20 Δεκ 2024
READING

Αυτοφροντίδα: Οι Έλληνες τρέχουν στα φαρμακεία για την υγεία και την ευεξία τους

4 MIN READ

Αυτοφροντίδα: Οι Έλληνες τρέχουν στα φαρμακεία για την υγεία και την ευεξία τους

Αυτοφροντίδα: Οι Έλληνες τρέχουν στα φαρμακεία για την υγεία και την ευεξία τους

Πάνω από 1 εκατομμύριο Έλληνες χρησιμοποιούν προϊόντα αυτοφροντίδας σε καθημερινή βάση, ενώ πραγματοποιούνται ημερησίως σχεδόν 500.000 επισκέψεις στα φαρμακεία με στόχο την αγορά των αντίστοιχων προϊόντων, σύμφωνα με στοιχεία της IQVIA. Τα κέρδη είναι πολλά, αφού στην Ελλάδα, τον τελευταίο χρόνο ο τζίρος των εταιρειών του κλάδου ανήλθε στα 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι 840.000, δηλαδή το 70%, αφορούν σε Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ). 

Αυτό σημαίνει ότι πάρα πολλοί από εμάς δαπανούμε αρκετά χρήματα σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, πολύ περισσότερο απ’ ότι στο παρελθόν. Οι αυξημένοι ρυθμοί της καθημερινότητας που γίνονται ολοένα και πιο πιεστικοί, οι υποχρεώσεις που όλο και πληθαίνουν, η ψυχική, πνευματική και σωματική εξάντληση, θέτουν στο επίκεντρο την αυτοφροντίδα, έστω και με αυτόν τον τρόπο των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής, και την πρόληψη ασθενειών.

Ως αυτοφροντίδα ορίζεται η πρόληψη και η αντιμετώπιση ήπιων παθήσεων από τους ίδιους τους πολίτες με τη συμβουλή του φαρμακοποιού, χωρίς να χρειάζεται να απευθυνθούν σε γιατρό. Προϊόντα αυτοφροντίδας είναι φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) όπως αναλγητικά, για το κρυολόγημα, για το γαστρεντερικό, δερματολογικές παθήσεις, όπως και συμπληρώματα διατροφής, βιταμίνες και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, για τη φροντίδα των ματιών, τη ρινική συμφόρηση, τη διακοπή του καπνίσματος κ.α.

Όπως ανέφερε, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτοδροντίδας που γιορτάζεται σήμερα 24/7 ο Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΦΕΧ, Γρηγόρης Καρέλος, «το 85% των Ευρωπαίων πολιτών είναι πεπεισμένοι ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ήπια συμπτώματα υγείας με τη βοήθεια της αυτοφροντίδας και των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «η παγκόσμια αγορά της αυτοφροντίδας αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,8% CAGR τα επόμενα χρόνια, αποτελώντας την τρίτη μεγαλύτερη αγορά σε ανάπτυξη».

Οι αυξημένοι ρυθμοί της καθημερινότητας που γίνονται ολοένα και πιο πιεστικοί, οι υποχρεώσεις που όλο και πληθαίνουν, η ψυχική, πνευματική και σωματική εξάντληση, θέτουν στο επίκεντρο την αυτοφροντίδα

Πολλά τα οφέλη

Εκτός από την πρόληψη ασθενειών και τη φροντίδα της υγείας, τα οφέλη που συνεπάγονται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα έχουν να κάνουν και με άλλους παράγοντες. Από τη διευκόλυνση του πολίτη, μέχρι το συμφέρον της… τσέπης του.

Συγκεκριμένα, ως δείκτες οφέλους έχουν μετρηθεί η εξοικονόμηση από τη συνταγογράφηση, από το κόστος του ιατρικού ραντεβού και της μετακίνησης του πολίτη, η ποιότητα ζωής, σε σχέση με το μέσο κόστος των ΜΗΣΥΦΑ, το οποίο είναι εξ ολοκλήρου ιδιωτική δαπάνη των πολιτών. Αν μάλιστα δεν υπήρχε η κατηγορία ΜΗΣΥΦΑ και η επιλογή της αυτοφροντίδας, κάθε πολίτης θα χρειαζόταν 106’ λεπτά για μεταφορά, αναμονή και θεραπεία σε κάποιον ιατρό, για κάθε περίπτωση ήπιας ασθένειας. Επίσης, θα χρειαζόμασταν 120.000 επιπλέον ιατρούς στην Ευρώπη και κάθε γιατρός θα έπρεπε να εργάζεται 2.4 ώρες επιπλέον κάθε μέρα.

Έτσι, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπουν και άλλα φάρμακα στη λίστα. Η πρόταση του ΕΦΕΧ είναι άλλες 55 δραστικές να χαρακτηριστούν ΜΗΣΥΦΑ, αφού αξιολογηθούν επιστημονικά και με βάση την εμπειρία και τη γνώση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εκτός από όσους τα χρησιμοποιούν, τα προϊόντα αυτοφροντίδας βέβαια φέρνουν αρκετά οφέλη και συγκεκριμένα…. Κέρδη για τα ταμεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται εξασφαλίζονται συνολικά 6,7 ευρώ για το Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αυτοφροντίδας AESGP. Επιπλέον, ο κλάδος χαρακτηρίζεται από υψηλό ρυθμό καινοτομίας, καθώς μόλις τα τελευταία τρία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά 1.255 νέα προϊόντα αυτοφροντίδας.

Και βέβαια, η πιθανή διεύρυνση των συγκεκριμένων προϊόντων θα φέρει νέα κέρδη στο ΕΣΥ, αφού σύμφωνα με μελέτη της Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας που διεξήχθη το 2020, η διεύρυνση αυτή της λίστας των ΜΗΣΥΦΑ, θα μπορούσε να αποφέρει επιπλέον όφελος έως και 563 εκατομμύρια ευρώ στην ελληνική κοινωνία και οικονομία κάθε χρόνο.

Οι φαρμακοποιοί ως από μηχανής θεοί

Καίριας σημασίας είναι ο ρόλος που διαδραματίζουν οι φαρμακοποιοί τόσο στην αυτοφροντίδα όσο και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς είναι αυτοί που θα ενημερώσουν και θα κατευθύνουν τον πολίτη, ώστε να εξασκήσει σωστά την αυτοφροντίδα του, ενώ είναι οι ίδιοι αυτοί που θα τον καθοδηγήσουν πως πλέον έφτασε η στιγμή να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή. Όμως είναι αυτοί που έρχονται σε πρώτη επαφή με τον πολίτη, ως «από μηχανής θεοί».

Αξίζει λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε μία νέα ανάγκη του σύγχρονου Έλληνα, να φροντίσει τον εαυτό του, όταν δεν έχει χρόνο στην καθημερινότητα. Η ανάγκη αυτή ικανοποιείται μέσω των ΜΗΣΥΦΑ που του δίνουν αυτό που χρειάζεται – ή τουλάχιστον θεωρεί πως χρειάζεται – και ταυτόχρονα δίνουν κέρδος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δημιουργώντας ξανά επιπλέον ζήτηση για διεύρυνση της λίστας αυτών των προϊόντων, και συνεπώς, έναν φαύλο κύκλο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.