17 Οκτ 2024
READING

Eurobank: Η επόμενη μέρα μετά την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας

6 MIN READ

Eurobank: Η επόμενη μέρα μετά την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας

Eurobank: Η επόμενη μέρα μετά την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας

Mε μεγάλη ταχύτητα οδεύει η Eurobank προς την νέα της εποχή, σχεδόν 10 μήνες μετά την οριστική αποχώρηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την ολοκληρωτική επιστροφή της στον ιδιωτικό τομέα.

Ένα πολύ σημαντικό σημείο αναφοράς αποτελεί η εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου, η οποία ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουλίου 2024.  Συγκεκριμένα, η Eurobank προχώρησε σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση εξαγοράς για την απόκτηση μέχρι και του 100% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της Hellenic Bank.

Η δημόσια πρόταση υποβλήθηκε στις 4 Ιουνίου 2024, με την τράπεζα να κατέχει άμεσα το 55,29% του συνολικού εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της Hellenic Bank κατά την ημερομηνία υποβολής της πρότασης. Κατά τη διάρκεια της περιόδου της δημόσιας πρότασης, η Eurobank απέκτησε επιπλέον μετοχές, αυξάνοντας το συνολικό ποσοστό συμμετοχής της στο 55,886%.

Η εξαγορά αυτή αποτελεί σημαντικό στρατηγικό βήμα για την Eurobank, καθώς ενισχύει τη θέση της στην κυπριακή αγορά και δημιουργεί νέες ευκαιρίες ανάπτυξης. Η επιτυχής ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης καθιστά την Eurobank τον πλειοψηφικό μέτοχο της Hellenic Bank, ανοίγοντας το δρόμο για πλήρη λογιστική ενοποίηση και δημιουργία ενός τραπεζικού ομίλου με ενεργητικό ύψους 100 δισ. ευρώ. Η εξαγορά αυτή ενισχύει περαιτέρω τη στρατηγική παρουσία της Eurobank στις βασικές αγορές της και δημιουργεί προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση της θέσης της στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος Eurobank έχει διπλό τρόπο δραστηριοποίησης στην Κύπρο. Αφενός μέσω της δικής του θυγατρικής και αφετέρου μέσα από την Ελληνική Τράπεζα. Για την ώρα, σύμφωνα με τον κ. Καραβία, οι δύο τράπεζες, η Ελληνική τράπεζα και η Eurobank Κύπρου θα λειτουργήσουν ως ξεχωριστές οντότητες καθώς έχουν διακριτές δραστηριότητες με απόλυτα συμπληρωματικό χαρακτήρα. Όμως, όπως παραδέχτηκε, η συγχώνευσή τους αποτελεί τον απώτερο στόχο της Eurobank, ενώ ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι αυτό θα συμβεί στον κατάλληλο χρόνο. Πρόσθεσε πάντως ότι το timing εξαρτάται και από τους μετόχους μειοψηφίας.

Περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα θα γίνουν γνωστά μέσα από το νέο business plan, το οποίο θα παρουσιαστεί στα τέλη του 2024 και θα αφορά στην 3ετία 2025 – 2027. Όπως όμως έσπευδαν να δηλώσουν κύκλοι της τράπεζας, η ενοποίηση της Ελληνικής τράπεζας από τον όμιλο της Eurobank θα επιφέρει συνέργειες σε τέσσερα επίπεδα, και συγκεκριμένα στην βελτίωση των καθαρών εσόδων από τόκους, την ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες, την διάθεση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων, τον εξορθολογισμό των εξόδων και του κόστους για την κάλυψη του MREL στόχου.

Δυναμικό μπάσιμο στο 2024

Ακόμα, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε, η τράπεζα κατάφερε να πετύχει σημαντική ανάπτυξη και οικονομική επιτυχία το πρώτο εξάμηνο του 2024. Με καθαρά κέρδη 721 εκατ. ευρώ, η Eurobank σημείωσε ισχυρή απόδοση, ενισχυμένη από την αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 8,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τα έσοδα αυτά ανήλθαν στα 1.132 εκατ. ευρώ, λόγω κυρίως της αύξησης των χορηγήσεων, των ομολόγων και των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό. Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου βελτιώθηκε, φτάνοντας το 2,83%, σημειώνοντας αύξηση κατά 20 μονάδες βάσης σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Αύξηση εσόδων – μείωση δαπανών

Παράλληλα, τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες αυξήθηκαν κατά 4,7%, φτάνοντας τα 283 εκατ. ευρώ. Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στα έσοδα από τις εργασίες του Δικτύου και τη Διαχείριση Περιουσίας. Τα συνολικά έσοδα της τράπεζας αυξήθηκαν κατά 9,7%, φτάνοντας τα 1.460 εκατ. ευρώ, ενώ τα οργανικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 7,8%, φτάνοντας τα 1.415 εκατ. ευρώ.

Παρά τις αυξημένες λειτουργικές δαπάνες κατά 3,1% σε επίπεδο Ομίλου, οι δαπάνες στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 1,2%. Ως αποτέλεσμα, οι δείκτες κόστους-οργανικών εσόδων και κόστους-συνολικών εσόδων βελτιώθηκαν, φτάνοντας στο 32,3% και 31,3% αντίστοιχα. Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 10,2%, φτάνοντας τα 958 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 13%, φτάνοντας τα 1.003 εκατ. ευρώ.

Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις μειώθηκαν κατά 12,6%, φτάνοντας τα 144 εκατ. ευρώ, και αντιστοιχούσαν σε 69 μονάδες βάσης επί των μέσων χορηγήσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα οργανικά λειτουργικά κέρδη προ φόρων να αυξηθούν κατά 15,5%, φτάνοντας τα 814 εκατ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 22,2%, φτάνοντας τα 732 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 721 εκατ. ευρώ. Αυτή η αύξηση περιλαμβάνει 99 εκατ. ευρώ από την απόκτηση επιπλέον συμμετοχής στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου και 101 εκατ. ευρώ από την εθελουσία αποχώρηση εργαζομένων στην Ελλάδα.

Ανάπτυξη με ώθηση από το εξωτερικό

Η Eurobank παρουσίασε επίσης εντυπωσιακή απόδοση στις δραστηριότητές της εκτός των ελληνικών συνόρων, στις οποίες είναι γνωστό ότι δίνει μεγάλη προσοχή. Συγκεκριμένα, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 35,5%, φτάνοντας τα 277 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 37,8% της συνολικής κερδοφορίας του ομίλου.

Ακόμα, οι δραστηριότητες στην Κύπρο και τη Βουλγαρία συνέβαλαν σημαντικά, με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να φτάνουν τα 176 εκατ. ευρώ και 100 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά στα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων από τις εξωτερικές δραστηριότητες, αυτά αυξήθηκαν κατά 25,3%, φτάνοντας τα 292 εκατ. ευρώ, ενώ τα οργανικά λειτουργικά κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 27,6%, φτάνοντας τα 264 εκατ. ευρώ.

Τι συνέβη με τα «κόκκινα» δάνεια

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) μειώθηκε κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση, φτάνοντας το 3,1%. Η κάλυψη των NPEs από τις σωρευτικές προβλέψεις αυξήθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το 93,2%. Η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας παραμένει σε ισχυρά επίπεδα, με τον δείκτη συνολικής επάρκειας (CAD) και τον δείκτη κοινών μετοχών CET1 να διαμορφώνονται pro-forma σε 19,3% και 16,2% αντίστοιχα, λαμβανομένης υπόψη της επίπτωσης από την ενοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας και τη διανομή μερίσματος ύψους 342 εκατ. ευρώ. Τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανά μετοχή αυξήθηκαν κατά 18,4% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 2,25 ευρώ στο τέλος του Α’ εξαμήνου 2024. Το συνολικό ενεργητικό της τράπεζας διαμορφώθηκε στα 81,3 δισ. ευρώ.

Άνοδος σε καταθέσεις και private banking

Σημαντική ήταν και η αύξηση των καταθέσεων πελατών κατά 1,2 δισ. ευρώ, φτάνοντας τα 58,6 δισ. ευρώ, με τον δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις να διαμορφώνεται στο 72,0% και τον δείκτη κάλυψης ρευστότητας στο 181,7%. Οι δραστηριότητες του private banking του ομίλου αυξήθηκαν κατά 15% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 12,2 δισ. ευρώ, ενώ τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 32,2%, φτάνοντας τα 6,4 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα παρουσίασε επίσης θετικές προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους, με τον CEO, κ. Φωκίων Καραβία, να δηλώνει ότι η Eurobank είναι σε τροχιά επίτευξης ή υπέρβασης των στόχων που έχει θέσει για το έτος. Η σταθερή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και η ισχυρή ζήτηση για δάνεια και καταθέσεις υποστηρίζουν την αισιοδοξία για περαιτέρω ανάπτυξη. Επιπλέον, η τράπεζα κατέγραψε ισχυρές επιδόσεις στις βασικές αγορές της, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία, όπου κατέχει σημαντική συστημική παρουσία.

H Εurobank το 2024 βελτίωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα και ολοκλήρωσε την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας

Η Eurobank απέκτησε το σύνολο των μετοχών του ΤΧΣ έναντι 93,7 εκατ. ευρώ | Business Daily

Σε γενικές γραμμές, οι επιδόσεις της Eurobank το πρώτο εξάμηνο του 2024 ήταν ιδιαίτερα θετικές, με την τράπεζα να καταγράφει σημαντική κερδοφορία και να πετυχαίνει σημαντικά στρατηγικά βήματα, όπως η εξαγορά της Hellenic Bank.

Μέσα και από την νέα άνοδο των οικονομικών της δεικτών, η Eurobank συνεχίζει να επιδεικνύει ισχυρή χρηματοοικονομική θέση και στρατηγική παρουσία στις αγορές της, ενισχύοντας τη θέση της ως ένας από τους κορυφαίους τραπεζικούς ομίλους στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.