16 Σεπ 2024
READING

Tone of the Day

7 MIN READ

Tone of the Day

Tone of the Day

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα εκτιμάται ότι αυξήθηκε τον Ιούλιο στο 3% από το 2,5% του Ιουνίου. Τους προηγούμενους μήνες ανερχόταν σε 2,4% τον Μάιο, 3,2% τον Απρίλιο, 3,4% τον Μάρτιο και 3,1% τον Φεβρουάριο. Μετά από μια περίοδο πτωτικής πορείας δηλαδή, άρχισε πάλι να ανεβαίνει από τον Μάιο και μετά.

Στην Ευρωζώνη σημειώνει επίσης άνοδο αλλά με μικρότερο ρυθμό καθώς από 2,5% τον Ιούνιο εκτιμάται στο 2,6% τον Ιούλιο.

Σε ό,τι αφορά τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της Ευρωζώνης, οι υπηρεσίες εμφανίζουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούλιο (4%, έναντι 4,1% τον Ιούνιο), ενώ ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (2,3%, έναντι 2,4% τον Ιούνιο), η ενέργεια (1,3%, έναντι 0,2% τον Ιούνιο) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,8%, έναντι 0,7% τον Ιούνιο).

ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΗΣΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η λίστα με τα κορυφαία νησιά του πλανήτη, συντάχθηκε από τους αναγνώστες του Travel and Leisure. Στην κορυφή βέβαια βρίσκονται οι Μαλδίβες, αλλά στην λίστα βρίσκονται και τέσσερα ελληνικά νησιά που κατέκτησαν την θέση τους ανάμεσα στα κορυφαία του κόσμου.

Στην 4η θέση των κορυφαίων νησιών του πλανήτη, βρίσκεται η Μήλος με βαθμολογία 93,8 με το διάσημο ταξιδιωτικό περιοδικό να αναφέρει ότι «φιλοξενεί δραματικούς βραχώδεις σχηματισμούς, όπως η παραλία Σαρακήνικο, η οποία διαθέτει ένα τοπίο που μοιάζει σεληνιακό».

Στην 6η θέση βρίσκεται η μεγαλόπρεπη Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, με εκπληκτικές παραλίες όπως η λιμνοθάλασσα του Μπάλου, η οποία διαθέτει εξωπραγματικά γαλάζια νερά ή το Ελαφονήσι με τη ροζ άμμο.

Στην 20η θέση βρίσκεται η Κέρκυρα και τα νησιά του Ιονίου με σκορ 89,42  με τα παρθένα καταφύγιά τους και τις γραφικές, πλούσιες σε πολιτισμό πόλεις, όπως η Λευκάδα και το Φισκάρδο, όπου οι ταξιδιώτες μπορούν να επισκεφθούν κάστρα του 14ου αιώνα και να περιπλανηθούν στις πολυσύχναστες μαρίνες.

Στην 24η θέση με βαθμολογία 88,97 βρίσκεται και η Πάρος, που χαρακτηρίζεται ως ελληνικός παράδεισος, με τις όμορφες παραλίες της, όπως η Χρυσή Ακτή, η Σάντα Μαρία, αλλά και οι Κολυμπήθρες με τους μοναδικούς βραχώδεις σχηματισμούς της. Στην κορυφαία τριάδα βρίσκονται οι Μαλδίβες, το Phú Quốc στο Βιετνάμ και το Μπαλί της Ινδονησίας.

ΦΘΗΝΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: ΟΝΕΙΡΟ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΕΙ…

Οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν όταν ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης μιλώντας στη Βουλή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των ΙΧ, εξανεμίστηκαν μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η κυβέρνηση εκτίμησε ότι το δημοσιονομικό κόστος από μια τέτοια μείωση, είναι υψηλό και έκλεισε κάθε συζήτηση.

Το κόστος της μείωσης του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα οχήματα  εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 100 εκ € ετησίως ενώ η αποτελεσματικότητα του μέτρου θεωρείται αμφίβολη αφού αρμόδιοι παράγοντες θεωρούν ότι οι μειώσεις του ΦΠΑ δεν «περνούν» στον τελικό καταναλωτή.

Οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν όταν ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης μιλώντας στη Βουλή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των ΙΧ, εξανεμίστηκαν

ΡΕΚΟΡ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ: 15.000 €/m2 ΤΑ ΕΞΟΧΙΚΑ ΣΤΗΝ ΜΥΚΟΝΟ – 12.600€/m2 ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Geoaxis, οι τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών που παρακολουθεί σε 5 κυκλαδίτικα νησιά, καταγράφουν ρεκόρ δεκαετίας μετά από 7 συνεχείς χρονιές αυξήσεων στις τιμές πώλησης θερινών εξοχικών κατοικιών.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Geoaxis, η Μύκονος καταγράφει την υψηλότερη τιμή πολυτελών κατοικιών με 15.136 €/τμ και ακολουθούν η Σαντορίνη με 12.600 €/τμ και η Πάρος με 9.087 €/τμ. Η Κέα καταγράφει 5.847 €/τμ και η Σέριφος 3.618 €/τμ.

Σημαντική είναι η οριζόντια αύξηση των διάμεσων ζητούμενων τιμών πώλησης πολυτελών κατοικιών σε σχέση με πέρυσι. Η άνοδος μετρήθηκε στη Μύκονο στο13,3%, στη Σαντορίνη στο 11,8%, στην Πάρο στο 13,6%, στην Κέα στο 7,0%, και στη Σέριφο στο 6,4%.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών σε Μύκονο και Σαντορίνη αποτελείται από αλλοδαπούς, ενώ ένα πολύ μικρό κομμάτι αφορά στην απόκτηση golden visa.

 

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΥΣ ΣΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΒΙΟΥΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat για τα χρόνια εργασίας των πολιτών στις χώρες της Ευρώπης, με στοιχεία του 2023, στην Ελλάδα ο εργασιακός βίος υπολογίστηκε στα 34,2 χρόνια, χαμηλότερα από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ που είναι 36,9 χρόνια. Οι ευρωπαϊκές χώρες πάντως έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους.

Στην βόρεια Ευρώπη, φαίνεται πως αρκετές χώρες ξεπερνούν τα 40 χρόνια εργασίας: Ολλανδία 43,7 χρόνια, Σουηδία, 43,1 χρόνια, Δανία 41,3 χρόνια, Νορβηγία 41,1 χρόνια, ενώ η Γερμανία είναι στα 39,6 χρόνια. Αντίθετα, ο μικρότερος σε διάρκεια εργασιακός βίος καταγράφηκε στη Ρουμανία με 32,2 χρόνια, στην Ιταλία με 32,9 χρόνια και στην Κροατία με 34,0 χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο εργασιακός βίος των ανδρών στην ΕΕ διαρκεί κατά μέσο όρο 39 χρόνια ενώ για τις γυναίκες διαρκεί 34,7 χρόνια.

ΒΑΡΙΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΤΟΝΑΛΤ ΤΡΑΜΠ ΣΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ

«Παγκόσμια Υπερδύναμη του Bitcoin» υποσχέθηκε πως κάνει την Αμερική ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιος, Ντόναλτ Τραμπ, κερδίζοντας έτσι ευρεία υποστήριξη σε μια αγορά που δυσανασχετεί με τον ρυθμιστικό έλεγχο. «Η δουλειά μου θα είναι να σας απελευθερώσω», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιδίωξε να εμβαθύνει τους δεσμούς του με μια βιομηχανία που έχει βαρεθεί την αντιληπτή δίωξή της από την κυβέρνηση Μπάιντεν και είναι έτοιμος να δαπανήσει πολλά για να εξασφαλίσει ένα πιο φιλικό προς τα crypto ακροατήριο στην Ουάσιγκτον, καθώς βλέπει μάλιστα την ψαλίδα με την Κάμαλα Χάρις να κλείνει ολοένα και περισσότερο….

Μόλις πριν από τρία χρόνια, ο Ντόναλτ Τραμπ χλεύαζε το bitcoin ως «απάτη» που αποτελούσε απειλή για το δολάριο των ΗΠΑ, σημειώνουν σε σχετικό άρθρο οι Financial Times.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30 ΔΙΣ $ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΡΕΥΣΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΡΟΝΟ

Το Bloomberg συγκέντρωσε νέα στοιχεία από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας σύμφωνα με τα οποία από το Μάιο του 2023 που έγιναν οι γενικές εκλογές στη χώρα μέχρι σήμερα, έχουν εισρεύσει σε μετοχές και ομόλογα της χώρας ξένα κεφάλαια ύψους 30 δις $. Κάτι που σύμφωνα με αναλυτές, οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες του υπουργού Οικονομικών της χώρας Μεχμέτ Σιμσέκ.

Από το Μάιο του 2023 μέχρι σήμερα η απόδοση του βασικού δείκτη του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης διαμορφώνεται σε 16%, ενώ 6,3% έχουν αυξηθεί τα ομόλογα σε τοπικό νόμισμα το ίδιο διάστημα ξεπερνώντας το μέσο όρο 1,1% των αναδυόμενων αγορών, όπως αναφέρουν στοιχεία του Bloomberg.

Οι προκλήσεις για το οικονομικό επιτελείο της Τουρκικής Κυβέρνησης πάντως παραμένουν ψηλές καθώς ο πολύ υψηλός πληθωρισμός ροκανίζει τα εισοδήματα, η στέγαση παραμένει πανάκριβη και η αγοραστική δύναμη είναι μειωμένη λόγω και της σημαντικής υποχώρησης της λίρας Τουρκίας απέναντι στο αμερικανικό δολάριο. Η επίσημη ισοτιμία έχει υποχωρήσει στις 33 λίρες Τουρκίας ανά δολάριο ΗΠΑ.

ΒΕΝΕΤΙΑ: ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Μετά τον κεφαλικό φόρο των 5€ ανά τουρίστα που επιβάλλεται πλέον στους επισκέπτες της Βενετίας, τώρα πλέον οι τουρίστες δεν θα έχουν το δικαίωμα να διοργανώνουν ούτε πάρτι που θα ξεπερνούν σε συμμετοχή τα 25 άτομα, σε μια τελευταία προσπάθεια να μειωθεί ο αντίκτυπος του τεράστιου όγκου ανθρώπων που κατακλύζουν δρόμους πλατείες και κανάλια της παγκοσμίως διάσημης Ιταλικής πόλης – λιμνοθάλασσας.

Οι τοπικές αρχές θα απαγορεύσουν επίσης τη χρήση μεγαφώνων από τους ξεναγούς ως ένα ακόμα μέτρο που αποσκοπεί στην «προστασία της ηρεμίας των κατοίκων» και στη διασφάλιση ότι οι πεζοί θα μπορούν να κυκλοφορούν πιο ελεύθερα. Μάλιστα προβλέπονται και πρόστιμα που θα κυμαίνονται από 25 έως 500 ευρώ για όσους δεν συμμορφωθούν με τα μέτρα, τα οποία αρχικά σχεδιαζόταν να ισχύσουν από τον Ιούνιο αλλά τελικά μετατέθηκαν για τις αρχές Αυγούστου.

28 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΙΤΑΛΟΙ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΛΒΑΝΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ

Υπολογίζεται πως συνολικά τα δύο πρώτα Σαββατοκύριακα του Αυγούστου, περίπου 28 εκατομμύρια Ιταλοί αδειούχοι θα εγκαταλείψουν την χώρα τους για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, σε προορισμούς που είναι μεν μαγευτικοί με υπέροχες παραλίες και φαγητό αλλά ταυτόχρονα είναι και πιο οικονομικοί αφού φέτος στην Ιταλία οι τιμές σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και στις διάφορες τουριστικές υποδομές αναμένεται να αυξηθούν κατά 7,9% σε σχέση με πέρυσι.

Τα μέχρι τώρα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι 6 στους 10 Ιταλούς θα πάνε διακοπές και θα ξοδεύουν, κατά μέσο όρο, 85€ ευρώ την ημέρα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.