07 Σεπ 2024
READING

Οι Έλληνες λατρεύουν τις online αγορές

4 MIN READ

Οι Έλληνες λατρεύουν τις online αγορές

Οι Έλληνες λατρεύουν τις online αγορές

Σύμφωνα με την έκθεση του 2023 για το ηλεκτρονικό εμπόριο του Ομίλου Nexi που αναλύει τις προκλήσεις, τις συνθήκες και τις ευκαιρίες για το ηλεκτρονικό εμπόριο στη Σκανδιναβία (Δανία, Νορβηγία, Σουηδία), στην περιφέρεια DACH (Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία) και στην περιφέρεια CSEE (Κροατία, Ελλάδα), τo 94% των χρηστών του διαδικτύου δήλωσαν ότι αγοράζουν σε μηνιαία βάση και τo 56% των χρηστών αναφέρουν ότι πληρώνουν με κάρτα.

Η έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας, οπότε και οι εταιρίες courier δεν προλάβαιναν να παραδίδουν δέματα, έγινε μία τάση που γιγαντώθηκε την περίοδο εκείνη ως λύση ανάγκης, όμως, ως η εύκολη λύση για τον καταναλωτή που ψωνίζει από την άνεση του σπιτιού του, παγιώθηκε, με μεγάλη μερίδα του καταναλωτικού κοινού να γυρίζει την πλάτη στα φυσικά καταστήματα.

Πρόσφατη μελέτη της αμερικανικής παγκόσμιας εταιρίας συμβούλων διαχείρισης, Boston Consulting Group (BCG), αναφέρει ότι το e-commerce θα αποτελεί το 41% του συνόλου των παγκόσμιων λιανικών πωλήσεων μέχρι το 2027, τη στιγμή που, το 2017, για παράδειγμα, αποτελούσε το 18%. Αυτό δείχνει ότι οι ηλεκτρονικές αγορές γίνονται όλο και πιο συνηθισμένες και συντονίζονται με τις εξελισσόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών και τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Τo 27% των Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου αναφέρουν ότι πραγματοποιούν διαδικτυακές αγορές λόγω των χαμηλότερων τιμών

Πλήρως εξοικειωμένοι με το ηλεκτρονικό εμπόριο ακόμη και η «Baby Boomers»

Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο όμιλος Nexi, σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία, για την ακρίβεια σχεδόν όλοι και συγκεκριμένα το 94% των ανθρώπων πραγματοποιεί διαδικτυακές αγορές σε μηνιαία βάση, χωρίς σημαντικές διαφορές όσον αφορά το φύλο και την ηλικία. Φυσικά οι millennials αναδεικνύονται πρωταθλητές των διαδικτυακών αγορών με ποσοστό 96%, ωστόσο ακολουθεί η Gen X με ποσοστό 94% και η Gen Z με 93%. Ακόμη και οι Baby Boomers (65-79) φαίνεται πως έχουν προσαρμοστεί πλήρως στα νέα δεδομένα, διατηρώντας ποσοστό 83%.

Πού κερδίζει το ηλεκτρονικό εμπόριο

Οι χρήστες του διαδικτύου, σύμφωνα με την έκθεση, μάλλον έχουν εθιστεί στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Μεταξύ αυτών και οι Έλληνες. Μεγάλη σημασία για την επιλογή να ψωνίσει κανείς online έχει η μειωμένη τιμή που συναντάμε συνήθως στα ηλεκτρονικά καταστήματα, σε σχέση με τα φυσικά, ακόμη και σε ίδια προϊόντα. Λόγω αυτού του φαινομένου, τo 27% των Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου αναφέρουν ότι πραγματοποιούν διαδικτυακές αγορές λόγω των χαμηλότερων τιμών.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους λόγους που κάνουν τους καταναλωτές να επιμένουν… ηλεκτρονικά, αμέσως μετά έρχονται η εξοικονόμηση χρόνου, με ποσοστό18%, το βολικό/απλό (16%) και η εύκολη σύγκριση τιμών (15%). Ακολουθούν η μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων με ποσοστό 8%, ότι οι καταναλωτές δεν εξαρτώνται από τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων (5%), η αποφυγή της πολυκοσμίας (3%) και της αναμονής σε μεγάλες ουρές (3%), αλλά και οι μοναδικές επιλογές (2%).

Πού ξοδεύουν οι Έλληνες

Τα φυσικά αγαθά βρίσκονται πρώτα στη λίστα των προτιμήσεων, αφού διατηρούν το 50% των συνολικών δαπανών στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Δεύτερα έρχονται τα ταξίδια με ποσοστό 31% – με αγορές που μπορεί να αφορούν από τον προγραμματισμό, μέχρι εισιτήρια για μετακινήσεις κλπ.- , ενώ οι υπηρεσίες αντιπροσωπεύουν το 19% των συνολικών δαπανών μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.

Eκτός από τα ταξίδια που αναφέραμε παραπάνω, οι Έλληνες φαίνεται πως θέλουν να έχουν σπίτια καλά εξοπλισμένα με σύγχρονες συσκευές, διατηρώντας παράλληλα καλή και τη δική τους εμφάνιση.

Έτσι, σύμφωνα με την έρευνα δαπανούν 3,1 δισ. ευρώ για ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, 2,6 δισ. ευρώ για λευκές συσκευές και 2,4 δισ. ευρώ για ρούχα. Σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες, αυτές οι τρεις αντιπροσωπεύουν το 47% των συνολικών δαπανών για φυσικά αγαθά.

Έπονται τα παπούτσια με 1,7 δισ. ευρώ, τα προϊόντα ομορφιάς (π.χ. μακιγιάζ, περιποίηση δέρματος και μαλλιών κ.λπ.) με 1,1 δισ. ευρώ, τα είδη παντοπωλείου και τα είδη έτοιμων γευμάτων επίσης με 1,1 δισ. ευρώ και τα είδη φαρμακείου με 0,8 δισ. ευρώ, τα παιδικά ρούχα και παιχνίδια με 0,6 δισ. ευρώ, τα «φυσικά» προϊόντα (π.χ. CD, βιβλία, ταινίες, παιχνίδια κ.λπ.) με 0,5 δισ. ευρώ.

Πιο κάτω στη λίστα βρίσκονται τα αξεσουάρ (κοσμήματα, ρολόγια, γάντια, τσάντες, καπέλα κ.λπ.) με 0,5 δισ. ευρώ, εξαρτήματα αυτοκινήτου, μοτοσικλέτας και σκάφους με 0,4 δισ. ευρώ, εξοπλισμός αθλητισμού και αναψυχής με 0,3 δισ. ευρώ, προϊόντα για ζώα με 0,3 δισ. ευρώ, προϊόντα κατασκευών και κηπουρικής με 0,2 δισ. ευρώ

Άλλες κατηγορίες που ξοδεύουν οι Έλληνες είναι τα γυαλιά και φακοί οράσεως με 0,2 δισ. ευρώ, όπως και το αλκοόλ, τα εσωτερικά φωτιστικά και εξαρτήματα αλλά και τα ερωτικά παιχνίδια με 0,1 δισ. ευρώ το καθένα.

Γενικώς, παρατηρείται μία τάση περισσότερης ενημέρωσης και «μελέτης» όσον αφορά τις αγορές από τους Έλληνες, που δείχνουν τελευταία να εμπιστεύονται περισσότερο και τις αγορές από πλατφόρμες του εξωτερικού, για τις οποίες παλιότερα διατηρούσαν επιφυλάξεις. Εμφανίζονται με διάθεση εξερεύνησης προκειμένου να ανακαλύψουν όλες τις προσφορές που υπάρχουν στον «έξω κόσμο» και να επωφεληθούν από αυτές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.