήλωτη εργασία.

Οι Έλληνες καθυστερούν να μπουν στον χώρο εργασίας

Πάντως, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, παρατηρείται έντονο το φαινόμενο οι νέοι να καθυστερούν όλο και περισσότερο να περάσουν το «κατώφλι» της αγοράς εργασίας. Τη στιγμή που, με 39,8 ώρες την εβδομάδα, και σύμφωνα με στοιχεία επίσης της Eurostat, οι Έλληνες εργάζονται πιο πολύ από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, η ηλικία που αρκετοί μπαίνουν πραγματικά στην αγορά εργασίας, τουλάχιστον νόμιμα και με ένσημα, έχει αυξηθεί. Λίγο ο γενικότερος αργός «απογαλακτισμός» των Ελλήνων, λίγο η μεγάλη έμφαση στις σπουδές και την ακαδημαϊκή πορεία που διαρκεί χρόνια, λίγο η εργασία χωρίς ένσημα, οι Έλληνες καθυστερούν να ξεκινήσουν να δουλεύουν, γεγονός που επηρεάζει φυσικά το εργασιακό και οικονομικό τους μέλλον.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, οι σημερινοί 15χρονοι στην Ελλάδα θα εργαστούν για 34,2 έτη, κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης στα 37,1, ακόμη περισσότερο, χώρες όπως η (Εσθονία, η Νορβηγία, η Δανία, η Ελβετία, η Σουηδία και Ολλανδία) ξεπερνούν τα 40.

Οι Έλληνες της νεαρής ηλικίας θα εργαστούν λιγότερο από τους Τούρκους (29,9 έτη), τους Ρουμάνους (32,2), τους Ιταλούς (32,9) και τους Κροάτες (34). Τα λιγότερα χρόνια εργασίας επηρεάζουν φυσικά και τη συνταξιοδότησή τους, τόσο όσον αφορά τον χρόνο, όσο και το ποσό που θα λάβουν.

Με βάση τα όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή, όποιος δεν συγκεντρώνει 40 έτη εργασίας συνταξιοδοτείται υποχρεωτικά στα 67, όριο που είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, λόγω αύξησης του προσδόκιμου ζωής.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.