18 Δεκ 2024
READING

Γιατί ξαφνικά έρχονται τόσοι Τούρκοι τουρίστες στην Ελλάδα;

5 MIN READ

Γιατί ξαφνικά έρχονται τόσοι Τούρκοι τουρίστες στην Ελλάδα;

Γιατί ξαφνικά έρχονται τόσοι Τούρκοι τουρίστες στην Ελλάδα;

Την πλάτη γυρίζουν στη χώρα τους το καλοκαίρι οι Τούρκοι, που συρρέουν όλο και περισσότερο στη χώρα μας, αδειάζοντας μερικά από τα πιο τουριστικά μέρη της. Οι τουρίστες από τη γειτονική χώρα είχαν πάντα την ευκαιρία να επιλέξουν έναν από τους ελληνικούς νησιωτικούς προορισμούς, ειδικά λόγω εγγύτητας – που δεν απαιτεί μεγάλα έξοδα μετακίνησης-, αλλά και επειδή βρίσκουν τοπία με τα οποία είναι εξοικειωμένοι, νιώθοντας άνετα και ίσως, «σαν στο σπίτι τους». Όμως φέτος, η προτίμηση των Τούρκων στην Ελλάδα για τις διακοπές τους καταγράφει μάλλον πρωτοφανή αύξηση, σε τέτοιο σημείο μάλιστα που έχει προβληματίσει τους Τούρκους επιχειρηματίες σε διάφορους κλάδους, με κύριους τη φιλοξενία και η εστίαση, που, εν μέσω καλοκαιριού, βλέπουν την κίνηση από ντόπιους να μειώνεται αισθητά.

«Κάθε μέρα έρχονται στην Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι διά θαλάσσης, με την ταξιδιωτική κίνηση να έχει υπερτριπλασιαστεί συγκριτικά με πέρυσι», επισημαίνει ο ανταποκριτής του Γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου (RND) στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Σάμος: πέρυσι το νησί μέτρησε 35.000 επισκέπτες από την Τουρκία, ενώ φέτος αναμένονται έως και 150.000».

Σε αναβρασμό οι Τούρκοι επιχειρηματίες

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία οι τουρίστες που φτάνουν καθημερινά στο νησί της Μυτιλήνης έχουν αυξηθεί κατά 25%, ενώ καθημερινά μάλιστα, σχηματίζονται ουρές στο Αϊβαλί για να πάρουν το φέριμποτ με προορισμό το νησί. Εν τω μεταξύ, οι Τούρκοι επιχειρηματίες της φιλοξενίας και της εστίασης αναρωτιούνται όλο και περισσότερο τι φταίει για αυτή την κατάσταση. Να είναι τα ελληνικά εστιατόρια και ξενοδοχεία φθηνότερα; Είναι καλύτερες οι υπηρεσίες;

Όπως αναφέρουν τουρκικά τοπικά μέσα από την Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ) και από την Κρήνη (Τσεσμέ), αναφέρουν ότι τα συγκεκριμένα τουριστικά παραθεριστικά κέντρα που προσελκύουν ένα μεγάλο ποσοστό τουρισμού που έχει η Τουρκία ετησίως, φέτος παρουσιάζουν μία άλλη εικόνα, αρκετά προβληματική. Εκδηλώσεις ακυρώνονται γιατί οι πωλήσεις εισιτηρίων δεν είναι αρκετές, νυχτερινά κέντρα κλείνουν νωρίτερα καθώς ο κόσμος φεύγει, ενώ ακόμη και ξενοδοχεία απολύουν εργαζομένους, αφού η κίνηση δεν ανταποκρίνεται στους στόχους τους. Αντ’ αυτού, οι επιχειρηματίες λένε ότι προτιμώνται τα ελληνικά νησιά. Πολλοί διαμαρτύρονται μάλιστα ότι η τάση αυτή είναι ανεξήγητη παράλογη, αφού έχουν αρκετά καλές τιμές για τους πελάτες τους.

Το φαινόμενο βέβαια έχει ξεκινήσει πολύ πριν την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού. Ήδη από το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Κως και η Ρόδος υποδέχτηκαν συλλογικά 20.690 Τούρκους τουρίστες, με την κατάσταση να έχει προκαλέσει από τότε ανησυχία στους αρμόδιους του τουρισμού στην Τουρκία.

Ακόμη, η πτώση του τουρισμού ανάγκασε τα τουρκικά θέρετρα να μειώσουν τις τιμές έως και 50% από το δεύτερο μισό του Ιουλίου και για τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν επισκέπτες.

Ο βασικός λόγος που οι Τούρκοι συρρέουν στα ελληνικά νησιά

Η έντονη τάση οφείλεται κυρίως στην ευκολότερη χορήγηση βίζας προς τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά. Υπενθυμίζεται πως η απόφαση ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Όσον αφορά στα νησιά για τα οποία ισχύει, αρχικά εφαρμόστηκε για τη Χίο, την Κω, τη Λέσβο, τη Ρόδο και τη Σάμο και επεκτάθηκε με τις Λέρο, Λήμνο, Κάλυμνο, το Καστελλόριζο και τη Σύμη.

Επίσης, μπορεί σε γενικές γραμμές να βρίσκονται πιο οικονομικές λύσεις για τους τουρίστες στην Τουρκία, σε σχέση με την Ελλάδα, όμως μεγάλο αγκάθι για ντόπιους και μη αποτελεί ο πληθωρισμός, που έχει εκτοξεύσει τις τιμές, σε σχέση με όσα είχαν συνηθίσει.

Το γερμανικό δημοσίευμα που προαναφέρθηκε επισημαίνει μάλιστα ότι «όσο κι αν ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ βεβαιώνει ξανά και ξανά πως η καταπολέμηση του πληθωρισμού βαίνει καλώς και πως οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης […] έχουν αναβαθμίσει την Τουρκία λόγω της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η χώρα, οι καταναλωτές δεν παρατηρούν τίποτα απ’ όλα αυτά. Ταυτοχρόνως, η συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ ευρώ και λίρας δεν αντισταθμίζει πλέον τον πληθωρισμό […] και επομένως ακόμη και κάποιος που πληρώνεται σε ευρώ πρέπει να πληρώσει πολύ περισσότερα χρήματα σε καθημερινή βάση συγκριτικά με πέρυσι».

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι τουρίστες που φτάνουν καθημερινά στο νησί της Μυτιλήνης έχουν αυξηθεί κατά 25%, ενώ καθημερινά μάλιστα, σχηματίζονται ουρές στο Αϊβαλί για να πάρουν το φέριμποτ με προορισμό το νησί

Βέβαια, να αναφέρουμε ότι μεγάλη αύξηση του τουρισμού από την Τουρκία είχε σημειωθεί στη χώρα μας και πέρυσι. Συγκεκριμένα, το 2022, επισκέφθηκαν την Ελλάδα 478.000 Τούρκοι τουρίστες, και το 2023, 877.00. Αντίστοιχα επίσης, πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων  βρέθηκε η Τουρκία την ίδια χρονιά. Τη γειτονική χώρα επισκέφθηκαν το 2022 570.000 Έλληνες και το 2023 ο αριθμός τους ανήλθε σε 686.000.

Από την άλλη, οι υπόλοιποι ψηφίζουν Τουρκία για διακοπές

Το παράδοξο είναι ότι σε γενικές γραμμές, ο τουρισμός της Τουρκίας έχει κάνει comeback τα τελευταία χρόνια, ως ένας εξίσου όμορφος με την Ελλάδα, και ίσως σε κάποιες περιπτώσεις πιο οικονομικός, καλοκαιρινός  προορισμός.

Η επάνοδος της Τουρκίας στον τουρισμό ξεκινά ουσιαστικά μετά από το 2016 μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εκείνης της χρονιάς που είχε βαρύ κόστος για τη γειτονική μας χώρα. Κυρίως όμως από το 2019 και μετά, η ανάπτυξη μεταφράζεται τόσο σε αφίξεις, όσο και σε έσοδα, ενώ αρκετά σημαντικό είναι και το κομμάτι της κρουαζιέρας που φέρνει τουρίστες για μέρες στη χώρα.

Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια καταγράφει αναπτυξιακή πορεία στον κλάδο του τουρισμού, η οποία συνεχίστηκε και το 2023, οπότε και υποδέχτηκε 56,7 εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες, παρουσιάζοντας αύξηση 10% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Να αναφέρουμε επίσης ότι τελευταία η χώρα έχει κερδίσει σημαντική μερίδα και των τουριστών γερμανικής προέλευσης, που αποτελεί και μία άκρως σημαντική «δεξαμενή» τουριστών για την Ελλάδα.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο τουρισμός της Τουρκίας έχει αδιαμφισβήτητα ανέβει τα τελευταία χρόνια. Οι επιδόσεις είναι σίγουρα πολύ καλύτερες, σε σύγκριση με σκοτεινές εποχές, όπως αυτή που συνοδεύτηκε με την απόπειρα πραξικοπήματος. Όμως φέτος τα δεδομένα μιλούν για σημαντικές απώλειες, και αυτό είναι σίγουρα άξιο προβληματισμού, ενώ μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η θερινή σεζόν για τη γειτονική χώρα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.