16 Σεπ 2024
READING

Το εκπαιδευτικό real estate μπαίνει στο ραντάρ των επενδυτών

4 MIN READ

Το εκπαιδευτικό real estate μπαίνει στο ραντάρ των επενδυτών

Το εκπαιδευτικό real estate μπαίνει στο ραντάρ των επενδυτών

Το ζητούμενο της στέγασης μεγάλου αριθμού από τους περίπου 68.800 εισακτέους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στις πανεπιστημιακές και τεχνικές σχολές της χώρας, την ώρα που ο χάρτης του εκπαιδευτικού real estate αλλάζει και χάρη στην είσοδο των ιδιωτικών πανεπιστημίων που θα επιτρέψει η αλλαγή του νομικού πλαισίου.

Την ευκαιρία στη νέα κατηγορία ακινήτων διέβλεψαν οι άνθρωποι της δυναμικής αγοράς του real estate, βάσει τόσο των αποδόσεων των επενδύσεων σε εκπαιδευτικά ακίνητα και συνοδευτικά projects, όσο και χάρη στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για ακίνητα που θα χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς αλλά και για τη στέγαση φοιτητών και σπουδαστών.

Πρώτη που εισήλθε στον κλάδο, μέσω της φοιτητικής στέγης, ήταν η Premia Properties. Η ΑΕΕΑΠ έχει βάλει στόχο τη δημιουργία 1.000 εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων έως το 2026, η πλειονότητα των οποίων προβλέπεται να αξιοποιηθεί ως φοιτητικές κατοικίες. Έχει ήδη επενδύσει σε τρία φοιτητικά συγκροτήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και στην αρχή της σχολικής σεζόν γυρνά το κλειδί στο ακίνητο των φοιτητικών κατοικιών στην Ξάνθη, ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι νέες φοιτητικές εστίες έχουν βγει στην αγορά προς εκμίσθωση ενώ το κτίριο διαθέτει στο ισόγειο και ένα σούπερ μάρκετ. Συνολικά, μαζί με το ακίνητο της Ξάνθης, η Premia θα ελέγχει χαρτοφυλάκιο 13.000 τ.μ.. Στρατηγικός συνεργάτης της Premia είναι η Hamlet Student Flats του Τρύφωνα Αργυρόπουλου. Ο ίδιος ξεκίνησε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα στο Λονδίνο, παρέχοντας υπηρεσίες σε Έλληνες φοιτητές που αναζητούσαν στέγαση για σπουδές στη Βρετανία.

Την αρχή στο εκπαιδευτικό real estate κάνει και η Dimand, καθώς ερευνά την ανάπτυξη
διαμερισμάτων στο πρώην εργοστάσιο της Softex στο Βοτανικό. Μέχρι σήμερα βρίσκεται σε συζητήσεις με δύο έως τρεις ενδιαφερόμενους για την εγκατάσταση παραρτήματος ιδιωτικού πανεπιστημίου σε τμήμα του ακινήτου συνολικής επιφάνειας 50.000 τ.μ. που θα αναπτυχθεί, κάτι που σημαίνει ότι εκτός της φοιτητικής στέγης, βάζει στο κάδρο και την ανάπτυξη ακινήτου που θα φιλοξενήσει εκπαιδευτικό ίδρυμα. Γεγονός είναι επίσης πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ο χώρος και για την εκμίσθωση των φοιτητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο πλαίσιο της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της Κλουκίνας Λάππας, εξετάζει την επέκταση στις φοιτητικές κατοικίες η Intracom, που έχει εξαγοράσει κτίρια της εισηγμένης. Σε αυτό το πλαίσιο, ενδέχεται να μετατραπεί σε φοιτητικές κατοικίες το κτίριο αποθηκών της Mothercare στον Ταύρο, το οποίο έχει συνολική επιφάνεια 9.000 τ.μ.. Εφόσον μετατραπεί σε εστίες, θα δημιουργηθεί συγκρότημα με 64 διαμερίσματα, ενώ στο ίδιο ακίνητο θα αναπτυχθούν και γραφειακοί χώροι. Το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι παρόλο που η προσφορά φοιτητικών κατοικιών έχει αυξηθεί κατά 5% φέτος, οι τιμές ενοικίασης έχουν πάρει την ανιούσα και αυξάνονται κατά 10% σε όλη την επικράτεια στα τέλη Ιουνίου του 2024 σε σχέση με την ίδια περίοδο την περσινή χρονιά.

Το δρόμο των νέων εκπαιδευτικών ακινήτων, μία κατηγορία στην οποία η Ελλάδα έχει ακόμα μικρή παρουσία, δείχνει το Ελληνικό

Το πείραμα του Ελληνικού

Το δρόμο των νέων εκπαιδευτικών ακινήτων, μία κατηγορία στην οποία η Ελλάδα έχει ακόμα μικρή παρουσία, δείχνει το Ελληνικό. Ο Γιώργος Προκοπίου έχει έρθει σε συμφωνία με τη Lamda Development, για την ανάπτυξη εκπαιδευτικού ιδρύματος με Διεθνές Πρόγραμμα Σπουδών, η οποία μαζί με περαιτέρω αναπτύξεις για οικιστικούς και γραφειακούς χώρους εντός του πρώην αεροδρομίου, θα έχει συνολική δόμηση 86.000 τ.μ.. Ο εφοπλιστής και ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τον Μάρτιο του 2023 έχει εκφράσει σε συνεντεύξεις την προθυμία του αναφορικά με τη συμμετοχή σε συνέργειες σχετικές με την εκπαίδευση και τις νέες δεξιότητες, με στόχο τη στελέχωση των ναυπηγείων και τις συνεργασίες με την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα, όπως και τους κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού.

Το χορό των επενδύσεων στην ιδιωτική επένδυση στο Ελληνικό άνοιξε η Costeas Geitonas School, η οποία θα ιδρύσει ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό οργανισμό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η συμφωνία πρόεβλεπε τη μακροχρόνια μίσθωση οικοπέδου στην Prodea, η οποία θα κατασκεύαζε τις σχολικές εγκαταστάσεις που στη συνέχεια θα εκμίσθωνε στον εκπαιδευτικό όμιλο, ωστόσο η ΑΕΕΑΠ αποχώρησε από το επενδυτικό σχήμα, με αποτέλεσμα το χρονοδιάγραμμα να αλλάξει και το σχολείο να τεθεί σε λειτουργία από το 2026.

Δεδομένου ότι το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας θα δημιουργήσει στο Ελληνικό παράρτημα σε συνεργασία με τη Hellenic Healthcare Group, όμιλος του CVC που περιλαμβάνει τα θεραπευτήρια Υγεία, Metropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General και Λητώ, εξετάζεται και η δημιουργία συγκροτήματος φοιτητικών κατοικιών από developer.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.