Το βιομηχανικό catering έχει να κάνει με τη μαζική παραγωγή γευμάτων που διατίθενται σε τρίτους προς πώληση, με τα γεύματα να είναι είτε κατεψυγμένα, είτε φρέσκα – ψυγείου. Οι κύριοι πελάτες των εταιριών του κλάδου είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιοι οργανισμοί και κλειστές αγορές όπως ξενοδοχεία, επιχειρήσεις, κυλικεία, νοσοκομεία, εκπαιδευτήρια, πλοία, σούπερ μάρκετ κ.ά..
Το 2023 ο κλάδος εμφάνισε ανάπτυξη 21% η οποία προήλθε, σύμφωνα με την εταιρία ICAP, από την άνοδο των τιμών και κυρίως τον πληθωρισμό στα τρόφιμα. Τα βιομηχανικό catering και γενικότερα ο κλάδος του έτοιμου φαγητού, το οποίο εξοικονομεί σημαντικό χρόνο στην απαιτητική καθημερινότητα, για ιδιώτες και επιχειρήσεις, αποτελεί έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο και, όπως φαίνεται, το μέλλον για αυτόν είναι ευοίωνο. Ο τζίρος των έτοιμων και ημιέτοιμων γευμάτων εκτιμάται ότι ξεπερνάει αυτή τη στιγμή τα 500 εκατομμύρια ευρώ, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.
Ταυτόχρονα, η «πίτα» μοιράζεται σε παίκτες μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού και μία από αυτές είναι η εταιρία Γευσήνους από την Κρήτη, που εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα και μετρά ιστορία 32 χρόνων.
Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας για το 2023 ανήλθε σε ποσό 76.456.396 ευρώ και είναι αυξημένος κατά 44,01%, που μεταφράζεται σε ποσό 23.365.320 ευρώ, σε σχέση με το κύκλο εργασιών της εταιρίας κατά την προηγούμενη χρήση που ανήλθε στο ποσό των 53.091.077 ευρώ.
Ακόμη περισσότερο, ο τζίρος ανήλθε στα 86,467 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 38% σε σχέση με το 2022.
Ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης της εταιρίας, έχει να κάνει με την σίτιση φοιτητών στα διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, στα οποία δραστηριοποιείται.
Το ετήσιο κρατικό κονδύλι για τη σίτιση των φοιτητών, το οποίο μοιράζονται οι εταιρίες του χώρου, ξεπερνά τα 55 εκατ. ευρώ.
Ποια είναι η Γευσήνους
Η εταιρία Γευσήνους ιδρύθηκε το 1992 από τον Μανώλη Βαβουράκη στο Ρέθυμνο Κρήτης. Ξεκίνησε τη δραστηριότητά της με την παροχή υπηρεσιών catering για εκδηλώσεις και συνεργασίες, με τον τουριστικό κλάδο, ενώ το 1999, άρχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Κρήτη. Το 2003, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί σταθμό για την εταιρία, αφού έφτασε μέσω της δραστηριότητάς της στην Αθήνα. Το 2007 αποτέλεσε ένα ακόμη ορόσημο για την εταιρία του Μανώλη Βαβουράκη. Μετά τη συνεργασία με τη θυγατρική του γαλλικού κολοσσού Sodexo που είχε δραστηριοποιηθεί στην ελληνική αγορά ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004, προχώρησε στην εξαγορά της Sodexo Alliance Κηφισιάς, μετά την απόφασή της να αποχωρήσει από την εγχώρια αγορά. Ξεκίνησε έτσι την παραγωγική δραστηριότητα στις εγκαταστάσεις της Κάτω Κηφισιάς, ενώ αποφάσισε την ανάπτυξη παραγωγικής μονάδας και επέκταση υπάρχοντος πελατολογίου.
Το 2018, δημιούργησε σύγχρονες παραγωγικές εγκαταστάσεις στο Κρυονέρι Αττικής, έκτασης 10.000 τ.μ. και έφτασε να απασχολεί 1.200 εργαζομένους.
Μετά την ολοκλήρωση της απόκτησης του 60% της ΤΟΠ ΚΡΑΦΤ Α.Ε. (2023), εταιρίας που δραστηριοποιείται στο ίδιο αντικείμενο και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, η Γευσήνους, απέκτησε ισχυρή παρουσία πια και στη Βόρεια Ελλάδα. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η ΤΟΠ ΚΡΑΦΤ, εταιρία που ιδρύθηκε το 1990, έχει ως πελάτες κυρίως δηµόσια εκπαιδευτικά ιδρύµατα και οργανισµούς (πχ. το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήµιο ∆υτικής Μακεδονίας κλπ.), ενώ έχει αναλάβει και συµβόλαια σίτισης σε δοµές φιλοξενίας προσφύγων και µεταναστών. Μέσα από την εξαγορά η Γευσήνους επεκτείνεται, τόσο σε γεωγραφικό επίπεδο, όσο και σε πελατολόγιο, ενώ μάλιστα προχωρά και με άλλες αντίστοιχες κινήσεις, όπως η απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου µετοχών σε εταιρία βιοµηχανικού catering, αυτή τη φορά στην Κεντρική Ελλάδα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Γευσήνους δημιούργησε πρόσφατα κατάστημα εντός του σημείου πώλησης της MyMarket στην Κάτω Κηφισιά, κάνοντας την αρχή στη συγκεκριμένη συνεργασία, ενώ συμπράττει και με άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ για την παρασκευή έτοιμων γευμάτων.
Οι φοιτητές τρώνε, τα ταμεία γεμίζουν
Η Γευσήνους έχει αναλάβει μεταξύ άλλων και τη σίτιση φοιτητών σε διάφορα Πανεπιστήμια της χώρας. Για την ακρίβεια, το βάρος που έχει ρίξει σε αυτή την κερδοφόρα δραστηριότητα είναι εμφανές, ενώ αποτελεί βασικό πυλώνα της γενικότερης δραστηριοποίησή της. Και καθόλου άδικα, αφού με τους εισακτέους να πληθαίνουν όλο και περισσότερο, η «επιχείρηση» είναι αρκετά συμφέρουσα για τους παίκτες του βιομηχανικού catering. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το ετήσιο κρατικό κονδύλι για τη σίτιση των φοιτητών, το οποίο μοιράζονται οι εταιρίες του χώρου, ξεπερνά τα 55 εκατ. ευρώ.
Δημιουργούν ευκαιρίες ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις
Αξίζει σε αυτό το σημείο να παρατηρήσουμε ένα φαινόμενο που έχει να κάνει με τις γενικότερες ανάγκες των εισακτέων σπουδαστών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, που δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για τον επιχειρηματικό κόσμο και μάλιστα σε ποικίλους κλάδους, με αρκετούς από τους παίκτες του επιχειρείν να έχουν στραφεί μεταξύ άλλων στον φοιτητικό κόσμο. Αν μη τι άλλο, αυτή την περίοδο μάλιστα, οι ανάγκες αυτές βρίσκονται στο επίκεντρο.
Σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης για το έτος 2022, ο φοιτητικός πληθυσμός στην Ελλάδα το 2021 ανερχόταν σε 843.832 άτομα (προπτυχιακοί φοιτητές, μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες) από 802.365 το 2020, ενώ παράλληλα η σωρευτική άνοδος των ενοικίων των κατοικιών που προορίζονται για φοιτητές το διάστημα 2018-2023 φτάνει στην Αθήνα ακόμη και το 90%. Οι εισακτέοι στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι συνολικά περίπου 68.800 και δημιουργούν συνεχώς νέες ανάγκες, από το μείζον θέμα της στέγασης, μέχρι τη σίτιση.
Οι εταιρίες από πλευράς τους, σε κάθε έναν από αυτούς τους κλάδους, δεν μένουν «ασυγκίνητες» απέναντι σε αυτές τις ανάγκες, τις οποίες βάζουν στα ραντάρ τους, ως σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των επιχειρηματιών του real estate, οι οποίοι εντόπισαν τη νέα κατηγορία των εκπαιδευτικών ακινήτων, βάσει τόσο των αποδόσεων των επενδύσεων, όσο και χάρη στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για ακίνητα που θα χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς αλλά και για τη στέγαση φοιτητών και σπουδαστών.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.