16 Σεπ 2024
READING

Η ξεχωριστή ιστορία μίας οικογένειας που εκτρέφει και παράγει πέστροφα, σολομό και οξύρυγχο στη Λακωνία

4 MIN READ

Η ξεχωριστή ιστορία μίας οικογένειας που εκτρέφει και παράγει πέστροφα, σολομό και οξύρυγχο στη Λακωνία

Η ξεχωριστή ιστορία μίας οικογένειας που εκτρέφει και παράγει πέστροφα, σολομό και οξύρυγχο στη Λακωνία

H οικογένεια Γεροντίδη, ξεκίνησε το 1967 να δημιουργεί στην Ελλάδα μία από τις πρώτες κλειστές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας. Σε μία εποχή όπου δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο που να καθορίζει τις προϋποθέσεις λειτουργίας και αδειοδότησης αντίστοιχων ιχθυογενετικών μονάδων. Σχεδόν 50 χρόνια αργότερα, ο Γιάννης Γεροντίδης συνεχίζει αυτό που ξεκίνησαν ο πατέρας, ο θείος και ο παππούς του, εξελίσσοντας το αντικείμενο της δραστηριότητάς του και εντάσσοντας στην παραγωγή νέα είδη ψαριών όπως ο σολομός και ο οξύρρυγχος.

«Διατηρούμε μία από τις πρώτες ιχθυοπαραγωγικές μονάδες εσωτερικών υδάτων που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα. Ξεκίνησε να χτίζεται το 1967 από τον πατέρα, τον θείο και τον παππού του. Ο παππούς, πρόσφυγας από τον Πόντο βρέθηκε στη Λακωνία. Κάποια στιγμή μετά από περιήγηση και αναζήτηση αποφάσισε να επιστρέψει στη Λακωνία. Δημιούργησε με τους δύο γιους του ένα κτήμα σε μία περιοχή που είχε καλής ποιότητας νερό. Το 1969 η μονάδα ξεκίνησε να παράγει πέστροφα, ενώ ο πατέρας μου είχε παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια για το πώς γίνεται η εκτροφή. Με ό,τι εφόδια είχαν, δημιούργησαν τη συγκεκριμένη μονάδα στο Καστόρι Λακωνίας, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τη Σπάρτη», αφηγείται ο Γιάννης Γεροντίδης.

«Προσφέροντας τις σωστές τροφές στα ψάρια μας χωρίς αυξητικές ορμόνες ή άλλα πρόσθετα που ενισχύουν την ανάπτυξή τους και με τη βοήθεια της καλής ποιότητας του νερού που προσδίδει ιδιαίτερο χαρακτήρα και γεύση στο ψάρι, παρουσιάσαμε ένα ξεχωριστό προϊόν»

Οι πέστροφες τα πρώτα χρόνια πωλούνταν στην ευρύτερη περιοχή, στο Καστόρι αλλά και στα γειτονικά χωριά. Αργότερα η οικογένεια δημιούργησε κατάστημα λιανικής από όπου διέθετε τα ψάρια της νωπά, διατηρημένα στον πάγο. «Γεννήθηκα και μεγάλωσα μέσα στην παραγωγή, στο σπίτι που βρισκόταν δίπλα στο ιχθυοτροφείο», θυμάται ο παραγωγός.

«Έμαθα τη δουλειά από πολύ μικρός. Έχασα τον πατέρα μου σε ηλικία 19 ετών, οπότε δεν πρόλαβα να σπουδάσω. Λόγω των συνθηκών που προέκυψαν στη ζωή μου τότε, ανέλαβα μόνος μου τη μονάδα από νωρίς. Λίγο πριν φύγει από τη ζωή ο πατέρας μου δημιουργήσαμε καπνιστήριο πέστροφας, διότι είχαμε ένα εξαιρετικό προϊόν ως πρώτη ύλη με βασικό μας πλεονέκτημα τα πηγαία νερά που ανέβλυζαν στην περιοχή. Ο λόγος που κάναμε το καπνιστήριο ήταν γιατί θελήσαμε να προσφέρουμε ένα έτοιμο προϊόν, χωρίς να χρειάζεται κανείς να το ψήσει. Προσφέροντας τις σωστές τροφές στα ψάρια μας χωρίς αυξητικές ορμόνες ή άλλα πρόσθετα που ενισχύουν την ανάπτυξή τους και με τη βοήθεια της καλής ποιότητας του νερού που προσδίδει ιδιαίτερο χαρακτήρα και γεύση στο ψάρι, παρουσιάσαμε ένα ξεχωριστό προϊόν. Πολλοί προσπάθησαν την ίδια περίοδο να κάνουν παραγωγή πέστροφας, όχι πάντα με τα καλύτερα αποτελέσματα. Από την πλευρά μας αφοσιωθήκαμε σε ορθές παραγωγικές πρακτικές κάτι που μας ξεχώρισε για τη δουλειά μας», συμπληρώνει.

Δημιουργώντας διαφοροποιημένα προϊόντα

Το 2003 βγήκε στην αγορά η πρώτη καπνιστή πέστροφα της G-Fish. Στη συνέχεια ξεκίνησε να παράγει διάφορα προϊόντα, μαρινάροντας την πέστροφα ή προσθέτοντας αρωματικά και μπαχαρικά, παράγοντας αλείμματα και επεκτείνοντας την προϊοντική της γκάμα. «Λίγο μετά αρχίσαμε την παραγωγή σολομού και αποτελούμε έως και σήμερα τη μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που εκτρέφει σολομό. Αργότερα ασχοληθήκαμε με τον οξύρρυγχο. Ξεκινήσαμε να διαθέτουμε φρέσκο σολομό, καπνιστό, μπρικ, φρέσκα ραβιόλι γεμιστά με καπνιστό σολωμό αλλά και καπνιστή πέστροφα καθώς και αλείμματα. Επίσης, δημιουργήσαμε μαρινάτο σολομό και πέστροφα ως συνοδευτικά αποστάγματος. Με τον οξύρρυγχο παράγουμε μπριζολάκια και σουβλάκια».

Συκώτι από σολομό με υψηλή περιεκτικότητα σε Ω3

Τελευταία έχει παρουσιάσει το συκώτι από σολομό, ένα μοναδικό προϊόν διεθνώς, για το οποίο έχει λάβει τέσσερα βραβεία για την καινοτομία στη σύλληψη και την παραγωγή του καθώς και για τη γεύση του. Επίσης, με βάση μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί από το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), το συκώτι περιέχει 10 φορές περισσότερο Ω3 από τον ίδιο το σολομό. «Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε στην κυκλική οικονομία, αξιοποιώντας ένα ακόμα μέρος το ψαριού, το οποίο συνήθως απορρίπτεται λόγω του ότι τα εντόσθια του ψαριού αποτελούν το πρώτο σημείο συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων. Ωστόσο στο δικό μας ιχθυοτροφείο δεν υφίστανται βαρέα μέταλλα, για τα οποία έχει κατηγορηθεί η παραγωγή του σολομού, γεγονός που μας δίνει την ευχέρεια να εκμεταλλευόμαστε και το συκώτι του».

H G-Fish εξάγει τα προϊόντα της στη Γαλλία, την Κύπρο, τη Ρουμανία και το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Πολωνία. Από το σύνολο της παραγωγής της περίπου το 17% εξάγεται και το υπόλοιπο διατίθεται στην Ελλάδα σε τοπικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Λακωνίας και της Μεσσηνίας αλλά και σε πανελλαδική διανομή σε delicatessen, επιλεγμένα ξενοδοχεία ή εστιατόρια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.