16 Σεπ 2024
READING

Tone of the Day

8 MIN READ

Tone of the Day

Tone of the Day

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: “KΙΤΡΙΝΗ” ΚΑΡΤΑ ΣΕ 7 ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΥΨΗΛΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ

Η πανδημία πέρασε, η άμεση ανάγκη για «χαλαρή» δημοσιονομική πολιτική δεν υφίσταται πλέον, υφίστανται όμως οι «καμπάνες» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που μετά από επανειλημμένες προειδοποιήσεις εκκινεί επισήμως τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, για το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Μάλτα, την Πολωνία και τη Σλοβακία, ενώ παρατείνει την διαδικασία για τη Ρουμανία. Όπως επισημαίνει το συμβούλιο, η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος στοχεύει να διασφαλίσει ότι όλα τα κράτη μέλη επιστρέφουν ή διατηρούν την πειθαρχία στους προϋπολογισμούς και αποφεύγουν τα υπερβολικά ελλείμματα. Ο στόχος είναι να διατηρηθεί χαμηλό δημόσιο χρέος ή να μειωθεί το υψηλό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα.

Κι όλ’ αυτά την ώρα που η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία στην Ευρώπη, χώρα τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, με δημοσιονομικό έλλειμμα 5,5% του ΑΕΠ της το 2023, αναμένεται να το διατηρήσει σε επίπεδα άνω του 5% και για φέτος. Δηλαδή κατά πολύ πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ που θέτει η ΕΕ. Το γαλλικό δημόσιο χρέος ήταν 110,6% του ΑΕΠ το 2023 και η Επιτροπή αναμένει ότι θα αυξηθεί σε 112,4% φέτος και 113,8% το 2025. Αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από το όριο της ΕΕ του 60% (Το Ελληνικό χρέος κυμαίνεται κοντά στο 160% του ΑΕΠ).

Τα κράτη μέλη πρέπει να συμμορφώνονται με τη δημοσιονομική πειθαρχία με βάση τα κριτήρια και τις τιμές αναφοράς που ορίζονται στις Συνθήκες της ΕΕ: ​​το έλλειμμά τους δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και το χρέος τους δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ τους. Εάν εμφανιστεί υπερβολικό έλλειμμα σε ένα κράτος μέλος, ο στόχος της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος είναι να ωθήσει τη διόρθωσή του θέτοντας τα κράτη μέλη υπό ενισχυμένο έλεγχο και παρέχοντας συστάσεις ώστε να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για τη διόρθωση του ελλείμματος.

ΕΛΣΤΑΤ: ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας, Ιδιωτικής και Δημόσιας, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2024, εμφανίζει αύξηση κατά 41,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 38,4% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 26,2% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, τον Απρίλιο, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα, σε ολόκληρη την Ελλάδα, ανήλθε σε 2.823 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 621.905 m2 επιφάνειας. Παρουσίασε δηλαδή, αύξηση κατά 40,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών και 38,6% στην επιφάνεια, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας, Ιδιωτικής και Δημόσιας, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2024, εμφανίζει αύξηση κατά 41,5%

ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Σύμφωνα με την μεσιτική εταιρία Engel & Völkers που άνοιξε πρόσφατα νέο κατάστημα στην Πάρο, η αγορά δεύτερης κατοικίας στα νησιά των Κυκλάδων έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με έντονη ζήτηση από αγοραστές τόσο από τις γερμανόφωνες χώρες όπως την Γερμανία, την Ελβετία και την Αυστρία όσο κι από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που δείχνουν ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με την Engel & Völkers , οι τιμές πώλησης ακινήτων στα νησιά των Κυκλάδων κυμαίνονται από 2.000 € μέχρι 12.000 € το τετραγωνικό. Τις χαμηλότερες τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο καταγράφει η μεσιτική εταιρία, στην Άνδρο, από 2.000 μέχρι 4.000 ευρώ, ενώ η Μύκονος έχει τις υψηλότερες τιμές, ξεκινώντας από 5.500 ευρώ και φτάνοντας τα 12.000 ευρώ το τετραγωνικό και ακολουθεί η Σαντορίνη με 5.500 – 10.000 ευρώ.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις Κυκλάδες χαρακτηρίζεται από αγοραστές που προέρχονται κατά πλειοψηφία από τις γερμανόφωνες περιοχές , Γερμανία – Αυστρία – Ελβετία, ακολουθούν οι πολίτες της Αμερικής και του Ηνωμένου Βασιλείου και συμπληρώνεται από ενδιαφερόμενους που προέρχονται από την Γαλλία και τις χώρες της Μεσογείου όπως Ιταλία και Ισπανία.

HOLLYWOOD: «ΚΛΕΙΣΤΟΝ» ΛΟΓΩ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

Επί μήνες βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις εργαζομένων και εταιριών αλλά το αγκάθι που λέγεται «τεχνητή νοημοσύνη» μοιάζει ικανό να αποτρέψει κάθε συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Έτσι το Hollywood βρίσκεται και πάλι σε κατάσταση …απεργίας. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά των ηθοποιών φωνής βιντεοπαιχνιδιών και των ερμηνευτών motion-capture να κηρύξουν απεργία ύστερα από αποτυχημένες διαπραγματεύσεις για συμβάσεις εργασίας που επικεντρώθηκαν στην προστασία των εργαζομένων που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Η απόφαση για απεργία ήρθε ύστερα από μήνες διαπραγματεύσεων με μεγάλες εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένων των Activision Productions, Electronic Arts, Epic Games, Take-Two Interactive, Disney, Character Voices και Warner Bros Discovery. Η Συμφωνία Διαδραστικών Μέσων έληξε τον Νοέμβριο του 2022 και παρατάθηκε σε μηνιαία βάση κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

«Παρόλο που έχουν επιτευχθεί συμφωνίες για πολλά θέματα σημαντικά για τα μέλη της SAG-AFTRA, οι εργοδότες αρνούνται να επιβεβαιώσουν ξεκάθαρα, με σαφή και ξεκάθαρη γλώσσα, ότι θα προστατεύσουν όλους τους καλλιτέχνες που καλύπτονται από αυτή τη σύμβαση στη γλώσσα τεχνητής νοημοσύνης τους», ανέφερε το συνδικάτο.

ΠΑΡΙΣΙ: ΣΤΟ 15% ΟΙ ΠΛΗΡΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΠΕΝΤΑΣΤΕΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ – ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ταξιδιωτικών πληροφοριών Lighthouse, τα καταλύματα στο Παρίσι, διατίθενται πλέον με 313 € κατά μέσο όρο ανά διανυκτέρευση μεταξύ 26 Ιουλίου και 11 Αυγούστου, μειωμένα κατά 41% από το μέγιστο ποσοστό των 531 € που παρατηρήθηκε περίπου 11 μήνες πριν από τους Αγώνες.

Φαίνεται ότι πολλοί ξενοδόχοι υπερεκτίμησαν την ζήτηση για δωμάτια στην Πόλη του Φωτός λόγω Ολυμπιακών Αγώνων. Οι τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο των 175 ευρώ κατά την ίδια περίοδο το περασμένο καλοκαίρι, αλλά αυτή η πτώση δείχνει ότι οι επισκέπτες δεν είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν υπέρογκα ποσά ακόμη και για ένα σημαντικό γεγονός όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Τα πολυτελή ξενοδοχεία έχουν πληγεί σκληρά, παρόλο που δεν αύξησαν τις τιμές τους στον ίδιο βαθμό με τα ξενοδοχεία τριών και τεσσάρων αστέρων. Η συγκεκριμένη ζήτηση κατέρρευσε πριν από τους Αγώνες, με ποσοστά πληρότητας έως και 15% για ορισμένες ημερομηνίες Ιουλίου.

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΜΕΓΑΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Οικονομίας, που προέρχονται από την Τράπεζα της Αλβανίας, οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην γειτονική χώρα, έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του έτους, με εισροή 354 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 307 εκατομμυρίων πέρυσι.

Μέγας «χορηγός» της Αλβανίας φαίνεται πως είναι η Τουρκία, η οποία ηγείται σε επενδύσεις, αντιπροσωπεύοντας το 19,5% του συνολικού ρεύματος. Ακολουθεί η Ιταλία με 11,6%, και η Αυστρία με 9,6%, ενώ στη συνέχεια έρχονται η Ολλανδία, το Κόσοβο και η Γερμανία.

Οι επενδυτικές ροές από την Κίνα, την Ελλάδα, τη Σουηδία και τη Σλοβενία ήταν χαμηλότερες, κυμαινόμενες από 1 εκατομμύριο ευρώ έως 3 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΜΑΛΑ ΧΑΡΙΣ, ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ Η ΒΙΛΑ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΣΕ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΗΣ

Η Αντιπρόεδρος και – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – νέα υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, κερδίζει 218.000 δολάρια ετησίως ως αντιπρόεδρος και η καθαρή της αξία εκτιμάται στα 8 εκατομμύρια δολάρια, αναφέρει το Forbes. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε ένα σπίτι πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στην Καλιφόρνια που αγόρασε ο σύζυγός της Νταγκ Έμχοφ το 2012.

Η Χάρις έχει επίσης κερδίσει περισσότερα από 500.000 δολάρια σε προκαταβολές από βιβλία που δημοσίευσε πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της. Η υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ, έγινε γνωστή ως εισαγγελέας στην Καλιφόρνια, ξεκινώντας τη νομική της καριέρα στο γραφείο του εισαγγελέα της κομητείας Αλαμέντα, αφού απέκτησε πτυχίο J.D. από το U.C. Hastings το 1989.

Το 2004 έγινε εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο, όπου έπαιρνε 140.000 δολάρια ετησίως – μισθός που ανέβηκε σε περισσότερα από 200.000 δολάρια το 2010.

Όταν μπήκε στη Γερουσία των ΗΠΑ το 2017, η Χάρις άρχισε να κερδίζει 174.000 δολάρια ετησίως.

ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΠΛΕΟΝ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΚΙΝΕΖΙΚΑ SMARTPHONES – ΕΚΤΟΣ 5ΑΔΑΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Η APPLE

Σύμφωνα με έκθεση της Canalys, την οποία δημοσιεύει το CNBC, η Apple κατά το 2ο τρίμηνο του 2024, έμεινε για πρώτη φορά εκτός της λίστας των 5 κορυφαίων προμηθευτών smartphone στην Κίνα. Το ποσοστό το αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού συρρικνώθηκε στο 14%, σύμφωνα με την έκθεση, έναντι 15% το πρώτο τρίμηνο και 16% την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Ο κατασκευαστής του διάσημου iPhone, που ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος πωλητής smartphone το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους, έκανε βουτιά και βρέθηκε στην έκτη θέση με περίπου 9,7 εκατομμύρια εξαγωγές. «Είναι το πρώτο τρίμηνο στην ιστορία που οι εγχώριοι πωλητές κυριαρχούν και στις πέντε πρώτες θέσεις», δήλωσε ο Lucas Zhong, αναλυτής ερευνών στην Canalys.

Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, η Vivo ανακτούσε την πρώτη θέση με μερίδιο αγοράς 19%. Η Oppo διατήρησε τη δεύτερη θέση με 11,3 εκατομμύρια μονάδες, η spinoff της Huawei Honor ήρθε στην τρίτη θέση με 10,7 εκατομμύρια αποστολές. Η Huawei ήρθε τέταρτη με μερίδιο αγοράς 15% και 10,6 εκατομμύρια μονάδες αποστολών. Η Xiaomi κατέλαβε την πέμπτη θέση.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 6 ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΒΕΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

Ως «πύλη» γνωριμίας με τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου συστήνει τη Σάμο η ταξιδιωτική πλατφόρμα flyedelweiss.com, σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου. Την κορυφή της λίστας των «μη συμβατικών» προορισμών χωρίς υπερτουρισμό καταλαμβάνει το νησί του Πυθαγόρα και ακολουθούν οι Φούρνοι, η Θύμαινα, η Ικαρία, η Χίος και τα Ψαρά.

Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό που εμπιστεύονται κάθε μήνα εκατοντάδες χιλιάδες Ελβετοί ταξιδιώτες, «η Σάμος θεωρείται το πιο πράσινο νησί της Ελλάδας. Είναι διάσπαρτη από πολλές πηγές και πανέμορφες υδάτινες οάσεις. Η Σάμος είναι ένας παράδεισος για τους φυσιολάτρες αλλά και όσους ονειρεύονται εξωτικές παραλίες. Είτε πρόκειται για περιήγηση σε χωριά, είτε ιστορικά μνημεία, είτε ορεινά τοπία και οινοποιεία είτε για ταξίδι με σκάφος σε πανέμορφους όρμους, η Σάμος δημιουργεί ανεξίτηλες αναμνήσεις ενώ χρειάζεται να παραμείνει κανείς πάνω από μια εβδομάδα ώστε να εξερευνήσει ολόκληρο το νησί».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.