07 Σεπ 2024
READING

ΑΒ Βασιλόπουλος: Οι πραγματικοί λόγοι πώλησης της ENA Food και η επόμενη μέρα

5 MIN READ

ΑΒ Βασιλόπουλος: Οι πραγματικοί λόγοι πώλησης της ENA Food και η επόμενη μέρα

ΑΒ Βασιλόπουλος: Οι πραγματικοί λόγοι πώλησης της ENA Food και η επόμενη μέρα

Την απόφαση να αποσυρθεί από το κομμάτι της χονδρικής και να πουλήσει την ENA Food φαίνεται να έχει πάρει η ΑΒ Βασιλόπουλος.

Η γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ είδε τον τζίρο της το 2022 να «αγγίζει» τα 2 δισ. ευρώ. Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, ο τζίρος των 100 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι κάνει η ΕΝΑ, δεν αποτελούν κάποιο βασικό κομμάτι του οικονομικού σχεδιασμού.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην συγκεκριμένη απόφαση

Η πραγματικότητα είναι ότι μπορεί ο ΑΒ Βασιλόπουλος να προχώρησε το 2001 στην εξαγορά της ENA Food, η οποία είχε ξεκινήσει την αυτόνομη πορεία της 10 χρόνια πριν, ποτέ όμως δεν αφιερώθηκε 100% στη συγκεκριμένη προσπάθεια.

Παρά λοιπόν το γεγονός ότι τα 14 καταστήματα που λειτουργούν σήμερα καλύπτουν ένα εξαιρετικά μεγάλο κομμάτι της Ελλάδας, με παρουσία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Βόλο, Καρδίτσα, Ρόδο, Ιωάννινα, Σέρρες, Χαλκίδα, Πάτρα, Άργος, Καλαμάτα και Χίο, η συνολική προσφορά όμως στον τζίρο της εταιρείας περιορίζεται σε ένα ισχνό 5%.

Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα cash & carry με την επωνυμία ENA Food ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται το 1991, όντας στην κατοχή των αδελφών Σπανού ως θυγατρική της εταιρείας σούπερ μάρκετ ΤΡΟΦΟ ΑΕ.

Το 2001 η ΑΒ Βασιλόπουλος αποφάσισε να προχωρήσει στην εξαγορά τόσο της ΤΡΟΦΟ όσο και τη θυγατρική της ENA Food, που τότε είχε παρουσία σε 11 καταστήματα. Την εποχή εκείνη, η συγκεκριμένη αλυσίδα απασχολούσε περισσότερους από 300 εργαζόμενους, ενώ σήμερα έχει επεκταθεί και σε νέες τοποθεσίες (Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Καρδίτσα και Χίο), με τα καταστήματά της να έχουν μέγεθος από 1.500 έως 4.000 τ.μ.

Μιλώντας με παράγοντες της αγοράς, σημείωναν ότι σε αντίθεση με τους μεγάλους ανταγωνιστές της, η ΑΒ Βασιλόπουλος δεν είχε τόσο έντονη παρουσία εξωτερικών πωλητών που θα προσέλκυαν επιχειρήσεις να ψωνίσουν από τα συγκεκριμένα καταστήματα. Η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει αλλάξει τελευταία, ίσως σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει τις τακτικές που ακολουθούν οι υποψήφιοι αγοραστές της ENA Food.

Κομμάτι μιας γενικότερης στρατηγικής

Αξίζει να σημειωθεί ότι γενικότερα η ΑΒ Βασιλόπουλος, υπό την ηγεσία του Νίκου Λαβίδα αναζητά τρόπους επανασχεδιασμού της στρατηγικής της με σκοπό την επιστροφή στην κερδοφορία, κάτι για το οποίο πιέζει η Ahold Delhaize. Στο πλαίσιο αυτό είχε γνωστοποιήσει ότι προχωρά σε ένα σημαντικό επενδυτικό πλάνο, ύψους 181 εκατ. ευρώ, έχοντας μάλιστα ως στόχο το άνοιγμα 198 νέων καταστημάτων (16 εταιρικών και 182 franchise) για την τριετία 2023-25. Σε αυτή τη βάση, αρκετά είναι τα νέα καταστήματα που έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους το τελευταίο διάστημα, με το βάρος να πέφτει στα καταστήματα shop&go τα οποία μάλιστα λειτουργούν και σε ώρες πέρα του συμβατικού ωραρίου, αλλά και Κυριακές.

Αυτό όμως που προκάλεσε αίσθηση ήταν η είδηση ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος αποφάσισε να παραχωρήσει έναν -διψήφιο- αριθμό εταιρικών καταστημάτων σε συνεργάτες franchise από την αρχή του χρόνου, καθώς ήδη 10 μικρά καταστήματα έχουν αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου το ίδιο αναμένεται να συμβεί σε ακόμα 10 καταστήματα. Μέχρι τώρα το βάρος έπεφτε σε καταστήματα εντός της Αττικής, ενώ, στη συνέχεια, αυτό θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Επίσης, η διοίκηση της ΑΒ Βασιλόπουλος, έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον στο δίκτυο της λιανικής με αλλαγή του μοντέλου των mega stores, όπου η αρχή έγινε από το νέο κατάστημα στο Μαρούσι και ακολούθως στο ανακαινισμένο κατάστημα του Ελληνικού.
Όλες οι κινήσεις αυτές έχουν στο επίκεντρο την επιστροφή της εταιρείας στην κερδοφορία και -έστω- την διατήρηση της δεύτερης θέσης στην αγορά.

Οι υποψήφιοι μνηστήρες και το φαβορί

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη η Deloitte έχει «τρέξει» τις απαιτούμενες διαδικασίες, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για 3+1 ενδιαφερόμενους. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν άνθρωποι με γνώση του ρεπορτάζ, συζητήσεις έγιναν με 4 υποψήφιους αγοραστές.

Την Metro, η οποία αποτελεί παραδοσιακή δύναμη της αγοράς χονδρικής με 22 καταστήματα, τις Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης που ήδη έχει προχωρήσει σε μία εξαγορά στον κλάδο, όταν απέκτησε την Τhe Mart, μέσω της οποίας δραστηριοποιείται με 13 καταστήματα, και του Μασούτη, που λειτουργεί αυτή τη στιγμή 22 σημεία. Αυτοί είναι οι τρεις ενδιαφερόμενοι που μπήκαν σε διαδικασία, όπως γνωρίζουμε, να συζητήσουν. Αντιθέτως, η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, παρά το γεγονός ότι προσεγγίστηκε, δεν ενδιαφέρθηκε να καταθέσει κάποια πρόταση.

Από εκεί και πέρα, ανάμεσα στους τρεις «παίκτες» που απομένουν, οι πληροφορίες θέλουν τον έναν εξ αυτών να διατηρεί σημαντικό προβάδισμα. Ο λόγος για την Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης, καθώς τόσο ο leader της αγοράς, Μetro ΑΕΒΕ όσο και η βορειοελλαδίτικη Μασούτης δεν επιθυμούν, τουλάχιστον όπως έχει διαρρεύσει, να αγοράσουν το σύνολο των καταστημάτων αλλά μόνο συγκεκριμένα. Από την άλλη, η Σκλαβενίτης, που υπολείπεται σε αριθμό σημείων από τους άλλους δύο ανταγωνιστές της, δεν παρουσιάζεται αρνητική στο ενδεχόμενο μίας συμφωνία να περιλαμβάνει το 100% της ENA Food.

Σε καμία περίπτωση δε μιλάμε για μία «τελειωμένη» ιστορία, καθώς καλά-καλά δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως το πωλητήριο, όμως, με βάση αποκλειστικά τα σημερινά δεδομένα, ο Σκλαβενίτης έχει προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού αν αποφασίσει να κάνει κίνηση.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε εξάλλου ότι η αγορά του Cash & Carry στη χώρα μας συνεχίζει σε πορεία ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, με τον συνολικό της τζίρο να αγγίζει το 1,2 δισ. ευρώ, άρα, εκτός από μία κίνηση που θα αποτρέψει την περαιτέρω ενδυνάμωση των ανταγωνιστών, έχει ουσιαστικές προοπτικές να αποδώσει καρπούς.

Δυναμική επέκταση της The Mart

Η The Mart, συμφερόντων της οικογένειας Σκλαβενίτη και του Λεωνίδα Θεόκλητου, διαθέτει αυτή τη στιγμή 13 καταστήματα τα οποία λειτουργούν σε Κηφισό, Αργυρούπολη και Παλλήνη στον νομό Αττικής, στην Κρήτη σε Ηράκλειο και Χανιά στην Κρήτη, στη Θεσσαλονίκη σε Εγνατία και Ιωνία, όπως ακόμα σε Πάτρα, Ξάνθη, Βόλο, Καλαμάτα, Ιωάννινα και Λάρισα.
Για το 2024 έχουν ανακοινωθεί επενδύσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή και λειτουργία του νέου καταστήματος στην Καλαμάτα αλλά και η κατασκευή Κέντρου Διανομής στον Ταύρο Αττικής συνολικής επιφανείας 22.000 τ.μ., το οποίο θα ολοκληρωθεί εντός του 2025 και αποτελεί ένα μεγάλης σημασίας project για τον όμιλο.

Τέλος, αναφορικά με το ύψος του τιμήματος, οι πληροφορίες θέλουν αυτό να έχει «ανέβει» το τελευταίο διάστημα, καθώς οι απαιτήσεις της ΑΒ Βασιλόπουλος δε μπορούσαν να καλυφθούν με το ύψος των αρχικών προσφορών.

Μέχρι την τελευταία στιγμή τίποτα δε μπορεί να θεωρείται σίγουρο

Καταστήματα The Mart

Μένει λοιπόν να δούμε αν η συγκεκριμένη κίνηση τελικά θα ολοκληρωθεί, ή θα υπάρξει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής (είτε στον τελικό αγορά, είτε στο αν θα πραγματοποιηθεί τελικά η πώληση).

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.