16 Σεπ 2024
READING

«Λαμπερές» διεθνώς οι επιδόσεις του Ελ. Βενιζέλος – Μεγάλο και το βάρος για τα ελληνικά αεροδρόμια

4 MIN READ

«Λαμπερές» διεθνώς οι επιδόσεις του Ελ. Βενιζέλος – Μεγάλο και το βάρος για τα ελληνικά αεροδρόμια

«Λαμπερές» διεθνώς οι επιδόσεις του Ελ. Βενιζέλος – Μεγάλο και το βάρος για τα ελληνικά αεροδρόμια

Τη δεύτερη καλύτερη επίδοση ως προς την επιβατική κίνηση του Ιουνίου, με άνοδο 23,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, κατέγραψαν τα ελληνικά αεροδρόμια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων της Ευρώπης (ACI Europe).

Την πρωτιά από την Ελλάδα «έκλεψε» η Πολωνία, η οποία σημείωσε άνοδο της τάξεως του 24,5%. Ακολούθησε – μετά την Ελλάδα –  η Μάλτα με αύξηση 19,1%, το Λουξεμβούργο στο συν 16,9%, η Πορτογαλία με άνοδο 14,2% και η Κροατία στο 13,6%.

Αξίζει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι δεν έτυχαν όλα τα αεροδρόμια της ανοδικής τάσης, όπως συνέβη στα περισσότερα τον περασμένο Ιούνιο, καταγράφοντας αντίθετα μείωση. Τα αεροδρόμια της Φινλανδίας κατέγραψαν μείωση της τάξεως του 26,4%, της Σλοβενίας -21,5%, της Βουλγαρίας -20,5% και της Σουηδίας-19,4.

Μεγάλος πρωταγωνιστής το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Εκτός από την υψηλή θέση αναφορικά με τις επιδόσεις του Ιουνίου 2024, η χώρα μας φαίνεται πως ξεχωρίζει και χάρη στον μεγάλο πρωταγωνιστή, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της επικράτειας, που δεν είναι άλλο από το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Και αυτό γιατί κατάφερε να σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστό 24,5% σε σχέση με το 2019 ως προς την επιβατική κίνηση του α’ εξαμήνου στην κατηγορία των αερολιμένων που υποδέχονται σε ετήσια βάση από 25 έως 40 εκατ. επιβάτες.

Πίσω του άφησε τα αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης (Σαμπιχά Γκιοκτσέν), της Λισαβόνας, της Πάλμα ντε Μαγιόρκα και της Αττάλειας στην Τουρκία.

Πάντως, η αυξημένη κίνηση είναι φαινόμενο που καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη, αφού μαζί με τα αεροδρόμια που βρίσκονται εκτός Ένωσης, όπως η Βρετανία, σημείωσαν αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 9,5% το α’ εξάμηνο του 2024, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Φαίνεται λοιπόν πως, μετά από μία μακρά περίοδο, επισκιασμένη από τους νεκρούς ρυθμούς των έκτακτων μέτρων κατά του covid-19, ο κλάδος σημειώνει σημαντική ανάκαμψη και μάλλον επιστρέφει στα προπανδημικά επίπεδα του 2019, δημιουργώντας ελπίδα και για τους άλλους κλάδους που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό, όπως η φιλοξενία και η εστίαση, που σημειώνουν επίσης θεαματικές επιδόσεις φέτος.

Να αναφέρουμε βέβαια ότι πριν από λίγες ημέρες, αναστάτωση προκάλεσε στο επιβατικό κοινό και στην εξυπηρέτηση το γενικευμένο «μπλακ αουτ» σε διάφορα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο, που στάθηκε αφορμή για μεγάλες καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων. Συγκεκριμένα, τεχνικές δυσλειτουργίες διέκοψαν τις υπηρεσίες αεροπορικών εταιριών αφού η Microsoft ανέφερε διακοπή σε όλες τις διαδικτυακές υπηρεσίες της. Σύμφωνα με της εταιρία αναλύσεων Citium, περισσότερες από 2.000 πτήσεις ακυρώθηκαν σε μία μέρα σε όλο τον κόσμο.

Το γεγονός επηρέασε, όπως αναφέρθηκε σε μικρότερο βαθμό, και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

To Ελ. Βενιζέλος κατάφερε να σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστό 24,5% σε σχέση με το 2019 ως προς την επιβατική κίνηση του α’ εξαμήνου στην κατηγορία των αερολιμένων που υποδέχονται σε ετήσια βάση από 25 έως 40 εκατ. επιβάτες

Σαρώνουν και τα duty free

Πάντως στην Ελλάδα, ενώ περνά τόσο μεγάλος αριθμός τουριστών από τα ελληνικά αεροδρόμια, τα καταστήματα duty free φαίνεται πως, μετά από ένα δύσκολο διάστημα, κυρίως λόγω της περιόδου της πανδημίας, ανακάμπτουν και κερδίζουν ξανά τη μάχη. Τα προϊόντα αυτά βρίσκονται σε κάποια από τα πιο πολυσύχναστα κατά την τουριστική περίοδο μέρη της ελληνικής επικράτειας, όπως είναι τα αεροδρόμια, με πρώτο από όλα το Eλευθέριος Bενιζέλος. Επομένως, ολόκληρη η τουριστική ροή περνά – θέλοντας και μη – από μπροστά τους, δίνοντας ολοένα και περισσότερες ευκαιρίες για τζίρο.

Για το έτος 2023, 10 χρόνια μετά την εξαγορά της από τη Folli Follie, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών Α.Ε. (ΚΑΕ), ελληνικής θυγατρικής του ελβετικού κολοσσού ταξιδιωτικού εμπορίου Avolta, έφτασε τα 406,37 εκατ. ευρώ, με τη διοίκηση να κάνει λόγο για ιστορικό υψηλό. Οι εκτιμήσεις είναι βέβαια, με βάση τα παρόντα δεδομένα, θετικές και για τη χρονιά 2024.

Πόσο αντέχουν όμως τελικά τα ελληνικά αεροδρόμια;

Το 2023 έκλεισε με περισσότερους από 33,8 εκατ. ταξιδιώτες συνολικά, που αντιστοιχούν σε αύξηση 8,6% σε σχέση με το 2022 και άνοδο 12,3% συγκριτικά με το προ-πανδημικό 2019 στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.

Οι αριθμοί αυτοί δημιουργούν ελπίδα, αλλά και τις παραπάνω επιδόσεις για τα ελληνικά αεροδρόμια, ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και τον προβληματισμό, αφού είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς αν η χώρα ήταν και είναι τελικά έτοιμη να υποδεχθεί και να εξυπηρετήσει τον τεράστιο όγκο επισκεπτών. Ταυτόχρονα, κρίσεις όπως αυτή των συστημάτων της Microsoft φέρνει στο επίκεντρο την ανάγκη για συνεχή εγρήγορση, το κατάλληλο προσωπικό και υποδομές για την ομαλή εξυπηρέτηση του κοινού.

Παρότι εδώ και καιρό έχει ολοκληρωθεί επένδυση της Fraport σχετικά με την αναβάθμιση 14 περιφερειακών αεροδρόμιων της χώρας, συζήτηση προκλήθηκε αναφορικά με διάφορες ελλείψεις που εξακολουθούσαν να υπάρχουν, με αρκετά συμβάντα να καταγράφονται ακόμη και σήμερα. Κάποια από αυτά είχαν να κάνουν με το πρόβλημα ιατρικής κάλυψης σε έκτακτα περιστατικά, τις εγκαταστάσεις και τις σημαντικές υποδομές που είναι απαραίτητες για τη  μετακίνηση των ΑμεΑ.

Οι επιδόσεις και οι εξελίξεις είναι θετικές, όπως το «βάρος» είναι σημαντικό και συνεχώς αυξανόμενο, με τις προβλέψεις για τουριστικές ροές φέτος στην Ελλάδα να εκτιμούν ότι θα ξεπεράσουμε τα 32 εκατομμύρια, και γι’ αυτό θα πρέπει να κοιτάξουμε και από την άλλη πλευρά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.