17 Οκτ 2024
READING

Κτήμα Σκούρα: Το νέο οινοποιείο, οι επενδύσεις και μία ιστορία σαν το καλό κρασί

4 MIN READ

Κτήμα Σκούρα: Το νέο οινοποιείο, οι επενδύσεις και μία ιστορία σαν το καλό κρασί

Κτήμα Σκούρα: Το νέο οινοποιείο, οι επενδύσεις και μία ιστορία σαν το καλό κρασί

Το τρίτο οινοποιείο πέρασε στο χαρτοφυλάκιο του κτήματος Σκούρας, μετά το σημαντικό βήμα της εξαγοράς έκτασης στο Ζευγολατιό Μαντινείας στην Αρκαδία, στην καρδιά της ζώνης του αμπελώνα του μοσχοφίλερου.

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι η ποικιλία Μοσχοφίλερο οινοποιείται στο κτήμα από το 1989 και αποτελεί βασική ποικιλία για την γκάμα των κρασιών της εταιρίας. Ειδικότερα, προσωπικά ο Γιώργος Σκούρας έχει συμβάλλει στις προσπάθειες διάδοσης της ποικιλίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με κύρια αγορά, εκείνη της Βόρειας Αμερικής.  Το κτήμα Σκούρα έχει στη κατοχή του δύο ακόμη οινοποιεία μέσα στη ζώνη της Νεμέας, με κύρια ποικιλία το Αγιωργίτικο.

Σήμερα η παραγωγή του κτήματος είναι περίπου 850.000 φιάλες ετησίως και εξάγεται το 50% σε περισσότερες από 25 χώρες

Σε ρυθμό επενδύσεων

Τα τελευταία τρία χρόνια, η εταιρία έχει ολοκληρώσει επενδύσεις ύψους 3.000.000 ευρώ σε αμπελώνες, μηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό καθώς και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, ο επενδυτικός αναβρασμός όπως φαίνεται δεν έχει τελειώσει εδώ, αφού πρόκειται να επενδύσει σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό, ενώ, μετά την εξαγορά της έκτασης στην Αρκαδία, σκοπεύει να προχωρήσει στη δημιουργία νέας παραγωγικής εγκατάστασης στην περιοχή, κίνηση που περιλαμβάνεται στο γενικότερο επενδυτικό πλάνο της εταιρίας. Μέσα από αυτή σκοπεύει να συμβάλλει στην ανάδειξη της ζώνης, την τόνωση των συνεργαζόμενων αμπελουργών της περιοχής και την παραγωγή οίνων ΠΟΠ Μαντινεία.

Ενδεικτικό είναι ότι το 2023 η εταιρεία κατέγραψε αύξηση του τζίρου της κατά 10% από τα 7,2 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2022, αγγίζοντας τα 8 εκατομμύρια ευρώ. Όμως η ανάπτυξη έχει ξεκινήσει ήδη από το 2018, και από τότε σημειώνει μία κλιμακωτή και σταθερή άνοδο. Ειδικότερα, ο τζίρος του κτήματος ήταν 4,7 εκατομμύρια ευρώ το 2018, το 2019 ανήλθε στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ, το 2020 – κατά πάσα πιθανότητα λόγω της πανδημίας – διατηρήθηκε στα 5,3 εκατ. ευρώ, το 2021 έφτασε στα 6,5 εκατ. ευρώ. Στο +10% είχε κλείσει και το 2022, αφού, ο κύκλος εργασιών της οινοποιίας Σκούρας ανήλθε σε 7,24 εκατ. ευρώ.

It’s a MAN’s Class

Μία ιστορία σαν το καλό κρασί

Κρατώντας στα χέρια της ένα δυνατό προϊόν της ελληνικής γης, δεν θα μπορούσε να μην χαρακτηρίζεται και από έντονη εξωστρέφεια. Σήμερα η παραγωγή του κτήματος είναι περίπου 850.000 φιάλες ετησίως και εξάγεται το 50% σε περισσότερες από 25 χώρες.

Όλα ξεκίνησαν από τον εμπνευστή και ιδρυτή, Γιώργο Σκούρα, που χάρισε και το όνομά του στο κτήμα που έμελλε να παράγει καλό κρασί που θα ταξίδευε σε όλο τον κόσμο. Έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Ντιζόν στη Γαλλία, μίας χώρας με δυνατή παράδοση στον κλάδο, οινολόγος και μ τη «βούλα» πια, γνώρισε τις τοπικές ποικιλίες Chardonnay και Pinot Noir. Σε πρώτη φάση, συνεργάστηκε με οινοποιία της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Το 1986, ωστόσο, ήταν για εκείνον χρονιά – σταθμός, αφού ξεκίνησε να δίνει σάρκα και οστά στην έμπνευσή του, το δικό του εγχείρημα, το οποίο έγινε τελικά το κτήμα Σκούρα, δημιουργώντας μία μικρή παραγωγική μονάδα στην Πυργέλα, χωριό έξω από το Άργος, νοικιάζοντας αμπελώνες και εξοπλισμό από οινοποιούς της Νεμέας και εμφιαλώνοντας χειροκίνητα. Οι ατελείωτες ώρες χειρωνακτικής εργασίας σε μικρή κλίμακα ήταν μια πολύτιμη σπουδή στην ποικιλία Αγιωργίτικο και στην ονομασία προέλευσης Νεμέα.

Η παραγωγική μονάδα «σημαδεύτηκε» από το σήμα – κατατεθέν «Μέγας Οίνος», το οποίο ήταν ένα πρωτοποριακό χαρμάνι Αγιωργίτικου με Cabernet Sauvignon, που χρειάζεται πάνω από 5 χρόνια ανάπαυλας για να “ανθίσει”. Ως game-changer, ο Μέγας Οίνος τοποθέτησε το κτήμα Σκούρα και την Πελοπόννησο στον οινικό χάρτη της χώρας εκείνης της εποχής.

Το 2004 άλλαξε εγκαταστάσεις και «μετακόμισε» στο Μαλανδρένι Αργολίδας, εντός της αμπελουργικής ζώνης της Νεμέας, σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, με νέο εξοπλισμό και τεχνολογίες. Οι καινούργιες εγκαταστάσεις αύξησαν τη χωρητικότητα και τις τεχνολογικές υποδομές, αλλά όχι για να γίνουν τα κρασιά πιο τεχνικά, αφού για τον Γιάννη Σκούρα και την ομάδα του, η τεχνολογία είναι μόνο ένας τρόπος ελέγχου. Αντίθετα, τα κρασιά πρέπει να γίνονται μόνο με τις απολύτως απαραίτητες παρεμβάσεις.

Από τις 850.000 φιάλες παραγωγής, οι διεθνείς ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc, Chardonnay και Viognier. Οι γηγενείς ποικιλίες είναι Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο, Ροδίτης, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και Μαυρόστυφο.

Ο Γιώργος Σκούρας, γεννήθηκε στο Άργος, μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης, με τον πολιτισμό και την αμπελοκαλλιέργεια να εξελίσσονται στη γύρω περιοχή εδώ και 3.000 χρόνια τουλάχιστον. Ήταν στην ουσία ο πρώτος «ξενομερίτης» που το 1996 έφτιαξε ένα οινοποιείο υψηλών προδιαγραφών στην περιοχή της Νεμέας και όπως φαίνεται, έκανε την αρχή για να ακολουθήσουν κι άλλοι.

Σήμερα, η οικογενειακή παράδοση συνεχίζεται, αφού στο οινοποιείο εργάζονται ενεργά ο Γιώργος Σκούρας με τη γυναίκα του Ουρανία, ενώ τα δύο τους παιδιά Δημήτρης και Στέλλα συνεχίζουν δυναμικά το όραμα του κτήματος. Και η ιστορία συνεχίζει να γράφεται.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.