07 Σεπ 2024
READING

Δύο κυρίαρχες τεχνολογικές τάσεις το 2024

6 MIN READ

Δύο κυρίαρχες τεχνολογικές τάσεις το 2024

Δύο κυρίαρχες τεχνολογικές τάσεις το 2024

Μπορεί το 2023 οι συνθήκες που επικράτησαν στην αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις να συνοδεύτηκαν από προκλήσεις, οι συνεχείς επενδύσεις όμως σε προηγμένες τεχνολογίες υπόσχονται σημαντική μελλοντική ανάπτυξη στην υιοθέτησή τους από τις επιχειρήσεις.

Ήδη από το 2022 η γενετική τεχνητή νοημοσύνη (Gen AI) έχει καταφέρει να ξεχωρίσει, καθώς συγκέντρωσε «πάνω» της ένα τεράστια αυξημένο ενδιαφέρον, με τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε αυτήν να ανοίγουν καινοτόμες δυνατότητες σε διασυνδεδεμένες τάσεις, όπως η ρομποτική.

Αν και το μακροοικονομικό περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίστηκε από αυξημένα επιτόκια, επηρέασε τις επενδύσεις κεφαλαίων και τις προσλήψεις, οι υποκείμενοι δείκτες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται αυτοί της αισιοδοξίας, της καινοτομίας και των μακροπρόθεσμων αναγκών σε ταλέντα, αντανακλούν μια θετική μακροπρόθεσμη πορεία στις κυρίαρχες τεχνολογικές τάσεις που ανέλυσε η τελευταία Έρευνα Τεχνολογικών Τάσεων της McKinsey.

Οι δύο κυρίαρχες τάσεις

Στην πρώτη θέση των τάσεων που κυριαρχούν στην αγορά βρίσκεται η Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη (Gen AI), η οποία παρουσίασε αύξηση σχεδόν 700% στις αναζητήσεις Google από το 2022 έως το 2023, μαζί με αξιοσημείωτη άνοδο στις αγγελίες εργασίας και τις επενδύσεις. Ο ρυθμός της τεχνολογικής καινοτομίας ήταν εντυπωσιακός. Κατά τη διάρκεια του 2023 και 2024, το μέγεθος των προτροπών που μπορούν να επεξεργαστούν τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLMs) αυξήθηκε από 100.000 σε δύο εκατομμύρια tokens. Σε απλά παραδείγματα, μιλάμε για τη διαφορά μεταξύ ενός ερευνητικού άρθρου και 20 μυθιστορημάτων.

Οι δυνατότητες που μπορεί να επεξεργαστεί η γενετική τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζουν να αυξάνονται, από την περίληψη κειμένου και τη δημιουργία εικόνων μέχρι τις προηγμένες δυνατότητες σε βίντεο, εικόνες, ήχο και κείμενο. Η συγκεκριμένη πρόοδος έχει ως αποτέλεσμα μία μεγάλη αύξηση των επενδύσεων και της καινοτομίας που στοχεύουν στην προώθηση πιο ισχυρών και αποδοτικών συστημάτων υπολογιστών.

Τα μεγάλα μοντέλα που υποστηρίζουν τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, όπως τα LLMs, ενσωματώνονται σε διάφορα εργαλεία επιχειρηματικού λογισμικού και χρησιμοποιούνται επίσης για ποικίλους σκοπούς, όπως η υποστήριξη chatbots για τους πελάτες, η δημιουργία διαφημιστικών καμπανιών, η επιτάχυνση της ανακάλυψης φαρμάκων και πολλά άλλα.

Σύμφωνα μάλιστα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η επέκταση θα συνεχιστεί, ωθώντας τα όρια των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης. Η αυξημένη επίγνωση των ανώτερων στελεχών και ηγετών για την καινοτομία στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη έχει ενισχύσει το ενδιαφέρον, τις επενδύσεις και την καινοτομία στις τεχνολογίες AI, όπως η ρομποτική. Οι εξελίξεις στην AI εισάγουν μια νέα εποχή πιο ικανών ρομπότ, προωθώντας μεγαλύτερη καινοτομία και ένα ευρύτερο φάσμα εφαρμογών.

Στη δεύτερη θέση συναντάμε την ηλεκτροκίνηση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που παρουσίασαν την υψηλότερη βαθμολογία σε επενδύσεις και ενδιαφέρον, αντανακλώντας τις αυξημένες ανάγκες ενεργειακής ασφάλειας.

Η αύξηση της ζήτησης για βιώσιμες ενεργειακές λύσεις έχει οδηγήσει σε σημαντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη τεχνολογιών για την παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας. Επιπλέον, οι καινοτομίες στην ηλεκτροκίνηση, όπως η βελτίωση της αποδοτικότητας των μπαταριών και η μείωση του κόστους παραγωγής, προωθούν την υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων και την ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό δίκτυο.

Αισιοδοξία παρά τις… αναταράξεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός πως πολλές από τις τεχνολογικές τάσεις που ξεχωρίζουν αντιμετώπισαν μείωση επενδύσεων και προσλήψεων το 2023, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θετικές.

Αυτή η αισιοδοξία υποστηρίζεται από τη συνεχιζόμενη μακροπρόθεσμη αύξηση των αγγελιών εργασίας στις συγκεκριμένες τάσεις (ύψους 8% για το διάστημα 2021-2023), την συνεχή καινοτομία των επιχειρήσεων και το αυξημένο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση αυτών των τεχνολογιών, ειδικά για μελλοντική ανάπτυξη.

Το 2023, οι επενδύσεις σε τεχνολογικά μετοχικά κεφάλαια μειώθηκαν κατά 30-40%, υποχωρώντας σε περίπου $570 δισεκατομμύρια λόγω του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης -εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων- και της επιφυλακτικής βραχυπρόθεσμης προοπτικής ανάπτυξης, ωθώντας τους επενδυτές να προτιμήσουν τεχνολογίες με ισχυρό δυναμικό εσόδων και κερδοφορίας.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική προοπτική που υιοθετούν οι κορυφαίες εταιρείες, αναγνωρίζοντας ότι η πλήρης υιοθέτηση και κλιμάκωση των καινοτόμων τεχνολογιών είναι μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια.

Αυτό είναι εμφανές όταν οι εταιρείες διαφοροποιούν τις επενδύσεις τους σε ένα χαρτοφυλάκιο από διάφορες τεχνολογίες, επιλεκτικά εντείνοντας την εστίασή τους σε τομείς που είναι πιο πιθανό να προωθήσουν τα τεχνολογικά όρια προς τα εμπρός. Ενώ πολλές τεχνολογίες διατήρησαν επιφυλακτικά προφίλ επενδύσεων το περασμένο έτος, η γενετική τεχνητή νοημοσύνη (gen AI) είδε επταπλάσια αύξηση στις επενδύσεις, λόγω των σημαντικών εξελίξεων στη δημιουργία κειμένου, εικόνας και βίντεο. Παρά τη γενική ύφεση στις επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων, ο ρυθμός της καινοτομίας δεν έχει επιβραδυνθεί.

Σημειώνεται μάλιστα ότι η καινοτομία επιταχύνθηκε στις τρεις τάσεις που αποτελούν μέρος της “επανάστασης της AI”: γενετική AI, εφαρμοσμένη AI και βιομηχανοποίηση της μηχανικής μάθησης. Η γενετική AI δημιουργεί νέο περιεχόμενο από μη δομημένα δεδομένα (όπως κείμενο και εικόνες), η εφαρμοσμένη AI αξιοποιεί μοντέλα μηχανικής μάθησης για αναλυτικά και προβλεπτικά καθήκοντα, και η βιομηχανοποίηση της μηχανικής μάθησης επιταχύνει και μειώνει τους κινδύνους στην ανάπτυξη λύσεων μηχανικής μάθησης.

Η εφαρμοσμένη AI και η βιομηχανοποίηση της μηχανικής μάθησης, ενισχυμένες από το αυξημένο ενδιαφέρον στη γενετική AI, είδαν τη σημαντικότερη αύξηση στην καινοτομία, όπως φαίνεται στην αύξηση των δημοσιεύσεων και διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από το 2022 έως το 2023.

Εν τω μεταξύ, οι τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνεχίζουν να καταγράφουν υψηλό ενδιαφέρον, όπως φαίνεται από τις αναφορές στα νέα και τις διαδικτυακές αναζητήσεις. Η δημοτικότητά τους τροφοδοτείται από την αύξηση της παγκόσμιας ανανεώσιμης δυναμικότητας, τους κρίσιμους ρόλους τους στις παγκόσμιες προσπάθειες απαλλαγής από τον άνθρακα και τις αυξημένες ανάγκες ενεργειακής ασφάλειας εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων και ενεργειακών κρίσεων.

Αυξομειώσεις στο ενδιαφέρον για ταλέντα

Σε ό,τι αφορά στη «μάχη» του περιβάλλοντος ταλέντων, οι εξελίξεις αποτέλεσαν αντανάκλαση σε μεγάλο βαθμό της επενδυτικής εικόνας στις τεχνολογικές τάσεις το 2023. Ο τεχνολογικός τομέας αντιμετώπισε σημαντικές απολύσεις, ιδιαίτερα μεταξύ των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, με τις αγγελίες εργασίας που σχετίζονται με τις μελετημένες τεχνολογικές τάσεις να μειώνονται κατά 26% —μια μεγαλύτερη πτώση από τη γενική μείωση των παγκόσμιων αγγελιών εργασίας κατά 17%.

Η μεγαλύτερη μείωση της ζήτησης για ταλέντα που σχετίζονται με τις τεχνολογικές τάσεις σε μεγάλο βαθμό ενδέχεται να οφείλεται στις προσπάθειες μείωσης του κόστους των τεχνολογικών εταιρειών εν μέσω των μειούμενων προβλέψεων ανάπτυξης εσόδων. Παρά το γεγονός αυτό, οι τάσεις με ισχυρές επενδύσεις και καινοτομία, όπως η γενετική AI, όχι μόνο διατήρησαν αλλά και αύξησαν τις αγγελίες εργασίας τους, αντανακλώντας μια ισχυρή ζήτηση για νέες και προηγμένες δεξιότητες. Η ηλεκτροκίνηση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν η άλλη τάση που είδε θετική ανάπτυξη εργασίας, εν μέρει λόγω της υποστήριξης του δημόσιου τομέα για τις δαπάνες υποδομής.

Gen AI και Ηλεκτροκίνηση/ΑΠΕ κυριαρχούν στις τεχνολογικές τάσεις

The Top 5 Tech Trends In 2024 Everyone Must Be Ready For

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι γίνεται ξεκάθαρο πως οι δύο τάσεις που αναλύσαμε κυριαρχούν στην αγορά της τεχνολογίας, ενώ οι ηγέτες επιχειρήσεων που επενδύουν μακροπρόθεσμα στην καινοτομία και το ταλέντο μπορούν να ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό.

Η ευθυγράμμιση των στρατηγικών τους με τις εξωτερικές συνθήκες και η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών θα τους βοηθήσουν να επιτύχουν την επιτυχή ενσωμάτωση των τεχνολογικών τάσεων στα επιχειρηματικά τους μοντέλα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.