16 Σεπ 2024
READING

Το athleisure είναι η τάση που ήρθε για να μείνει

4 MIN READ

Το athleisure είναι η τάση που ήρθε για να μείνει

Το athleisure είναι η τάση που ήρθε για να μείνει

Τα «καλά» ρούχα και τα κοστούμια για τη δουλειά, οι καλά σφιγμένες γραβάτες, τα αψεγάδιαστα τακούνια, το αυστηρό dress code του γραφείου, οι ενδυματολογικές προτάσεις που άλλοτε μας έκαναν να ανυπομονούμε να γυρίσουμε στο σπίτι για να «μεταμορφωθούμε» στην άνετη εκδοχή μας μετά από πολλές ώρες, μάλλον αποτελεί παρελθόν.

Και αυτό γιατί ο Έλληνας πια ενδιαφέρεται μεν για το στυλ του, όμως με έναν διαφορετικό τρόπο. Έναν τρόπο που προσφέρει στον εαυτό του το προνόμιο της άνεσης. Ποντάρει σε μεγάλα αθλητικά brands, φορά μεν το κοστούμι όταν πρέπει, αλλά χωρίς αυτό να αποτελεί κανόνα, ενώ άνετα θα το συνδυάσει με τα sneakers του και δεν θα είναι από κανέναν παρεξηγήσιμο.

Δεν χρειάζεται να τρέχεις σε Μαραθώνιο για να αγοράσεις τα running αθλητικά παπούτσια, αφού συνειδητοποίησες ότι σε βολεύουν και στην καθημερινότητα και δεν χρειάζεται να είσαι μπασκετμπολίστας για να βάλεις τα μπασκετικά παπούτσια, αφού τα επιλέγεις απλά γιατί σου αρέσει το styling. Κομψά αθλητικά ρούχα που συνδυάζονται με το καθημερινό ντύσιμο και θα μπορούσαν να περιγραφούν ίσως όπως λέγαμε παλιότερα αυτό το «επιμελώς ατημέλητο».

Οι αλλαγές στη μόδα και τις καταναλωτικές τάσεις είναι ριζικές και έχουν αλλάξει το τοπίο του παρόντος και, όπως φαίνεται του μέλλοντος.

Η ολοένα και αυξανόμενη αποδοχή και η δημοτικότητα που κερδίζει συνεχώς η αθλητική ένδυση στο καθημερινό ντύσιμο αποδεικνύεται μεταξύ άλλων στην έρευνα που διεξήγαγε για την Ελλάδα η υπηρεσία πληρωμών και αγορών με την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης, Klarna.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το συντριπτικό 80,9% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα αθλητικά ρούχα μπορούν να φορεθούν ανά πάσα στιγμή, γεγονός που σηματοδοτεί μία αλλαγή στα όρια που παραδοσιακά υπήρχαν μεταξύ αθλητικών ενδυμάτων και συμβατικής μόδας. Μόλις το 9,6% πιστεύει ότι τα αθλητικά ενδύματα πρέπει να φοριούνται μόνο κατά την άσκηση του αθλητισμού.

Την τάση επιβεβαιώνει ακόμη περισσότερο ένα 39,5% των ερωτηθέντων που έχουν παρατηρήσει μία αυξανόμενη τάση των fashion brands να ενσωματώνουν την αθλητική ένδυση στις συλλογές τους για το καθημερινό στυλ.

Το 32,6% έχει παρατηρήσει ότι τα τελευταία χρόνια τα fashion brands έχουν προσθέσει σειρές αθλητικών ενδυμάτων στις συλλογές τους

Στο «παιχνίδι» και οι μεγάλοι οίκοι μόδας

Στο ίδιο μήκος κύματος βέβαια κινούνται δειλά δειλά, αλλά αξιοσημείωτα και η οι διεθνείς οίκοι μόδας, εντοπίζοντας την τάση που έχει ήδη διαμορφωθεί και βρίσκεται εν εξελίξει και έχει να κάνει βέβαια με την ευρεία απήχηση των αθλητικών ειδών και έξω από τα γήπεδα. Σε σχέση με αυτό, σύμφωνα με την έρευνα, το 32,6% έχει παρατηρήσει ότι τα τελευταία χρόνια τα fashion brands έχουν προσθέσει σειρές αθλητικών ενδυμάτων στις συλλογές τους.

Επίσης, στο προσκήνιο έρχονται όλο και περισσότερο τα κλασικά κομμάτια, όπως οι χαρακτηριστικές φόρμες της Adidas, τα αθλητικά παπούτσια Νike Air Force, που αποτελούν αυτή την περίοδο ό,τι πιο επίκαιρο και ταυτόχρονα άνετο και διαχρονικό. Επίσης, κερδίζουν περισσότερο έδαφος στις ντουλάπες των καταναλωτών, αφού από εκεί που κάποτε περιορίζονταν στην αθλητική χρήση, πλέον αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας, ακόμη και στον χώρο εργασίας.

Κάπως έτσι, διαμορφώνεται το λεγόμενο athleisure (από τον συνδυασμό των λέξεων athletic and leisurewear), το οποίο συνδυάζει την καθημερινή κομψότητα με την αθλητική ένδυση που κάποτε ούτε διανοούμασταν να φορέσουμε στο γραφείο, στη βόλτα, σε μία επίσκεψη. Η ευρύτερη αποδοχή αυτού του νέου τρόπου ένδυσης που φαίνεται πως παγιώνεται λειτουργεί για τους περισσότερους απελευθερωτικά και σπάει τα στεγανά που στο παρελθόν και σε αρκετές περιπτώσεις, καταπίεζαν για επίσημες εμφανίσεις.

Όσο για το ποια είναι τα brands που κυριαρχούν στην Ελλάδα; Σύμφωνα με την έρευνα της Klarna, οι καταναλωτές προτιμούν να αγοράζουν αθλητικές μάρκες όπως Nike, Adidas, New Balance κ.α. (79,9%), ενώ το 78,6% επιλέγει να αγοράζει από πολυκαταστήματα λιανικής πώλησης όπως Intersport, Cosmosport, Zakcret.

Γιατί στρεφόμαστε στο athleisure

To φαινόμενο ξεκίνησε να κάνει την εμφάνισή του από την εποχή της πανδημίας του 2020 και συνέχισε να μας ακολουθεί μέχρι και σήμερα, με τους Έλληνες να υιοθετούν στην καθημερινότητά τους ένα πιο αθλητικό και πάνω απ’ όλα άνετο στυλ, το οποίο ταυτόχρονα δεν είναι και πρόχειρο, αλλά αναδεικνύει μεγάλα brands.

Την περίοδο των έκτακτων μέτρων κατά της πανδημίας, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να εργάζονται από το σπίτι και «σφράγισαν» για καιρό στις ντουλάπες τους τα κοστούμια, τα τακούνια και άλλα επίσημα ενδύματα και υποδήματα. Ακόμη, όπως πολύ καλά ξέρουμε, οι έξοδοι για λόγους αναψυχής διακόπηκαν για μεγάλο διάστημα και περιορίστηκαν σε απλές και μάλιστα εξαιρετικά περιορισμένες βόλτες για «σωματική άσκηση». Είναι εύλογο λοιπόν οι περισσότεροι να στραφούν σε φόρμες, φούτερ, αθλητικά παπούτσια, αντί για τα πιο επίσημά τους ρούχα. Οι Έλληνες «γοητεύτηκαν» ως έναν βαθμό από αυτή τη νέα συνήθεια της απλής ένδυσης και συνέχισαν να την υιοθετούν και μετά την άρση των μέτρων, δημιουργώντας μία νέα τάση που έχει ως βασικό της χαρακτηριστικό την άνεση, αλλά και την κομψότητα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.