16 Σεπ 2024
READING

Πληροφορική: Κινητικότητα και νέα δεδομένα – Τι περιμένει η αγορά το β’ μισό του 2024

5 MIN READ

Πληροφορική: Κινητικότητα και νέα δεδομένα – Τι περιμένει η αγορά το β’ μισό του 2024

Πληροφορική: Κινητικότητα και νέα δεδομένα – Τι περιμένει η αγορά το β’ μισό του 2024

Το 2024 έχει εξελιχθεί σε έτος με πολλές αλλαγές και νέα δεδομένα στον χώρο της πληροφορικής, αφού κατά κάποιο τρόπο επιβεβαιώθηκε το ισχυρό growth των εταιρειών του κλάδου, ενώ όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, είναι μόνο η αρχή και έχουμε ακόμα πολλά πράγματα να δούμε μετά το πέρας του καλοκαιριού.

Απ’ όλα είχε ο…μπαξές το πρώτο μισό του έτους. Πολλά deals έναντι υψηλότατων τιμημάτων (η Entersoft εξαγοράστηκε με p/e 34 φορές ή 19 φορές τα EBITDA), με τις εταιρείες να διαπραγματεύονται πλέον με υψηλό p/e λόγω του growth που έχουν και των μεγάλων προσδοκιών που έχουν δημιουργηθεί από τα έργα που αναμένονται.

Τα σπουδαία στο πρώτο μισό

Όπως είπαμε, ένα από τα μεγάλα και σπουδαία στο χώρο της πληροφορικής έγινε στην Entersoft, η οποία εξαγοράστηκε από το Olympia Group του Πάνου Γερμανού έναντι 240 εκατ. ευρώ ή 8 ευρώ ανά μετοχή.

Η εξέλιξη αυτή άλλαξε άρδην τα δεδομένα στο χώρο. Καθώς εντός των επόμενων εβδομάδων η Entersoft θα οδηγηθεί στην έξοδο από το Χρηματιστήριο, πλήγμα για τον κλάδο καθώς επρόκειτο για μία από τις πλέον ισχυρές εισηγμένες εταιρείες ενώ παράλληλα ο όμιλος του Πάνου Γερμανού θα ελέγχει δύο από τις τρεις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου (Soft One και Entersoft), με την Epsilon Net του Γιάννη Μίχου, τουλάχιστον από άποψη κεφαλαιοποίησης και τζίρου, να παραμένει στην κορυφή της «ιεραρχίας».

Η Soft One, της οποίας ο Πάνος Γερμανός κατέχει το 33% των μετοχών, είναι μία από τις πλέον δραστήριες εταιρείες στον κλάδο πληροφορικής και του software, με τζίρο που ξεπερνάει τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ το 2023 η Entersoft έκανε τζίρο στα 37,8 εκατ. ευρώ, το EBITDA διαμορφώθηκε στα 12,7 εκατ. ευρώ με αύξηση 33%, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 8,8 εκατ. ευρώ.

Λίγο καιρό όμως μετά το deal Olympia-Entersoft και ο Γιάννης Μίχος (Epsilon Net) προχώρησε σε μεγάλη κίνηση, αφού με…συμπαραστάτες την Εθνική Τράπεζα και το General Atlantic, προχωρούν στην αγορά του 100% της εταιρείας. Και μόλις ολοκληρωθεί, θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση για την έξοδο της Epsilon Net από το ΧΑ. Ενώ το fundαναμένεται να βάλει για την αγορά του  37,08% ένα ποσό που ξεπερνά τα 240 εκατ. ευρώ.

Με αυτά τα δύο ως δεδομένα, παρατηρείται μια αποδυνάμωση του κλάδου πληροφορικής στο Χρηματιστήριο, ανοίγει όμως παράλληλα την όρεξη των υπόλοιπων εταιρειών, οι οποίες βλέπουν ότι το παιχνίδι της αγοράς έχει γείρει υπέρ τους, και δεν θέλουν να αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη, εκμεταλλευόμενοι την συγκυρία που υπάρχει.

Απ’ όλα είχε ο…μπαξές το πρώτο μισό του έτους. Πολλά deals έναντι υψηλότατων τιμημάτων, με τις εταιρείες να διαπραγματεύονται πλέον με υψηλό p/e λόγω του growth

Οι εξελίξεις στο ΧΑ το επόμενο διάστημα

Αυτή ακριβώς τη συγκυρία θέλουν να εκμεταλλευτούν μικρότερες εταιρείες του κλάδου, οι οποίες κάνουν το βήμα εισόδου στο ΧΑ, ενώ κάποιες άλλες έχουν ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες μετάταξης από την Εναλλακτική στην Κύρια αγορά, θέλοντας να αυξήσουν το growth τους.

Στην πρώτη περίπτωση, την πόρτα του Χρηματιστηρίου πέρασε πρόσφατα η Softweb του Χάρη Δημητρακόπουλου, η οποία θέλει να αυξήσει τα έσοδα της τα επόμενα χρόνια, να εισφέρει αξία στους μετόχους και ήδη έχει αποτυπωθεί σημαντικά ανοδική κίνηση στην μετοχή την πρώτη εβδομάδα, με την κεφαλαιοποίηση να ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο το επόμενο διάστημα η αγορά περιμένει δύο μεγάλες κινήσεις στον κλάδο πληροφορικής και δεν είναι άλλες από την μετάταξη των Performance και Real consulting από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ.

Εξέλιξη την οποία οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν εδώ και αρκετούς μήνες, έχουν πάρει ήδη την έγκριση από τις Γενικές Συνελεύσεις, ενώ οι διαδικασίες προχωράνε ομαλά και για τους δύο.

Σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται η Performance, καθώς ο φάκελος έχει περάσει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και έχει γίνει η παρουσίαση από τη διοίκηση της εταιρείας. Η Performance, της οποίας η κεφαλαιοποίηση αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ, είναι η πρώτη από τις μικρές εταιρείες πληροφορικής της Εναλλακτικής Αγοράς η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν την είσοδό της στην Κύρια, με την διοίκηση να δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένη από το ρυθμό ανάπτυξης και με  τα νούμερα που σημειώνει κάθε χρόνο.

Από την άλλη η διοίκηση της Real Consulting εκτιμά ότι τέλη του 2024 με αρχές του 2025 αναμένεται να «μπει» η εταιρεία στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ η υποβολή σχετικού ενημερωτικού δελτίου θα γίνει μετά τα αποτελέσματα 6μηνου 2024 που θα βγουν τον Σεπτέμβριο.

Συνέχεια στα deals

Φυσικά τα deal της Entersoft και Epsilon Net, μπορεί να ήταν αυτά που έκαναν αίσθηση, όμως δεν ήταν τα μόνα που έγιναν στο πρώτο μισό του 2024. Και όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, αναμένεται συναρπαστική συνέχεια μέχρι τα Χριστούγεννα.

Πριν λίγες ημέρες, η Ideal προχώρησε σε εξαγορά ακόμα μίας εταιρείας πληροφορικής, με πηγές να λένε ότι πλέον στον άμεσο σχεδιασμό της διοίκησης είναι η ενοποίηση όλου του χαρτοφυλακίου πληροφορικής σε μία εταιρεία, η οποία μάλιστα υπάρχει περίπτωση να μπει στο ΧΑ αρχές του επόμενου έτους.

Παράλληλα στην κορυφή των business plans των εταιρειών πληροφορικής είναι οι εξαγορές άλλων μικρότερων εταιρειών. Όπως στην περίπτωση της Q&R, στην οποία η ΓΣ ενέκρινε Κοινό Ομολογιακό Δάνειο 19 εκατ. ευρώ, με την βασική μέτοχο να προτίθεται να το καλύψει εξ ολοκλήρου, όταν βρεθεί εταιρεία προς εξαγορά. Κάτι που η διοίκηση εκτιμά ότι θα γίνει μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Είναι γεγονός λοιπόν ότι οι μήνες μετά το καλοκαίρι θα είναι «καυτοί», με την αγορά να εκτιμά ότι θα δούμε ακόμα πολλές και ενδιαφέρουσες κινήσεις από τις εταιρείες πληροφορικής και σίγουρα αρκετά ακόμα deals. Υπενθυμίζουμε μόνο ότι την διετία 2021-2023 έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 40 deals κάθε μεγέθους από εταιρείες του κλάδου, ενώ και το 2024 ο ρυθμός δεν έχει σταματήσει. Κάτι που δίνει το «στίγμα» και για τη συνέχεια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.