16 Σεπ 2024
READING

MΕTRO ΑΕΒΕ: «Αντεπίθεση» με επενδυτικό πλάνο 36 εκατ. ευρώ και άνοδο του τζίρου

6 MIN READ

MΕTRO ΑΕΒΕ: «Αντεπίθεση» με επενδυτικό πλάνο 36 εκατ. ευρώ και άνοδο του τζίρου

MΕTRO ΑΕΒΕ: «Αντεπίθεση» με επενδυτικό πλάνο 36 εκατ. ευρώ και άνοδο του τζίρου

Η αγορά των σούπερ μάρκετ στη χώρα μας μπορεί να έχει έναν ξεκάθαρο ηγέτη, που δεν είναι άλλος από τον Σκλαβενίτη, με τζίρο κοντά στα 5 δισ. ευρώ, οι επόμενες θέσεις όμως δε μπορούν να θεωρούνται δεδομένες και δίνεται σκληρή μάχη μεταξύ των μεγάλων αλυσίδων του χώρου.

Με τα σημερινά δεδομένα, η ΑΒ Βασιλόπουλος βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με τζίρο ελάχιστα κάτω από τα 2 δισ. ευρώ, ενώ η Lidl μπορεί να μην ανακοινώνει αποτελέσματα, υπολογίζεται όμως ότι βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Στην τέταρτη θέση, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται η METRO ΑΕΒΕ (My Market και METRO Cash & Carry ) η οποία το 2023 είδε τον τζίρο της να ανεβαίνει στα 1.59 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 6%. Μάλιστα, δεν δείχνει να αρκείται στις επιδόσεις αυτές, και με ένα σημαντικό επενδυτικό πλάνο, με επενδύσεις που ξεπερνάνε τα 36 εκατ. ευρώ, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ανακαινίσεις καταστημάτων και άλλες ενέργειες.

Εξάλλου, για το 2024, στόχος είναι ο τζίρος να φτάσει -ή και να ξεπεράσει- τα 1,65 δισεκατομμύρια ευρώ, ενισχυμένος από κινήσεις όπως η δημιουργία νέων σημείων πώλησης, τη μείωση του ενεργειακού κόστους, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας αλλά και τις σημαντικές επενδύσεις σε τεχνολογία.

Χρονιά ορόσημο το 2023

Αναλυτικότερα, το 2023 αποτέλεσε χρονιά-ορόσημο για τη METRO ΑΕΒΕ, η οποία κατέγραψε αξιοσημείωτη ανάπτυξη τόσο στον κύκλο εργασιών όσο και στην κερδοφορία της, παρά τις αντίξοες συνθήκες της αγοράς. Οι ενοποιημένες καθαρές πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν στα 1.590 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τα κέρδη προ φόρων, αποσβέσεων και τόκων (EBITDA) παρουσίασαν εντυπωσιακή άνοδο, φτάνοντας τα 77,5 εκατ. ευρώ έναντι 61,3 εκατ. ευρώ το 2022, καταγράφοντας αύξηση 26,5%. Τα καθαρά κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 9,6%, αγγίζοντας τα 31 εκατ. ευρώ, έναντι 28,3 ευρώ εκατ. το 2022, με το ποσοστό αυτό να αντιστοιχεί στο 1,95% των καθαρών πωλήσεων.

Αυτά τα αποτελέσματα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η αγορά το 2023. Οι συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις, οι νομοθετικές παρεμβάσεις στην εμπορική πολιτική, η κλιματική κρίση και οι γεωπολιτική αστάθεια επέβαλαν πρόσθετες δυσκολίες στον κλάδο του λιανεμπορίου. Ωστόσο, η METRO ΑΕΒΕ κατόρθωσε να διατηρήσει τα περιθώρια κέρδους και να πετύχει ικανοποιητική κερδοφορία, χάρη στον στρατηγικό σχεδιασμό και τις επενδυτικές κινήσεις της σε διάφορους τομείς.

Ανάπτυξη του δικτύου Μy Market Local

Στον τομέα της λιανικής πώλησης, η αλυσίδα My Market συνέχισε να παρουσιάζει ισχυρή παρουσία, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις που επηρέασαν αρνητικά τις πωλήσεις σε όγκο. Η αύξηση των τιμών ωστόσο, διασφάλισε την άνοδο των πωλήσεων σε αξία. Σημαντική ήταν και η ανάπτυξη του δικτύου My Market Local, το οποίο αυξήθηκε με την προσθήκη νέων καταστημάτων.

Σημειώνεται τομέας του franchise σημειώνει δυναμική ανάπτυξη αριθμώντας σήμερα 24 καταστήματα My market Local, εκ των οποίων τα 10 έχουν ανοίξει μέσα στο 2024. Τα My market Local κερδίζουν σταθερά το ενδιαφέρον νέων επενδυτών, με την εταιρεία να λαμβάνει 100 αιτήσεις ανά μήνα από ενδιαφερόμενους επενδυτές, ενώ πρόσφατα άνοιξε και το πρώτο My market Local στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά εκτιμάται ότι θα ανοίξουν 25 νέα καταστήματα το 2024. Η συγκεκριμένη κατηγορία κέρδισε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ενώ η εισαγωγή της συνεργασίας με την IL TOTO στην περιοχή Ζωγράφου,για την προσφορά καφέ και γλυκισμάτων εντός του συγκεκριμένου καταστήματος αποτέλεσε καινοτόμα προσθήκη.

Από την πλευρά του, και το ηλεκτρονικό κατάστημα eshop.metrocashandcarry.gr ενίσχυσε την ψηφιακή παρουσία της αλυσίδας, με επισκεψιμότητα ανεβασμένη κατά 62% και φτάνοντας τους 200.000 χρήστες. Η χρήση των ψηφιακών μέσων επέτρεψε την καλύτερη εξυπηρέτηση των επαγγελματιών πελατών. Σημειώνεται ότι η υιοθέτηση νέας τιμολογιακής πολιτικής στις παραγγελίες και στο κόστος παράδοσης των προϊόντων, με την προσφορά μέχρι και συνδρομητικών πακέτων μέσα από το «Saver Pass», δίνει την ευκαιρία στα My Market να μην χάνει χρήματα από τις online παραγγελίες, στις οποίες δραστηριοποιείται και με υπηρεσίες όπως το «Speedy» για γρήγορη παράδοση προϊόντων.

Ηγέτιδα στη χονδρική πώληση

Με παρουσία σε 50 σημεία σε όλη την Ελλάδα, η αλυσίδα METRO Cash & Carry διατηρεί την ηγετική της θέση στην αγορά χονδρικής πώλησης, με μερίδιο αγοράς που προσεγγίζει το 50%. Η αυξημένη διείσδυση στον τομέα Ho.Re.Ca και η σταθερή ανάπτυξη στις πωλήσεις προϊόντων μεταπώλησης, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο, συνέβαλαν σημαντικά στα θετικά οικονομικά αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο της επέκτασης του δικτύου, μέχρι το τέλος του 2024, αναμένεται να ανοίξουν δύο νέα καταστήματα 1.200 τ.μ. το καθένα. Επιπλέον, πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του καταστήματος METRO Cash & Carry στο Κορωπί. Και μπορεί ο ανταγωνισμός να σχεδιάζει την ενίσχυσή του, για την ώρα πάντως το συγκεκριμένο κομμάτι δεν δείχνει να μπορεί να απειληθεί.

Το κεφάλαιο «Κύπρος» και η παρουσία σε καύσιμα και ΑΠΕ

Η επέκταση της METRO στην Κύπρο με την αλυσίδα MCC BEST VALUE για επαγγελματίες σημείωσε θετικά αποτελέσματα, με αύξηση των πωλήσεων κατά 18% σε σχέση με το 2022. Η επιτυχία αυτή οδήγησε στην απόφαση κατασκευής δεύτερου καταστήματος στην Λευκωσία, έκτασης 3.000 τ.μ., ενισχύοντας περαιτέρω την παρουσία της στην κυπριακή αγορά.

Ακόμα, αξίζει να σημειωθεί ότι η METRO διαθέτει το μεγαλύτερο ανεξάρτητο δίκτυο πρατηρίων καυσίμων στην Ελλάδα, με 14 πρατήρια σε λειτουργία. Η συνεργασία με κορυφαίες εταιρείες όπως η AVIN και η ΕΛΙΝΟΙΛ εξασφαλίζει την υψηλή ποιότητα των καυσίμων, ενισχύοντας την αξιοπιστία του δικτύου.

Ένα ακόμα σημαντικό κεφάλαιο για την METRO ΑΕΒΕ είναι αυτό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για τον λόγο αυτό συνεχίζει να επενδύει σε βιώσιμες πρακτικές, με το μεγαλύτερο πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών στον κλάδο. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργεί φωτοβολταϊκό πάρκο στη Σπαθόλακα Αχαΐας, ισχύος 5,2MW και προμηθεύεται ενέργεια από αιολικό πάρκο στο Δίστομο Βοιωτίας, ισχύος 13,2MW, μέσω δεκαετούς συμβολαίου.

Παράλληλα, η εταιρεία προχωρά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της, επενδύοντας σε τεχνολογίες αιχμής και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (AI) που στοχεύουν στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της εμπειρίας πελατών.

Το επενδυτικό πλάνο των 36 εκατ. ευρώ

Είναι φανερό ότι η METRO ΑΕΒΕ δεν αρκείται στα μέχρι σήμερα επιτεύγματά της και στοχεύει σε ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη. Για τον λόγο αυτό, όπως έγινε γνωστό, προγραμματίζει για το 2024 μια σειρά επενδύσεων που ξεπερνούν τα 36 εκατ. ευρώ, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου της και την ενίσχυση των υποδομών. Συγκεκριμένα, η αλυσίδα My Market θα ανακαινίσει εννέα καταστήματα σε Αττική και περιφέρεια, ενώ παράλληλα θα συνεχιστεί η επέκταση του δικτύου My Market Local, με την προσθήκη 25 νέων καταστημάτων.
Ειδικότερα, έχουν πραγματοποιηθεί τα εγκαίνια ανακαίνισης τεσσάρων καταστημάτων τα οποία βρίσκονται σε Αγία Παρασκευή, Λούτσα, Τρίκαλα Καλαμπάκας και στη Ρόδο, στην περιοχή Κρεμαστή.

Στο πλάνο ανακαινίσεων περιλαμβάνονται ακόμη 5 καταστήματα My market σε Ριζούπολη, Πάτρα – Ταραμπούρα, Πάτρα – Ακτή Δημαίων, Μαρούσι – Εμπορικό Κέντρο Αίθριο, Νέα Μάκρη, ενώ προβλέπεται το άνοιγμα ενός νέου καταστήματος στο Άργος.

Στον τομέα της χονδρικής, προβλέπεται η δημιουργία νέου καταστήματος στη Δράμα και ενός dark store στην Πάτρα, που θα εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες των επαγγελματιών πελατών. Επιπλέον, η METRO επενδύει στην ενίσχυση της εφοδιαστικής της αλυσίδας, με την κατασκευή νέου Κέντρου Διανομής στον Ασπρόπυργο και ενός fulfilment center 10.500 τ.μ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η METRO aπασχολεί πάνω από 11.000 εργαζόμενους, γεγονός που την καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας. Για το 2023 μόνο, το ύψος των αμοιβών και παροχών ξεπερνάει τα 208 εκατ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί κατά 17 εκατ. ευρώ το 2024. Παράλληλα, η συμβολή της METRO στην εθνική οικονομία μέσω άμεσων και έμμεσων φόρων έφτασε το 2023 στα 103,5 εκατ. ευρώ.

Oι στόχοι της METRO AEBE για το 2024 αντικατοπτρίζουν τις υψηλές της φιλοδοξίες

ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ – ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.

Με αυτές τις στρατηγικές κατευθύνσεις, η METRO ΑΕΒΕ επιδιώκει να διατηρήσει και να ενισχύσει την θέση της στην ελληνική αγορά, διεκδικώντας υψηλότερη θέση στον τομέα της λιανικής και διατηρώντας την πρώτη θέση στη χονδρική πώληση. Κάτι βέβαια που μένει να αποδειχθεί και στους αριθμούς.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.