07 Σεπ 2024
READING

Focus σε «διπλό ταμπλό» – εμπορικό και οικιστικό για την Orilina Properties

5 MIN READ

Focus σε «διπλό ταμπλό» – εμπορικό και οικιστικό για την Orilina Properties

Focus σε «διπλό ταμπλό» – εμπορικό και οικιστικό για την Orilina Properties

Focus στο Ελληνικό φαίνεται πως έχει κάνει η Orilina Properties, συμφερόντων της Brevan Howard και του επενδυτή Τρύφωνα Νάτση, και καθόλου άδικα, αφού η συνολική επένδυση, με έμφαση τις πολυτελείς κατοικίες, αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για το εγχώριο real estate, με κάποιες από τις επιμέρους αναπτύξεις να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Να θυμίσουμε ότι στις 11 Δεκεμβρίου, η Orilina Properties ανακοίνωσε μάλιστα την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών και με αυτόν τον τρόπο έγινε η τέταρτη ΑΕΕΑΠ που εισέρχεται σε αυτό κατά την τελευταία διετία. Από την εξέλιξη αυτή η εταιρία άντλησε περί τα 30 εκατ. ευρώ, με σκοπό να διατεθούν στη χρηματοδότηση μέρους από τις δύο συνολικού ύψους 77,4 εκατ. ευρώ που «τρέχει» στο Ελληνικό (οικιστικό project και ιδιωτική λέσχη).

Σε νεότερες εξελίξεις, την 23η Ιουλίου 2024, η εταιρία προέβη σε υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού προκαταβολής για την πώληση μεζονέτας στη β’ πτέρυγα του οικιστικού συγκροτήματος «Marina Residences by Kengo Kuma», στη μαρίνα Αγίου Κοσμά, με τίμημα που έφτασε τις 8.029.726 ευρώ.

Πώς θα μοιάζει το πολυτελές συγκρότημα στο Ελληνικό

Σύμφωνα με το πλάνο, οι κατασκευαστικές εργασίες για το Marina Residences, όπως έχει ονομαστεί το πολυτελές συγκρότημα που θα βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη Μαρίνα Αγίου Κοσμά, αναμένεται να ξεκινήσουν έως το τέλος του 2024. Βάσει μάλιστα του ισχύοντος χρονοδιαγράμματος, αυτές θα ολοκληρωθούν το 2026.

Τον σχεδιασμό της ανάπτυξης που θα περιλαμβάνει 20 μεζονέτες και ρετιρέ διαμερίσματα έχει μάλιστα αναλάβει ο διεθνούς φήμης, Ιάπωνας αρχιτέκτονας, Kengo Kuma, ο οποίος, εντός της επένδυσης του Ελληνικού υπογράφει επίσης το Riviera Galleria, το πολυσυζητημένο εμπορικό κέντρο της επένδυσης, το οποίο τοποθετείται επίσης στη συγκεκριμένη μαρίνα. Γενικώς, ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας προτείνει μια αρχιτεκτονική που αναπτύσσει νέες σχέσεις μεταξύ της φύσης, της τεχνολογίας και των ανθρώπων, συνδυάζοντας αρμονικά αυτά τα στοιχεία. Κάπως έτσι, θα διαμορφωθούν και οι κατοικίες στο Marina Residences.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία του Marina Residences, οι παραθαλάσσιες κατοικίες που θα το συνθέτουν θα έχουν έκταση 22.000 τ.μ., με παροχές όπως οι ιδιωτικές πισίνες, οι αποθήκες και οι ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης, καθώς και οι κήποι ή φυτεμένα δωμάτια, ενώ προνομιακή θα είναι και η τοποθεσία τους βέβαια, καθώς θα εξασφαλίζουν θέα στον Σαρωνικό κόλπο.

Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι όπως και ολόκληρο το mega project του Ελληνικού και οι  επιμέρους αναπτύξεις του, και οι εν λόγω κατοικίες θα διακρίνονται για τον φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα τους, καθώς πρόκειται να πιστοποιηθούν μέσω του προτύπου αειφορίας LEED.

Όμως οι ένοικοι θα απολαμβάνουν κι άλλα προνόμια. Ειδικότερα, η επένδυση της Orilina περιλαμβάνει και την ανέγερση και λειτουργία Ιδιωτικής Λέσχης Μέλων («Private Club Development Project»), γη έκτασης περίπου 24.000 τ.μ. που θα απολαμβάνουν ανέσεις όπως οι χώροι εστίασης και ευεξίας και ο ειδικός χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων όπως γήπεδα τένις και padel. Τον σχεδιασμό έχει επίσης αναλάβει ο αρχιτέκτονας Kengo Kuma.

Τον σχεδιασμό της ανάπτυξης Marina Residences, που θα περιλαμβάνει 20 μεζονέτες και ρετιρέ διαμερίσματα έχει αναλάβει ο διεθνούς φήμης, Ιάπωνας αρχιτέκτονας, Kengo Kuma

Υπενθυμίζεται ότι για τον σκοπό αυτό, η εταιρία στις 12 Ιουλίου 2023 αγόρασε το δικαίωμα επιφάνειας επί οικοπέδου 24.553 τ.μ. επίσης εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού με κόστος που ανήλθε στα 2,038 εκατ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη επένδυση θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ και αναμένεται να χρηματοδοτηθεί κατά 27% από ίδια κεφάλαια και κατά 73% από δανεισμό, αν και η συνολική επένδυση ωστόσο, κοστολογείται ότι είναι άνω των 57,4 εκατ. ευρώ.

Τα άλλα εμβληματικά projects

Μπορεί το βάρος να πέφτει στο Ελληνικό, όμως η εταιρία έχει στα χέρια της ένα δυναμικό πλάνο ανάπτυξης που περιλαμβάνει σημαντικά έργα, που αφορούν και τη Θεσσαλονίκη, με στόχο να διευρύνει το ήδη δυνατό portfolio της, όσον αφορά στα εμπορικά ακίνητα.

Έτσι, μετά το Ελληνικό ανακοινώθηκε νέα κοινή επένδυση Lamda – Orilina Properties στην εν λόγω περιοχή και η απόκτηση της εταιρίας ειδικού σκοπού, της (SPV) LIMAR S.A., η οποία κατέχει οικόπεδα συνολικής επιφάνειας 72.121 τ.μ., τα οποία βέβαια απέκτησαν Orilina και Lamda. Τα οικόπεδα είναι στρατηγικά τοποθετημένα δίπλα στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όπως ανέφερε η Lamda Development σε ανακοίνωσή της.

Στο σημείο πρόκειται να αναπτύξουν από κοινού το κυρίως οικόπεδο επιφάνειας 61.415 τ.μ., με στόχο τη μεγιστοποίηση των συνεργιών με το εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση των προοπτικών της περιοχής. Φαίνεται όμως ότι η Orilina βάζει πλώρη για περαιτέρω ανάπτυξη, καθώς πλησίον του τελευταίου σκοπεύει να προχωρήσει και σε αποκλειστικά δική της επένδυση, αυτή τη φορά για συγκρότημα γραφείων, ενώ έχει αποκτήσει και έκταση στο 1ο χλμ. της επαρχιακής οδού Χαλάστρας – Σίνδου, μέσα από την οποία έχει σκοπό να επενδύσει και στον κλάδο των logistics.

Συγκεκριμένα, να θυμίσουμε ότι το 2022, η εταιρία απέκτησε έκταση γης, επιφάνειας 46.854 τ.μ. στο προαναφερθέν σημείο, σε στρατηγική τοποθεσία κατά μήκος της Επαρχιακής οδού, με άμεση πρόσβαση στις κύριες οδικές αρτηρίες της Ελλάδας.

Το ισχυρό χαρτοφυλάκιο

Πρέπει να αναφέρουμε ότι η Orilina δραστηριοποιείται ήδη με ισχυρό χαρτοφυλάκιο σε διάφορα είδη ακινήτων, από τον οικιστικό κλάδο, μέχρι τα κτίρια γραφείων, εστίασης, τα εμπορικά και τα logistics. Η έκταση γης την οποία διαθέτει αυτή τη στιγμή με βάση τα στοιχεία που είναι δημοσιευμένα στο website της ανέρχεται στα 193.469 τ.μ., ενώ διαθέτει 17 ακίνητα, συνολικής αξίας περίπου 180 εκατ. ευρώ.

Τα projects της βρίσκονται στα πιο κεντρικά σημεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από την Ερμού, τη Μητροπόλεως, τη Βασιλίσσης Σοφίας και τη λεωφόρο Κηφισίας στην Αθήνα, μέχρι την Τσαμαδού στον Πειραιά και την Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.