18 Δεκ 2024
READING

Είναι τελικά το online shopping ένα «σπορ» μόνο για τις νεότερες γενιές;

4 MIN READ

Είναι τελικά το online shopping ένα «σπορ» μόνο για τις νεότερες γενιές;

Είναι τελικά το online shopping ένα «σπορ» μόνο για τις νεότερες γενιές;

Το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτέλεσε σανίδα σωτηρίας για τις επιχειρήσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, σε μία περίοδο που έβλεπαν τη δραστηριότητά τους να μπαίνει στον πάγο, εξαιτίας της επέλασης της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί και περιλάμβαναν «λουκέτο» στα φυσικά καταστήματα αλλά και περιορισμό στην προσέλευση των καταναλωτών κατά την αρχική περίοδο της επαναλειτουργίας τους.

Έτσι, οι περισσότερες επιχειρήσεις κατάφεραν να επιβιώσουν, δημιουργώντας παράλληλα μία τάση που γιγαντώθηκε και παγιώθηκε και μετά την πανδημία, ως μία πιο εύκολη και γρήγορη λύση για τους καταναλωτές να ψωνίζουν από την άνεση του σπιτιού τους, απολαμβάνοντας παράλληλα τυχόν εκπτώσεις και προσφορές που προσφέρουν τα ηλεκτρονικά καταστήματα σε αρκετές περιπτώσεις.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας υστερούσε σημαντικά στον τομέα των online πωλήσεων, γρήγορα κατάφερε να καλύψει το χαμένο έδαφος, με αποτέλεσμα το 2023 να λειτουργούν σε αυτήν 102.900 e-shops.

Ποιοι είναι οι πρωταθλητές του online shopping;

Όσον αφορά τις τάσεις που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο, είναι εύλογο να παρατηρήσουμε ότι οι νεότερες γενιές είναι αυτές που είναι πιο εξοικειωμένες με την τεχνολογία, τα social media και όλα τα ψηφιακά εργαλεία, συνεπώς και τις ηλεκτρονικές αγορές.

Θα περίμενε κανείς ότι η νεότερη γενιά, η GenZ, δεδομένου ότι τα μέλη της έχουν τη δυνατότητα για δικό τους εισόδημα, εφόσον ξεκινούν από όσους έχουν γεννηθεί από το 1996, συνεπώς και τη δυνατότητα να κάνουν τις δικές τους αγορές. Η GenZ είναι ίσως η πρωταθλήτρια στην εξοικείωση με το ψηφιακό περιβάλλον, χρησιμοποιεί περισσότερο από όλους τα social media και επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τους χιλιάδες influencers που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου καθημερινά. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, δεν αναδεικνύεται σε πρωταθλήτρια των ηλεκτρονικών αγορών, αν και βρίσκεται στις πρώτες θέσεις.

Με βάση τα ευρήματα νέας έρευνας της Nexi, η γενιά των Millennials (ηλικίες 30-49) κατέχει την πρώτη θέση στις συνολικές μηνιαίες αγορές. Με μικρή διαφορά, ακολουθεί η Generation X (ηλικίες 50-64) και η νεότερη, Generation Z (ηλικίες 18-29).

Είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο μόνο για τις νεαρές ηλικίες;

Πριν από λίγα χρόνια, η πλειοψηφία των ανθρώπων άνω των 55-60, δεν είχε καμία σχέση με την τεχνολογία. Δεν χρησιμοποιούσε ούτε ήξερε πώς να χρησιμοποιήσει μία έξυπνη συσκευή, ούτε χρειαζόταν. Η ψηφιακή μετάβαση όμως έχει αλλάξει τα δεδομένα και τις απαιτήσεις. Έτσι, οι μεγαλύτερες γενιές, ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας, αναγκάστηκαν να επιδοθούν στο «άθλημα» των ηλεκτρονικών αγορών. Ίσως πιστεύαμε ότι τα e-shops απευθύνονται μόνο στις νεότερες ηλικίες, όμως αυτό αποτελεί πια έναν μεγάλο μύθο. Τελικά, μάλλον η τεχνολογία, τουλάχιστον όσον αφορά αυτό το σημείο, γεφυρώνει χάσματα γενεών.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας λοιπόν, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό το γεγονός ότι η μεγαλύτερη σε ηλικία γενιά των Baby Boomers (65-79) είναι πολύ εξοικειωμένη με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Δεν φτάνει βέβαια στα επίπεδα χρήσης των νεότερων ηλικιακών ομάδων, έχει συνηθίσει όμως τις διαδικασίες, ικανοποιείται από αυτές και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για το ηλεκτρονικό εμπόριο, προσεγγίζοντας τη συχνότητα της χρήσης που ισχύει για τις νεότερες γενιές.

Αν μη τι άλλο, διαφοροποιούνται βέβαια οι κατηγορίες προϊόντων που αναζητά κάθε γενιά, η ταχύτητα στη χρήση, η επιλογή του τρόπου πληρωμής, ακόμη και η συσκευή μέσα από την οποία τα αναζητά, όμως το ηλεκτρονικό εμπόριο παρουσιάζει τόσο μεγάλο εύρος προϊόντων και υπηρεσιών, που μπορεί να προσαρμοστεί σε όλα τα δεδομένα και να ικανοποιήσει κάθε χρήστη. Για παράδειγμα, 16% των GenZ προτιμούν και επιλέγουν την κάρτα  Revolut για την πληρωμή, ενώ 20% των Baby Boomers προτιμούν την αντικαταβολή, νιώθοντας πιο ασφαλείς με έναν πιο παραδοσιακό τρόπο πληρωμής. Και το ηλεκτρονικό εμπόριο φαίνεται πως δίνει μία επιλογή που ταιριάζει σε όλους.

Η γενιά των Millennials (ηλικίες 30-49) κατέχει την πρώτη θέση στις συνολικές μηνιαίες, online αγορές.

Οι προτεραιότητες για κάθε ηλιακό group

Κατά κύριο λόγο, όλοι ψάχνουν τρία βασικά χαρακτηριστικά όταν προτιμούν τις ηλεκτρονικές αγορές, σε σχέση με τα ψώνια στα φυσικά καταστήματα. Πρώτα απ’ όλα τις χαμηλότερες τιμές που εντοπίζονται σε μεγάλο βαθμό εκεί, την ευκολία και την εξοικονόμηση χρόνου. Και αυτά ισχύουν ανεξαρτήτως ηλικίας.

Από εκεί και πέρα, κάθε ηλιακό group θέτει τις δικές του προτεραιότητες. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, αναφορικά με τη Gen Z (18-29), το 12% θέτει ως προτεραιότητα τη μεγαλύτερη γκάμα, στους Millennials (30-49), ένα 18% θέτει ως προτεραιότητα την εξοικονόμηση χρόνου. Σχετικά με τη Generation X (50-64), το16% θέτει ως προτεραιότητα την ευκολία σύγκρισης τιμών και τέλος, το 23% των Baby Boomers έχει στο επίκεντρο την ευκολία.

Επίσης, οι έρευνες σε επίπεδο γενιάς επιβεβαιώνουν ότι η GenZ προτιμά περισσότερο τις παγκόσμιες αγορές, ενώ τα ποσοστά μειώνονται, όταν η ηλικία αυξάνεται. Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου, άνθηση γνωρίζουν στις νέες γενιές το τελευταίο διάστημα οι αγορές από την Κίνα, που έχουν συνδεθεί με χρηστικά προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές, δελεάζοντας το κοινό. Οι μεγαλύτεροι, προς το παρόν, διστάζουν να ανοιχτούν προς τις εκτός συνόρων αγορές, όμως δεν αποκλείεται να τις δούμε να εξοικειώνονται και με αυτές στο μέλλον, όπως γνώρισαν τον κάποτε άγνωστο κόσμο των ηλεκτρονικών αγορών. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.