22 Ιαν 2025
READING

Φουλ γκάζι της Nike στους Ολυμπιακούς για να κερδίσει τη χαμένη της αίγλη

4 MIN READ

Φουλ γκάζι της Nike στους Ολυμπιακούς για να κερδίσει τη χαμένη της αίγλη

Φουλ γκάζι της Nike στους Ολυμπιακούς για να κερδίσει τη χαμένη της αίγλη

Φουλ γκάζι στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει πατήσει η Nike, η οποία τα ποντάρει όλα για όλα στη διαφήμιση που θα της εξασφαλίσει η τεράστια προβολή που κερδίζει μέσα από την παγκόσμια διοργάνωση που μονοπωλεί το ενδιαφέρον, προκειμένου να κερδίσει χαμένο έδαφος.

Για χρόνια αποτελούσε τον μεγάλο κυρίαρχο και την κορυφαία εταιρία αλυσίδας αθλητικής ένδυσης στον κόσμο, όμως τελευταία, αρκετά σύννεφα έχουν επισκιάσει τη φήμη της, με αξιοσημείωτα μειωμένες πωλήσεις, τις οποίες προσπαθεί με κάθε τρόπο να αναζωογονήσει.

Τεράστιες επενδύσεις στους Ολυμπιακούς του Παρισιού

«Φαίνεται ότι η νίκη έχει χάσει τη φήμη της αυτές τις μέρες. Ήρθε η ώρα να το αλλάξουμε αυτό», ανέφερε δημοσίως ο συνιδρυτής της Nike Phil Knight, αναφορικά με τη μεγάλη εκστρατεία μάρκετινγκ της εταιρίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Πράγματι, οι μετοχές της Nike κατρακύλησαν έως και 20%, χάνοντας ουσιαστικά περίπου 28 δις. δολάρια σε χρηματική αξίας. Παράλληλα, τον Ιούνιο η διοίκηση είπε στους επενδυτές ότι τα έσοδα αναμένεται να μειωθούν αυτό το οικονομικό έτος.

Η Nike βρίσκεται στη μέση ενός σχεδίου περικοπής κόστους ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων απολύσεων που αφορούν το 2% του εργατικού δυναμικού της. «Κόβοντας» από εκεί, τα επενδύει όλα στο μάρκετινγκ, με αφορμή και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που συγκεντρώνουν πάνω τους τα φώτα όλου του κόσμου, με παγκόσμιο κοινό να τους βλέπει καθημερινά. Και μαζί με αυτούς και τα μεγάλα brands που ντύνουν τους αθλητές. Ωστόσο, η διοίκηση της Nike έχει βρει και άλλους τρόπους προβολής. Για παράδειγμα, στο δημοφιλές κέντρο Pompidou, ορόσημο του Παρισιού που φιλοξενεί το μουσείο μοντέρνας τέχνης, η Nike διοργανώνει μια έκθεση τέχνης για την ιστορία των αθλητικών παπουτσιών Air Max.

Παράλληλα, η Nike έχει τον μεγαλύτερο αριθμό χορηγιών αθλητών μεταξύ των ανταγωνιστών της, σύμφωνα με τη Citi Research, και ένα σημαντικό κατάλογο αθλητών.

Adidas vs. Nike

Mε πορεία ίσως αντίθετη από τη Nike, στο βάθρο του νικητή φαίνεται πως απειλεί να ανέβει σταδιακά ο μεγάλος της ανταγωνιστής, που δεν είναι άλλος από την Adidas. Αντίθετα με τη Nike, τα έσοδα της Adidas παρουσίασαν αύξηση, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν αυτές τις μέρες, λόγω της ανάπτυξης τόσο στη χονδρική όσο και στη δική της λιανική πώληση –εξαιρουμένων των πωλήσεων της σειράς Yeezy. Στόχος της Adidas είναι μάλιστα τα έσοδα να αυξηθούν με ρυθμό μεταξύ 8% και 10% ετησίως κατά μέσο όρο 2021-2025.

Η Nike πάλι, εκτός από όσα αναφέραμε παραπάνω, έχοντας απομακρυνθεί όμως από τους μακροχρόνιους συνεργάτες χονδρικής πώλησης, ανταγωνιστικές μάρκες όπως η Hoka, η On και η New Balance, έχει χάσει μερίδιο αγοράς το οποίο έχει περιέλθει σε αλυσίδες όπως η Foot Locker.

Γενικώς, η αμερικανική Nike, δημιουργημένη τη δεκαετία του ’60, εκθρόνισε τη γερμανική Adidas, που κυριαρχούσε στον χώρο του αθλητισμού, με μια ιστορία που φτάνει πίσω μέχρι το 1924. Η Nike απέκτησε διαχρονική αίγλη και αναδείχθηκε σε κυρίαρχο, όμως η Adidas σημειώνει σταθερά βήματα, για να φτάσει σε σημείο να την απειλήσει.

Οι μετοχές της Nike κατρακύλησαν έως και 20%, χάνοντας ουσιαστικά περίπου 28 δις. δολάρια σε χρηματική αξίας

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, παρά το γεγονός πως η αγορά αθλητικών ειδών επηρεάστηκε από τις γεωπολιτικές, μακροοικονομικές προκλήσεις και συνεπώς τις δυσλειτουργίες αναφορικά με την εφοδιαστική αλυσίδα, η Adidas προχωρά αρκετά σταθερά και ανοδικά.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που είναι δημοσιευμένα, ο κύκλος εργασιών της εταιρίας που διατηρεί 11 καταστήματα λιανικής, κατά τη χρήση 2022 ανήλθε σε 173.726.225 ευρώ, έναντι 156.217.578 ευρώ της προηγούμενης χρήσης, σημειώνοντας αύξηση 11,21%. Τα ιδιοχρησιμοποιούμενα πάγια περιουσιακά στοιχεία ανήλθαν σε 4.026.053 ευρώ, από 2.668.744 ευρώ που ήταν την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 51% κυρίως λόγω ανακαινίσεων σε υπάρχοντα καταστήματα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από την πανδημία, αλλά και το σκάνδαλο της Folli Follie, η οποία είχε το δικαίωμα ανάπτυξης καταστημάτων της πολυεθνικής, η Nike διέθετε στη χώρα μας 22 καταστήματα. Με βάση την παγκόσμια πρωτοβουλία, η εταιρία άρχισε να μειώνει σημαντικά το αποτύπωμά της στην Ελλάδα. Επομένως, από τότε το σκηνικό έχει αλλάξει.

Τον Νοέμβριο του 2022 μάλιστα, οι NIKE Ελλάς Μονοπρόσωπη ΕΠΕ Διαφήμισης και Μάρκετινγκ Ειδών Υπόδησης – Ένδυσης και Αθλητικού Εξοπλισμού και NIKE Ελλάς Μονοπρόσωπη ΕΠΕ Λιανικού Εμπορίου Ειδών Ένδυσης, Υπόδησης και Αθλητικού Εξοπλισμού διαγράφηκαν από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Και αυτό ήταν ένα ακόμη βαρύ πλήγμα.

Μετά το σκάνδαλο της Folli Follie, η  Nike πέρασε στα χέρια του ομίλου Percassi που έχει ήδη αναλάβει το franchise σε Ισπανία και Ιταλία. Ο Antonio Percassi είναι γνωστός ως ο Ιταλός μεγιστάνας του λιανεμπορίου και του real estate που έχει κερδίσει μάλιστα μία θέση στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Ο όμιλος Percassi έχει συνδεθεί μάλιστα με ρούχα και αξεσουάρ γνωστών μαρκών ανά τον κόσμο όπως είναι οι Benetton, Sisley, Zara, Massimo Dutti, Oysho, Pull & Bear, Bershka, Stradivarius, Swatch, Calvin Clein, Guess, Gucci, Ferrari, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.