07 Σεπ 2024
READING

Η προστιθέμενη αξία που φέρνει το Shopflix στην αγορά

5 MIN READ

Η προστιθέμενη αξία που φέρνει το Shopflix στην αγορά

Η προστιθέμενη αξία που φέρνει το Shopflix στην αγορά

Η πλατφόρμα Shopflix χαρακτηρίζεται από τον επικεφαλής της, Χρήστο Καλογεράκη, αρκετά συχνά ως startup. Και σε μεγάλο βαθμό φαίνεται ότι έχει δίκιο. Διότι η πραγματικότητα είναι πως παρά το ότι ανήκει στον όμιλο Μαρινάκη, η δημοφιλής πλατφόρμα παραγγελιών βρίσκεται στα πρώτα βήματα της επιχειρηματικής της ανάπτυξης.

Γι’ αυτό και διατίθενται σημαντικά κεφάλαια σε επενδύσεις, καθώς η εταιρεία επιδιώκει να μεγαλώσει το εκτόπισμά της στην αγορά και να σταθεί απέναντι στον ισχυρό ανταγωνιστή της τη Skroutz, μέσα στα επόμενα χρόνια. Θυμίζουμε εδώ ότι τον Μάρτιο του 2024 συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Shopflix, ενώ αυτή τη στιγμή υλοποιείται επενδυτικό πλάνο τριετίας που ολοκληρώνεται το 2026, συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία Wellcomm στην οποία υπάγεται το Shopflix κατάφερε να συστήσει στην αγορά ένα καινούργιο προϊόν, δημιουργώντας συνέργειες με την Courier Center. Σε μία αγορά, αυτή των μεταφορών και του ηλεκτρονικού εμπορίου, η οποία αναπτύσσεται χρόνο με το χρόνο, παρουσιάζει ένταση επενδύσεων αλλά και ευρύ πεδίο για τα επόμενα χρόνια να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί αρκετές επιχειρηματικές επιχειρησιακές εξελίξεις στον κλάδο. Μεταξύ αυτών είναι η λειτουργία των νέων κέντρων διαλογής της ACS στο Αιγάλεω και της DHL στη Θεσσαλονίκη, η εξαγορά της Courier Center από τον Όμιλο Μαρινάκη, η απόκτηση της SendX από τη Skroutz, η δημιουργία της WEBOXIT από τη Seagull η ανάπτυξη δικτύου των “έξυπνων θυρίδων”, τόσο από τη Skroutz, όσο και από τη BOX NOW όπου στην πρώτη συμμετέχει μετοχικά εκτός από τους ιδρυτές η CVC Capital και στη δεύτερη ο όμιλος Olympia του Πάνου Γερμανού αλλά και η Emma Capital.

Η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εξαγορά της Courier Center και το «πάντρεμα» με το Shopflix

Πολλοί όμως στάθηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μπροστά στην εξαγορά της Courier Center από τον Όμιλο Μαρινάκη, ο οποίος δημιούργησε ένα γκρουπ εταιριών (Courier Center, Shopflix) που δραστηριοποιείται στον τομέα των υπηρεσιών προς τους καταναλωτές (consumer services). Μία κίνηση που μεταξύ άλλων προσδίδει προστιθέμενη αξία στα πεπραγμένα του ομίλου αλλά και στη Shopflix, η οποία εκτός των άλλων έχει ισχυρά διαθέσιμα διαφημιστικά κανάλια όπως το Mega που ανήκει στον Βαγγέλη Μαρινάκη αλλά και μία σειρά από άλλα μέσα όπως το in.gr, Τα Νέα, το Βήμα, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος.

Την ίδια ώρα το Shopflix φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει τον ιδανικό συνεργάτη αρρκετών επιχειρήσεων λιανικής που επιθυμούν να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους στην αγορά, όπως είναι ακόμα και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι οποίες έχουν την δυνατότητα να αξιοποιήσουν τη δυναμική που έχει η εταιρεία στις ταχυμεταφορές, στο πλαίσιο των συνεργειών που αναπτύσει η Shopflix με την συγγενική εταιρεία, Courier Center.

Συνεργασία με περισσότερες από 1.800 ελληνικές επιχειρήσεις

Ταυτόχρονα, έχει αναπτύξει μία σειρά από εργαλεία που της δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά. Διαθέτει περισσότερα από 7 εκατομμύρια προϊόντα από 1.800 ελληνικές επιχειρήσεις, κινείται με μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την τιμολογιακή του πολιτική, με χαμηλότερες τιμές όλο τον χρόνο, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την εγχώρια οικονομία, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία και σε αυτόν τον τομέα. Επιπλέον, ανταποκρίνεται σε μία από τις βασικές προϋποθέσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου που είναι η απόλυτη ασφάλεια στις συναλλαγές, ενώ και η ταχύτητα είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της με άμεσες παραδόσεις σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, οι άνθρωποι του Shopflix συνεχίζουν να αναζητούν καινοτόμους τρόπους παραλαβών και επιστροφών.

Στα κύρια στοιχεία που έχει καταφέρει να αναπτύξει σε σύντομο διάστημα η δημοφιλής πλατφόρμα είναι η πελατοκεντρικότητα ως προς τη σχέση που διατηρεί με τους καταναλωτές αλλά και τις επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζεται για να διαθέσει τα προϊόντα τους στην αγορά. Σήμερα απασχολεί περισσότερους από 150 εργαζόμενους, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τεχνολογία αλλά και η ζήτηση για καινοτόμα, αξιόπιστα και γρήγορα κανάλια αγορών.

Στα βασικά συστατικά που στηρίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα του Shopflix είναι το γεγονός ότι διαθέτει έναν ισχυρό μέτοχο με ρευστότητα, ο οποίος ενισχύει τις ανάγκες της όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο. Δίνοντας την απαιτούμενη πίστωση χρόνου εκεί που κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου η εταιρεία να μπει σταδιακά στο δρόμο της ανάπτυξης, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα αρκετά ακριβό «σπορ», αυτό το οποίο ασκεί η πλατφόρμα αλλά και όσες ασκούν παρόμοια δραστηριότητα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην οικονομική έκθεση του 2022 αναφέρεται πως «η εταιρεία συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία με αποτέλεσμα κατά τη χρήση του 2023 έχει αυξηθεί σημαντικά το έργο της και να προσβλέπει σε σημαντική αύξηση του Κύκλου Εργασιών της». Επιπρόσθετα αναφέρεται πως «η Διοίκηση εκτιμά ότι το κεφάλαιο κίνησης θα καταστεί θετικό στις επόμενες δύο εταιρικές χρήσεις» καθώς και ότι στις 6 Μαρτίου 2023 πιστοποιήθηκε η ολική καταβολή της αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 4.559.500,00 ευρώ και πλέον το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ.

Στα σημαντικά πλεονεκτήματα της εταιρείας επίσης είναι η βαθειά γνώση που έχει ο Χρήστος Καλογεράκης συνδυάζοντας εμπειρία στα δίκτυα φυσικών καταστημάτων με το ηλεκτρονικό εμπόριο μετά από πολλά χρόνια καριέρα στον όμιλο του Πάνου Γερμανού.

Ο στόχος που έχει θέσει πάντως η διοίκηση της εταιρείας είναι να κατακτήσει την πρωτιά, κάτι που είχε αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Καλογεράκης, σε σχετική ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, δείχνοντας σε κάθε τόνο ότι το Shopflix έχει στόχο να διακριθεί στην ελληνική αγορά, επενδύοντας σε όλους τους βασικούς τομείς δραστηριότητάς του και κυρίως στην τεχνολογία και το έμψυχο δυναμικό που αποτελούν τους κυριότερους πυλώνες για τη μελλοντική του ανάπτυξη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.