22 Δεκ 2024
READING

Ο εφιάλτης που λέγεται εύρεση φοιτητικής στέγης και οι ιδιωτικές εστίες

5 MIN READ

Ο εφιάλτης που λέγεται εύρεση φοιτητικής στέγης και οι ιδιωτικές εστίες

Ο εφιάλτης που λέγεται εύρεση φοιτητικής στέγης και οι ιδιωτικές εστίες

Ο Αύγουστος βρίσκεται προ των πυλών. Ο μήνας των διακοπών, της χαλάρωσης, ο μήνας όπου οι περισσότεροι κάνουν για λίγο pause στην απαιτητική καθημερινότητα. Τα μεγάλα αστικά κέντρα σταδιακά κατεβάζουν ρυθμούς και όλα κυλούν λίγο πιο αργά και ίσως ανέμελα. Αυτό όμως δεν ισχύει και για τους εισακτέους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και ακόμη περισσότερο τους γονείς τους, οι οποίοι αυτή την περίοδο βρίσκονται σε αναβρασμό εντατικής αναζήτησης κατοικίας για τους νέους φοιτητές, έχοντας ελάχιστο χρόνο για να περάσουν μία όχι απλά απαιτητική, αλλά εξαιρετικά δύσκολη «πίστα».

Το αίσθημα ανακούφισης και ικανοποίησης που έρχεται μετά τη δικαίωση κόπων για πάνω από έναν χρόνο για τους μαθητές, συνοδεύεται με το άγχος της εξασφάλισης στέγης, σε μία εποχή όπου οι τιμές τόσο για ενοικίαση όσο και αγορά κάνουν ράλι σπάζοντας συνεχώς νέα ρεκόρ, ενώ τα διαθέσιμα σπίτια είναι μετρημένα. Έτσι, οι εισακτέοι στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση – που συνολικά είναι περίπου 68.800 -, οι οποίοι πρέπει να εγκατασταθούν σχετικά άμεσα στις πόλεις όπου βρίσκονται τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στα οποία έχουν εισαχθεί, πρέπει να κινηθούν γρήγορα, αλλά ταυτόχρονα οπλισμένοι με πολλή υπομονή.

Όπως έχουμε αναφέρει μάλιστα στο THETOTALBUSINESS και σε προηγούμενο άρθρο, δεν είναι τυχαίο ότι την ευκαιρία στη νέα κατηγορία ακινήτων έχουν εντοπίσει εδώ και καιρό οι άνθρωποι της δυναμικής αγοράς του real estate, βάσει τόσο των αποδόσεων των επενδύσεων σε εκπαιδευτικά ακίνητα και συνοδευτικά projects, όσο και χάρη στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για ακίνητα που θα χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς και τη στέγαση φοιτητών και σπουδαστών.

Ρίχνοντας μια ματιά στην αγορά και όπως ισχύει διαχρονικά, οι περισσότεροι στρέφονται στη λύση ενοικίου είτε μια μικρής γκαρσονιέρας είτε μεγαλύτερου διαμερίσματος για συγκατοίκηση, ωστόσο δεν είναι λίγος ο αριθμός των γονέων που εξετάζουν και το ενδεχόμενο αγοράς ενός σπιτιού, ως πιο μακροπρόθεσμη επένδυση.

Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειώσουμε σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης για το έτος 2022, ο φοιτητικός πληθυσμός στην Ελλάδα το 2021 ανερχόταν σε 843.832 άτομα (προπτυχιακοί φοιτητές, μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες) από 802.365 το 2020, ενώ παράλληλα η σωρευτική άνοδος των ενοικίων των κατοικιών που προορίζονται για φοιτητές το διάστημα 2018-2023 φτάνει στην Αθήνα ακόμη και το 90%.

Ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου και εντοπίζεται περισσότερο το πρόβλημα, αναζητούνται τα κατάλληλα ακίνητα κυρίως σε περιοχές με καλές συγκοινωνίες ή κοντά σε πανεπιστημιακές σχολές, προκειμένου να αξιοποιηθούν ως ιδιωτικές φοιτητικές εστίες

Πού κυμαίνονται οι τιμές

Τη στιγμή που η διαθεσιμότητα είναι ήδη πολύ περιορισμένη, οι τιμές για τις φοιτητικές κατοικίες έχουν ξεφύγει, φαινόμενο άλλωστε που ισχύει εδώ και καιρό και για το σύνολο των ακινήτων σε όλη τη χώρα, και κυρίως στην πρωτεύουσα, που δέχεται κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό σπουδαστών από την επαρχία.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το δίκτυο της Χρυσής Ευκαιρίας, η μέση τιμή ενοικίασης για διαμερίσματα στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας μέχρι και 60 τ.μ ξεκινούν από 8,28 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο σε πιο οικονομικές περιοχές, όπως οι Αχαρνές (που σημαίνει για παράδειγμα ότι για μια γκαρσονιέρα 30 τμ το ενοίκιο είναι 248 ευρώ ευρώ) και φτάνει μέχρι και 16,56 ευρώ το τετραγωνικό στη Βούλα (που σημαίνει ότι για μια γκαρσονιέρα 30 τμ το ενοίκιο είναι 496 ευρώ).

Σε παραδοσιακά «φοιτητικές» γειτονιές της Αθήνας, οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής: στην Καλλιθέα 10,81 ευρώ ανά τ.μ., στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών 10,88 ευρώ ανά τ.μ. (αύξηση 9,1%), στου Ζωγράφου 10,96 ευρώ ανά τ.μ., στο Αιγάλεω 10,11 ευρώ ανά τ.μ. και στον Πειραιά 10, 44 ευρώ ανά τ.μ..

Σύμφωνα με στοιχεία του Spitogatos.gr, η μεγαλύτερη αύξηση έχει καταγραφεί στο κέντρο της Αθήνας, κατά 19 % σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή. Εκεί, το ενοίκιο για ένα διαμέρισμα έως 65 τ.μ. ξεπερνά τα 635 ευρώ και για ένα στούντιο αγγίζει τα 600 ευρώ το μήνα.

Όσο για τις άλλες κατεξοχήν φοιτητικές πόλεις, στη Θεσσαλονίκη η μέση τιμή ενοικίασης για διαμερίσματα μέχρι 60 τ.μ. ανέρχεται σε 9,46 ευρώ ανά τ.μ το πρώτο εξάμηνο του 2024, παρουσιάζοντας αύξηση 6,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο. Στην Πάτρα, η μέση τιμή ενοικίασης ανέρχεται σε 9,14 ευρώ ανά τ.μ παρουσιάζοντας άνοδο 13,1% και στο Ηράκλειο Κρήτης 9,85 ευρώ ανά τ.μ παρουσιάζοντας άνοδο 10,5%

Γενικώς, οι αυξήσεις των ενοικίων το πρώτο εξάμηνο του 2024 τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν και το 10% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Ανάλογες αυξήσεις καταγράφονται και στις τιμές για αγορά ακινήτου, για όσους θέλουν να επενδύσουν σε μία πιο μόνιμη φοιτητική στέγη που μπορεί να αξιοποιηθεί και μετά τις σπουδές.

Οι χαμηλότερες τιμές για αγορά διαμερίσματος μέχρι 80 τ.μ στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας ξεκινούν στις Αχαρνές από 1710 ευρώ ανά τ.μ, με μία αξιοσημείωτη αύξηση της τάξεως του 10,30% σε σχέση με πέρσι, ενώ, στο άλλο άκρο,  οι τιμές φτάνουν μέχρι και 5.507 ευρώ το τ.μ στη Βούλα. Για πολλούς βέβαια, υπολογίζοντας τον αριθμό των  «τσουχτερών» ενοικίων που θα χρειαστεί να διαθέσουν για τη διάρκεια των σπουδών του παιδιού τους, η αγορά ακινήτου τέτοιας κατηγορίας συμφέρει περισσότερο, αν και όπως βλέπουμε, και σε αυτή την περίπτωση, οι τιμές «καίνε».

Η τάση των ιδιωτικών φοιτητικών εστιών θα δώσει τη λύση;

Η λύση για το πρόβλημα στέγασης των φοιτητών είναι αναγκαία και έχει ενεργοποιήσει τα ραντάρ του κατασκευαστικού κλάδου που στρέφεται μεταξύ άλλων και σε αυτή την κατηγορία ακινήτων, παρότι η συγκεκριμένη αγορά στη χώρα μας είναι ακόμη περιορισμένη. Ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου και εντοπίζεται περισσότερο το πρόβλημα, αναζητούνται τα κατάλληλα ακίνητα κυρίως σε περιοχές με καλές συγκοινωνίες ή κοντά σε πανεπιστημιακές σχολές, προκειμένου να αξιοποιηθούν ως ιδιωτικές φοιτητικές εστίες. Συγκεκριμένα, στόχος είναι να κατασκευαστούν αυτοτελή συγκροτήματα με πλήρως επιπλωμένα και εξοπλισμένα μικρά διαμερίσματα με ιδιωτικά μπάνια και κοινόχρηστους χώρους (κουζίνα, πλυντήρια, καθιστικά κ.λπ.), τα οποία θα παρέχουν μια σειρά από υπηρεσίες εντός της τιμής ενοικίασης και θα διατίθενται τόσο για βραχυχρόνια όσο και για μακροχρόνια χρήση. Το μοντέλο λειτουργεί αρκετά σε πόλεις του εξωτερικού και, όπως φαίνεται, η ανάγκη το έφερε και στη χώρα μας.

Παράλληλα, λύση στο μείζον ζήτημα της στέγασης φοιτητών επιχειρεί η κυβέρνηση να δώσει μέσω των έργων ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα) για την κατασκευή φοιτητικών εστιών σε μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.