25 Οκτ 2024
READING

Intrafashion: To σχέδιο μετατροπής της Axel Accessories σε νέα… Pink Woman

7 MIN READ

Intrafashion: To σχέδιο μετατροπής της Axel Accessories σε νέα… Pink Woman

Intrafashion: To σχέδιο μετατροπής της Axel Accessories σε νέα… Pink Woman

Στην υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την εξαγορά του 100% των μετοχών της AXEL μετά την επιτυχή ολοκλήρωση σχετικού ελέγχου, ο οποίος μάλιστα ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, προχώρησε ο όμιλος Intrafashion ABEE (Pink Woman).

Πρόκειται για μία εξέλιξη που αλλάζει τις ισορροπίες στον χώρο της ελληνικής μόδας, καθώς ουσιαστικά μιλάμε για δύο εταιρείες που η κάθε μία στον κλάδο της έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και θεωρείται βέβαιο ότι η σύμπραξη αυτή έχει τις προοπτικές να ισχυροποιήσει την θέση και των δύο πλευρών.

Όπως έσπευσε να δηλώσει ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ιntrafashion, Δημήτρης Ματεμτζής, στα πλάνα του βρίσκεται η ισχυρή εδραίωση και ανάπτυξη της Axel τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και τις διεθνείς αγορές, με κύριο άξονα το κανάλι χονδρικής.

Άλλωστε, ο κ. Ματεμτζής χαρακτήρισε την Axel ως μία κορυφαία αποτελεί κορυφαία στο είδος της ελληνική εταιρεία αξεσουάρ, με ευρεία αναγνωρισιμότητα και πολυετή καταναλωτική αποδοχή, υπογραμμίζοντας την πίστη του στις δυνατότητες του brand να επιστρέψει στην κερδοφορία. Και ο ίδιος εξάλλου επιβεβαίωσε ότι στόχος του είναι η εταιρεία να καταφέρει να αναπτύξει μερίδια αγοράς και πωλήσεων και να γυρίσει στην κερδοφορία. Στην προσπάθεια αυτή θα έχει την βοήθεια των Κ. Λαγουμάκη και Ιφ. Κουτσουβέλη, τους οποίους μάλιστα χαρακτήρισε ως -ιστορική βάση αλλά και την κινητήρια δύναμη του brand -, ενώ ιδιαίτερο λόγο έκανε για την ισχυρή δομή του Ομίλου Intrafashion που σε συνεργασία με το δυναμικό της Axel θα παράξουν σημαντικές συνέργειες με σκοπό την εκπλήρωση των στόχων που έχουν τεθεί.

Κάν’ το όπως η Pink Woman

Στόχος του Δημήτρη Ματεμτζή είναι να επαναλάβει τη σημαντική επιτυχία που σημείωσε στην Intrafashion Group (Pink Woman)  όταν προχώρησε στην εξαγορά της το 2020. Τότε το brand αντιμετώπιζε κάποια σοβαρά προβλήματα, μέσα σε τρία χρόνια όμως κατάφερε να εξυγιανθεί οικονομικά και να καταγράψει συνολική αύξηση τζίρου +114% έναντι του 2020. Μάλιστα, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει συνολικά η αγορά, η εταιρεία μπήκε δυναμικά στο 2024 καταγράφοντας  αυξημένες πωλήσεις στο πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Για να συμβεί αυτό πάντως, χρειάστηκαν σκληρές και συντονισμένες προσπάθειες, προκειμένου το brand να συστηθεί ξανά στην Ελληνίδα καταναλώτρια μέσω της ανανέωσης του εμπορικού της σήματος “Pink Woman”. Στο επίκεντρο βρέθηκαν παράγοντες όπως η σημασία της ικανοποίησης των πελατών, προκειμένου η φήμη να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ακόμα, καθοριστικό ρόλο για την διεύρυνση του μεριδίου της εταιρείας είναι το σωστό marketing mix και η συνεχής ανανέωση των προϊόντων.

Κάτι ανάλογο ευελπιστούν να συμβεί και στην περίπτωση της Axel, καθώς η αίσθηση που επικρατεί στα ανώτατα κλιμάκια της Interfashion είναι ότι τα προβλήματα τα οποία προέκυψαν ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα λάθος σε επιχειρηματικό και στρατηγικό επίπεδο και δεν σχετίζονται με το ίδιο το brand και την αποδοχή που απολαμβάνει στο καταναλωτικό κοινό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός πως σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, εντός του 2024 η Axel θα απορροφηθεί από την Intrafashion,  τα δύο brands δεν πρόκειται να ενωθούν σε επίπεδο διεύθυνσης και στρατηγικής. Θα διατηρήσουν δηλαδή την δική τους ταυτότητα, με διαφορετική διανομή, διαφορετικά σημεία πώλησης και διαφορετικούς πελάτες. Παρ’ όλα αυτά θεωρείται αυτονόητο ότι θα υπάρξουν συνεργασίες σε επίπεδα όπως αυτά των operations και των logistics, αλλά και στις οικονομικές υπηρεσίες, αφού θεωρούνται απαραίτητες για την επίτευξη κερδοφορίας, ενώ είναι πιθανό να συνεργαστούν και σε επίπεδο παραγωγής.

Τα σχέδια για την Axel

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει σχετικά με το πλάνο αναδιάρθρωσης της Axel, η εταιρεία πιθανότατα θα εστιάσει περισσότερο στο κανάλι της χονδρικής πώλησης σε Ελλάδα και εξωτερικό και αναμένεται να κλείσει την πλειοψηφία των 11 καταστημάτων λιανικής που λειτουργούν αυτή τη στιγμή με την ταμπέλα της Axel.  Στόχος είναι να παραμείνουν σε λειτουργεία μόλις 2 ή 3 καταστήματα με στρατηγικό ή επικοινωνιακό ενδιαφέρον. Το συγκεκριμένο brand θα επικεντρωθεί στα κανάλια Β2Β τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι η Axel αυτή τη στιγμή διαθέτει ήδη σημαντική διανομή στον τομέα της χονδρικής σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τα βήματα και σε άλλες χώρες. Με λίγα λόγια, μιλάμε για έναν στρατηγικό σχεδιασμό εντελώς διαφορετικό από εκείνον της Pink Woman.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός πως το 100% των μετοχών θα περάσει στον κ. Ματεμτζή, οι ιδρυτές της εταιρείας, Κώστας Λαγουμάκης και Ιφιγένεια Κουτσουβέλη έχουν συμφωνήσει να παραμείνουν για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα στην διοικητική ομάδα προκειμένου να βοηθήσουν με την εμπειρία τους αλλά και την γνώση τους πάνω στα προϊόντα στην ανάπτυξη του brand. Τέλος, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι αυτό των εργαζομένων της Axel, με τον. κ. Ματεμτζή να έχει ξεκαθαρίσει ότι στα πλάνα του δεν υπάρχουν απολύσεις ή αλλαγές και ότι σκοπεύει να προχωρήσει στην απορρόφηση του συνόλου της υπάρχουσας δομής.

Τι λένε οι αριθμοί

Αρχικά, πρέπει να σημειωθεί ότι για την ώρα δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες του deal, η πληροφορία όμως που έχει φτάσει στα δημοσιογραφικά γραφεία τοποθετούν στο επίκεντρο της συμφωνίας και  τον υψηλό καθαρό δανεισμό της Axel, που το 2023 έφθασε στα 6,5 εκατ. ευρώ. Είναι λοιπόν σε έναν μεγάλο βαθμό σίγουρο ότι οι τράπεζες έχουν ήδη ενημερωθεί -και συμφωνήσει- με τις λεπτομέρειες του deal.

Aνατρέχοντας στις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της Axel, οι οποίες παρουσιάζουν τα αποτελέσματα χρήσης  του 2022, η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών 9,74 εκατ. ευρώ, καθαρές ζημιές 2,46 εκατ. ευρώ, μακροπρόθεσμα δάνεια 5,1 εκατ. ευρώ και βραχυπρόθεσμο δανεισμό 2,45 εκατ. ευρώ. Τέλος, η συνολική καθαρή θέση της εταιρείας στο τέλος της χρήσης ήταν περίπου 3,5 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 την είσοδό του στην Αxel είχε πραγματοποιήσει το fund Diorama του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου, το οποίο είχε αποκτήσει το 37% του μετοχικού κεφαλαίου, με τις τότε πληροφορίες να κάνουν λόγο για επένδυση 6 εκατ. ευρώ. Τελικά το 2023 αποχώρησε από την εταιρεία, πουλώντας το ποσοστό που κατείχε στους ιδρυτές της, έχοντας συνολικά, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, μικρές ζημιές. Από τότε η εταιρεία βρισκόταν σε αναζήτηση επενδυτή, ενώ προ τριμήνου βρέθηκε πολύ κοντά σε συμφωνία με την MED, καθώς οι δύο πλευρές είχαν προχωρήσει και στην υπογραφή μη δεσμευτικού μνημονίου για την απορρόφηση της Axel, χωρίς όμως το deal να ολοκληρωθεί.

Πλέον, στόχος είναι η δημιουργία ενός ισχυρού ομίλου που θα διαθέτει διαφορετικές εταιρείες που όλες όμως θα ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της μόδας. Μάλιστα, σε ο όμιλος Intrafashion το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε μία πολύ δημιουργική περίοδο, καθώς, πριν δυο μήνες, προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας αποκλειστικής αντιπροσώπευσης και εμπορικής ανάπτυξης με τον διεθνώς αναγνωρισμένο ιταλικό όμιλο Teddy για τα brands Terranova και Calliope, o οποίος διαθέτει παρουσία σε 40 χώρες με 1.000 περίπου καταστήματα. Η πολυετής συμφωνία προβλέπει τα αποκλειστικά δικαιώματα ανάπτυξης δικτύου καταστημάτων για τις περιοχές της Αττικής, της Πελοποννήσου, της Κρήτης, των Ιονίων Νήσων και της Εύβοιας καθώς και τα μη αποκλειστικά για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Μάλιστα, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνεργασίας, στα τέλη Απριλίου 2024 ξεκίνησε να λειτουργεί το πρώτο νέο flagship store της Terranova στην οδό Ερμού 26.

Στους στόχους για το 2024 βρίσκεται η αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 7-9%, με τα 40 εκατ. ευρώ τζίρο του 2023 να αποτελούν τον πήχη τον οποίο θέλουν να ξεπεράσουν το 2024, χωρίς πάντως στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου να υπάρχει ακόμα η παρουσία της  Axel. Το 2023 ο καθαρός κύκλος εργασιών ανήλθε σε 40,17 εκατ. ευρώ έναντι 35,58 εκατ. ευρώ το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12,9%. Μία αύξηση μάλιστα στον κύκλο εργασιών που ακολούθησε δύο συνεχείς χρονιές με σημαντικά αποτελέσματα καθώς υπήρχε αύξηση 28,8%  την περίοδο 2021/2022 και 47%  την περίοδο 202ο/2021. Αριθμοί που επιβεβαιώνουν την προαναφερθείσα αύξηση 114,9% την πρώτη τριετία ελέγχου από τον κ. Ματεμτζή.

Σημειώνεται ακόμα ότι στο τέλος του 2023 η εταιρεία παρουσίαζε σημαντική κεφαλαιακή διάρθρωση, με καθαρή θέση στα 8,7 εκατ. ευρώ και σημαντική αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων κατά 1,9 εκατ. ευρώ, από 4,4 το 2022 σε 6,3 εκατ. ευρώ το 2023. Τέλος η μείωση του τραπεζικού δανεισμού κατά 0,7 εκατ. ευρώ, από 5,3 σε 4,6 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στοιχεία, οδήγησε για πρώτη φορά σε αρνητικό καθαρό δανεισμό.

Το 2023 η Ιntrafashion πέρασε για πρώτη φορά σε αρνητικό καθαρό δανεισμό

Intrafashion Group (Pink Woman): Τζίρος-ρεκόρ 35,58 εκατ. ευρώ το 2022

Με την εξαγορά της Axel Accesories ο πήχης των προσδοκιών ανεβαίνει. Η τεχνογνωσία, η θέληση, τα εργαλεία και -φυσικά- τα χρήματα, για να καταστεί η επένδυση επιτυχημένη, υπάρχουν. Όλα όμως θα κριθούν μονάχα από τον χρόνο. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.