Παράθυρο για επιπλέον έσοδα τόσο υπέρ των επιχειρήσεων, όσο και υπέρ του δημοσίου, θα ανοίξει η αξιοποίηση του δικτύου μαρινών της χώρας. Ωστόσο, πολλές από τις μαρίνες δεν είναι χωροθετημένες και σημαντικός αριθμός υπολειτουργεί, με αποτέλεσμα η αγορά να κρίνει απαραίτητη την αλλαγή του θεσμικού πλαίσιου, για να ανοίξει ο δρόμος της σωστής εκμετάλλευσης μαρινών και τουριστικών καταφυγίων.
Σήμερα, χωροθετημένες είναι 150 μαρίνες, αλλά λειτουργούν ποιοτικά οι 30, ενώ 66 υπολειτουργούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 οι μαρίνες παρουσίασαν αυξημένες πληρότητες, κατά 25% σε σύγκριση με το 2019, ενώ το 2024 παρατηρείται παράταση της επισκεψιμότητας από διερχόμενα σκάφη. Η απόσταση, όμως, από το να θεωρηθούν οι μαρίνες πολύτιμο asset είναι ακόμα μεγάλη. Σύμφωνα με παλιότερη έρευνα της ΔιαΝέοσις, 5.164 νέες θέσεις ελλιμενισμού που θα προκαλέσουν μία οικονομική συνεισφορά της τάξης των 2,9 δισ. ευρώ, ενώ από το 2031 οι νέες θέσεις ελλιμενισμού θα μπορούσαν να συνεισφέρουν οικονομικά (άμεσα και έμμεσα) το ποσό των 602,7 εκατ. ευρώ και 8.422 θέσεις εργασίας σε ετήσια βάση.
Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, η εκμετάλλευση και η ιδιωτικοποίηση των μαρινών έχει μπλεχτεί στα δίχτυα των δικαστικών προσφυγών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μαρίνα Καλαμαριάς, το διαγωνισμό για την παραχώρηση της οποίας επιχειρεί να μπλοκάρει η τοπική αυτοδιοίκηση. Το διαγωνισμό για την παραχώρηση τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο η διαδικασία δεν προχωρά ανέφελα, καθώς μετά το Δήμο Καλαμαριάς και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τάσσεται κατά του παρόντος σχεδίου αξιοποίησης. Ο προηγούμενος διαγωνισμός για την Αρετσού, όπως λέγεται η μαρίνα Καλαμαριάς, είχε ακυρωθεί, έπειτα από μπλόκο του ΣτΕ. Δήμος και Περιφέρεια υποστηρίζουν ότι έχουν διαφορετική αντίληψη για την αξιοποίηση του δημόσιου χώρου σε σύγκριση με το ΤΑΙΠΕΔ, αφού προτείνουν ηπιότερους όρους δόμησης, ενώ κώλυμα δημιουργεί το γεγονός πως η αυτοδιοίκηση θεωρεί ότι οι παρατηρήσεις και οι αντιρρήσεις που εκφράστηκαν επί του προηγούμενου master plan δεν ελήφθησαν υπόψη από το ΤΑΙΠΕΔ. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως, παρά τα εμπόδια, το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη μαρίνα Καλαμαριάς είναι ακόμη ζωντανό, ενώ ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους φέρεται να περιλαμβάνεται η Lamda Development.
Η εταιρεία βρίσκεται σε αναμονή υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης της μαρίνας Κέρκυρας από το ΤΑΙΠΕΔ, μία επένδυση που θα έχει ύψος τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή υψηλών προδιαγραφών μαρίνας 98 θέσεων, με χωρητικότητα σκαφών μήκους από 30 έως 140 μέτρων και χερσαίες αναπτύξεις επιφάνειας έως 7.800 τμ, με χρήσεις εμπορικών καταστημάτων, εστίασης, ξενοδοχείων και γραφείων. Η χερσαία ζώνη περιλαμβάνει, επίσης, εκτεταμένους χώρους πρασίνου και πεζοδρόμων, αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους στάθμευσης. Υπό την ομπρέλα της Lamda θα λειτουργήσει και η αναβαθμισμένη μαρίνα Αγίου Κοσμά, όπου από το 2027 θα ελλιμενίζονται σκάφη αναψυχής και έως 300 mega yachts, έργο ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ.
Ωριμότερο είναι το έργο αναβάθμισης της μαρίνας Αλίμου, αφού έχει υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Τουρισμού, Θεόδωρου Σκυλακάκη και Όλγας Κεφαλογιάννη, για την έγκριση της χωροθέτησης και των περιβαλλοντικών όρων της μαρίνας Αλίμου, τρία χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης. Το project που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο του Ελλάκτωρα μπαίνει στις ράγες καθώς η υπογραφή της ΚΥΑ ανοίγει το δρόμο για την έκδοση των οικοδομικών αδειών. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 60 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που έχει ανέλθει στα 100 εκατομμύρια, ενώ έχει υποβληθεί αίτημα για υπαγωγή της επένδυσης στο πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων «Αναβάθμιση Τουριστικών Λιμένων», που χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σήμερα, χωροθετημένες είναι 150 μαρίνες, αλλά λειτουργούν ποιοτικά οι 30, ενώ 66 υπολειτουργούν
Στα δίχτυα των προσφυγών
Στον πάγο είχε μπει αλλά προχωρά η αναβάθμιση της μαρίνας Ναυπλίου, την οποία έχει αναλάβει η ΤΕΚΑΛ. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είχε τραβήξει προσωρινά φρένο στα έργα, εξαιτίας του τρόπου κατασκευής των κτιρίων, ωστόσο το εμπόδιο αυτό ήρθη. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν το 2025 και στοχεύουν σε μία νέα μαρίνα που θα περιλαμβάνει δηλαδή χερσαίες και λιμενικές εγκαταστάσεις, θα υπάρχουν 177 θέσεις ελλιμενισμού, 3.000 τ.μ. κτιριακές εγκαταστάσεις με αθλητικούς χώρους, ένα υπαίθριο θέατρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Σε προσφυγή σκόνταψε και η μαρίνα Πύλου, αφού ο δήμος Πύλου Νέστορος, κατέθεσε αγωγή νομής στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας, διεκδικώντας τμήμα της χερσαίας ζώνης της μαρίνας, χωρίς ωστόσο να έχει επηρεαστεί ακόμα η πορεία του διαγωνισμού. Η παραχώρηση της μαρίνας κατακυρώθηκε στο επενδυτικό σχήμα των D-Marin – ΤΕΜΕΣ, που θα προχωρήσει σε έργα 15 εκατομμυρίων ευρώ. Η συνολική αξία της συμφωνίας για την αξιοποίηση της μαρίνας Πύλου ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει εφάπαξ καταβλητέο ποσό 550.000 ευρώ κατά την έναρξη της παραχώρησης, συν ποσοστό επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της μαρίνας. Μετά την επένδυση, θα υπάρχει δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 130 τουριστικών σκαφών με μήκος από 8 έως 30 μέτρα.
Θολό είναι το τοπίο της αναβάθμισης της μαρίνας Ρόδου από Αμερικανούς επενδυτές, που σχεδιάζουν μεν έργο με προϋπολογισμό 220 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο ο κυκεώνας προσφυγών και αντιδράσεων από τοπικούς φορείς δυσχεραίνει την υλοποίησή του. Το project προβλέπει τη δημιουργία στην ευρύτερη περιοχή της μαρίνας ξενοδοχείου, πολυτελών βιλών και κατοικιών, καταστημάτων λιανικής και εστίασης και πολλαπλών χώρων ψυχαγωγίας. Ως προς τα λιμενικά έργα θα προστεθούν άλλες 180 θέσεις ελλιμενισμού στις 440 θέσεις που ήδη υπάρχουν, φτάνοντας στις 620 θέσεις, αλλά τοπικοί φορείς φέρεται ότι προσφεύγουν στο ΣτΕ για την ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την τροποποίηση χωροθέτησης και περιβαλλοντικών όρων της μαρίνας Ρόδου.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.