07 Σεπ 2024
READING

Τι πραγματικά συμβαίνει με τα καταστήματα Τερκενλή – Τα επόμενα σχέδια της οικογενειακής αλυσίδας

4 MIN READ

Τι πραγματικά συμβαίνει με τα καταστήματα Τερκενλή – Τα επόμενα σχέδια της οικογενειακής αλυσίδας

Τι πραγματικά συμβαίνει με τα καταστήματα Τερκενλή – Τα επόμενα σχέδια της οικογενειακής αλυσίδας

Στα ήθη των καιρών, που απαιτούν τη λήψη γρήγορων και ευέλικτων αποφάσεων, φαίνεται ότι θα αναγκαστεί να προσαρμοστεί η δημοφιλέστερη αλυσίδα εστίασης της Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για τα ζαχαροπλαστεία Τερκενλή, για τα οποία χύθηκε αρκετό μελάνι τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας του «λουκέτου» ενός από τα καταστήματα της συμπρωτεύουσας.

Η αλήθεια είναι πως στην ουσία πρόκειται για μετακίνηση του καταστήματος σε άλλο κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας, λόγω της λύσης της σύμβασης μίσθωσης. Η ανανέωση της σύμβασης, πάντως, θα σήμαινε και αύξηση του ενοικίου, σύμφωνα με πληροφορίες, αν και οι πληροφορίες που θέλουν το μίσθωμα να φτάνει ακόμα και τα 20.000 ευρώ δεν επιβεβαιώνονται. Το ύψος των λειτουργικών εξόδων, όπως για παράδειγμα τα μεταφορικά των πρώτων υλών και το ενεργειακό κόστος, είναι που φέρεται να παρακίνησε τη διοίκηση της οικογενειακής επιχείρησης να επισπεύσει τα σχέδιά της για νέο κατάστημα στη συμπρωτεύουσα, το οποίο θα πάρει σάρκα και οστά το φθινόπωρο, αφού οι εργασίες σε ακίνητο πέριξ του Λευκού Πύργου έχουν ήδη ξεκινήσει. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη εργασίες ανακαίνισης σε δύο ζαχαροπλαστεία Τερκενλής στα διεθνή αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και στο κεντρικό – και πλέον ιστορικό – κατάστημα της Τσιμισκή, επάνω στην πλατεία Αριστοτέλους.

Το σχεδιασμό της αλυσίδας για επέκταση επιβεβαίωσε από νωρίς η εταιρεία με ανακοίνωσή της, στην οποία ανέφερε πως «το κατάστημα που βρίσκεται επι της οδού Μητροπόλεως και Αγ. Σοφίας δεν αποτελεί το κεντρικό της κατάστημα και η διακοπή λειτουργίας του δεν επηρεάζει τη συνολική λειτουργία της εταιρίας. Η οποία παρά τις αντίξοες συνθήκες της εποχής, βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Η απόφαση αυτή προέκυψε αφενός λόγω της ολοκλήρωσης του συμβατικού χρόνου μίσθωσης του χώρου και αφετέρου λόγω του ότι είχε καταστεί ασύμφορη η λειτουργία του (υψηλά ενοίκια, κόστος ενέργειας, γενικά έξοδα). Επιπλέον να επισημάνουμε ότι όλο το προσωπικό του καταστήματος έχει απορροφηθεί στα υπόλοιπα καταστήματα της επιχείρησης και θα στελεχώσει τον νέο χώρο που ήδη έχει μισθωθεί στο κέντρο της πόλης για την μεταφορά του εν λόγω καταστήματος».

Οι κινήσεις αυτές έχουν στόχο να ισχυροποιήσουν το οικονομικό αποτύπωμα του brand που έχει συνδεθεί με το ελληνικό τσουρέκι. Ήδη από το 2022 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας σημείωσε σημαντική αύξηση, αφού έφτασε τα 17,5 εκατομμύρια ευρώ, αντί 13,4 εκατ. το 2021, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 30%. Για το λόγου το αληθές, τα κόστη είχαν αρχίσει να ροκανίζουν την κερδοφορία της επιχείρησης με τα περίπου 20 καταστήματα από τη χρήση του 2022. Το EBITDA μειώθηκε εκείνη τη χρονιά κατά 49%, στα 1,07 εκατομμύρια, ενώ ακόμα μεγαλύτερη ήταν η βουτιά στα καθαρά κέρδη: μειώθηκαν στα 279 χιλ. ευρώ, από 1,34 εκατομμύρια ένα χρόνο πριν.

Τα βήματα προς την εξωστρέφεια

Ένα από τα βήματα που θα επιχειρήσει στο εξής η εταιρεία είναι η διευρυμένη παρουσία του σήματος «Τερκενλής» και σε άλλες κλειστές αγορές (ΚΤΕΛ, σιδηροδρομικούς σταθμούς και αερολιμένες), ενώ ένα από τα σχέδια που είχε μπει στο κάδρο αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί είναι η εκτός συνόρων επέκταση της αλυσίδας. Βέβαια, η γνωριμία με το εξωτερικό έγινε, αφού τα τσουρέκια Τερκενλής έφτασαν κάποτε στα ΜΕΝΟΟ του Λονδίνου. Η απόβαση του Τερκενλή στην Αθήνα έγινε το 2007, οπότε ιδρύθηκε και το πρώτο κατάστημα της εταιρείας στο Χαλάνδρι, ενώ η τελευταία μεγάλη κίνηση στην πρωτεύουσα ήταν η συγκατοίκηση με την αλυσίδα «Γρηγόρης» επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ σημείο πώλησης έχει αποκτήσει η Τερκενλής και στο Designer Outlet στα Σπάτα. Όμως και στην υπόλοιπη Ελλάδα το brand δεν είναι άγνωστο, καθώς σημεία πώλησης υπάρχουν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», στην Κέρκυρα, στην Ακράτα, στο Σπαθοβούνι, στη Λεπτοκαρυά και στην Καλλιθέα Χαλκιδικής.

Πρόκειται για κινήσεις της δεύτερης γενιάς της οικογένειας, και συγκεκριμένα, του Παύλου Τερκενλή, που ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης το 1988, αφού αποφοίτησε από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, αλλά αποφάσισε να ακολουθήσει την οικογενειακή παράδοση, περνώντας από τη διάσημη σχολή αρτοζαχαροπλαστικής Le Cardon Bleu στο Παρίσι και από το φημισμένο ζαχαροπλαστείο Steinmann της Ελβετίας. Ο ίδιος έκανε γνωστό και δημοφιλές και το best seller της αλυσίδας, το γεμιστό τσουρέκι που μπήκε στις προθήκες των ζαχαροπλαστείων της Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του 1990.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.