16 Σεπ 2024
READING

Η υπογεννητικότητα μαστίζει και την αγορά

4 MIN READ

Η υπογεννητικότητα μαστίζει και την αγορά

Η υπογεννητικότητα μαστίζει και την αγορά

Η Ελλάδα «γερνάει» όλο και περισσότερο, με το δημογραφικό πρόβλημα να αποτελεί παγκόσμια πρόκληση, αλλά ιδιαίτερα στη χώρα μας, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι σχετικοί είναι ακόμη πιο απογοητευτικοί σε σχέση με στοιχεία της υπόλοιπης ΕΕ, γεγονός που κρούει συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου για τη λήψη μέτρων που θα στηρίξει τις νέες οικογένειες καθώς και τη δημιουργία τους και θα εξομαλύνει την κατάσταση. Διότι κατά βάση, ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που οδηγούν ένα ζευγάρι σε δισταγμούς όσον αφορά το να δημιουργήσει μία οικογένεια, ή να μεγαλώσει την ήδη υπάρχουσα, έχει να κάνει βέβαια με τον οικονομικό παράγοντα.

Είναι γεγονός πως η Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ όσον αφορά τα περιοδικά επιδόματα σε χρήμα για την οικογένεια και το παιδί, καθώς και σε κατά κεφαλήν δαπάνες για τις παροχές σε είδος. Η στήριξη από την Πολιτεία είναι λοιπόν αναγκαία, για το σύνολο της κοινωνίας.

Τα ανησυχητικά νούμερα και προβλέψεις

Τα δεδομένα έρευνας που υλοποιήθηκε από επιστήμονες του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) είναι πραγματικά ανησυχητικά. Στη μελέτη αναφέρεται ότι ο πληθυσμός της χώρας μας μειώθηκε κατά 441 χιλιάδες (-4,0%) τη δεκαετία 2011-2021, με τη μείωση και τη γήρανση του πληθυσμού να προβλέπεται να συνεχιστούν και τις επόμενες δεκαετίες. Το σενάριο για το μέλλον λέει ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας προβλέπεται, μάλιστα, να υποχωρήσει στα 8,1 εκατ. έως το 2100, κάτι που πρόκειται για μείωση του πληθυσμού κατά 2,5 εκατ. άτομα ή 24%, σε σχέση με το 2021. Όλα αυτά, τη στιγμή που, σύμφωνα με την ίδια πρόβλεψη, στο σύνολο της Ευρωζώνης, ο πληθυσμός αναμένεται να μειωθεί κατά μόλις 4,2% έως το 2100.

Να θυμίσουμε ότι σύµφωνα µε τα τελευταία διαθέσιµα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το 2022 καταγράφηκε ιστορικό αρνητικό ρεκόρ στον αριθµό των γεννήσεων, καθώς έπεσαν για πρώτη φορά κάτω από τις 80.000 και ήταν 76.095 από 85.346 το 2021. Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι γεννήσεις στην Ελλάδα έπεσαν κάτω από το φράγµα των 100.000 για πρώτη φορά το 2013, εν μέσω οικονομικής κρίσης, και συγκεκριμένα υποχώρησαν στις 94.134 από 100.371 το 2012, ενώ δεν ανέβηκαν ποτέ πάνω από αυτό το όριο.

Η µεγαλύτερη µείωση πωλήσεων στα ηλεκτρονικά φαρµακεία κατεγράφη στα είδη για βρέφη και παιδιά, µείωση της τάξης του 16% σε ετήσια βάση

Μεταμορφώνεται ο χάρτης της αγοράς

Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ειδών για βρέφη και παιδιά έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να βλέπουν τις συνέπειες της υπογεννητικότητας να επηρεάζουν τα ταμεία τους, με αποτέλεσμα να πρέπει όσο πιο άμεσα να αλλάξουν ίσως ριζικά τη στρατηγική τους, προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμοι. Κάποιοι έχουν ξεκινήσει να το κάνουν ήδη. Από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το γεγονός ότι το Μαιευτήριο «Μητέρα» του Ομίλου Υγεία της Hellenic Healthcare Group, περιόρισε τη Μαιευτική Κλινική μόνο σε έναν όροφο και η δομή έχει μετατραπεί σε Γενική Κλινική.

Ακόμη περισσότερο, οι εταιρίες βρεφικών τροφών στρέφονται σε προϊόντα ειδικής και κλινικής διατροφής και συµπληρώµατα διατροφής για µεγάλους. Ενδεικτική είναι η περίπτωση  του ομίλου Danone, ο οποίος κατείχε ισχυρή παρουσία στις βρεφικές τροφές (Nutricia). Ακόμη και οι εταιρίες που αποτελούσαν κατεξοχήν «παίκτες» της βρεφικής πάνας και των μωρομάντηλων, κάνουν επίσης στροφή στους ενήλικες, μέσα από τις πάνες ακράτειας.

Όσον αφορά και τα σχολικά είδη, η θρυλική Skag, για παράδειγμα, η μεγάλωσε τρεις γενιές Ελλήνων με το γνωστό σήμα «Διεθνές» στο μπλε σχολικό τετράδιο, επεκτάθηκε αναγκαστικά και σε άλλα είδη γραφικής ύλης, προκειμένου να αναπληρώσει το μερίδιο που έχει χάσει από τη μείωση του μαθητικού πληθυσμού.

Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα της ελληνικής AS Company, ισχυρού παίκτη του παιδικού παιχνιδιού και με ιστορία που γράφεται εδώ και 34 χρόνια, που στράφηκε στη δημιουργία παιχνιδιών που απευθύνονται σε ενήλικες και το εγχείρημα να καταγράφει ήδη θετικά αποτελέσματα, καθώς τα συγκεκριμένα είδη σημειώνουν διψήφιο ρυθµό ανάπτυξης.

Για να αντιληφθούμε την κατάσταση, αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2022 η µεγαλύτερη µείωση πωλήσεων στα ηλεκτρονικά φαρµακεία κατεγράφη στα είδη για βρέφη και παιδιά, µείωση της τάξης του 16% σε ετήσια βάση. Η µεγαλύτερη µείωση, 25%, αφορούσε στις πωλήσεις βρεφικού γάλακτος, ακολουθούν οι πωλήσεις στις βρεφικές πάνες (-21%), οι πωλήσεις στα είδη στοµατικής φροντίδας για βρέφη και παιδιά (-9%), τα αξεσουάρ για µωρά (-5%), τα είδη για το µπάνιο (αφρόλουτρα, σφουγγάρια κ.ά.) για βρέφη και παιδιά (-3%), ενώ στα ίδια επίπεδα παρέµειναν οι πωλήσεις στα είδη φροντίδας δέρµατος.

Η υπογεννητικότητα δεν παύει να αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα που χρήζει άμεσων πρωτοβουλιών για να γίνουν βήματα προς την αντίθετη πλευρά. Όμως όπως βλέπουμε μπορεί ακόμη και να εξαφανίσει ολόκληρες επιχειρήσεις, οι οποίες βασίζονταν αποκλειστικά στο κομμάτι «παιδί». Πλέον αυτές πρέπει να κάνουν στροφή στην στρατηγική τους, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα χάσουν εν μέρει την ταυτότητά τους, προκειμένου να επιβιώσουν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.