15 Ιαν 2025
READING

To παράδοξο των ελληνικών διακοπών

5 MIN READ

To παράδοξο των ελληνικών διακοπών

To παράδοξο των ελληνικών διακοπών

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, πάνω από τέσσερις στους δέκα Έλληνες δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν σε μια εβδομάδα διακοπών, ένα ποσοστό που είναι μάλιστα ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, οι αριθμοί για το 2023 δείχνουν ότι το ελληνικό ποσοστό είναι το τέταρτο υψηλότερο στην E.E. μετά τους Ρουμάνους (59,5%), τους Βούλγαρους (44,2%) και τους Ούγγρους (43,3%).

Πράγματι, και στις διάφορες κοινωνικές συζητήσεις οι περισσότεροι από εμάς συνομιλούμε με κοντινούς μας ανθρώπους που δεν θα καταφέρουν φέτος να πάνε διακοπές – αν δεν είμαστε και εμείς οι ίδιοι μέσα σε αυτή τη λίστα των… άτυχων. Και βέβαια όχι για εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά γιατί αυτό φέτος πιο πολύ από ποτέ, είναι απλά αδύνατο.

Από την αρχή μέχρι το τέλος του ταξιδίου, απ’ όπου και να το πιάσεις, όλα είναι εναντίον του Έλληνα τουρίστα, τη στιγμή που καταγράφονται ρεκόρ τουριστικών ροών από τη εξωτερικό. Μέσα σε 5 χρόνια τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν αυξηθεί στη χώρα μας κατά 38,1%, ποσοστό τεράστιο, τη στιγμή που οι μισθοί παραμένουν εδώ και χρόνια στάσιμοι, ίσως και σε χαμηλότερα επίπεδα. Εν τω μεταξύ, ο μέσος όρος αυξήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μόλις 10,5 %.

Η διαμονή είναι επίσης ένα κεφάλαιο που δεν απευθύνεται στον «μέσο» Έλληνα, όπως και η διατροφή, που είναι απαραίτητη και κάποια στοιχειώδη έξοδα για μετακίνηση εντός του προορισμού και για αναψυχή. Ενδεικτικά, για μία τετραμελή οικογένεια ο προϋπολογισμός για διακοπές και μάλιστα εντός συνόρων, μπορεί να προσεγγίσει τις 3.000 για μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι μεταφορές με αεροπλάνο ακρίβυναν κατά 19,7% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, τα ξενοδοχεία, μοτέλ, πανδοχεία κατά 12%, ενώ συνολικά το πακέτο διακοπών κατά 12,7%.

Πολλά τα παράπονα – γεμάτα πλοία

Στα διάφορα κοινωνικά «πηγαδάκια», όλοι συζητούν για ακρίβεια, τα αστρονομικά ποσά που απαιτούνται για να ταξιδέψει κανείς με πλοίο, αλλά και με αεροπλάνο, για την αδυναμία να αποδράσουν έστω και για λίγο από το κλεινόν άστυ. Μεγάλη μερίδα επίσης δηλώνει ότι φέτος θα γυρίσει την πλάτη στις κοσμοπολίτικες και διαχρονικά αγαπημένες Κυκλάδες, οι οποίες είναι – ομολογουμένως – απλησίαστες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, με βάση τις ενδεικτικές τιμές σε διάφορες πλατφόρμες κρατήσεων, όπως πχ. το Booking.gr, μια τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί για ένα τετράκλινο κατάλυμα βασικών προδιαγραφών σε νησιά των Κυκλάδων ή των Δωδεκανήσων μεταξύ 250 και 300 ευρώ την ημέρα, το ελάχιστο.

Ένα «πέπλο» απογοήτευσης και θλίψης έχει σκεπάσει φέτος τον μύθο του ελληνικού καλοκαιριού και τις απαραίτητες για τους Έλληνες καλοκαιρινές διακοπές, στους αγαπημένους θερινούς προορισμούς. Όλοι κινούνται φειδωλά, με πρωτοφανή εγκράτεια και πεσμένο ηθικό.

Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου αναχώρησαν από το λιμάνι του Πειραιά 23 πλοία με 18.808 επιβάτες, ενώ οι πληρότητες αγγίζουν το 80%

Η περίοδος των καλοκαιρινών αδειών έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς αποχαιρετάμε έναν ιδιαίτερα ζεστό και «βασανιστικό» για κάποιους Ιούλιο και υποδεχόμαστε τον Αύγουστο, τον μήνα των διακοπών και της ανάπαυλας. Έτσι, οι πρώτοι αδειούχοι έχουν ξεκινήσει ήδη τις αποδράσεις τους, όσοι έχουν κανονίσει τέτοιες και ό,τι και αν σημαίνει αυτό. Από διαμονή σε ξενοδοχεία σε νησιωτικούς προορισμούς, μέχρι κάμπινγκ, ή φιλοξενία σε εξοχικά φίλων και γνωστών. Ο καθένας ό,τι – και αν – μπορεί. Και ενώ όλοι μας μιλάμε εδώ και καιρό για τις «ανύπαρκτες» καλοκαιρινές αποδράσεις, τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε συνεχώς ότι τα πλοία αναχωρούν από τα πιο μεγάλα λιμάνια της χώρας με υψηλά ποσοστά πληρότητας. Τόσο υψηλά που θα έλεγε κανείς πως ίσως δεν συνάδουν με όσα ακούμε και συζητάμε τόσο καιρό, ούτε με τα ποσοστά που δείχνουν οι έρευνες για το πόσοι Έλληνες θα πάνε φέτος διακοπές.

Οι τελευταίοι αδειούχοι του Ιουλίου έχουν ετοιμάσει, όπως φαίνεται βαλίτσες, και εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα. Τις τελευταίες ημέρες, ήδη από πολύ νωρίς το πρωί, η κίνηση είναι αυξημένη, με τα πλοία που φεύγουν για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα να σαλπάρουν με υψηλές πληρότητες. Ενδεικτικά, τη Δευτέρα 29 Ιουλίου αναχώρησαν από το λιμάνι του Πειραιά 23 πλοία με 18.808 επιβάτες, ενώ οι πληρότητες αγγίζουν το 80%. Παρόμοιο είναι το σκηνικό και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου οι πληρότητες σε ότι αφορά των αριθμών των επιβατών κινούνται στο 70%. Σίγουρα ένα ποσοστό αφορά τουρίστες από το εξωτερικό, όμως μεγάλη μερίδα έχει να κάνει με Έλληνες αδειούχους. Επίσης, παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία των αυτοκινήτων στις μεγάλες εθνικές οδούς. Ενδεικτικό είναι ότι την Παρασκευή 26 Ιουλίου, από τις 12 το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα, από τα διόδια της Ελευσίνας πέρασαν 54.365 οχήματα, ενώ από τις Αφίδνες 41.085 οχήματα. Μάλλον λοιπόν ο Έλληνας τουρίστας τελικά «βαστάει», όσο του επιτρέπεται και, έστω κι έτσι, το γεγονός αυτό είναι θετικό.

Σύμφωνα με έρευνα της Klarna, της υπηρεσίας πληρωμών και αγορών με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία είχε τίτλο “Travel Report”, το ένα 53% των ερωτηθέντων δήλωσε πως στρέφεται, προκειμένου να καταφέρει να φύγει από το κλεινόν άστυ, σε πιο προσιτά καταλύματα, ενώ το 39,7% αναζητά πιο προσιτές επιλογές μεταφοράς.

Οι Έλληνες αντιστέκονται, όμως ακόμη κι έτσι, δεν μπορούν να παραβλέψουν τις στιγμές που νιώθουν ότι γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης. Ακόμη και την ώρα που επιβιβάζονται στο πλοίο, οι περισσότεροι αναφέρονται σε πανάκριβα ναύλα, ενώ δεν έχουν λείψει ήδη και οι καταγγελίες για τις εξωφρενικές τιμές. Πάντως, ακόμη και αν σημαίνει ότι θα πρέπει να μειωθούν οι μέρες των διακοπών, ή οι δαπάνες στον προορισμό, οι Έλληνες, ακόμη και με «βαριά καρδιά», αδυνατούν να πουν «αντίο» στις πολυπόθητες και πολυαναμενόμενες καλοκαιρινές διακοπές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.