16 Σεπ 2024
READING

Όλο και πιο πολύ υπογράφουν συμβόλαια ασφάλισης Υγείας οι Έλληνες

5 MIN READ

Όλο και πιο πολύ υπογράφουν συμβόλαια ασφάλισης Υγείας οι Έλληνες

Όλο και πιο πολύ υπογράφουν συμβόλαια ασφάλισης Υγείας οι Έλληνες

Στη φροντίδα της υγείας τους επικεντρώνονται όλο και περισσότερο οι Έλληνες, όπως δείχνουν τα δεδομένα. Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, σε συνδυασμό με την αυξημένη αβεβαιότητα που υπάρχει γενικώς, αλλά και ειδικά, όσον αφορά το Σύστημα Υγείας της χώρας, όσοι έχουν τη δυνατότητα στρέφονται όλο και περισσότερο στην ασφαλιστική κάλυψη υγείας.

Τα ευρήματα της έρευνας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) είναι ενδεικτικά. Σύμφωνα με αυτά, τα ενεργά ατομικά συμβόλαια Υγείας το 2023 προσέγγισαν τις 965 χιλιάδες, σημειώνοντας αύξηση 5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ανάλογη με των ατομικών υπήρξε και η τάση των ομαδικών συμβολαίων Υγείας, των οποίων ο αριθμός το 2023 έφτασε τα 7.004, σημειώνοντας αύξηση 16% σε σχέση με το 2022.

Κατ’ αναλογία προς τα ενεργά συμβόλαια, αύξηση σημειώθηκε και στο πλήθος των συνολικά δηλωθέντων ενεργών ασφαλισμένων το 2023. Ειδικότερα, οι δηλωθέντες ενεργοί την 31/12/2023 ασφαλισμένοι των ατομικών ασφαλίσεων Υγείας ξεπέρασαν τα 1,2 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 6% και οι δηλωθέντες ασφαλισμένοι των ομαδικών ασφαλίσεων προσέγγισαν τα 1,6 εκατομμύρια, που ισούται με αύξηση 10% σε σχέση με το 2022.

Όπως αναφέρει η έρευνα, ανοδικά κινήθηκε επίσης και το πλήθος των ασφαλισμένων τόσο των ατομικών όσο και των ομαδικών ασφαλίσεων, που αποζημιώθηκαν ειδικά για πραγματοποίηση νοσηλείας. Οι συνολικές αποζημιώσεις Υγείας (ατομικών και ομαδικών ασφαλίσεων, εξω-νοσοκομειακής και νοσοκομειακής κάλυψης), που κατεβλήθησαν το 2023 από τις εταιρίες που συμμετείχαν στην παρούσα έρευνα, υπερέβησαν τα 710 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας, δηλαδή σχεδόν κατά 100 εκατ. τις συνολικές αποζημιώσεις της προηγούμενης χρονιάς και σημειώνοντας ποσοστιαία αύξηση 16% σε σχέση με το 2022.

Στην προαναφερόμενη συνολική αύξηση συνέβαλαν τόσο οι ατομικές ασφαλίσεις που, φτάνοντας τα 483 εκατομμύρια ευρώ και συνιστώντας το 68% του συνόλου των αποζημιώσεων, σημείωσαν αύξηση 16%, όσο και οι ομαδικές ασφαλίσεις, οι οποίες, γράφοντας αύξηση 17%, ξεπέρασαν τα 227 εκατ. ευρώ το 2023.

Με τρελούς ρυθμούς παράγονται τα ασφάλιστρα από τις εταιρίες

Η ανάγκη όμως για ασφάλιση εξαπλώνεται και σε άλλους τομείς, εκτός από την υγεία, καθώς παρατηρείται μία τάση ανόδου της ζήτησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, αυξημένη κατά 13,2% ήταν η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων για το πρώτο τετράμηνο του 2024 (Ιανουάριος – Απρίλιος) με τις ασφαλίσεις ζωής να έχουν αυξηθεί κατά 15,8% σε ετήσια βάση και τις ασφαλίσεις κατά ζημιών κατά 10,8%, όπως προκύπτει από την έρευνα της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) για το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, οι ασφαλίσεις ζωής διαμορφώθηκαν σε 917.243.975 ευρώ, οι αφαλίσεις ζημιών σε 961.394.594 ευρώ και το σύνολο ανήλθε σε 1.878.638.571,25 ευρώ.

Γιατί στρέφονται όλο και περισσότεροι στην ασφάλιση υγείας

Για κάποιους η ιδιωτική ασφάλιση αποτελούσε μέχρι πρότινος πολυτέλεια στην οποία αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν. Για άλλους είναι ακόμη, όμως παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι o κλάδος ασφάλισης υγείας- ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της ιδιωτικής ασφάλισης -, ιδιαίτερα μετά την πανδημία του κορoνοϊού, παρουσιάζει συνεχώς αυξητικές τάσεις. Kαι αυτό γιατί, σε ένα ήδη ανεπαρκές, στις περισσότερες των περιπτώσεων, σύστημα, οι τεράστιες ανάγκες που προκάλεσε η πανδημία οδήγησαν αρκετές φορές σε κατάρρευση του ΕΣΥ, το οποίο κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία πρωτόγνωρη και ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση.

Μετά την κρίση αυτή, πολλοί Έλληνες έχοντας πια χάσει μία για πάντα την εμπιστοσύνη τους στο ΕΣΥ, στράφηκαν σε ιδιωτικές δομές υγείας και ασφάλιση, προκειμένου να νιώσουν ασφάλεια για εκείνους και τους αγαπημένους τους ανθρώπους.

Βέβαια πρέπει να αναφέρουμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις, οι ασφαλιστικές εταιρίες από την πλευρά τους, εκμεταλλευόμενες τη δεδομένη συγκυρία και προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους, προέβησαν σε αυξήσεις των χρεώσεών τους. Η αύξηση των ασφαλίστρων οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο τους ασφαλισμένους, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν υψηλότερα ασφάλιστρα για τις ίδιες καλύψεις, τη στιγμή που τα εισοδήματά τους παραμένουν τα ίδια ή και μικρότερα σε σχέση με το παρελθόν. Έτσι, είτε μειώνουν τις δαπάνες και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ή στη χειρότερη περίπτωση, ακυρώνουν ολόκληρα συμβόλαια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2023, ο κλάδος Υγείας έκλεισε με αύξηση 28%, μία αύξηση που ήρθε ως απόρροια της αναγκαιότητας και φυσικά της αβεβαιότητας που επικράτησε, ιδιαίτερα μετά την πανδημία για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από το δημόσιο σύστημα.

Τα ενεργά ατομικά συμβόλαια Υγείας το 2023 προσέγγισαν τις 965 χιλιάδες, σημειώνοντας αύξηση 5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος

Γενική στροφή στην αυτοφροντίδα για τους Έλληνες

Το κομμάτι «υγεία» όμως φαίνεται ότι απασχολεί ιδιαίτερα τους Έλληνες τα τελευταία χρόνια, και ξεφεύγει από την ιατρική περίθαλψη. Συγκεκριμένα, πάρα πολλοί από εμάς δαπανούμε αρκετά χρήματα σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, πολύ περισσότερο απ’ ότι στο παρελθόν, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη. Αναλγητικά, για το κρυολόγημα, για το γαστρεντερικό, δερματολογικές παθήσεις, όπως και συμπληρώματα διατροφής, βιταμίνες και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, για τη φροντίδα των ματιών, τη ρινική συμφόρηση, τη διακοπή του καπνίσματος κ.α., έρχονται ολοένα και περισσότερο στο προσκήνιο.

Πάνω από 1 εκατομμύριο Έλληνες χρησιμοποιούν προϊόντα αυτοφροντίδας σε καθημερινή βάση, ενώ πραγματοποιούνται ημερησίως σχεδόν 500.000 επισκέψεις στα φαρμακεία με στόχο την αγορά των αντίστοιχων προϊόντων, σύμφωνα με στοιχεία της IQVIA.

Καίριας σημασίας είναι ο ρόλος που διαδραματίζουν οι φαρμακοποιοί τόσο στην αυτοφροντίδα όσο και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς είναι αυτοί που θα ενημερώσουν και θα κατευθύνουν τον πολίτη, ώστε να εξασκήσει σωστά την αυτοφροντίδα του, ενώ είναι οι ίδιοι αυτοί που θα τον καθοδηγήσουν πως πλέον έφτασε η στιγμή να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.