22 Ιαν 2025
READING

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς αλλάζει το τοπίο στο λιανεμπόριο

4 MIN READ

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς αλλάζει το τοπίο στο λιανεμπόριο

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς αλλάζει το τοπίο στο λιανεμπόριο

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει φέρει μια επανάσταση στον τομέα του λιανεμπορίου παγκοσμίως και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Η εφαρμογή της ΤΝ έχει οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στον…πατροπαράδοτο τρόπο που λειτουργούσαν όλα αυτά τα χρόνια οι επιχειρήσεις λιανικής, ενώ πλέον και οι καταναλωτές έχουν γίνει πιο απαιτητικοί και περισσότερο «ψαγμένοι» στις αγορές τους.

Οι επιχειρήσεις που υιοθετούν τις νέες τεχνολογίες αποκτούν ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, προσφέροντας στους καταναλωτές μια πιο εξατομικευμένη και βελτιστοποιημένη εμπειρία αγορών. Παράλληλα η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης να μειώσουν το κόστος μέσω αποτελεσματικής διαχείρισης πόρων και αποτελεσματικού χειρισμού δεδομένων. Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αυτοματοποίηση εργασιών, την πρόβλεψη της ζήτησης και τη βελτιστοποίηση των τιμών.

Μάλιστα τα τελευταία χρόνια σε αυτή τη προσπάθεια αλλαγής έχουν εισφέρει τα μέγιστα και startup εταιρείες, όπως η Keyvoto, οι οποίες συνεργάζονται με μεγάλους παίκτες της αγοράς όπως τα σούπερ μάρκετ.

Μείζονος σημασίας η ψηφιακή μετάβαση

Πρόσφατη έρευνα του ΕΒΕΑ αναφέρει ότι για περισσότερες από 4 στις 5 επιχειρήσεις η ψηφιακή μετάβαση παραμένει μείζονος σημασίας για την εξασφάλιση του ανταγωνιστικού τους πλεονεκτήματος ενώ εξακολουθούν να δηλώνουν ότι διαθέτουν σε ικανοποιητικό βαθμό την απαραίτητη τεχνογνωσία για συναφή θέματα.

Άλλη έρευνα της Deloitte αναφέρει ότι η τεχνητή νοημοσύνη (33%) και τα big data analytics (30%) έχουν αναγνωριστεί ως οι βασικές τεχνολογίες στις οποίες οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες σκοπεύουν να επενδύσουν, όσον αφορά την καινοτομία.

Η ανάδειξη νέων τεχνολογιών και επιχειρηματικών μοντέλων, αλλά και οι αλλαγές στις προτιμήσεις των πελατών, αναδείχθηκαν μέσα από την έρευνα ως οι σημαντικότεροι παράγοντες, που καθιστούν ακόμα πιο αναγκαία την ενσωμάτωση της καινοτομίας εντός των επιχειρήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, περίπου 1 στα 8 ευρώ που κυκλοφορεί στην ελληνική οικονομία προέρχεται από το λιανικό εμπόριο και ο κλάδος συγκεντρώνει 56.2 δις ευρώ ετήσιο τζίρο. Και από αυτά πολύ σημαντικό μέρος είναι τα online ψώνια. Το 29% των Ελλήνων κάνει τουλάχιστον μια αγορά αυτή τη στιγμή ανά βδομάδα online, ενώ πάνω από το 40% θα ξόδευε το μεγαλύτερο μέρος του μπάτζετ του σε αγορές online.

Προτεραιότητα τι ζητάει ο καταναλωτής

Η τεχνητή νοημοσύνη αναλύει τα δεδομένα των πελατών (ιστορικό αγορών, προτιμήσεις, συμπεριφορά περιήγησης) για να προσφέρει εξατομικευμένες προτάσεις προϊόντων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξέρουν που να εστιάσουν και να εφαρμόσουν τις στρατηγικές τους, ώστε να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να καταλάβουν καλύτερα τις ανάγκες των πελατών, να προβλέψουν τη συμπεριφορά τους ώστε να τους παράσχουν προϊόντα, υπηρεσίες και προσφορές που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους, να τους κατηγοριοποιήσουν και να οργανώσουν πιο αποτελεσματικά τις προωθητικές τους ενέργειες.

Φυσικά μεγάλο ρόλο παίζουν και τα social media, καθώς οι επιχειρήσεις μπορούν να αντλήσουν δεδομένα, μηνύματα και σχόλια πελατών, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτησή τους. Τα μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης έχουν ευκαιρίες για στοχευμένη επικοινωνία και εξατομίκευση με ατομικές προσφορές για κάθε πελάτη. Για παράδειγμα, εντοπίζοντας δυνητικά δυσαρεστημένους πελάτες, μπορούν να παρέχονται εξατομικευμένες προσφορές για τη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη.

Η επικοινωνία με τους πελάτες μπορεί να αυτοματοποιηθεί με τη χρήση chatbots ή ψηφιακών βοηθών ή οι ψηφιακές πλατφόρμες ηλεκτρονικών αγορών μπορούν να ενσωματώσουν συστήματα συστάσεων για εξατομικευμένες προτάσεις προϊόντων.

Ωστόσο όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς, για την επιτυχή ενσωμάτωση της τεχνητήςνοημοσύνης,οιεταιρείεςπρέπειναευθυγραμμίσουντηναποτελεσματικότητάτηςμε τη στρατηγική τους, να ιεραρχήσουν κατάλληλα τις επενδύσεις και να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τις κανονιστικές διατάξεις.

Σημαντική είναι η δημιουργία νέων δομών και η αξιοποίηση επαγγελματιών όπως είναι οι data scientists, οι AI specialists και οι AI ethicists, οι οποίοι θα εγγυώνται την αποτελεσματική υλοποίηση των AI εφαρμογών. Ενώ παράλληλα η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού σε τεχνολογίες AI και η απόκτηση ταλέντων με τις απαραίτητες δεξιότητες, είναι εξίσου μια κρίσιμη για την ανάπτυξη των εταιρειών επένδυση.

H τεχνητή νοημοσύνη (33%) και τα big data analytics (30%) έχουν αναγνωριστεί ως οι βασικές τεχνολογίες στις οποίες οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες σκοπεύουν να επενδύσουν, όσον αφορά την καινοτομία

Οι προκλήσεις

Φυσικά, ως καθετί καινούργιο, έτσι και για το λιανεμπόριο η υιοθέτηση τεχνητής νοημοσύνης κρύβει και πολλές προκλήσεις.

Η ανάπτυξη και η εφαρμογή συστημάτων ΤΝ απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές, λογισμικό και εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ η μέτρηση της απόδοσης των επενδύσεων σε ΤΝ μπορεί να είναι δύσκολη και απαιτεί χρόνο, με αποτέλεσμα κάποιες εταιρείες να αποθαρρύνονται και να μην επενδύουν σημαντικά σε ψηφιακές λύσεις.

Ωστόσο το κυριότερο πρόβλημα είναι οι κυβερνοεπιθέσεις. Οι εταιρίες που χρησιμοποιούν πλέον ΤΝ, οφείλουν να εγκαταστήσουν και συστήματα προστασίας από κυβερνοαπειλές, τα οποία επίσης είναι δαπανηρά, τόσο ως προς την αγορά όσο και στην εύρεση κατάλληλα εκπαιδευμένου ανθρωπίνου δυναμικού.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.