21 Δεκ 2024
READING

Οι Millenials στρέφονται στην πολυτέλεια;

4 MIN READ

Οι Millenials στρέφονται στην πολυτέλεια;

Οι Millenials στρέφονται στην πολυτέλεια;

Είναι πια αποδεδειγμένο ότι οι πολυσυζητημένες γενιές, millenials και Gen-Z έχουν, με τη δύναμη της ισχυρής τους άποψης και των social media που χειρίζονται καλύτερα από τον καθένα, κινούν τα νήματα και διαμορφώνουν τάσεις σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας, ενώ καθορίζουν καταναλωτικές συμπεριφορές και συνήθειες.

Είναι πιο καλά ενημερωμένοι από κάθε άλλη γενιά, γνωρίζουν όλες τις εξελίξεις, ευαισθητοποιούνται, κινούνται και αγοράζουν με διαφορετικά κριτήρια απ’ ότι στο παρελθόν.

Από τη μεριά τους οι επιχειρηματίες, έχουν αντιληφθεί τη δεδομένη μεταβολή της αγοραστικής συμπεριφοράς, προσπαθώντας να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ της αγάπης των millennials και της Gen Z για μία συγκεκριμένη κατηγορία αγαθών, η οποία δεν είναι άλλη από την πολυτέλεια.

Ιδιαίτερα στον κλάδο της μόδας, υπάρχει μία σημαντική μερίδα καταναλωτών αυτής της συγκεκριμένης γενιάς, που προτιμά να επενδύσει λίγο περισσότερο σε είδη πολυτελείας, τα οποία πιθανότατα θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Όμως φαίνεται πως γενικά οι millenials, σε μία καθημερινότητα που γεμίζει όλο και περισσότερες απαιτήσεις και τρελούς ρυθμούς, ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη φροντίδα του εαυτού τους και στην αναβάθμιση των εμπειριών και της ποιότητας ζωής τους. Παράλληλα, ενδιαφέρονται για το μέλλον, προσωπικό και συνολικό. Έτσι, καθώς οι millennials και η GenZers εισβάλλουν στην luxury αγορά, αναζητούν πάλι το κομμάτι της βιωσιμότητας σε όλους τους τομείς, από τη μόδα, μέχρι τα τρόφιμα που καταναλώνουν. Η αλήθεια είναι πως οι millennials ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για μάρκες που είναι κοινωνικά υπεύθυνες και περιβαλλοντικά συνειδητές.

Μετά την καταναλωτική μανία των προηγούμενων ετών, πολυτελή επώνυμα αντικείμενα, όπως δαχτυλίδια και διαμάντια, ακριβά αυτοκίνητα και ακριβή ένδυση, φαίνεται πως έχουν ως έναν βαθμό απομυθοποιηθεί.

 

Η άλλη πλευρά του νομίσματος

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Ως προς αυτό, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα έρευνας της εταιρίας συμβουλευτικής επιχειρήσεων, Boston Consulting Group, σύμφωνα με τα οποία οι millenials, αυτοί βέβαια που έχουν την οικονομική ευχέρεια, στρέφονται στις δαπάνες για είδη πολυτελείας, αμφισβητώντας τη δημοφιλή αντίληψη ότι η νέα γενιά είναι πιο ευαισθητοποιημένη και προτιμά τις βιώσιμες για το περιβάλλον επιλογές.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι millennials επενδύουν τα χρήματά τους  σε πολυτελείς εμπειρίες. Το 54% ξόδεψε χρήματα σε εμπειρίες τον τελευταίο χρόνο, όμως το 63% προτίμησε τα πολυτελή αγαθά. Το 51% των millennials πιστεύει ότι θα ξοδέψει περισσότερα χρήματα για πολυτελή αντικείμενα το επόμενο έτος, ενώ, συγκριτικά, αξίζει να σημειώσουμε ότι μεγάλο ποσοστό προηγούμενων γενιών τάσσεται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, το 67% των GenXers και το 80% των Boomers σχεδιάζουν να ξοδέψουν λιγότερα σε αυτή την κατηγορία ειδών.

Δυστυχώς, το κίνητρο για τους περισσότερους από τους millennials  που επιθυμούν πολυτελή αντικείμενα έχει να κάνει με το κοινωνικό status και το κύρος που τα συνοδεύει. Η πλειονότητα (54%) που συμμετείχε στην έρευνα θέλει να επιδείξει τον πλούτο και τα επιτεύγματά της, μέσω των αγορών πολυτελείας, ενώ το 70% ενδιαφέρεται για την προβολή της εικόνας του, αγοράζοντας τέτοια είδη.

Σε αυτή την τάση, μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν σε μεγάλο βαθμό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι νεότερες γενιές και ιδιαίτερα οι millenials και οι GenZers έχουν μεγάλη τάση να επηρεάζονται από δημόσια πρόσωπα που θεωρούν πρότυπα. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 63%.

Η πλειονότητα (54%) που συμμετείχε στην έρευνα θέλει να επιδείξει τον πλούτο και τα επιτεύγματά της, μέσω των αγορών πολυτελείας

Πρόκειται για ολόκληρες γενιές που μεγάλωσαν «παρέα» με τα social media, δημοσιεύοντας το πώς φαίνονται, τι φορούν, πού πάνε διακοπές και πώς αισθάνονται. Δημοσιεύοντας ολόκληρη την καθημερινότητά τους και παρακολουθώντας σταθερά την καθημερινότητα και την εικόνα των άλλων. Είναι λοιπόν μάλλον αναπόφευκτο να μην τους ενδιαφέρει το status και εικόνα τους, σε μία πραγματικότητα που τους «θέλει» αψεγάδιαστους.

Και όλο αυτό το φαινόμενο, συνοδεύεται από ένα παράδοξο, δύο αντικρουόμενους στόχους. Από τη μία την τάση που πυροδοτεί και κατευθύνει η επιθυμία να διαφοροποιηθεί κανείς, να είναι μοναδικός και να ξεφεύγει από τη μάζα, μέσω της πολυτελούς εμφάνισης και του υψηλού κοινωνικού status, να δείχνει την «ανωτερότητά του», σε σχέση με τους υπόλοιπους και από την άλλη να αφομοιωθεί σε μία ομάδα. Να μπει στον κύκλο των «μοναδικών» αλλά που ταιριάζουν και μοιάζουν και μεταξύ τους. Να εισέλθει στον κόσμο των ελίτ και να γίνει μέρος τους, με βαθιά επιθυμία να ενταχθεί και να ανήκει κάπου. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να αγοράσει μια τσάντα Louis Vuitton επειδή η μάρκα είναι δημοφιλής στους συνομήλικούς του. Έτσι, οι πολυτελείς μάρκες καλλιεργούν και τροφοδοτούν τη «φιλοδοξία» των ανθρώπων που δεν έχουν καταφέρει ακόμη να ενταχθούν στην «υψηλή κοινωνία» που θέλουν, τους δίνουν στόχο και ελπίδα, ποντάροντας στο ότι θα ενδώσουν σε αυτή την κατηγορία αγορών ακόμη και αν χρειαστεί να θυσιάσουν άλλα πράγματα, προκειμένου να αναβαθμίσουν την εξωτερική εικόνα τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.