Το κεφάλαιο «Κυκλάδες» είναι ένα κομμάτι που «καίει», από κάθε άποψη. Ότι οι τιμές για τη διαμονή εν όψει των καλοκαιρινών διακοπών στους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς φτάνουν ακόμη τα 1.000 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια και μόλις έξι μέρες, ποσό πρωτοφανές και εξωπραγματικό, το έχουμε αναφέρει ουκ ολίγες φορές.
Για αυτούς που αρνούνται να γίνουν για μία ακόμη χρονιά έρμαια των ξενοδόχων και των τσουχτερών τιμών των καταλυμάτων, η λύση της επένδυσης σε μία εξοχική κατοικία ξεκινά να γίνεται όλο και πιο ελκυστική. Σίγουρα είναι μια πολύ πιο δαπανηρή επιλογή βραχυπρόθεσμα, όμως σε βάθος χρόνου ίσως είναι πιο συμφέρουσα.
Όμως αυτή τη σκέψη έρχονται να καταρρίψουν τα νέα δεδομένα, με την τάση των εξωφρενικών τιμών στα νησιά να ακολουθεί πια και τις εξοχικές κατοικίες, όπως τα καταλύματα και τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση.
Ενδεικτικά της – παράλογης – κατάστασης, είναι τα νέα στοιχεία της Geoaxis. Σύμφωνα με αυτά, ρεκόρ δεκαετίας καταγράφουν οι τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών σε πέντε κυκλαδίτικα νησιά.
Με βάση τα δεδομένα, στο νησί της Μυκόνου το τ.μ. για μία εξοχική κατοικία ξεπερνά πια ακόμη και τις 15.000 ευρώ
Εξωφρενική η κατάσταση σε Σαντορίνη και Μύκονο
Τα στοιχεία της έκθεσης της Geoaxis, με τίτλο «Παρατηρητήριο Θερινών Εξοχικών Κατοικιών 2024», υποδεικνύουν ότι μέσα σε ένα χρόνο καταγράφεται σημαντικότατη οριζόντια αύξηση των διάμεσων ζητούμενων τιμών πώλησης πολυτελών κατοικιών. Με βάση τα δεδομένα, στο νησί της Μυκόνου το τ.μ. για μία εξοχική κατοικία ξεπερνά πια ακόμη και τις 15.000 ευρώ.
Ειδικότερα, στη Μύκονο κατά 13,3% (από 13.359 σε 15.136 ευρώ/τ.μ.), στη Σαντορίνη 11,8% (από 11.270 σε 12.600 ευρώ/τ.μ.), στη Πάρο 13,6% (από 8.000 σε 9.087 ευρώ/τ.μ.), στην Κέα 7%, (από 5.462 σε 5.847 ευρώ/τ.μ.) και στη Σέριφο 6,4% (από 3.401 σε 3.618 ευρώ/τ.μ.). Οι τιμές αυτές είναι κατά πολύ υπεράνω του διαθέσιμου budget για τους περισσότερους και απευθύνεται κυρίως σε επενδυτές εκτός Ελλάδος, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν σημαντικές υπεραξίες.
Στη Μύκονο μια πολυτελής κατοικία μπορεί να κοστίζει μέχρι και 5,5 φορές περισσότερο από μια τυπική θερινή κατοικία, στη Σαντορίνη 5,7 φορές, στην Πάρο 4,1 φορές, στην Σέριφο 2,4 φορές και στην Κέα 2,8 φορές.
Μύκονος, Σαντορίνη και από κοντά και η Πάρος, κρατούν τα πρωτεία, και φαίνεται πως πια απευθύνονται σε jet-setters και ούτε κατά διάνοια στον μέσο Έλληνα. Η δυνατότητα αγοράς ή ενοικίασης μέσης ποιότητας κατοικίας έχει σχεδόν εξαφανιστεί, τη στιγμή που θα μπορούσε να στεγάσει, για παράδειγμα, εργαζόμενους, αντί για τουρίστες. Αντ’ αυτού, η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών σε Μύκονο και Σαντορίνη προέρχεται από το εξωτερικό, ενώ ένα πολύ μικρό κομμάτι αφορά στην απόκτηση «χρυσής visa».
Τι μέλλει γενέσθαι
Εν μέσω αστρονομικών ποσών, πληθωριστικών πιέσεων, στάσιμου και χαμηλού εισοδήματος, γενικευμένης ακρίβειας και υψηλής φορολογίας, ακόμη και του ψυχολογικού παράγοντα, με βασικότερο πρόβλημα την αίσθηση αστάθειας και αβεβαιότητας για το μέλλον, είναι πια σχεδόν αδύνατο για τον Έλληνα να καταφέρει να πετύχει τον στόχο της αγοράς εξοχικής κατοικίας σε κάποιο από τα παραπάνω νησιά. Εν τω μεταξύ, οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι η άνοδος θα συνεχιστεί, για τους επόμενους 6 με 12 μήνες, ενώ επισημαίνουν πως η φετινή τουριστική περίοδος δίνει περιθώρια αισιοδοξίας στους πωλητές, για ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις.
Ακόμη όμως και αν κάποιοι κερδίζουν από την κατάσταση, τα μεγαλύτερα «θύματα» της υπόθεσης είναι τα ίδια τα νησιά. Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι τοποθετημένη σε κεντρικό σημείο της Σαντορίνης, υπάρχει επιγραφεί που προτρέπει τους επισκέπτες να σεβαστούν τους κατοίκους, γράφοντας: «Σεβασμός. Είναι οι διακοπές σας, αλλά είναι το σπίτι μας», κρούοντας για μία ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου. Και η αλήθεια είναι πως, αρκεί να πούμε πως οι κάτοικοι στερούνται το πολύτιμο αγαθό του νερού, για να το απολαμβάνουν οι επισκέπτες, κάνοντας μπάνιο στις πισίνες της Σαντορίνης.
Ιδιαίτερα στα νησιά – τύπου Σαντορίνη, αλλά και σχεδόν σε όλους τους νησιωτικούς προορισμούς, το φαινόμενο των απλησίαστων εξοχικών κατοικιών, σε συνδυασμό με όλα τα άλλα που επικρατούν τελευταία στα νησιά και ιδιαίτερα στις Κυκλάδες (υπερτουρισμός, σε συνδυασμό με ανεπαρκείς υποδομές, έλλειψη νερού, κακή διαχείριση απορριμμάτων, προβληματικά οδικά δίκτυα, ακρίβεια σε εστίαση και μετακινήσεις), εγείρει μεγάλο προβληματισμό, σχετικά με τις απειλές που πια δείχνουν το σκληρό τους πρόσωπο στα ελληνικά νησιά, το φυσικό τοπίο τους, την ταυτότητα, τον πολιτισμό και φυσικά τους κατοίκους, που φωνάζουν εδώ και καιρό για μία κατάσταση που, στον βωμό του συμφέροντος, έφτασε στο άλλο άκρο. Και όλα αυτά τη στιγμή που η θερινή σεζόν ολοένα και επιμηκύνεται. Ποιο είναι το μέλλον τους και ως πού θα φτάσει η αλόγιστη αυτή ανάπτυξη; Πώς θα μεταμορφωθούν αυτοί οι τόποι, και κυρίως, η ποιότητα ζωής των κατοίκων;
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.