07 Σεπ 2024
READING

Το μεγάλο παράδοξο της Dimand

4 MIN READ

Το μεγάλο παράδοξο της Dimand

Το μεγάλο παράδοξο της Dimand

Μπορεί η Dimand να είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην ανάπτυξη ακινήτων στην Ελλάδα, διαχειριζόμενος συνολικά 20 έργα που περιλαμβάνουν περιουσιακά στοιχεία ποικίλης χρήσης 539.000 τ.μ. και ακαθάριστη αξία ανάπτυξης με την ολοκλήρωσή τους κοντά στα 1,2 δισ. ευρώ, όπως τονίζει η Eurobank Equities. Από την άλλη καλείται να εκπληρώσει μία σημαντική υποχρέωση και στόχο, που είναι η άνοδος στην τιμή της μετοχής της, η οποία έχει γράψει πτώση 43% από τη στιγμή που μπήκε η εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών έως και σήμερα, κάτι που αποτυπώνεται και σε πρόσφατη έκθεση της Eurobank Equities. H εκδοχή που δίνεται είναι ότι η μετοχή έχει υποστεί απώλειες 43% από την IPO της, επιβαρυμένη τόσο από τον κλάδο (αύξηση επιτοκίων, αυστηρότερους πιστωτικούς όρους, υποβάθμιση του ευρύτερου τομέα) όσο και από ιδιότυπους παράγοντες (πολυπλοκότητα, πορεία προς τη δημιουργία εσόδων), κλείνοντας αυτή την περίοδο κοντά στα 9 ευρώ. Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι η εταιρεία εκτός από την ανάπτυξη εμβληματικών ακινήτων, τα οποία έρχονται στην κατοχή της, θα πρέπει να δημιουργήσει και υπεραξία για μετόχους αλλά και επενδυτές που περιμένουν ομολογουμένως αρκετά από την εταιρεία. Δεν είναι τυχαία άλλωστε το γεγονός ότι έχουν αποκτήσει μετοχές της το προηγούμενο διάστημα τόσο η Μαριάννα Λάτση όσο και το fund Orasis του George Elliott, αλλά και o Απόστολος Βακάκης της Jumbo.

Η εταιρεία διαθέτει τεχνογνωσία στην ανάπτυξη ενεργειακά αποδοτικών και σύγχρονων κτιρίων, μετά από 18 χρόνια παρουσίας στον χώρο και παρουσιάζει εξαιρετικές ικανότητες στο να εντοπίζει περιοχές ώριμες για αστική ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να αποκτά γη σε ανταγωνιστικές τιμές, υπό την καθοδήγηση του βασικού μετόχου και επικεφαλής της Δημήτρη Ανδριόπουλου.

20 έργα προς ολοκλήρωση έως και το 2027

Με 20 έργα που πρόκειται να ολοκληρωθούν στο διάστημα των ετών 2024 -2027, ο κύκλος εργασιών των περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, βοηθώντας τον όμιλο να ενισχύσει τον ισολογισμό του και να κερδίσει χρήματα από το επενδυμένο κεφάλαιο. Καθώς το μεγαλύτερο μέρος αποκτηθείσας γης της Dimand βρίσκεται σε περιοχές με υγιές ισοζύγιο ζήτησης-προσφοράς ακινήτων η Eurobank Equities έχει εκτιμήσει ότι υπάρχει εύλογος βαθμός ορατότητας σχετικά με αυτό το εύρος δημιουργίας εσόδων. Έχει μάλιστα εκτιμήσει ένα συνολικό κέρδος 180 εκατ. ευρώ που αποκρυσταλλώνεται από τα 20 έργα σε εξέλιξη έως το 2027, εκ των οποίων περίπου 30 εκατ. ευρώ θα έρθουν το 2024.

Η Dimand έχει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο με έργα σε εξέλιξη, έργα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα το project Skyline μαζί με την Premia, την Alpha Bank και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Επίσης προσφέρει υπηρεσίες διαχείρισης έργων, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως επαναλαμβανόμενη ροή εσόδων.

Η εταιρεία διαθέτει τεχνογνωσία στην ανάπτυξη ενεργειακά αποδοτικών και σύγχρονων κτιρίων, μετά από 18 χρόνια παρουσίας στον χώρο και παρουσιάζει εξαιρετικές ικανότητες στο να εντοπίζει περιοχές ώριμες για αστική ανάπτυξη

Τι επηρέασε τις εταιρείες ακινήτων

Στο προσεχές διάστημα όμως θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενδυναμώσει τη μετοχή της. Η οποία επηρεάστηκε από μία σειρά παραγόντων, όπως η αύξηση των επιτοκίων, που με τη σειρά της επηρέασε την αποτίμηση μετοχών που είναι ευαίσθητες στα επιτόκια, όπως εταιρείες ακινήτων, κατασκευών. Τη μετοχή επηρέασαν εκτός των άλλων οι πληθωριστικές πιέσεις για διάφορες πρώτες ύλες, οι οποίες έχουν προκαλέσει αύξηση του κόστους ανάπτυξης ακινήτων, συμπιέζοντας έτσι τις αποδόσεις των σχετικών έργων σε όλη την αλυσίδα αξίας. Ρόλο διαδραμάτισαν και οι αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες που οδηγούν σε επιδείνωση των ισολογισμών για τους κατασκευαστές ακινήτων, ειδικά στην Ασία.

Tα έργα της Dimand

Να σημειωθεί πάντως ότι η ευρύτερη δραστηριότητα της εταιρείας, φαίνεται ότι μπορεί να έχει ενδιαφέρουσες προοπτικές για την ίδια αλλά και για τη μετοχή της το επόμενο διάστημα. Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας έχει πενταπλασιαστεί τα τελευταία 4 χρόνια, φτάνοντας σε gross development value κατά την ολοκλήρωση, ύψους 1,2 δισ. ευρώ έως και το 2027. Ποσό που προέρχεται μεταξύ άλλων από το κτίριο της PwC στην Κηφισίας που ολοκληρώνεται φέτος, τον Πύργο του Πειραιά όπου αναμένεται να κάνει exit το 2025, το Μινιόν αλλά και το Hub 26 στη Θεσσαλονίκη που ολοκληρώνονται και τα δύο φέτος. Επιπλέον, υλοποιεί την ανακατασκευή στο πρώην κτίριο της Softex στον Ελαιώνα που ολοκληρώνεται το 2026 το logistics center της Balkan Express στη Θεσσαλονίκη με ολοκλήρωση το 2016, το Fix στη Θεσσαλονίκη και το 3V στο Νέο Φάληρο μαζί με την Avax Development με ολοκλήρωση το 2027. Η διοίκηση της εταιρείας προβλέπει ότι το 2024 θα αποκομίσει σημαντικά οφέλη από τέσσερα βασικά έργα (Minion, ΕΕΔΕ Πατήσια, Insignio και HUB 26 Θεσσαλονίκης), από τα οποία πρόκειται να αποεπενδύσει.

Να σημειωθεί πάντως ότι η Eurobank Equities έχει θέση τον “πήχη” για την μετοχή της Dimand στα 11 ευρώ με ισχυρά περιθώρια ανόδου 28,4% από τα τρέχοντα επίπεδα. Mένει όμως στο επόμενο διάστημα να φανεί εάν αυτή η πρόβλεψη θα εκπληρωθεί, επιβεβαιώνοντας τις όποιες προσδοκίες υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.