07 Σεπ 2024
READING

Plum: Η fintech που επένδυσε η Eurobank με υπό διαχείριση κεφάλαια 1 δις. λίρες

4 MIN READ

Plum: Η fintech που επένδυσε η Eurobank με υπό διαχείριση κεφάλαια 1 δις. λίρες

Plum: Η fintech που επένδυσε η Eurobank με υπό διαχείριση κεφάλαια 1 δις. λίρες

Το ελληνικό startup οικοσύστημα συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στην ευρωπαϊκή αγορά, δείχνοντας τη δυναμική του και τις πρωτοπόρες ιδέες των Ελλήνων founders.

Τελευταίο κλασσικό παράδειγμα της αναγνώρισης και της εμπιστοσύνης που λαμβάνουν οι ελληνικών συμφερόντων startup είναι η Plum του Βίκτωρ Τροκούδη, η οποία μετά τη στρατηγικής σημασίας επένδυσης της Eurobank πριν από λίγους μήνες, σήκωσε 16 εκατ. λίρες σε γύρο χρηματοδότησης. Μπαίνοντας στη λίστα με τις πιο υψηλά χρηματοδοτούμενες startup μέσα το 2024.

Το deal με τη Eurobank και η ψήφος εμπιστοσύνης

Οι fintech καιρό με τον καιρό γίνονται…ανάρπαστες επενδυτικά και πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη, προτιμούν να μπουν ως στρατηγικοί επενδυτές σε εταιρείες του κλάδου, με στόχο να τρέξουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, που από μόνες τους θα ήταν δυσκολότερο.

Σε μία αντίστοιχη στρατηγική προχώρησε πριν λίγους μήνες και η Eurobank, η οποία είδε στην Plum ένα σύμμαχο στη μάχη για την «τραπεζική ψηφιοποίηση» και ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα που θα την βοηθήσει να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια.

Οι νέες υπηρεσίες που αναπτύσσουν τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες εστιάζουν στην παροχή υπηρεσιών πληρωμών και δανείων, νέες ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπου θα γίνονται πιο γρήγορα οι συναλλαγές ενώ στις προτεραιότητες βρίσκεται και η ασφάλεια.

Και αυτό ακριβώς είδε ο Φωκίων Καραβίας και προσέγγισε τη Plum. Ένα deal που ανακοινώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου 2023, με τη Eurobank να αποκτά μειοψηφική συμμετοχή στην Plum.

Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε στα 5 εκατ. ευρώ ενώ υπάρχει όρος στο συμβόλαιο ότι η τράπεζα θα τοποθετήσει ακόμα 5 εκατ. ευρώ σε βάθος χρόνου. Ενώ στόχος αυτής της κίνησης ήταν να μπει η Eurobank σε μια fintech με μεγάλα περιθώρια κέρδους αλλά και να διερευνηθεί συνεργασία εντός του έτους, προκειμένου η Plum να ενισχύσει το digital αποτύπωμα της τράπεζας, που άλλωστε είναι και ο άμεσος σκοπός της συνεργασίας.

Ποια είναι η Plum

Η Plum λειτουργεί από το 2016 και μετράει πάνω από 2 εκατ. πελάτες ενώ έχει δραστηριότητα σε πάνω από 10 χώρες, μεταξύ των οποίων στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Ιρλανδία και στο Βέλγιο.

Με μια αποτίμηση η οποία αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ, η Plum διαχειρίζεται ένα savings και investment automated app και σκοπός της είναι να αυξήσει τα λεφτά που έχει κάποιος στον λογαριασμό του. Η λειτουργία του app είναι να ενώνεται με τον τραπεζικό λογαριασμό του χρήστη-πελάτη, και εν συνεχεία η Plum αρχίζει να αποταμιεύει λεφτά για αυτόν κάθε εβδομάδα, τα οποία όμως ταυτόχρονα μπορεί ο χρήστης να επενδύσει με σκοπό να αυξηθούν.

Το εντυπωσιακό είναι ότι μέσα σε λίγα μόλις χρόνια τα κεφάλαια υπό διαχείριση (AUM) της εταιρείας ξεπέρασαν πρόσφατα το 1 δισ. λίρες Αγγλίας, έχοντας μάλιστα τριπλασιαστεί μέσα σε 12 μήνες. Μάλιστα σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει στην επιτυχία του ιδιαίτερα ανταγωνιστικού Cash ISA της Plum, το οποίο παρουσιάστηκε τον Μάρτιο 2024 και δημιούργησε μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες στο Ηνωμένο Βασίλειο με χαμηλό έως μηδενικό κόστος.

Αποτέλεσμα αυτής της πορείας και νέων προϊόντων που προσφέρει, είναι τα έσοδα της Plum να έχουν διπλασιαστεί το τελευταίο έτος, υποστηριζόμενα από ισχυρές ροές μηνιαίων συνδρομών, ενώ το μέσο έσοδο ανά πελάτη έχει αυξηθεί κατά 40%.

Ποιος είναι ο Βίκτωρ Τροκούδης και πως ξεκίνησε τη Plum

O Βίκτωρ Τροκούδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο. Μετά το στρατιωτικό του, έφυγε να σπουδάσει Οικονομικά στο Harvard. Αργότερα και αφού αποφοίτησε έκανε διάφορες δουλειές, με την μεγάλη ευκαιρία να έρχεται το 2008 όταν και ξεκίνησε ως trader στη Morgan Stanley.

Ωστόσο η οικονομική κρίση ειδικά στο κομμάτι του finance, οδήγησαν τα βήματά του στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ξεκίνησε μια εταιρεία, μέσα από την οποία γεννήθηκε ουσιαστικά η ιδέα της Plum.

Η νεοφυής εταιρεία ξεκίνησε το 2016 στο Λονδίνο ως chatbot στο Facebook-Messenger, ενώ από τις αρχές του 2023 ήρθε στην Ελλάδα όπου διατηρεί γραφεία.

Οι χρήστες της αποκτούν τη δυνατότητα να επενδύσουν έως και σε 3.000 μετοχές των Χρηματιστηρίων των ΗΠΑ χωρίς προμήθεια, ξεκινώντας από μόλις 1 ευρώ με κλασματικά μερίδια σε δημοφιλείς εταιρείες παγκόσμιας κλάσης, όπως η Google, η Meta ή η Amazon.

Πολλοί επιχειρηματίες έχουν εμπιστευτεί την Plum και τον Βίκτωρα Τροκούδη, όπως ο Έλληνας expert της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, επενδυτής και μέντορας για πολλούς του χώρου, Απόστολος Αποστολάκης, συνιδρυτής και Partner των VentrureFriends, ελληνικό VC από τα κορυφαία διεθνώς. Ενώ στον τελευταίο γύρο νέος χρηματοδότης ήταν το iGrow Venture Capital.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.